»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 20:18.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Letenje bez variometra?
PostPostano: uto 27 ožu, 2012 17:57 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Josip K-T je napisao/la:
profa je napisao/la:
Sad je pitanje gdje je tu sigurnosni aspekt, probajte dokučiti sami. Po mom mišljenju jeste sigurnosni aspekt, jer ako imate uređaj koji vam prikazuje i signalizira gdje je kontrolirani zračni prostor sigurno nećete svjesno i ne najavljeni ići u njega i ugroziti sebe i druge sudionike u zračnom prometu.

Dobro. GPS ti sigurno pomaže da odrediš sigurnu rutu s obzirom na podjelu zračnog prostora.. ali još uvjek ne vidim zbog kojeg "sigurnosnog razloga" track treba čuvati minimum mjesec dana. : unknown:

pa samo zato što te prijavljuju ovi iz tzv. "prave avijacije". Sad ti moraš imat sve i svašta da dokazuješ da je kreten bio preblizu, ugrožavao te, skicirao tvoju opremu, boju očiju i broj cipela, a to što je on bio van svakog pravila, objesi mačku o rep ... i što , fakat, da nije bilo tracka? Optužili bi čovjeka, i nijedno "majke mi, nisam" ne bi pomoglo ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 19:32 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Josip K-T je napisao/la:
profa je napisao/la:
, te da svaki pilot bi bio obavezan čuvati track minimalno 1 mjesec u uređaju ili računalu isključivo radi sigurosnih razloga.

Zašto?[/quote
Primjer nema veza sa stvarnim dogadaima i likovima. :mocking: Na preletu si sa ivke i pleletiš oko japa na 2000m ,pilot te primjeti i prijavi . Pošto dosta krila slični boja nastupaju" isključivo sigurnosni razlozi ". :ROFL: Dođu sigurnosni organi i svim sumljivim pilotima uzmu GPS te sa sigurnošću utvde ko je zločasti pilot u zadnji mjesec dana :-o Zato ! :mocking: :
amen:

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 0:01 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
zlatko2508 je napisao/la:
Primjer nema veza sa stvarnim dogadaima i likovima. :mocking: Na preletu si sa ivke i pleletiš oko japa na 2000m ,pilot te primjeti i prijavi . Pošto dosta krila slični boja nastupaju" isključivo sigurnosni razlozi ". :ROFL: Dođu sigurnosni organi i svim sumljivim pilotima uzmu GPS te sa sigurnošću utvde ko je zločasti pilot u zadnji mjesec dana :-o Zato ! :mocking: :
amen:

Jest.. ali u mom GPS-u nema tracka od tog dana, a ja imam pet svjedoka, od kojih je jedan policajac, a jedan pravosudni djelatnik, koji će ptvrditi da sam tog dana bio negdje drugdje?
I btw. "Sigurnosni aspekt" znači da utiče na sigurnost leta.

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: čet 29 ožu, 2012 21:36 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
Roman Lavriv je napisao/la:
Vojo je napisao/la:
Ja sam posve suglasan sa teorijom letenja bez varia za sve pocetnike cak do 2-3 godne iskustva!

Ma , bez veze ... lako je letit bez varia dok ti je greben u vidnom polju ili barem 200-300m nisko. probaj to na 3750 ili 4200 kao ovi junaci od petka ... pa na kraju, pitaj Habibija kako bi on izgurao svoj trokutić od 30km od jučer samo slušajući svoju guzicu i balončiće od 0,5-1 ... Početnik ne zna gdje su mu guzica niti glava, al zato zna gdje je vario ... možda nakon 5-6 godina, štos je probati ... nemoj sad odmah napisati da si letio 3500 letova bez varia i da si po tome svjetski rekorder ...

Ja govorim o sebi i vrlo rijetko letim sa variom a osobno mislim da bi i stvarni pocetnici to trebali izbjegavati barem prvu godinu ako ne i dulje! Da si citao dalje tekst a ne se dohvatio prve recenice vidio bi da sam napisao da ozbiljnog letenja nema bez svih mogucih pomagala koja postoje a to nije onda samo instrument! Osobno mislim da mozes 100 pocetnika naoruzati instrumentom i nece puno bolje letiti barem ne prvu godinu njih 90! Svakako da VRHUNSKIH DOLETA I PRELETA te najvaznije natjecanja sa prirodom nema bez svih mogucih pomagala cak do gacica i carapa a onda da o instrumentu kao petoj letackoj stavci ni ne govorimo!

Vrh

PostPostano: čet 29 ožu, 2012 22:04 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Kao odgovoran instruktor i sa svježim znanjem iz svojih početaka te svojim iskustvom koje je potvrđeno sa tri uzastopne zlatne medalje u Hrvatskoj mogu reći da imam dovoljno iskustva iznijeti neke korisne činjenice.

Za prve letove ti vario ne treba. One do 300m jer ionako curiš i učiš poletiti i sletiti.
Onda se kreće na letove koji su peglanje po grebenu. Tu ti isto još ne treba vario sve dok ne dobiješ samopouzdanje da kontroliraš lijepo smjer, da nisi zauzet drugim mislima, drugim pilotima ili glasu tvog instruktora iz radio stanice. Znači da se osjećaš dovoljno sigurno da možeš misliti i o nekoj drugoj stvari - variju. Općenito kad možeš letjeti bez radio stanice, znači već znaš misliti, vrijeme je za vario.

Kada dođeš u taj stadij onda dolazi vario. To je cca kod nas u Rijeci 2-3mjeseca ( letimo više, a i znamo pokazat).
Bez varia kao početnik jako češ teško naučiti termiku. Tko kaže drugačije - laže ili nema pojma.
Da biš kvalitetno naučio termiku treba ti dobar vario. Znači ne neko staro sranje koje ima veliko kašnjenje u zvuku od stvarnog dizanja. Mozak mora povezati osjećaj sa zvukom i tako ćeš razviti smisao i za letenje bez varia.

Teško da ćeš uopće "kvalitetno" letjeti u toj drugoj fazi bez varia. Vario ti u početku pomaže da ostaneš u zraku i skupljaš sate odnosno iskustvo letenja. Bez varia će to biti obično curione jer naravno nemaš još osjećaj za dizanje pa samim time i tvoja satnica će biti manja, sporije ćeš napredovati i prvu godinu nećeš uopće imati pravih letova.

Ako želiš uživati u vjetru i osjećaju slobode bez varia onda odeš peglat na Kaštelir ili na TRibalj po jačem jugu. Za letenje ti treba vario.

Letim bez varia samo tandeme da ne ometam putnike.
Također u Hrvatskoj ima jaaako malen broj pilota koji znaju dobro izvrtiti termiku sa ili bez varia, možda manje od deset.
Da biš bio dobar u termici moraš znati kada vjerovati variju, a kada osjećaju. Jedno bez drugog ne ide.

Radovane ako želiš letjeti onda kupiš vario. Ako ti je paragliding samo odlazak sa društvom na letenje i ne očekuješ nešto ekstra od toga onda možeš i bez. Tvoja odluka.
Ja ti savjetujem da si nabaviš dobar vario.

Po meni jedini dobri variometri su Brauniger i Flytec ali moraju biti noviji. Letio sam jednu tekmu sa nekim starim Flytekom i morao sam ga iskopčat jer tuljenje, skala dizanja i osjećaj nisu imali veze jedno sa drugim.
Letio sam i sa Aicotecom koji ima kašnjenje od 2-3 sekunde i nije dobar za početnike.

Što se tiče sigurnosti i pravila tu je Profa rekao sve.

Za kraj tko misli da penje super ima priliku to pokazati na državnom prvenstvu u Buzetu ove godine.
Vidimo se tamo ako ne prije.

3 Palac gore: : Mario T., profa, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 29 ožu, 2012 22:16 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
Ja znam ko je prvi od deset koji znaju vrtiti bez varia... :-D

Vrh

PostPostano: čet 29 ožu, 2012 22:27 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 23 kol, 2011 17:26
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 10
Hvala svima na komentarima! Nekako, kao teški laik, ne vjerujem da ne mogu osjetiti dizanje, ta, i za ona dva jedina leta sa 150 m osjetio sam kratkotrajno zaustavljanje propadanja i kao da me neka sila zahvatila i podigla kratkotrajno. No, da ne trabunjam pošto nemam nikakvog iskustva ostaje mi za čekati. Priznati ću samo da vjerujem da čovjek osjeća što se oko njega događa, pa i u zraku, ako je svjestan svega što čini. No, vidjeti ćemo, vidjeti ćemo. :)
Usput, priželjkivao sam da i Toni što reče, s obzirom da i njegove postove rado pročitam. Kaži Toni! :)

Vrh

PostPostano: čet 29 ožu, 2012 22:34 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
profa je napisao/la:
Alo Box, ne brkam pojmove samo čovjeku odgovaram na pitanje zašto i GPS kao još jedan dio opreme koji bi mogao postati obavezan, a prije sam ako nisi vidio napisao što kaže pravilnik o visinomjeru i ja se slažem s tvrdnjom da u početku obuke nije potreban variometar, ali kad se krene sa visinskim letovima učenici bi u skladu svaki sa svojim mogućnostima trebali ulagati u obaveznu, a zatim u dodatnu opremu.

Da a to ima veze sa onim sto je covjek pitao kao sto snjeg sa Himalaja ima veze sa klimom u Mrdusi Donjoj! Vario je nesto o cemu je se covjek raspitivao! A kada dobro razmislim ti si ipak gurao vodu na moj mlin! Hahahahaha!

Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 11:22 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 28 ožu, 2012 11:54
Dao Palac gore: : 15 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
da se i ja, kao friski tecajac, javim sa svojim vidjenjem stvari..

dosta sam razmisljao da li bi trebao u pocetku koristiti vario ili ne..
naime, nije problem osjetiti cukanja gore/dole, osjetim ja da me nes povuklo gore, krilo se zaljuljalo pa sam jurnuo dolje pa opet neko cukanje.. sad ja mogu misliti sta ocu, ali tesko mi je procjeniti da li je to neki balon ili sam naletio na neku termiku ili sta je to...

tako da sam odlucio koristiti sound-only vario (da ni ne dojdem u napast proucavat brojke na ekranu na prvim visincima)..
glavni razlog je da dobijem neku refrencu.. osjetim da se nes dogadja, ali nemam referentnu tocku prema kojoj mogu reci: "aha, ulovio sam termiku" ili "ignoriraj ovo, ovo je samo balon"..

i tako sam sklepo neki vario od rezervnih dijelova i uputio se na visinac sa svojom grupom..

startam, lagano smjer sletiste, prelazim greben, osjetim dizanje, sekundu nakon vario pocinje pistati.. osjecaj akceleracije nestaje ali vario jos uvijek pisti.. "toooo buraz" mislim si i pokusavam peglati greben (koliko je u stanju neko sa par visinaca peglati ista osim kosulje)...

pistanje nakon 6-7 sekundi prestaje, "ahaa, znaci tu prestaje", snimam konfiguraciju tla ispod sebe, "vidis vidis, ispod je neki usjek, ocito se tu kanalizira pa na tom dijelu dize".. okrecem i vracam se prema sretnom mjestu (ponavljajuci si u glavi, "uvijek okreci od brda a ne prema brdu, koliko god ti se cinilo da imas mjesta, trebo si imati drugaciji prilaz pa ne bi trebao tako daleko izlaziti van da okrenes..")

nakon nekoliko desetaka sekundi koliko je potrebno da oprezni tecajac okrene 180 vracam se na sretno mjesto.. ovaj put idemo pametnije, osjecam trzaj, ocekujem pistanje varia, vario se budi, "juhuuuuu".. ovaj put idem blize brdu da ne izletavam toliko van kad cu okretati..

i tako, da ne duljim, malo pomalo evo mene iznad brda sa kojeg sam startao.. malo pisti, malo tuli, idem gore, dole, vrtim se u krug, vrtim osmice.. u glavi suma informacija "pazi na visinu, ne uvlaci se u usjeke, pazi na druge pilote, pravo prednosti, drzi krilo iznad sebe" i u jednom trenu prene me zvuk iz radio stanice "bilo je dosta, uputi se prema sletistu", nevoljko napustam pojas dizanja, odmicem se od brda i vrludam iznad ravnice..

i tako, malo pomalo uspio sam odjedriti dobrih 30ak min, makar se meni cinilo da to traje citavu vjecnost..

zakljucak:
sad vec pomalo znam kakav je osjecaj kad uletim u balon pa krilo malo zaostane nakon cega jurne naprijed.. ili kad uletim u pravu termiku pa krilo ne jurne naprijed na taj nacin.. tesko mi je objasniti ali osjetim razliku.. skuzio sam i da ako osjetim trzaj sa npr, lijeve strane a krilo krene desno da trebam okrenuti na stranu na koju krilo ne zeli jel mi se pokazalo da je obicno dizanje na toj strani..

smatram da sam taj dan s variom naucio prepoznati dogadjaje u zraku koji su mi bili apstrakcija, dobio sam neke referentne tocke.. sad znam otprilike procjeniti prema ponasanju krila sta se desava sa okolnom zracnom masom..

naravno da jos nis ne znam i ne kuzim.. i da ce jos proci godine prije nego sto cu ista moci tvrditi kao cinjenicu i cvrsto stati iza toga ali smatram da sam u tih 30min sa variom naucio puno vise neko u svim prijasnjim letovima zajedno.. kojih, da jos jednom naglasim, nema ni 10..

eto, probao sam vam prenjeti sta se odvija u glavi jednog friskog tecajca prilikom njegovih prvih letova.. znam da su vama ti osjecaji davno izblijedili..

ja smatram da mi je vario puno pomogo u tako ranoj fazi edukacije zato sto mi je potvrdio/pobio moje prevodjenje onoga sto mi se desava.. jednostavno dobio sam referentnu tocku prema kojoj mogu kalibrirati osjecaje i vezati razne podrazaje na stvarne dogadjaje a ne na nesta sta mislim da se desava a nisam siguran..

8 Palac gore: : djura, Flyingbear, hrga, ivicaf, majk11, Roman Lavriv, Sinisa, wild    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 12:24 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Oko slažem se s tobom u potpunosti. Isto sam ja napravio, kupio IQ Basic da dobijem neku referencu za nešto meni apstraktno. Iskreno u njega i ne gledam osim možda prije sletanja. Slušam ga i povezujem sa osjećajima koje doživljavam u zraku. Siguran sam da nisam pogriješio. Ja sretan, a i dileri. Svi smo sretni i evo ti cijele sretne femili

Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 12:36 
Offline     DHV 2

Član od: pet 11 ruj, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 166 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 77 / Palac dolje: : 1
E,baš fora! Sad se je razmahala tema da li bi bilo dobro da tečajci koriste vario ili ne. Pa je..m mu miša,ko da je to sad od presudnog značaja kak bute dalje letjeli...daj ne filozofirajte. Ak imate love za vario letite s njim,ak nemate letite bez njega dok si ga ne kupite.A bolje da ga imate nego ne.Prvak svijeta možete biti u jednom i u drugom slučaju! ;)

Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 12:46 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 25 kol, 2009 21:59
Dao Palac gore: : 19 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 54 / Palac dolje: : 0
Kao početnik sam "naučio" vrtiti stupove bez varia, ali uz njegovu kasniju upotrebu sam shvatio da su mnogi od tih stupova bili imaginarni. Naime, često sam znao okrenuti par krugova nakon izlaska iz podužeg nispona jer mi se promjena od recimo -3m/s u -1.2 m/s učinila kao +1.8m/s, a u okretu ponovni ulazak u -3m/s kao ispadanje iz stupa... Nastavio sam letjet s variom, sve dok se nije pokvario i u vremenu kada sam cekao popravak zaključio sam da je mnogo ljepše letjeti bez piskutavog zvuka i više raditi na osjećaju za zrak, tako da kada imam vario letim sa isključenim tonom i po potrebi škicnem brojku.

U svakom slučaju bih rekao da je vario nezamjenjiv kada treba vrtiti 0 (dizanje zraka jednako propadanju krila ~ +1.0 do +1.2m/s) jer je takvo dizanje teško osjetiti - morala bi se imati dobra referenca u vidu grebena na horizontu i pregršt koncentracije za održati ju (smanjiti broj ispadanja). Držati 0 je bitno jer se u njoj ponekad i duže čeka da potegne jači (pravi) termički stup.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 16:51 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:58
Dao Palac gore: : 728 / Palac dolje: : 11
Dobio Palac gore: : 498 / Palac dolje: : 3
Pokvareni vario od sad možemo zvati pok-vario. Za gps još ne znam...

2 Palac gore: : gburazer, rudar    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 17:19 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
hrga je napisao/la:
Kao odgovoran instruktor i sa svježim znanjem iz svojih početaka te svojim iskustvom koje je potvrđeno sa tri uzastopne zlatne medalje u Hrvatskoj mogu reći da imam dovoljno iskustva iznijeti neke korisne činjenice.

Da ne zaboravimo i da si clan MENSE :mocking:

hrga je napisao/la:
Bez varia kao početnik jako češ teško naučiti termiku. Tko kaže drugačije - laže ili nema pojma.

(kratak opis jedne logicke pogreske, necete nista propustit ako ne procitate)

hrga je napisao/la:
Mozak mora povezati osjećaj sa zvukom i tako ćeš razviti smisao i za letenje bez varia.

Ne razumijem, kako ce mi povezivanje osjecaja sa zvukom (letenje s variom) olaksati percepciju tog osjecaja kad zvuk nestane (bez varia)? Nije li bolje povezati osjecaj s drugim stvarima u prirodi (tipa okretanje lisca na drvecu, prelijetanje osuncane padine, trazenje ptica i pracenje njihovog leta...)? Da ne govorim da je tako, meni se cini, mnogo zabavnije.

hrga je napisao/la:
Da biš bio dobar u termici moraš znati kada vjerovati variju, a kada osjećaju. Jedno bez drugog ne ide.

Ako stalno letim s variom, kako cu steci iskustvo s tim "osjecajem" da bih znao kad vjerovati variu, a kad "osjecaju"?

p,
D.

P.S. S ostalim se slazem, i mislim da je vario neizostavan dio opreme za ozbiljnije letenje.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : hrga    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 19:58 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Šokre je napisao/la:

Glupa Pokvarena Sprava!

3 Palac gore: : profa, Sitni, Vojo    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 20:23 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Box je napisao/la:
Šokre je napisao/la:

Glupa Pokvarena Sprava!

gps = gnjusni prokazivač preranog slijetanja (gpps, ili gp2s)

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 22:26 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:58
Dao Palac gore: : 728 / Palac dolje: : 11
Dobio Palac gore: : 498 / Palac dolje: : 3
Ne dečki, za gps mora bit manja skraćenica, tipa GiBSon. Tu je P otislo u B zbog mjesta tvorbe. A i možeš mu tepat Mel. Npr. Pok-vario mi se Mel. Ili iMel sam ga, a sad ga više nemam. Ili u ženskom rodu - iMela sam... Samo sam vas htio usmjerit...

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: pet 30 ožu, 2012 22:31 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Nemre bit iMel, Steve Jobs je mrtav...

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 31 ožu, 2012 10:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
iGlupa pokvarena sprava

skraćeno: iGlup

(što ga nisam poneo, što nisam promijenio baterije, što neznam letit s njim, što sam iscurio, što neznam gledat prognozu, što nemam para za novi...)

Vrh

PostPostano: sub 31 ožu, 2012 13:39 
Offline     DHV 1-2

Član od: sri 23 ožu, 2011 15:27
Dao Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 5 / Palac dolje: : 0
Khm....Radovan ...Jasam počeo letit pred godinu dana i toplo ti preporučujem da si uzmeš vario i ne slušaj ove profiće :beer: jer kad ih vidiš na startu izgledaju ko meteo stanice nakićedi do bola a vario ti je potreban vjeruj :dash:

1 Palac gore: : Michi    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 41 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: