»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 12:08.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Srbija fatality
PostPostano: pon 14 pro, 2009 9:50 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 29 ruj, 2009 11:08
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/ ... om.lt.html

Vrh

Naslov: Re: Srbija fatality
PostPostano: pon 14 pro, 2009 14:29 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Opće sranje. Još kad se to nakiti čovjek pomisli da je ovo zaista najopasniji sport na svijetu.
Šteta toliko pilota :amen:

Vrh

PostPostano: pon 14 pro, 2009 19:01 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
...

A mi koji smo u samim pocecima,
mozda poslje ovakvih tekstova i odustanemo od Paraglidinga...

sas ti budi pametan.. :(

Giga..

Vrh

PostPostano: pon 14 pro, 2009 21:28 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Giga je napisao/la:
...

Giga..

Da! Možda bolje da se prihvatiš, recimo, motocikla... ne gine ih ni 10 mjesečno u sezoni...

Vrh

PostPostano: pon 14 pro, 2009 21:45 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Red Baron je napisao/la:
Giga je napisao/la:
...

Giga..

Da! Možda bolje da se prihvatiš, recimo, motocikla... ne gine ih ni 10 mjesečno u sezoni...

:Bravo:

Vrh

PostPostano: pon 14 pro, 2009 22:08 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 31 kol, 2009 0:10
Dao Palac gore: : 28 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 41 / Palac dolje: : 0
marko je napisao/la:
Opće sranje. Još kad se to nakiti čovjek pomisli da je ovo zaista najopasniji sport na svijetu.

meni se ne čini "nakićeno". pobrojali su što se dogodilo. bez senzacionalizma.

Red Baron je napisao/la:

dečki, nismo baš po izloženosti opasnosti u rangu berača gljiva - ne gine nas X mjesečno po sezoni, ali ako se uzme u obzir koliko se ukupno provede godišnje sati na motorima, a koliko u zraku na glajderima, sigurno nismo daleko od motorista, ako ne i "bolji" po prosjeku.

Mislim da je većina nas svjesna prirode aktivnosti kojom se bavi i svjesno odabire letjeti jer su plusevi veći od minusa.
Ovakva statistika je minus. Ali minus zbog kojeg letimo pametnije.

Vrh

PostPostano: pon 14 pro, 2009 22:31 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Neznam dali naj opasniji sport :pardon: Znam da je meni naljepši ;)

Vrh

PostPostano: uto 15 pro, 2009 8:37 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Tekst je napisan vrlo korektno. A sumnja u uzrok pada iskusnog pilota je u sljedećim redovima:
Citat:
On je dodao da su „loznički paraglajderisti, prvenstveno iz materijalnih razloga, upotrebljavali krila stara i po desetak godina”, ali je naglasio da mu „nije poznato koje je krilo koristio Tursunović prilikom fatalnog leta”.

Stara krila se kod nas rijetko upotrebljavaju u letenju, jer imamo veći standard. Ali u Bosni sam se nagledao krševa od krila. Na prošlogodišnjem pilotskom ispitu majstor je došao s nekim starim Swingom i nakon povlačenja ušiju završio u prevučenom letu, stabilnom do zemlje. Nije bilo popravka jer je bio 30-40m iznad zemlje (školski teren). Pilotu ništa nije bilo, a kad sam ga pitao da li zna što leti rekao je zna i da mu se to već dogodilo u zraku, pa je sa A-linijama izgurao krilo iz stall-a! Krilo je naravno bilo izleteno do svake mjere. Jura krajem prošle godine i Jere od neki dan su svjedci da i kod nas nije izumro duh avanturizma i leta u nepoznato. A zašto baš na Visu? Vjerojatno jer se tako mogu vozit džaba helikopterom.

Rastrimano krilo, koje vuče u prevučeni let, se može propoznati na zemlji prilikom GH, da i ne govorim o stanju materijala. Jer materijal kupole će izdržati duže nego što će konopci odoliti rastrimavanju. Pa ako je materijal zaqratz onda su vjerojatno i originalne špage za istu stvar.

Vrh

PostPostano: uto 15 pro, 2009 9:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
goran je napisao/la:
marko je napisao/la:

meni se ne čini "nakićeno". pobrojali su što se dogodilo. bez senzacionalizma.

Red Baron je napisao/la:

dečki, nismo baš po izloženosti opasnosti u rangu berača gljiva - ne gine nas X mjesečno po sezoni, ali ako se uzme u obzir koliko se ukupno provede godišnje sati na motorima, a koliko u zraku na glajderima, sigurno nismo daleko od motorista, ako ne i "bolji" po prosjeku.

