»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 13:20.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Procjena vjetra na slijetanju
PostPostano: čet 21 svi, 2015 14:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Prvo mali uvod.

Nakon skorih događanja na forumu, a i reakcije ponekih članova teško se othrvati dojmu kako bi forum mogao dati više. Istina je da se informiramo o događanjima, oprema se prodaje, kupuje ili pronalazi, tu i tamo kapne koji dobar foto album, još rijeđe tekst o dobrom preletu ili jednostavno lijepom letenju, no konkretnog pg sadržaja, diskusija o letenju i tehnici, savjeta ili trikova, prvenstveno za nove pilote, drastično nedostaje. Nekako kao da svi već sve odavno znamo i ništa novo ne možemo naučiti ili nitko ne postavlja pitanja jer se sve može odguglati i pronaći na webu.
Ipak, siguran sam da nitko ne zna sve i definitvno ima stvari u kojima se ne bi svi odmah složili. Isto tako ne postoji uvijek samo jedan način za dobro raditi istu stvar. Pa čak i ako je stvar očigledna, sigurno ne može škoditi da je netko zaista i ne napiše. Nikad se ne zna što može još isplivati.
I na kraju, zar ne bi bio malo gušt konačno pisati o letenju?

Eto, u tom smislu jedna čisto slučajna tema (ne sramim se reći, pokupljena s paraglidingforuma): kako procijeniti smjer vjetra na slijetanju?
(Ja ću dati tek par odgovora jer ne mislim da to bude neka serija postova koju ću sam održavati nego bih volio da se pokrene neki trend pisanja o letenju. Ako uspije uspije, ako ne - ne. Bar sam pokušao...)

Čini se kako ovo pitanje ima najviše smisla kod slijetanja na nepoznatom terenu, na sletište koje je možda zatvoreno od globalnog vjetra ili konfiguracijom terena može stvoriti vlastite smjerove. Ne.
Čak i kad imate poznato sletište i vjetrulju na njemu, često se dogodi da vjetra povremeno nema te vjetrulja ili samo visi ili je tek malo nagnuta u smjeru koji ne mora imati veze sa smjerom vjetra koji puše kada zaista zapuše. Moj osnovni savjet je: ne pogledati vjetrulju samo jednom i prihvatiti ono što pokazuje zdravo za gotovo: treba je pratiti svo vrijeme od samog početka priprema na slijetanje. Čini vam se očigledno? Možda jest, ali meni se osobno dogodilo da potpuno promašim smjer slijetanja zato jer sam vjetrulju pogledao samo jednom, očito u trenutku kad je nalet vjetra (uzrokovan možda obližnjom termikom) pokazivao sasvim drugačiji smjer.

Kad nema vjetrulje postoje razni drugi indikatori, a uvijek je korisno i znati dnevni uzorak puhanja vjetra na lokacijama koje taj uzorak imaju. Dobar primjer je okretanje vjetra predveče na startovima blizu mora.

Ima tu zapravo dosta toga za pisanje no kako sam rekao, niti mi je cilj držati seriju eseja niti želim sam odgovarati na svoja pitanja (čak i kad bih bio u stanju kompletno odgovoriti i dati sve detalje i situacije - što sigurno nisam). Zato molim ostale da se uključe, bilo odgovorima bilo dodatnim pitanjima.
Sljedećih par dana vam je ionako koma vrijeme...

5 Palac gore: : ada, josipc, Laminar, Nubian, screaminbug    
Vrh

Naslov: Re: Procjena vjetra na slijetanju
PostPostano: čet 21 svi, 2015 14:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Školski krug. Ne treba onda niti vjetrulja. Ak pri tom imaš i gps, još bolje.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

2 Palac gore: : Maslina, Michi     1 Palac dolje: : Jure
Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 17:13 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Zašto "školski krug"??
Po meni školski krug već podrazumjeva da znaš iz kojeg smjera vitar puše, pa ćeš posložit školski krug po tome.
GPS puno pomaže, pogotovo kad si visoko.

Morat ću pogledat šta piše na PG forumu, ali stvarno nekužim di je problem. Znaš kakav je generalni smijer vitra (+-30°) dok si 100-150m iznad sletišta, slećeš u tome smjeru i budeš spreman na eventualne manje korekcije.
Možda me vlastito neiskustvo sprečava da razumin di vidite problem, pa ću pozorno pratit šta drugi pišu :hi:

Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 17:20 
Offline     DHV 2-3

Problem je npr. kad ne znaš generalni smjer vjetra (dugi prelet, novi teren, sunce zaklonjeno velikim oblakom otežava orijentaciju) ili se smjer vjetra mijenja s visinom ili slijećeš u dolinu koja ima vlastito strujanje zraka...

