|
Niška Banja - task 2
Već drugo jutro bez znojenja. Kakva divota. Lijepo je u Markovom konaku. Ali smo malo produžili spavanje. Aaaahhhgrrr! 8 h, a pokret je u 8:45 h. Brzo brabonjanje, ne puštam vodu na pol posla da budem siguran kako će je biti na kraju. Otvaram pipu, ima vode. Brzo tuširanje i oblačenje. Uletim kod Zokija u sobu kad on u gaćama nehajno sluša madžarske dokumentarne filmove poluzaklopljenih okica. Ajmooo, zaurlam, a Zoki mirno izvadi sluške i pita kaj je. Moramo na prijevoz ispred DND ville. "Kako ću ja sad tako brzo, moram se tuširat, moram se obrijat..." - viče Zoki. Tako lamentirajući ostavljam Zokija u njegovim problemima, dok hirtam u head quarter po svoju opremu. U prolazu dobacujem Srkiju u Spacafeu cockpit s instrumentima, radio stanicom, kamerom, eksternom baterijom... Prilično je težak. Pokušavam trčati u japankama. Potom ih skidam i trčim bos. Ovako već ide. Pokupio sam opremu i stigao na vrijeme. Zovem Zokija da vidim u kojoj je fazi, kad me dočekuje ista salva njegove to-do liste za ovo jutro koju još nije obavio.
Uskačem u kombi i krećemo. Zoki ne zna ni gdje mu je oprema. Kako su se Zoki & Zoki sinoć prečitali, zaboravili su gdje su im opreme. Dolazimo na start što ga zovu Relej. Gore je vojna komunikacijska baza pa ga tako zovu po toj instalaciji. Travnat je i otvoren na sve strane, mada se leti na južne smjerove vjetra. Zadatak je postavljen od 68 km. Letit ćemo prema jugoistoku i Pirotu. Dolazi Ovuka, izbacuje 2 glidera iz džipa. Tu su opreme od Zokija i Zokija. Dolazi prvi Zoki, naš. Malo zbunjen ovolikom gužvom. Vuče se ko krepana mačka, ali odlučio je letiti. Stenje i uzdiše, ali je odlučan u nakani da leti. Dolazi i drugi Zoki iz Raške. Stenje i on, ali je odlučan u svojoj nakani da danas ne leti. "Ne mogu bre matori! Mnogo sam brate mamuran." - veli nam on.
Poletili smo i odmah navili pod baze, 1700-1800 m kako gdje. Ide izvrsno. Gledam mog Zokija, nikako da poleti. Snimam dok kružimo jedni oko drugih. Onda je krenuo i Zoki na svom Zelenku. Pa je prekinuo start. I tako je stajao dolje na startu dok smo svi bili visoko, čekajući na otvaranje startnog markera. Kasnije mi je rekao da mu se sve spetljalo. Doslovno je zadnji poletio. Marker je bio nekih 3 km ispred starta prema Nišu. Okrećem ga jako dobro i gazimo na slijedeću točku koja je između starta i Sićevske klisure. Punim speedom jurimo kroz tu točku malo van grebena i nastavljamo dalje prema Klisuri. Čuo sam prije starta kako se Đuro i Tomaž Toplak razgovaraju da bi trebalo ići na Kamenolom, koji je na samom ulazu u klisuru. A onda dobivam VBI (za mlade čitatelje VBI je Vlastita Brilijantna Ideja, autora Hrvoja Borovca poznatijeg kao Box). Moja VBI se sastojala u tome da sam vidio jednu predivnu bazu u formiranju. Doduše izvan pravca leta, ali tako sočnu i podatnu. Uspio sam je dostići, ali su dizanja bila divlja jer su zapravo bila u zavjetrini, a ja izgubio prilično visine, utonuvši u tu kotlinu gdje je smješteno Sićevo. Moram to napustiti i priključiti se toj stijeni gdje je kamenolom. Naravno, da sam došao nisko i da me razbilo ko vola u kupusu. Naravno, da mi je odmaglila prva grupa, pa druga i onda su me počeli sustizati jogi madraci, kak ih zove Marley. Naravno, nikako da se popnem iznad stijene, a dolje šora jaka i zakošena termika u venturiliju. Doslovno se borim za opstanak mene i Zenoa iznad glave, a ugavnom ne penjem. Izlazim van toga nad kamenolom,a tamo pedala u dupe. Ide ko blesavo i jako zakošeno. Isplivao sam iznad vode. Dobro je. Evo i Zokija. i on me je prestigao. Kakvu sam glupost napravio. Sad ide druga pogreška. Ganjam se bez visine.
Majka svih zajeba je više zajeba. Nikad se ne scuri zbog jedne krive odluke, već cijele serije krivih odluka. Dakle, jurim ja tako kroz ta super jaka dizanja jer računam s druge strane klisure ću dignuti i nastaviti dalje ravnicom. Na brdane idem, jer sam načuo da ponekad znaju ne raditi. Uglavnom, kad ne poznaješ teren onda letiš gdje i drugi. Ne ideš po svojim VBi-jevima. Not! Pustim se ja preko tog stjenovitog grebena na drugu stranu klisure, mada je Ovuka napomenu da se tu ne ide nisko. Usput je jedno krilo ENC izaklapalo ko budalu. Tonem ja tako i tonem u rupu. Ima za sletiti dovoljno mjesta, ali naslućujem da ono gore tek dolazi. Ušao sam u takav nispon da su i Brauniger i Naviter zacvilili od muke za svoju sudbinu. Ja se molim. Onda sam ušao u takvu jebačku raketu i to nisko nad zemljom, kod neke antene, da je sad Zeno zacvilio, a exoceat zaškripao. Ubit će me, pomišljam. Ubit će i me i satrt, smoždit i ukopat. Dugo nisam bio u ovakvom sranju. Najgore je da oko mene nema horizonta, odnosno visok je. Sve su brda, ja sam u to jebenoj rupetini zbog kretenskih VBI-ova. Mojih vlastith. Unatoč svim upozorenjima.
Ispenjao sam tu preludu termiku koja je s jedna strane bila jednostavno zaključana zidom, a na drugu me je izbacivalo. Čista zavjetrinska termika. Čim sam pomolio nos iznad okolnih brdašaca oštro sam zavijo Zenka i bjesomučno vrtio 4-6 m/s. Oko mene su bila još 2 jogija, a oni su vrtili široko i ispadali iz toga. Prepenjao sam ih munjevito, pa se susreo s drugim zaostalim krilima. Vidim Šomija na ljubičastoj M6, Martina na Kingu, a evo i Zokija na Zelenku. Izvadio sam se iz dreka. Gasiram, gasiraju i oni. Ostavljamo jogije iza sebe. Preko Ravnice za Belu Palanku popravljamo svako toliko slijedećih 15 km. A onda pred B.Palanku zastoj. Nema termike, slaba je i razbijena od dolinskog vjetra. Već smo nisko oko 1000 m. Teren je doduše nizak, ali ne sluti na dobro. Vidimo ispred 2 grupe kako lijeno vrte. Izlazim još malo van na ravnicu iznad autoputa i nalazim jako dizanje, ali dižem svega 300 m. Dolinski vjetar razbija dizanja. Donosim i treću pogrešku u ovom letu. Ugledao sam na drugoj strani preko B. Palanke prvu grupu E3 krila. Odlučujem prebaciti ravnicu i zakačiti se na ta brda. Oni valjda znaju bolje. Iznad su kumulusne gromade. Dohvatio sam munjevito ta brda i oble livade kod neke antene pa krenuo vrtiti jako zakošenu termiku. Teško je takva dizanja izvrtiti kad si sam, a to je i moja posljednju pogrešku u ovom letu. Nikad na tekmi ne leti sam, osim ako nisi prvi. Nisam uspio navrtiti kako sam htio. Niti ona grupa koju sam htio dostići nije profitirala, ali je bila viša i nekako se pogrebala na veće visine. Obzirom da su tu posvud dalekovodi nisam se ufao ući dublje na brda, pa sam izašao ponovno na ravnicu. Nedugo sam sletio jer nije radilo, a ja nisam imao zalihu visine. 10 minuta nakon što sam sletio, Zoki i 2 druga krila su podigli visinu. Andrej na IP 7 je doša doslovno meni iznad glave i popeo jer je u tom trenutku proradilo.
Što sam htio reći. Da visinu treba čuvati dok je imaš, kao i novac. Ne štediš kad nemaš, već kad imaš. Nevjerojatan niz pogrešaka sam napravio u ovom letu. Ona ekipa koja je lijeno vrtila slaba dizanja po ravnici je pomalo dignula visinu i nastavila dalje. Ja sam kapnuo s još 10 pilota tek na pola puta do cilja.
Povratak u Nišku Banju je bio munjevit. Pokupio me kombi s Tonijem Pljakoskim, pa smo sakupili još petoricu: dva Šomija, Martina, Zlaju i Božu Brazilca. Nasmijali smo se do suza u putu. Malo Srbi provaljuju, pa Zaltko Holandez iz BiH, pa malo vozač s pobrkanim padeži i tako u krug. Zlajo mi ga je baš uvalio. Veli on u jednom trenutku: " Šta ti radiš s nama u kombiju, ja sam čuo da dobro letiš?". Nije bilo nesmiješno samo meni, već i drugima. Nekako kao da nas je žigosao sve. Vozač kombija nije nasjedao na naše provokacije da negdje stane i da uzmemo neko hladno štivo za čitanje, a njemu pljeskavicu. Zokija sam se načekao da idemo klopati i čitati. Došao je tek u 19 h. Ja sam se već oprao, natipkao blog, radio nešto poslovno, odspavao rundu. Onda smo napali na vege menu u GT: pohovana paprika, pohovani kačkavalj, slani ovčji mladi sir, ljute paprike, moravska salata (rajčice, pečena paprika i češnjak) uz nekoliko kratkih štiva posluženih u maloj kibli s puno leda. Za desert smo uzeli juneći gulaš i roman Smederevka bela proširen sa sveskom Knjaz Miloš. U GT-u jedemo još pasulj prebranac sa suvim mesom, pa zapečeno gravče sa kobasicom, potom sarmice u vinovoj lozi sa kiselim mlekom. Jagnjeća čorba je topshit, ali vrlo jaka. Teleća čorba je manje kalorična i vrlo ukusna. Funkcioniraju i kao zasebna jela, ali mi volimo konbinirati. Za desert često uzmemo ćevape. Vrlo su dugi i jako ukusni.
Pjesma Niška Banja
Niška Banja, topla voda za Nišlije živa zgoda 2x
Em ka lavlam, em kamavla and'o Nisi ka mekav la 2x
Mi Nišlije, meraklije ne možemo bez rakije 2x
Bez rakije šljivovice i bez mlade Cigančice 2x
Nišku Banju sijalice krase danju gore, a noću se gase 2x
Em ka lavlam, em kamavla and'o Nisi ka mekav la 2x
Niška Banja, topla voda za mangupe živa zgoda 2x
Jedan, dva, tri, čet'ri, pet, šest sedam, osam, devet, deset
Deset, devet, osam, sedam šest, pet, čet'ri, tri, dva, nula
_________________ Take'Air
13 : badel, Boro, Dragan Sepac, Flyingbear, gburazer, grgos, hrvoje.vt, Laminar, Maslina, McB, profa, Zoki, Šokre
|
|
|