Mislim da je većina nas svjesna prirode aktivnosti kojom se bavi i svjesno odabire letjeti jer su plusevi veći od minusa.
Ovakva statistika je minus. Ali minus zbog kojeg letimo pametnije.

Ja osobno nikad nebih sjeo na motocikl. Puno sam na cesti i nažalost ne prođe mjesec dana (barem u sezoni) da ne vidim nekoliko slupanih motocikala po lijepoj našoj. S druge strane, stvarno mi je jedna od nafascinantnijih stvari koju vidim na cestama kad kolona bikera krstari po autoputu. :good: Isto tako znam par zagriženih bikera koji nebi ni u ludilu sjeli u/na nešto što leti.
No udaljismo se od teme. Čitajući gornji članak, s ovim informacijama s kojima raspolažemo, nestretni kolega letač vrlo vjerojatno nije poginuo zbog vješanja o drvo, već je podlegao izuzetno lošim vremenskim uvjetima. Njavjerojatnije je viseći na bukvi došlo do pothlađenja jer koliko mogu iz članka isčitati spasilačka služba, zbog lošeg vremena nije mogla doći do njega do 21:30. S druge strane možda je imao gadan peh i ozljedio se na slomljenu granu ili nešto slično. Sjećam se jednog izvješća o nesreći sa Triblja (je li Triblja?) prošle godine, gdje je mađarski letač, isto tako u 60-im godinama, doživio srčani napad u sred leta. Naravno da su novine pompozno stavile natpis tipa ''Poginuo leteći paragiderom''. Dok god takve stvari prodaju novine i dok god ljudi sadistički uživaju u takvim člancima, tako će se i frizirane informacije servirati ljudima koji su izvan ovog našeg sporta stvarajući iskrivljenu sliku. Sigiurno bi malo tko obratio pažnju na članak ''Smrzao se na bukvi'' ili ''Doživio srčani napad''. O ovome je već bilo masu diskusija po forumima ovog tipa pa ne treba istu kozu derati stoti put. No iskreno mislim da je ovaj članak korektno napisan jer je ipak bez obzira na pravi uzrok smrti sve počelo nekim ekstremom koji se dogodio u zraku... no treba vidjeti da li je tome uzrok baš ''staro krilo'', kako se navodi u članku.
Moje iskreno saučešće cijeloj obitelji čika Miroslava. Iako ga nisam poznavao vjerujem da je bio uzor mnogima koji su kretali u ovaj sport. Zbog njegove nesreće ne treba prestati letjeti. Naprotiv, treba nastaviti letjeti njemu u čast i u čast svima onima koji su nas prerano napustili.

3 Palac gore: : AIRBEŠO, kmikac, Ljubo    
Vrh

PostPostano: uto 15 pro, 2009 14:45 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Izgleda da je poletio u magli/oblaku
Nek mu je laka zemlja.
Copy/paste s paragliding foruma u Srbiji; autor;Taki

Nazalost, kada smo mislili da smo pregurali sezonu bez fatalnih udesa
na teritoriji Srbije desilo se ipak ono najgore.

Danas, 12.12.2009, na Gučevu kod Banje Koviljače poginuo je pilot
paraglajdra Tursanović Miroslav, poznatiji kao Tursa.
paraglajdingom se bavi dugo godina, i više ga poznaju stariji piloti.
Nesreća se desila kada je pilot verovatno ušao u bazu oblaka, izgubio
orijentaciju, i udario u brdo, odnosno pao na drvo visoko oko 30-40
metara. Prilikom pada ozledio se i davao znakove života sledećih 3h,
ali je bilo nemoguće skinuti čoveka sa drveta i ukazati mu pomoć.
Izvlačenje je trajalo do 20,30 časova, u veoma lošim uslovima (magla,
susnežica, hladnoća i mrak) prilikom čega je jedan vatrogasac slomio
nogu prilikom pada sa 15m visine.
U spašavanju su pomogli najviše Pantić Darko, Kobra, Milan, lokalni
vatrogasci i policija. Pokušali smo organizovati helikopter, ali zog
niske baze i noći to nije bilo moguće. U celu akciju uključio se i DCV
na čelu sa zamenikom direktora Jovičićem.
Nažalost, nije bilo pomoći Tursi.

Neka mu je plavo nebo!

više na http://www.juventusventus.org/forum/ind ... 691.0.html

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 1:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Buki je napisao/la:
http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Kobni-let-paraglajderom.lt.html

Kao sto vecina pilota koja prati eksidente htjeli ne htjeli znaju iz iskustva da novaniri su skloni pisati gluposti kada se takve nesrece dogode! Svaki od nasih naroda ima "vrhunske" novinare koji pisu isljucivo "istinu"! Po tome su vjerujte ispred nasih navinara za koplje su "bolji" srpski novinari! Gluposti koji njihovi novinari pisu o PG nesrecama jedino je istina gdi je koji pilot nastradao i kada. Ali cak nisu u stanju niti napisati ispravno imena nekih sudionika oko ovih tragedija. Maloga PANTICA nazivaju Panicem! Nisu cak u stanju niti maloga Pantica citirati sto je on izjavio.Svaki od navedenih opisa nesrece je da nije tragican bio bi fakat smijesan! Opet mislim da su u tome vrhunski "majstori" sa ovih prostora bivse nam drzave ipak Bosanski novinari. Oni niti ne razlikuju HG od PG letjelice pa nazalost tragediju pretvore u u seriju LUD ZBUNJEN IDIOT. Nazalost niti nasi nisu puno bolji ali su u stanju ipak napisati nesto blizu "istinu". Kamo srece da im mi nikada vise ne damo materijala za pisanje te njihove istine!
VOJO!

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 1:24 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Tekst je napisan vrlo korektno. A sumnja u uzrok pada iskusnog pilota je u sljedećim redovima:
Citat:
On je dodao da su „loznički paraglajderisti, prvenstveno iz materijalnih razloga, upotrebljavali krila stara i po desetak godina”, ali je naglasio da mu „nije poznato koje je krilo koristio Tursunović prilikom fatalnog leta”.

Stara krila se kod nas rijetko upotrebljavaju u letenju, jer imamo veći standard. Ali u Bosni sam se nagledao krševa od krila. Na prošlogodišnjem pilotskom ispitu majstor je došao s nekim starim Swingom i nakon povlačenja ušiju završio u prevučenom letu, stabilnom do zemlje. Nije bilo popravka jer je bio 30-40m iznad zemlje (školski teren). Pilotu ništa nije bilo, a kad sam ga pitao da li zna što leti rekao je zna i da mu se to već dogodilo u zraku, pa je sa A-linijama izgurao krilo iz stall-a! Krilo je naravno bilo izleteno do svake mjere. Jura krajem prošle godine i Jere od neki dan su svjedci da i kod nas nije izumro duh avanturizma i leta u nepoznato. A zašto baš na Visu? Vjerojatno jer se tako mogu vozit džaba helikopterom.

Rastrimano krilo, koje vuče u prevučeni let, se može propoznati na zemlji prilikom GH, da i ne govorim o stanju materijala. Jer materijal kupole će izdržati duže nego što će konopci odoliti rastrimavanju. Pa ako je materijal zaqratz onda su vjerojatno i originalne špage za istu stvar.[/quo
Ovo je nazalost tako istina da jednostavno boli! A i Tursa je poginuo na slicnoj kvaliteti krila materijala a spagica da ne spominjem te nedostatak elementarne opreme letenja u oblaku kada se vec odlucis na takvu glupost! Letnje u bazi (nije jako bitna kvaliteta krila)je kao igranje ruskog ruleta. Ako su vec dva pilota u magli ti kao treci bez kacige i GPS stanice igras sa revolverom koji od 6 rupa ima 3 metka u sebi. kos ka tome jedan od kolega se nalazi na eventualnoj putanji opaljenog metka. Tko voli neka izvoli! Nijedna pogibija od navedenih u Srbiji nije bila nesretni slucaj sve su bile izazvane pilotskom "hrabroscu". Sve su na zalost bile ipak tregedije jer sam osobno dobro poznavao 3 pilota od navedenih! Sva troijca su bili dobri momci skloni sali i sa velikim prijateljskim srcem i dusom bez primisli!
VOJO

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 9:22 
Offline     DHV 2

marko je napisao/la:
Red Baron je napisao/la:
Giga je napisao/la:
...

Giga..

:Bravo:

Ja sam na motociklima bio od osnovne skole.
Poceo sam kao vecina sa malim Tomosima 50ccm, pa kasnije
125ccm, 125- 250 kross, 550ccm, 600ccm..., tako negdje do 27god zivota.
Sada imam30 god. Zenu i dvoje Dijece, pa sam prekinuo sa motorima zbog nedostatka slob. vremena.
Recimo 15-ak godina sam vozio motore.

Moje misljenje o motociklima je da ukoliko ne trazis probleme ,neces ih ni imati.
Tko se ne vozi na granicama mogucnosti i motora i sebe , vrlo rijetko ce i stradati.
Na brzinu i stabilnost motocikla mozemo utjecati, ono na sto nemozemo ,a desava se
je kada ti preko ceste pretrci neka zivotinja ili vrlooo rjetko kvar motocikla.
Mozemo to ovako raspodijeliti, prva skupina incidenata je stradali zbog greske Motociklista,
a druga skupina stradali od nekontroliranih prepreka ili kvarova.

Koliko sam skuzio kada se desi incident sa Paragliderom, vi iskusni uvijek trazite da se udes raspodijeli u te dvije skupine. Prva skupina je utjecaj Pilota na nezgodu ili druga prirodne nepogode ili mehanicki kvarovi za Paraglider, kao vjetar, kvar na krilu, staro krilo...

Usporedbom Motocikala i Paraglidera na ugrozenost po skupinam je zamijenjena.
Kod skupine sa nekontroliranim nepogodnostima cesce stradavaju Paraglideristi nego Motociklisti.

A to je ono sto nas brine u samim pocecima i sto si uzimamo kao prosijek
nesreca na koje covijek nemoze utijecati i tu mislim da je nazalost mnogo vise
stradalih kod Paraglidera.

Giga..

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 13:22 
Offline     DHV 2-3

[
Koliko sam skuzio kada se desi incident sa Paragliderom, vi iskusni uvijek trazite da se udes raspodijeli u te dvije skupine. Prva skupina je utjecaj Pilota na nezgodu ili druga prirodne nepogode ili mehanicki kvarovi za Paraglider, kao vjetar, kvar na krilu, staro krilo...

Usporedbom Motocikala i Paraglidera na ugrozenost po skupinam je zamijenjena.
Kod skupine sa nekontroliranim nepogodnostima cesce stradavaju Paraglideristi nego Motociklisti.

/quote]

Buraz ljepo si sve obrazlozio da je pomalo zadivljujuce! Gotovo sa svime se slazem osim sa kolicinom i greskama u PG! U PG letenju nema greske opreme! Ako letis na opremi za koju ti znas da je na rubu koristenja to je opet tvoja greska! Ako letis opremu koja je neadekvatna tvome znanju (npr motora tebi tata sa 14 godina odmah da 1000cm da deres po svim cestama Ljepe Nase je greska tvoga oca). Zatim ides voziti motorcinu Zagreb-Dubrovnik u majci sa kratkim rukavima i hlacicama bez kacige opet tvoja greska!
Sve je ovo vrlo lako primenjivo u PG i dogadja se! Zadnja pogibija srpskog pilota Turse je bila iz slicnih razloga! Letio je staro krilo vrlo velike poroznisti ispod koja uporaba je zabranjena od proizvodjaca pa je letio sa starta u bazu direktno a nije imao GPS, nije imao ispravnu radio stanicu, nije imao variometar a njegovo letacko iskustvo se sastojalo od letenja jednom do dva puta mjesecno desetak godina. Vec je imao dvije povrede zadobivene u PG. Na stranu to sto je on bio stvarno ok u drustvu za salu pomoci drugome jednostavno receno covjek siroka srca bio je negdi duboko u sebi suicidalan tip letaca! Ravno motoristi koji sa 130km uleti u maglu na slabo poznatoj cesti. Kod nas je puno vise "motorista" koji voze svoje masine bez servisa, bez goriva, bez kocnica, bez ulja, po suprotnoj strani ceste, po kontra smjeru, sa posve celavim gumama po snjegu itd itd itd! Evo ti zadnjeg bisera iz HR:
Jere Odzak instruktor letenja donese svoje krilo kod mene na servis i provjeru! U nedostatku svoga koliko toliko dobrog krila on uzme krilo koje je svoju dusu davno ispustilo u zracnim tokovima ljepe nase! Starta sa takvim krilom na Visu. Mada ON SAM ZNA DA MU JE krilo u ku.... leti lezerno opusten i ka tome jos ga muski prikoci na maloj visini! Identicno kocenju motorom sa losim kocnicama i losim gumama pri velikoj brzini na uskoj cesti! Normalno da vrag dodje po svoje! Njegova je sreca jaka fizicka konstitucija pa ga samo gradja i sastav njegove trupine spasava jos ozbiljnjije povrede ili tragicnog zavrsetka! Nitko ne moze reci da on nezna sto je radio. I on sam zna sto je radio i najradje bi jos sam sebe dobro izudarao ali je... ga cesta je bila preuska zavoj preveliki kao i celave gume spojene velikom brzinom!
Kod nas greska za sve sto se dogodi je ISKLJUCIVO kriv PILOT a jedino kod ucenika letaca osim njih samih krivica se moze dodati i instruktoru. To je onda ako ucenik leti na losem krilu (jer kako on moze znati koje je dobro) kada je letio u uvjetima koji nisu za njega i kada leti na neadekvatnom krilu vise kategorije. Sve ostalo smo sami krivi jer te nitko ne tjera da nesto guras preko svoje granice znanja i iskustva NIKADA! Ovo nije sport hrabrih vec pametnih i ovo nije sport kao sah vec ipak trazi hladnu glavu mirnu ruku i vrlo jaki unutarnji glas sto je opasno! Dobar vjetar hladnu glavu mirnu ruku te sigurno slijetanje ti zelim!
VOJO!

