|
Task 1
Zvoni alarm u 7:15 h na Munjinom telefonu. Zoki i ja smo na laptopima. Ništa ne čitamo. Samo tipkamo. Komorna je atmosfera. Dolazi Goma. Stiže Sonja tihim glasom upitavši za džezvu. Munja reže špek hamburger i razbija jaja. Peče omlet. Sonja pijucka kavu u tišini. Zoki kašlje. Goma puši. Ja sve gledam i šutim. Predložio bih nešto da potaknem veću voljnost i odagnam apatičnost, na primjer da trznemo kratko štivo ili da zapjevamo neku revolucionarnu kao što je Sred pušaka, bajoneta... Ali izabrao sam drugu taktiku, lagano puštam na laptopu Hrvatski radio drugi program te razbijam tišinu. Utom se začuje cvrčanje jaja i špeka u tavi. Narezali smo puno vrsta paprika, i ljute i neljute te paradajz. Čim je započeo doručak situacija i raspoloženja su se promijenila. Osim kod Zorana, on je i dalje potišten. Razdijelio sam jedan hladni Nikšić pred 3 čitaoca. Pazim da ne pretjerujemo s čitanjem. Dobio sam nekoliko drugarskih kritika zadnjih 4-5 godina da previše spominjem čitanje, a premalo o letenju. Previše čitanja remti koncentraciju. Krećemo za HQ. Na parkingu ispred zgrade Munjin auto je kažnjen. Dobio je čestitku već u 7:36 h. Ja sam kažnjen jučer tek u 18:32 h. Za svaki slučaj preparkiravam auto do Glavnog štaba i uvaljujem ga u blato gdje se parking ne napalaćuje. Nije problem u plaćanju, već u nadopunjavanju telefona kreditima. Cjelodnevni parking (7-21 h) košta 500 dinara (malo manje od 5 €), ali treba imati 500 dinara na telefonu.
Željko Ovuka nas špota jer dolazimo na knap za utovar ruksaka u kamione. Nema Sonjine opreme. Kreće nervoza. Ne radi niti čitaonica pored Štaba, nema kave, nema čitanja. Opet nervoza. Trpamo se u bus. Sjeli smo na zadnju klupu Zoki, Goma, Sonja i ja. Dolaze volonterke. Mlade djevojke 18-20 godina. Studentice. Jedna sjeda između Zokija i Gome. Studira biologiju. Goma je ušao u razgovor. Čekamo. Krećemo. Ide mladić s popisom tko je u busu. Sonja nije natjecatelj i šverca se. Ide nervoza. Zoki sopće i puše, veli da ga muči želudac. Mene niš ne muči, ali osjećam i ja posljedice nedovoljnog čitanja. Čudan je to osjećaj ići na start bez windkillera.
U selu Pasjača pod startom izlazimo iz autobusa i čekamo kombije do vrha. Odlazim u malu selsku trgovinu, koju sam zapamtio od ranije i uzimam 4 hladna štiva za nas četvero, 3 Niška i jedan multivitamin za Sonju. Ona kupuje od lokalne gospođe savijaču od jabuke. Jako, jako finu. Dolaze kombiji. Ulazimo i voze nas na zapadni start. Dosta čekamo jer smo došli znatno ranije. Prepuno je ljudi, preko 200. Startat ćemo prema FAI rankingu u grupamo po 10. Utrka je 53 km i uglavnom niz vjetar prema jugu. Umjeren je NW prognoziran. Od završetka briefinga do početka utrke je 1 h 45 min. Puno za čekat u zraku. Kumulusi su se zadebljali i proširili. Prvi polijeću, ali slabo idu gore. Ostali čekamo. Onda je krenulo, pa je krenuo i stampedo na start. Ja sam se polako spremio i ušetao na poletište, razmičući pilote uredu, jer je bio moj slot od 10 pilota između 30 i 40, a bio sam na redu za kao 34. Ide slabo, ali ide. 1100 m, pa 1200 m i kroz 15-ak minuta dižem na 1400 m. To je to plafon pod bazom. Goran Dimiškovski grmi na radio vezi: "NO CLOUD FLYING! IT IS NOT ALLOWED TO FLY IN CLOUD!". Na generalnom briefingu je objasnio da je cloud flying i situacija kad je pilot pored oblaka, iznad njegove baze, tako da jednom dijelu pilota nije vidljiv. I to je kažnjivo. Nadalje je Goran objasnio preporuku da se problem uvlačenja u oblak rješava na slijedeći način. Nakon usisavanja pilota u oblak, bez obzira na visinu, pilot nastavi kretanje u smjeru slijedeće točke sve do izlaska iz oblaka. Potom treba spustiti visinu ispod najnižeg pilota u blizini. Pretpostavka je da se to dogodilo u skupini i da ima svjedoka. Bez svjedoka je stvar fair playa. Naša natjecanja nisu za nagrade od milion dolara, već za medalju, pa ako varamo, varamo sami sebe. To su Goranove riječi. Nikako se ne preporuča da piloti suzbijaju visinu spiralama ili drugim manevrima nagle promjene pravca ili visine. Događalo se dosta sudara u zraku zbog opisanih radnji. Velikka je gustoća pilota na jednom mjestu. Stoga bi trebalo nastaviti kretanje prema slijedećoj točki te po izlasku iz oblaka pokazati namjeru da ne želimo iskoristiti prednost dobivenu ulaskom u oblak. Meni ima logike.
Većina pilota je imala dobru poziciju pred otvaranjem startnog cilindra, koji je bio ogromnog radijusa od 38,5 km. Praktično je dodirivao start kao linija, a ne kružnica. Iz startnog cilindra letimo do Leskovca oko 40 km i potom 10 km u cilj. Svatko je mogao zauzeti najbolju poziciju za start, osim 7-8 krila koja su pocurila ispod starta. Krenuli smo s pola gasa preko Sićeva i poznate klisure. Jako lijepe panorame pod našim nogama. Lijepo drži, popravljamo se u velikoj skupini na samom početku kanjona, prema Niškoj Banji. Odlučujem se za tranziciju s prvima. Krenula je grupa od 15-ak krila dok je većina ostala vrtiti. Prelazimo u traniziciji 7-8 km do grebena nad Niškom Banjom. Letimo u traverzi na vjetar koji dolazi sa W-NW Kumulusi se rade nad tim grebenom, ali je teško uloviti zakošeno dizanje jer su padine pod šumom blage. Neki su uspjeli uhvatiti dizanje, a nas nekolicina idemo nad start iznad Niške Banje jer je okrenut u vjetar. I dižemo u jakom stupu. Potom prelet na drugu stranu grebena. Tu sad imam 2 izbora. Ako idem direkt prema Leskovcu letim u zavjetrinsku stranu grebena i riskiram duže curenje. Ako idem na taj greben van rute sam, ali uhvatit ću dobra dizanja jer vidim kumuluse iznad. Idem na taj greben. Pokupim još dvojicu koji misle da ja znam. Došao sam do jednog vrha, ali to dizanje je, s oproštenjem, razjebano. Nisam izabrao najbolje. Opet imam 2 izbora. Ako ostanem na grebenu mogu pobrat, a mogu i ne pobrat. Ako poberem, dobro. Ako ne poberem opet imam 2 izbora. Mogu iscurit gdje ne želim, a mogu i probat u zavjetrini (sad sam već nisko i moram u zavjetrinu). Ako iscurim, dobro. Ako odem u zavjetrinu mogu vrtit jako zakošenu termiku. I tako odem ja vrtit nisko u zavjetrinsku stranu. Nije to ništa neobično i nedoživljeno. Svaki put kad prebacujem nisko s Ivanšćice na južnu stranu u sličnoj sam situaciji. Nalazim jako zakošena dizanja, ali s 3 takva zakošena polustupa prebacujem dolinu i kvačim se za drugi greben koji gleda u zapad. Tu se srećem sa Šomijem. Deremo se jedan drugom uobičjeni set uvreda, pederu, pičko, vrti idiote. Dižem u jednom stupu 1400, pa 5 km dalje opet 1400 m. Fino napredujem s vjetrom u pola krme. Puštam nogu s gasa i lovim zadnja dizanja pod oblakom koji se nećka formirati. Imam visinu, imam skoro leđni vjetar. Nemam drugo izbora već da letim u pravcu slijedeće i, ujedno, prve točke. Instrumenti mi daju finesu 12-13 , a treba mi za slijedećih 18 km finesa manja od 8. Narasla su mi krila. Gazim speed i pokušavam dostići grupu ispred. Letim 60 km/h. Sam sebi persiram. Dolazim na 2 km od cilindra ispred Leskovca. Nisko sam. Nisko su i drugi. Imam 2 izbora. Mogu ići na točku i riskirati visinu ili mogu ostati u slabom dizanju i čekati. Prvo sam izabrao čekanje, onda sam vidio da je vrag odnio šalu i otišo sam overit tačku. Potom sam čekao. Vrtim sa Šomijem na istoj visini sa zanosom nad grad. 300 m smo iznad poda. Stižu mnoga krila iznad nas i pretiču me. Vidim i Gomu u dobroj (visokoj) poziciji. Mukom dižem visinu na 1100 m i instrument mi govori da imam 50 m u cilju. Opet imam 2 izbora, da mu vjerujem ili da mu ne vjerujem. Ako mu povjerujem, mada mu ne vjerujem, možda doletim, a možda i ne. Ako ne doletim, scurit ću pred ciljem. I opet dobro. Ali ne želim scurit pred ciljem i zato mu ne vjerujem. U početku ide dobro s pol speeda, pa me je čak instrument htio navući da imam 100 m u cilju. Ubrzo sam pao na -40 m. Tako da sam hvatao dizanaj po putu i oprezno dozirao speed. Još 3 km do ESS. Više nikog ne mogu stić (dvojica su ispred mene), ali pazim da me ne stigne jedan pozadinac. Ušao sam u cilj niz vjetar 5 banki, točno da preletim ciljnu liniju i okrenem se pa sletim. Bilo je vjetra tako da sam pristao na vrhove prstiju. U cilju Zoki i Goma. Svi smo tu! Zoki nosi mrzlo pivo. Gugi je sretan i kuka kako je star, kako ga bole zglobovi i vid mu je oslabio, ali leti Enzo 3 i kickassa.
U busu sam zadrijemao. Uslikali su me kao soma od 85 kg koji je zinuo u plićaku. Kratko čitanje u Tabacchi baru uz Štab i u stan na tuširanje pa u Nišku Banju na večeru. Šetnja po parku, obilazak izvora tople vode i cilj u restoranu Gurmanska tajna. Vjedro puno leda i kratka štiva u čokanjčićima su izvrstan početak. Nazdravljamo Zokiju na današnjem uspjehu. Za početak u Gurmanskoj tajni reporučio bih pečene paprike, ljute i neljute, ostalo svježe povrće s 3 vrste sira, ovčji slani, kravlji slani i kravlji punomasni. Nakon 2 runde nabrojanog uzeli smo, da ne ispadnemo loši turisti, jednu porciju ćevapa i jednu uštipaka. Završili smo s kablićem punim leda s kratkim čolanjskim štivom. Večerom je suvereno ravnala Smederevka s knazom Milošem. Na kraju večere, pred odlazak, kreće rasprava u kojoj mjerimo površinu čokanjčića. Zoki je stao u kereću fekaliju i tako dokazao da je rođen pod sretnom zvijezdom.
_________________ Take'Air
15 : _Kex_, badel, Boro, Edo, Flyingbear, gburazer, hrvoje.vt, inja, Laminar, marin, Maslina, Pikutić, The Ozone Scraper, Zoki, Šokre
|
|
|