Uostalom niko ne veli da tu postoji općeniti problem, samo mislim da ima puno situacija i detalja koji se mogu spomenuti i razraditi.

Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 18:23 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Jure je napisao/la:
Morat ću pogledat šta piše na PG forumu, ali stvarno nekužim di je problem. Znaš kakav je generalni smijer vitra (+-30°) dok si 100-150m iznad sletišta, slećeš u tome smjeru i budeš spreman na eventualne manje korekcije.

Yep, to je tako u 90-95% slučajeva. Posebno je lijepo kad još ispred sebe za sletište imaš veliku i dugačku travnatu livadu.

Ali nekad se zna dogoditi da zbog XY razloga misliš kako nema vjetra, a na sletištu ga najednom bude, pa si u problemu. Možda nisi prepoznao znakove da dole puše, možda si se opustio u zadovoljstvu nakon lijepog leta i zaboravio provjeriti vjetar, možda si pehist pa baš naletiš dole na nalet vjetra. Nakon par iskustava gdje sam imao svakakvih slijetanja, najčešće pri slijetanju pušem na hladno i grozničavo gledam ima li kakvih žica okolo, ima li znakova vjetra pri tlu, iz kojeg smjera, gledam svoju brzinu na gps-u, jel se ona poklapa s procjenjenim vjetrom na tlu, računam kako isplanirati slijetanje iz željenog smjera...

I opet mi se dogodi da s vremena na vrijeme sletim kao kakav početnik :)

Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 21:29 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 07 kol, 2012 18:05
Dao Palac gore: : 71 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 0
Zanimljiva tema.
Ja pratim generalni smjer vjetra, nagib stupova koje sam zadnje vrtio i ako nema vjetrulje pokusavam Procitati pomicanje krosnje stabala. Naravno ako sam vec nisko.
Ovo zadnje zna biti malo teze kad si u pokretu.
Obicno se pokusavam spasiti od curke do zadnjeg moguceg momenta, i ako vec vidim da necu doci sa nekom visinom, trazim prvi greben na koji se mogu prisloniti, dok peglam po grebenu vec nekako skuzim brzinu u odnosu na tlo i po njoj smjer vjetra.
To je moje iskustvo.

Interesiraju me iskustva pilota sa dobrim stazom u velikim brdima, Jasna, Antoni, Habek i svi ostali? (...da ne nabrajam)
Super tema i nadm se da ce ostat bez trolova i svadja.

1 Palac gore: : ribar100    
Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 22:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Osobno, a tako i obucavam svoje ucenike dadodju iznad sletista i naprave 2-3 kruga da vide kamo ih nosi i prema tome odrede poziciju za osmice ili sk krug.
To izvode sa ne vise od 300 m iznad tla jer gore moze puhati nesto sasvim drugacije.

2 Palac gore: : gburazer, profa    
Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 23:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
U potpunosti se slažem sa Hrgom isti sistem i ja koristim i isto tako obučavam svoje učenike. Znači 2 -3 kruga s početkom otprilike na 150 - 100 m (ujedno skidanje visine) to je dovoljno da se odredi smjer vjetra, a onda odluka da li se ide na školski krug ili osmice, a to ovisi o reljefu tj. širini i dužini sletišta, npr. na sletištu na RG Jug gotovo uvijek slijećem iz školskog kruga. Normalno još pritom gledajući i pokazatelje smjera vjetra na tlu polegnutost visoke trave, lišća , dima itd.

PS
A poželjno je i vježbanje preciznog slijetanja s vremena na vrijeme. :-D

Zadnja izmjena: profa; čet 21 svi, 2015 23:55; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: čet 21 svi, 2015 23:55 
Offline     DHV 2-3

Jure je napisao/la:
Zašto "školski krug"??
Po meni školski krug već podrazumjeva da znaš iz kojeg smjera vitar puše, pa ćeš posložit školski krug po tome.
GPS puno pomaže, pogotovo kad si visoko.

Možda me vlastito neiskustvo sprečava da razumin di vidite problem, pa ću pozorno pratit šta drugi pišu :hi:

Ma dobro, ne zovi to "školski krug", već samo krug. To je , po meni , dovoljno za odredit smjer vjetra, ak baš nisi u nekoj rupetini, gdje se na 30-50m uvjeti mijenjaju, ili na nekoj špici u moru, gdje maestral taman okreće negdje na toj visini. Druga je stvar da se nadaš do 15m da ćeš se izvuć i ponovo popet ... događa se, al rijetko ...

1 Palac gore: : josipc    
Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 8:42 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 03 lis, 2013 10:19
Dao Palac gore: : 4 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 49 / Palac dolje: : 0
Jedna informacija koju sam nedavno pročitao, ali nisam stigao provjeriti.
Navodno, ptice uvijek sjede okrenute u vjetar.
Ako ne direktno u vjetar onda barem tako da im vjetar tuče sa prednje strane.
Opet navodno, ne vole da im vjetar diže perje.
Zvuči logično, u svakom slučaju vrijedi istražiti.
Ptice vole sjediti po žicama i dalekovodima pa u nedostatku visine za krugove,
korisno je provjeriti ima li gdje kakva ptica i kako je okrenuta, pa onda slijetati u istom smjeru.
Navodno.

3 Palac gore: : profa, toni, VedranMRi    
Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 9:41 
Offline     DHV 2-3

dcadez je napisao/la:

Vidiš, nije mi to nikad palo na pamet - a zvuči skroz logično. Jedino mislim da može vrijediti samo za ptice na tlu. One na grani ili žici će biti okrenute okomito na istu. U svakom slučaju ne možeš pogriješiti više od 90 stupnjeva.
Ipak, ako očekuješ pri slijetanju jači vjetar te ako je ona najgora situacija: da se smjer drastično razlikuje pri tlu od onog na visini onda se želiš pripremiti za slijetanje što je prije moguće (inače do nevelikog sletišta možda nećeš ni doletiti ako nisko pokušavaš kružiti da bi skužio smjer) onda su ptice premale i prerijetko sjede na tlu da bi bile od koristi.
U tom slučaju, kako neki sugeriraju, možete se osloniti na krave! One navodno po jačem vjetru stoje okrenute repom prema vjetru. Dlaka im uglavnom raste odostraga prema naprijed te se na vjetru i kiši moraju tako okrenuti da bi im voda klizila niz dlaku. Iz toga se zaključuje da će i generalno, kad nema kiše, a ima vjetra, stajati okrenute niz vjetar. Tu će sigurno pomoći ako ima više krava i sve su okrenute u istom smjeru.
Također neki spominju da konji budu okrenuti u vjetar (opet zbog smjera rasta dlake) no tu ima više neslaganja.

No dakle, ako ste negdje na nepoznatom terenu u alpama (recimo Švicarska :-) ), gps vam je riknuo, znate da sigurno postoji jak dolinski vjetar (jer je i termika cijeli dan bila jaka) i iako točno znate da dolinski vjetar ujutro struji od ravnice prema planinama, a podveče suprotno, konfiguracija terena vam nije dovoljno poznata i uopće ne kužite koji smjer doline gleda prema ravnici, a koji prema planinama (ili ste toliko dugo letjeli da više ne znate je li došlo vrijeme kad se vjetar okreće ili nije), najjednostavnije je pogledati kamo su okrenute krave (nije ih teško uočiti: ljubičaste su...)

Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 9:58 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Idem na slijetanje i ako vidim da imam veliku brzinu, okrenem u drugu stranu. To radim instiktivno, premda nekad znam i zajebat.

3 Palac gore: : bmutak, Nik01, zupanich    
Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 22:09 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
dcadez je napisao/la:
Jedna informacija koju sam nedavno pročitao, ali nisam stigao provjeriti.

Potvrđeno za galebove.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 22:28 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Prilicno je lako - do zadnjih 10 m ravno i onda se samo okrenem natrag prema brdu s kojeg sam startao (ako je to brdo udaljenije od 2km) :-D

But seriously...

jaki vjetar nije problem, sto je jaci to je lakse odrediti otkud puse. Kod nas ionako rijetko gdje imamo situaciju da postoji dolinski vjetar ili nagli gradijent s jakim vjetrom pri tlu, a i kad postoji prilicno je lako predvidiv (samo pitajte prvog nauticara kad pocinje).
Sto se tice alpskih sustava malo tko na ovom forumu ima ekstenzivna iskustva takvog letenja (tjedan dana godisnje ne racunam pod ozbiljno iskustvo). U mojih svega nekoliko letova, daleko premalo da bi se ista moglo tvrditi s autoritetom, primijetio sam da su sve tamosnje doline naseljene tako da uvijek ima neki dim, zastava, jezero ili neki bog po kojem se moze skuzit smjer i brzina vjetra. U tim situacijama uvijek se jos visoko namjestim daleko na privjetrinskoj strani sletista tak da uvijek mogu smugnut niz vjetar ako skuzim da ga dole ima malo a da si ostavim rezerve za slijetanje u rikverc ako treba. Da ne spominjem da u Alpama jos nikad nisam bio sam u zraku, drugi glideri su mi uvijek najbolji indikator.
Kod malih sletista smjer vjetra je zadnji na listi prioriteta jer je moje iskustvo da je smjer slijetanja obicno zadan konfiguracijom terena (izohipsa)odn. lokacijom onog najnizeg drveta preko kojeg moras proc na metar visine da bi stao u livadicu. A u tim situacijama se najvise bojim efekta zavjetrine pa zato volim prici s dosta brzine, ako moze i u nekom zavoju.
Krave, ptice i to...ako si toliko nisko da mozes razlikovati kravu od konja i tek si sad poceo razmisljati o sletistu, vec si debelo zakasnio + bonus take-home message: ako je krava sama na polju - to je bik ;)