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 14:48 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Slažem se s Vojom - pilot nije kriv češće nego što je vozač motora kriv. Oprema je takva kakva je i ti trebaš znat i njeno stanje i granice, kao i granice svoga iskustva. Malo je složenija situacija sa uvjetima u kojima polijećeš/letiš, jer se zrak ne vidi. Ali to nije teže za prepoznati od prometne situacije (kojoj treba prilagoditi način vožnje, opremu itd.), samo je drukčije.

Čak i u ekstremnim situacijama sa živahnim proljetnim balonima koji rade nered po startu ili dust devilima i sl. opet dobar pilot će znati što se može dogoditi a što ne i da li je spreman za to. A ako ne znaš i nije situacija za tebe - nemoj polijetat, pričekaj mirnije uvjete i zdravo. Usput skupljaš iskustvo sa zemlje, a to se isto računa. Samo se zamisli gore kad krene r'n'r :)

Pogrešno percipirana razlika u omjeru "greška pilota tj. vozača/viša sila" između PG-a i motociklizma je posljedica "nevidljivosti" zraka, ja mislim, pa je cijelo to zračno iskustvo nekako teže za shvatiti i opisati. Onda ljudi mistificiraju PG, a motor im se čini ipak nekako "jasniji".

E sad, mi to više-manje ne bi trebali dozvoliti. Dakle isto ti je to ko i motor ili auto ili bicikl - opasno ti je kolko si napraviš da bude opasno.

Mala digresija - jeste primjetili kako ljudi kad im kažete da letite paragliderom odmah okrenu glavu "joj to je opasno". I to ljudi koji nikad nisu vidjeli ništa slično. Možda ni čuli za neku PG nesreću. Otkud to nepisano pravilo, to automatski ugrađeno "znanje" u ljudima koji POJMA NEMAJU O TOME (nikad vidjeli ni čuli) da je to nešto samo po sebi opasno?!? Osim što me to lagano živcira (ne bojte se za mene, navikao sam, cool je), fenomen mi je općenito zanimljiv. Znači li to da među nama non-stop "teku" snažni dojmovi sami od sebe, bez da se ikad izgovore ili obrazlože? Onako, za zamislit se mi je to.

Vrh

PostPostano: ned 03 sij, 2010 21:49 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Ja više ni ne govorim nikome da letim (trenutno stvarno ne). Odma si bedak mada ima i malo istine:-)).Nismo mi krivi kaj smo takvi. Ali mi LETIMO!!! Lp

Vrh

PostPostano: pon 04 sij, 2010 13:21 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Odustanite od daljnjeg uvjeravanja i objašnjavanja i mirnije ćete provesti ostatak dana. Samo onaj koji je jako zainteresiran vrijedan je da mu posvetim i nekoliko sati u objašnjavanju toga što radim.
Fenomen je prilično jednostavan, a zasniva se na kretanju u prostoru. Ljudima je svojstveno kretanje u dvije dimenzije i rijetki su oni (nedavno sam pisao o svjetskoj statistici) koji su sposobni kretati se (upravljati letjelicama) u tri dimenzije. Samim tim strah i nepoznavanje boravka na visini potpuno je opravdano. Čak i među nama nismo svi savladali taj strah. Primjerice, kad stojim na rubu prve deke (ploče) neke kuće na svega 4 m visine nikako mi nije svejedno. Ne volim se ni naginjati jako kroz prozor na 10. katu, ali kad legnem u kukuljicu možemo i na Mjesec.
Svi oni koji se nisu kretali autonomno na nekoj visini jednostavno to ne razumiju, a dalje ide ono što je tipično za ljudsku rasu: imao takav nekog sličnog pored sebe ili ne, pokušat će ismijati tvoj hobi kako bi sakrio svoj strah od istoga. Ni sam neće biti svjestan toga, ali kad želiš nekog nadjačati bolji je efekt nekome reći da je budala nego tvrditi da si ti pametan. Od tuda dolaze i psovke. Naš divljački mozak prije će nekom drugom vozaču reći: majmune jedan kako to voziš, nego: nemoj voziti na taj način, pametnije je ovako. Slično je i kod izbora 'Ivo vs Milan'. Pokušavaju govoriti o sebi, ali zapravo ne mogu izbjeći pljuvati onoga drugoga kako bi sami ispali bolji i pametniji.
Tako, kad netko nešto ne poznaje, a ne zanima ga da se time bavi, najvjerojatnije će reći da si budala jer 'normalni' ljudi kao on to ipak ne rade, u većini su, a time i u pravu.

Stoga, gonjaj i pusti druge da gonjaju.

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 6:50 
Offline     DHV 2

Red Baron je napisao/la:

Zanimljivo. No stvarno nebih zelio pokrenuti neku diskusiju, nego evo
slucajno sam naletio na ovu recenicu u jednom od texta sa neke net stranice. Kaze:

Ipak, najveći su problem ljudske greške i krive prosudbe situacija.
Vjerojatnost nezgode i smrtnosti je 5 (pet) puta veća nego u automobilskom
prometu, što je usporedivo s ostalim sportovima za koje se smatra da su s povećanim rizikom.

Text je bio opcenito za Hanggliding koji je imao globalnu ocijenu sigurnosti 3, a Paragliding 2. Ovu tablicu ocijenjivanja sigurnosti extremnih sportova nemogu vise pronaci.

...

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 7:52 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
Giga prije par godina radjena je analiza takozvanih extremnih sportova.
Nogomet,boks,biciklisti,motoristi,skijasi,motorni zmajevi, laki avioni,padobranci,planinari,itd.
Racunali su tako da svaka grupa 100 ljudi u svom sportu provede po 100h.
Daleko najveci broj smrtnih nesreca imaju motoristi.
Pg-piloti najmanje.
Broj tesko ozlijedjenih je kod motorista najvisi.
Pg najmanje.
Lake ozlijede dijele prvo mjesto motoristi i skijasi.
Pg opet zadnji i tako dalje.
Valja napomenuti da motoriste (i sam sam motorist) u stopu prate skijasi.
U pg je stvarno uvijek kriv covijek-pilot :hi:

Vrh

PostPostano: pon 18 sij, 2010 9:43 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
BIBER je napisao/la:
Giga prije par godina radjena je analiza takozvanih extremnih sportova.
Nogomet,boks,biciklisti,motoristi,skijasi,motorni zmajevi, laki avioni,padobranci,planinari,itd.
Racunali su tako da svaka grupa 100 ljudi u svom sportu provede po 100h.
Daleko najveci broj smrtnih nesreca imaju motoristi.
Pg-piloti najmanje.
Broj tesko ozlijedjenih je kod motorista najvisi.
Pg najmanje.
Lake ozlijede dijele prvo mjesto motoristi i skijasi.
Pg opet zadnji i tako dalje.
Valja napomenuti da motoriste (i sam sam motorist) u stopu prate skijasi.
U pg je stvarno uvijek kriv covijek-pilot :hi:

Pitanje je opet koliko su ti podaci vjerodostojni.
Ako se unesreći motociklista to u pravilu evidentira policija, a mi paraglideri skrivamo nezgode kao zmija noge i do javnosti dolaze samo najteže povrede, kad posla ima i GSS ili smrtni slućajevi .
Svojevremeno sam naletio na podatak da u Alpama (Austrija, Italija, Francuska) gine cca 40 pilota na godinu, a ozljeđenih ima na stotine.
Jeli to puno ili malo s obzirom na broj pilota koji sigurno nije ni približno ravan motociklistima, prosudite sami.

Zadnja izmjena: Franco; pon 18 sij, 2010 14:53; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 46 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: