Evo moje recenzije uređaja inReach SE
Uređaj radi u sustavu DeLorme/Garmin a koristi Iridium sustav satelita u relativno niskoj orbiti 700-800km za razliku od SPOT uređaja koji koriste manji broj satelita u višoj orbiti 1800km. Snaga inReach je 1,6W a SPOT uređaja 0,4W, još jedna bitna razlika je u radnoj frekvenciji SPOT radi na znatno višim frekvencijama pa je pitanje pouzdanosti u šumi bez pogleda na obzor.
Pozitivna strana:
-specifičan je po tome što šalje i prima poruke (dvosmjerna komunikacija) za razliku od Spot sustava koji samo šale poruke i nikad neznaš dali je poruka prošla ili nije
-koristi isključivo tekstualne poruke čije krajnje odredište može biti bilo koja mail adresa ili SMS (GSM sustav)
-prema mom testiranju unazad 4 mjeseca sve poruke koje sam poslao i točke live trackinga prošle su unutar 20s do 6min, navodno se može odužiti do 10min, sa zemlje većina poruka prošla je unutar 2min, odabirao sam najlošije lokacije za slanje poruka i uređaj je signalizirao da je poruka prošla čim bi satelit proašao iznad mene do 2min, u zraku i na ćukama sa pogledom prema horizonru 5 do 20s
-live tracking svakih 10min radi odlično bez prekida
-prikaz na Webu dobro radi i relativno jednostavan za korištenje, aktivacijom računa automatski otvara Web stranica na kojoj se mogu podešavati parametri računa ili drugi korisnici mogu ono što ste im dozvolili, moja adresa je
https://share.delorme.com/Maslina-SOS tipku nisam testirao a ona aktivira GEOS IRCC centar ali vjerovatno radi dobro vidi
http://www.geosalliance.com/ ili
http://www.geosalliance.com/category/sar-flash-reports/ aktivacija, pokretanje SAR akcije i dojava o nezgodi na adrese i brojeve telefona koje ste sami odredili je besplatna
-Iridium sustav satelita radi pouzdano čini mi se da ih ima 68 + 8 novih koji su lansirani pred cca mjesec dana
http://www.satflare.com/track.asp?q=iridium#MAP -uređaj je dosta robustan i navodno može ići do 1m pod vodu
-GPS pozicioniranje je precizno iako koristi antenu unutar kučišta uređaja vanjsku antenu koristi samo za satelitsku komunikaciju
-bluetoth povezivanje sa IOS ili Andridom mobilnim telefonom je vrlo jednostavno aplikacija za telefon je jednostavna i pregledna za razliku od pisanja poruka na samom uređaju gdje se osječate da ste se vratili 15g unazad u doba prvih Nokia jer uređaj posjeduje samo par tipki
-upravljanje je vrlo jednostavno tipke su velike i bez problema možeš tipkati debelim rukavicama
-ne ovisi o kvaliteti i dostupnosti GSM zemaljskog sustava
-uz svaku poruku koja se pošalje imtegrirana je i geolokacija sa koje je poslana i link na vašu delorme web stranicu ovaj dio poruke ne ulazi u onih 160 karaktera po poruci
-ekran dobro vidljiv i na najačem suncu
-baterija traje cca 100h kod mene nešto kraće cca 80h jer sam uključio sve opcije koje skraćuju vremena komunikacije sa satelitom moguće je puniti preko USB priključka
-mogućnost upisa tri predefinirane poruke svaka može biti poslana na 5 različitih tel. brojeva ili mail adresa, navodno su predefinirane poruke besplatne odnosno ne ulaze mjesečni maksimalni limit
-mogućnost upisa definiranih poruka, samo odabereš tekst i upišeš broj ili mail i stisneš SEND
-upis imenika osnovnih brojeva ili mail adresa nemojte sinkati sa telefonom ako imate kao ja 1500 brojeva
Nemože sve biti pozitivno ima i negativnih strana:
-cijena samog uređaja je relativno velika cca 300€
-aktivacija uređaja ide preko zastupnika za EU ali problem nastaje kada treba dati broj bankovnog računa sa kojeg će se skinuti novac u slučaju prekoračenja mjesečne potrošnje, tek onda shvatiš da naše banke iako su se obavezale za neke protokole nikada iste nisu potpisale i primjenile, osječao sam se kao zadnji jadnik iz neke banana zemlje
-uz ugovor o korištenju potpisuješ stotinjak upozorenja u slučaju neodgovornog korištenja, doduše ne pišu sitnim slovima
-grafika i sama veličina slova na ekranu su relativno male pogotovo za nas kojima su ruke malo kraće ruke
-uređaj nesmiješ posuditi ili prodati drugoj osobi jer će u protivnom biti blokiran račun
-još jedna velika istina o amerima i njihovim osiguranjima, naknadno sam dobio papir sa upozorenjem da u slučaju aktivacije SOS i pokretanja SAR akcije za drugu osobu svi troškovi spašavanja mogu biti na moj teret
-trenutno SMS poruke nije moguće slati CRONET korisnicima, btw bio je problem i VIP Hr mrežom ali su vipovci problem riješili, ostale mreže iz EU i BiH koje sam testirao mogu primati SMS poruke
-podržava samo SMS i mail prijenos tekstualni podataka do 160 karaktera, WhatsApp, Viber i slične aplikacije ne podržava
-zaboravite bilo kakvo slanje attachmenta sličica i govornih poruka
-mjesečni paket sadrži određeni broj bodova svaki bod prekoračenja naplačuje se posebno, sad nešto što sitno piše maksimalni broj karaktera po poruci je 160 ali jedan bod iznosi 50 karaktera znači za duže poruke sustav vam može skinuti do 3 boda
-kod jeftinijih paketa live tracking moguće je podesiti na min 10min za svaki ping geolokacije, 1ping = 1bod
-cijene pretplatnih paketa su različite za EU i USA državljane iako u korištenju sama lokacija nema ulogu u cijenu paketa, za nas je potrebno gledati pakete na linku
https://www.gpsafety.de/english/protege ... dataplans/-opcija automatske dojave o nezgodi „dad-man-switch“ odnosi se samo na skuplje pakete mjesečne pretplate, radi na principu promjene geolokacije u vremenu npr. ako dva uzastopna pinga budu u radiusu 100m uređaj automatski šalje SOS IERCC-u, ovu opciju nisam testirao jer imam paket 100 (17€ mjesečno) koji nema mogućnost aktivacije te funkcije
I na kraju mislim da se radi o vrlo pouzdanom sustavu što govori i činjenica da ga je unazad par mjeseci kupio Garmin i stavio pod svoju kapu

Lp Maslina