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Jure    
Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 22:31 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Damjancic je napisao/la:
Krave, ptice i to...ako si toliko nisko da mozes razlikovati kravu od konja i tek si sad poceo razmisljati o sletistu, vec si debelo zakasnio + bonus take-home message: ako je krava sama na polju - to je bik ;)

p,
D.

:good:

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pet 22 svi, 2015 23:21 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Sta se tice dolinskih vjetrova u Alpama, slijedeca karta je napravljena za Svicarsku ali u biti lijepo pokazuje po kom principu se krecu dolinci.

https://www.shv-fsvl.ch/fileadmin/redak ... nPrint.pdf

Kao sto je vec bilo napisano najveca frka oko procjenjivanja smijera vjetra je kad ga ima malo i puno puta mi se desilo da slijecem sa trim+ brzinom.
U tom slucaju vise nego sa kog smijera dolazi vjetar bitno je dali imam dovoljno mijesta za slijetanje i dali su na putu koje prepreke. Ako je livada malo nizbrdo moze se lako desiti (pogotovo na 2 lineru) da krilo jednostavno ne zeli dole i dosta velikom brzinom se leti blizu tla. Prijatelj je tako na svom Boom 7 slomio nogu na ogradi (inace vec godinama leti PWC).
Druga stvar koja je jako bitna je kako cu slijetati: punom brzinom (ruke gore) ili dosta zakocenim krilom.

Ja obicno slijecem punom brzinom (ruke gore) po principu speed = safety, osim kad nema puno mjesta. U tom slucaju cu se namjestiti tako da na livadu doletim bas na samom pocetku i zaista sporo i tek kad sam na tome da izglajdam polako popustam komande da dobijem malo vise glajda za touch down.

Vrh

PostPostano: sub 23 svi, 2015 0:22 
Offline     DHV 2-3

Airie je napisao/la:
Ja obicno slijecem punom brzinom (ruke gore) po principu speed = safety, osim kad nema puno mjesta. U tom slucaju cu se namjestiti tako da na livadu doletim bas na samom pocetku i zaista sporo i tek kad sam na tome da izglajdam polako popustam komande da dobijem malo vise glajda za touch down.

Idealno je (moje iskustvo) ... puna brzina (ruke gore), na 2-3m, neovisno o brzini, naglo kočenje (ruke dolje) ... teorija važi dok se ne skršim (nema ruku). A sad, bez zahebancije, mislim da nema smisla napuhavanje, lagano kočenje ... svaka brzina do nekih 30km/h prolazi, naravno, ak nisi krivo procijenio smjer vjetra ... onda noge gore, guza i protektor spašavaju stvar ... e hebiga, ne spominjite kamenje

ps

Ja, sa svojih 18 godina letenja, nikada, ali baš nikada , nisam imao problema sa slijetanjem ... ali jesam sa polijetanjem ... al, to je druga tema, (imam što reć), ak je otvori CW

3 Palac gore: : hrvoje.vt, k.p., rudar    
Vrh

PostPostano: sub 23 svi, 2015 20:54 
Offline     DHV 2

Član od: ned 27 lip, 2010 15:49
Dao Palac gore: : 257 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 834 / Palac dolje: : 1
Evo jedne situacije kad nema dovoljno visine za određivanje smjera i brzine vjetra. Sletište gotovo da ne postoji jer teren visi na sve strane. Tako je to kad hoćeš sletiti Županiću na dvorište. :-D

drift.croatia@gmail.com
Nearbirds, S.E.A. Paragliders
+ 385 92 1862 432

4 Palac gore: : ribar100, vedran_zgela, zlatko2508, zupanich    
Vrh

PostPostano: ned 24 svi, 2015 9:44 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
mmihin1 je napisao/la:
Evo jedne situacije kad nema dovoljno visine za određivanje smjera i brzine vjetra. Sletište gotovo da ne postoji jer teren visi na sve strane. Tako je to kad hoćeš sletiti Županiću na dvorište. :-D

E da, to ti je 2(i po) liner. Super leti, ali frka na kratkim slijetistima i frka kad treba brzo dole. Si nabavio Anti-G s njim? Ako nisi preporucujem da nabavis. Mozda ti nikad nece trebati ali kad ti treba da onda vrijedi 10x koliko kosta. Kao i rezerva. ;)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: