»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 16:38.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 07.04.2011. rezerva nad Alpama
PostPostano: pet 08 tra, 2011 15:17 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21

Moj je dojam da je mogao probati nešto prije otvaranja rezerve, ali kako se krilo ne vidi tokom sranja teško je znati kakva je situacija bila. Prošlo sve ok.

1 Palac gore: : Nik01    
Vrh

Naslov: Re: 07.04.2011. rezerva nad Alpama
PostPostano: pet 08 tra, 2011 16:02 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 27 kol, 2009 23:52
Dao Palac gore: : 151 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Ela letači,
Ne kužim jel ovo Venus ili Mercury? I imam jedno stupidno (a možda i nije) pitanje. Jel moguće na ovako maloj kravati povuć uši, čisto da obadvije strane imaju isti otpor, nisam nikad bacao rezervu al imam osjećaj da je jednostavnije sletit sa ušima ako magija upali.
Pozdrav

Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2011 16:25 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Venus II, http://www.paragliding.hr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=17

od početka kolapsa na 1:39 do 1:43 se vidi da uopće nije kočio livu stranu, nakon toga samo par slabih pokušaja, a kravata se ne čini prevelika...

Vrh

PostPostano: pet 08 tra, 2011 17:10 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Kad mu se je formiralo krilo, trebao je povuć rezervu strpat je u stolicu, za kasnije, ako zatreba i natrag u termiku

Vrh

PostPostano: sub 09 tra, 2011 10:52 
Offline     DHV 2

Član od: uto 01 ruj, 2009 17:57
Dao Palac gore: : 86 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 545 / Palac dolje: : 5
Proljeće u Alpama zna biti jako zajebano…..ali ipak ovaj lik nije radio ama baš ništa.
Tojo ta tvoja teorija ima i nema smisla ovisi o veličini kravate.
Jednom sam u Omišu nakon što mi je glider izletio iz full stala izvadio rezervu i krilo se samo otvorilo, rezervu sam držao između koljena do plaže .
Mislim da je ovaj lik imao dovoljno visine da pokuša nešto napraviti, a najgluplja stvar koju je po meni napravio je ta nije pokušao dovući glider do sebe nego je stiskao obe kočnice.
Kako je na kraju sve ispalo Ok uvijek možeš reći da je dobro postupio 

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: ned 10 tra, 2011 9:09 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
I naizgled mala kravata može krilo staviti u jaku spiralnu rotaciju.

Nema "malih kravata" - ja ih dijelim na one koje sam rješio bez rezerve i one druge :morning:

Često ljudi kažu da je imao kravatu kad mu poslije bočnog ostane još neko vrijeme zatvoren dio krila (preko prednjeg ruba krila tzv. uho) ali kravata je nešto drugo i u njoj zapleteni dio koči (ili čak stalira) stranu krila na kojoj se napravila.

lp

ps. fora su mi rasprave na ovakve video isječke kad svi kažu "trebo je ovo, trebo je ono. povuci simo - povuci tamo"

Još kao skroz zeleni početnik od slovenca imena Vili (Fun fly) kojega smo uvijek nasmijali količinom "dječjih" pg pitanja čuo sam savjet kojeg se treba držati: "kad izgubiš kontrolu nad krilom da NEZNAŠ što ti se sa njim događa bacaš rezervu".

Neznaš je individualna stvar i svako prema svom neznanju :respekt:

3 Palac gore: : Damjancic, kameni, marko    
Vrh

PostPostano: ned 10 tra, 2011 9:16 
Offline     DHV 2

Član od: sub 05 ruj, 2009 13:13
Dao Palac gore: : 120 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 238 / Palac dolje: : 2
Citat:
Jednom sam u Omišu nakon što mi je glider izletio iz full stala izvadio rezervu i krilo se samo otvorilo, rezervu sam držao između koljena do plaže .
Mislim da je ovaj lik imao dovoljno visine da pokuša nešto napraviti, a najgluplja stvar koju je po meni napravio je ta nije pokušao dovući glider do sebe nego je stiskao obe kočnice.

Svima poznati Tone Svoljšak jednom mi je prilikom dok mi je preslagivao bačenu rezervu konstatirao:

"Za Hrvate treba napraviti ručicu za izbacivanje rezerve na dva stupnja pa kad krenu vuć rezervu povuku prvi stupanj i u toj fazi puste glider koji sve sam riješi pa onda netrebaju vuć drugi stupanj već nastave dalje letiti.

:crazy:

3 Palac gore: : gburazer, Mario RI, marko    
Vrh

PostPostano: ned 10 tra, 2011 10:39 
Offline     DHV 2

Član od: sri 24 vel, 2010 17:27
Dao Palac gore: : 144 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Pilot baca rezervu onda kad misli da je to potrebno. I bolje je da to pomisli prerano nego prekasno. Sve je proslo bez povreda i to je jedino vazno.

1 Palac gore: : gprelac    
Vrh

PostPostano: ned 10 tra, 2011 10:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Koliko ja mogu procijeniti, rotacija je bila prilično jaka. Moguće da je pilot osjetio da bi mogao ostati bez svijesti ako odmah ne povuče...

Dobro veli Prelac - lako je biti mudar iz fotelje - kad se nešto ovako dogodi i u sekundi se nađeš pod 4g, to je sasvim druga priča.

2 Palac gore: : gprelac, tino    
Vrh

PostPostano: pon 11 tra, 2011 10:22 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
A što mislite, bi li ovo pomoglo u ovom slučaju?
slika

http://www.flyozone.com/paragliders/en/news/headlines/18256

Usporilo bi rotaciju, sigurno, ali da li bi pomoglo u rješavanju kravate?

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: pon 11 tra, 2011 11:02 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Ovo je moje pismo jednom našem učeniku, ali smatram da bi možda bilo zgodno ga ovdje objaviti.

Teško je svakome ući u glavu i skužiti zakaj je netko nešto napravio. Ne treba zanemariti i stanje šoka. Nije to šok u kojem smo blokirani, ali nagla navala adrenalina jača nam percepciju i ubrzava reakcije, ali i slabi moć racionaliziranj situacije. Kako će tko reagirati ovisi o njegovoj osobnosti, trenutnom raspoloženju i svemu onom naučenom prije toga. Rezerva je inzvaredna, a ne redovita situacija te svakako izaziva alarm u glavi.

Nisam siguran da li je podatak da nikad nisam bacio rezervu u nuždi za pohvalu ili za zamjerku. Letim od 1994. godine i imam preko 1000 h naleta, tisuće kilometara, 50-ak XC utrka, promjenio sam nebrojena krila, ali rezervu nisam bacio u nuždi. Padao sam i udarao u majčicu zemlju (šume, stijenje, livade, more...). Uvjek otvaram krilo do kraja. Jednom prije brdo godina imao sam na prevelikom krilu FB Navajo (DHV 3) u letu s Biokova višekratna zaklapanja i full kolapas. Bilo bi to sve OK da sam ja u tom letu imao rezervu!!! Možda me je to sve odredilo. Kad se dogodi sranje ja uopće ne pomišljam na rezervu, već mi je zadatak ispraviti kolaps. Da li je to dobro ili loše zbilja ne znam i dalje dvojim. Moj mozak reagira drugačije. A i nisam najpozvanija osoba suditi o tuđim rezervama jer sam nemam iskustva. Otvaranje rezervi u kontroliranim uvjetima (kao i uostalom ekstremi na nekom tečaju) teško se može mjeriti sa pravom situacijom kad te iznenadi i kad adrenalin šikne. Vojnici, policajci (specijalni), vatrogasci, GSS-ovci i dr. profesionalci se pripremaju za te situacije. Mi ne. Tu je bitna razlika.

Da se vratim na konkretan slučaj. Jože je reagirao kako je reagirao i po mom sudu ispravno je reagirao, isto tako kao da je prvo pokušao otvoriti krilo. Kad vidiš da je situacija izmakla kontroli i ne nalaziš drugo rješenje (radi se o vrlo kratkom vremenu odluke) onda izbaciš rezervu. Možda se Jože poslije pokajao i poželio da je pokušao otvoriti krilo. Ali ima i slučajeva kad se pilot iz loše dovede u još goru situaciju krivim postupcima. Krilo u kolapsu dobije puno energije, a uz to ako je krilo visoke klase, sve vodi u veliku dinamiku. Izgleda jednostavno sa zemlje i bez stresne situacije, ali kad imaš sekudu dvije za reakciju onda to i nije tako lak zadatak.

Vrh

PostPostano: pon 11 tra, 2011 12:37 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni,
Jozeta osobno ne poznajem.. no zadnje dvije godine pratim njegove lete te njegove podvige..ako ko ima mocnu psihu i dobre zivce onda je to on... neznam kako biste drugi reagirali no kad te usred prijetnog leta na visini 2010m sklofa, potem u sljedecih 18 sekundi izgubis dobrih 500m visine... bacis rezervo i dok se ta stabilizira imas jos samo 350m do prvih smreka.... potem nemremo govorit o panicnom i predcasnim izmetom rezerve vec o pravilnom postupku.... letenje u alpama je mnogo zahtjevnije nego neki misle... potrebno je puno toga da odletis dobar let... od dobrih baza, solidnog dizanja do kostantnog vjetra koji nespreminja smjer po visini...eto tog je joze bio zrtva... letis i potom batina pa pok.... spasavaj se ko moze... neki s rezervom, neke kasnije vadi helic... no glavno je da sve proslo bez povreda i da se bo Joze uskoro pridruzio pticama na slovenskom nebu....

nekaj statistike o Jozetovim letovima
http://www.bogvetra.com/cgi-bin/eol.cgi ... at&id=1729

kritican let...s dobrih 3000 metrov max visine u smreke...
http://www.bogvetra.com/cgi-bin/eol.cgi ... &fid=62832

i po mom jedan od najbolj ekstremnih podvigov....
http://www.youtube.com/user/jozefpoje#p ... oBV7mArjFM

LP Sinisa

p.s. nadam se da je Joze samom sebi u svojoj crkvi platio misu zahvalnicu... naime po poklicu je :amen:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: