»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: čet 16 tra, 2026 3:09.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Buduca letacica :)
PostPostano: sri 08 srp, 2015 12:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
pticica je napisao/la:
a kod paraglidinga ispada da je to drama , da je to samoubojstvo, kako oni prezive ?

Nije uopće drama. U idealnim uvjetima: na velikom poletištu idealnog nagiba, predvidljivom mirnom zraku uz široko sletište svaka imalo motorički koherentna osoba bez ikakvih zahtjeva na fizičku spremu i kondiciju može naučiti kako uspješno poletjeti i scuriti za 2 dana! Sama vožnja u mirnom zraku ne zahtijeva apsolutno nikakav trening: povučeš lagano dolje lijevu komandu: skrećeš lijevo, desnu: skrećeš desno. Jednostavnije biti ne može.
To međutim nije letenje. Prvo zato jer 'idealni uvjeti' niti ne postoje. Drugo, zato što najviše od svega treba naučiti prepoznate 'idealne' uvjete. U praksi su to tek 'povoljni' uvjeti tj. 'prihvatljivi' uvjeti tj. uvjeti prihvatljivi za moj nivo znanja/opreme koju letim/trenutno psihofizičko stanje. A ta procjena je nešto što svi učimo non stop i nikad nećemo prestati učiti. I nakon 15 godina letenja još uvijek ponekad imam osjećaj nesigurnosti: trebam li poletjeti ili ne. A obično letim gdje lete i drugi. Ne polijećem prvi. Bilo bi sigurno gore da sam na startu potpuno sam. Tada mi se čini sasvim super biti školarac i osloboditi se te odgovornosti - prepustiti odluku o letenju instruktoru. Nitko mi neće ništa zamjeriti, neću ispasti kukavica ako ne poletim, ni pred drugima ni pred sobom.

Puno nas ovdje na forumu naučilo je letjeti u vrijeme kad nije bilo ni škola ni instruktora ni dozvola. Čak i tada, ja osobno ne poznajem niti jednog jedinog samouka (ne kažem da ih nije bilo). Svatko koga mrvicu bolje poznajem imao je nekoga tko mu je pokazao. Taj netko obično je bio osoba s više iskustva od većina ostalih tadašnjih letača. I nitko nije nikoga nikome nametao. Svatko je sam tražio pomoć, pomoć iskustva i stručnosti. Možda ta stručnost nije bila nešto za današnje standarde, ali je bila blizu maksimuma onoga što je u to vrijeme bilo dostupno. Što želim reći? Želim reći da kako onda tako i sada i svo vrijeme između: sensible thing to do je potražiti najbolju moguću dostupnu pomoć u učenju. Za današnje vrijeme to su obučni centri. Ima ih dovoljno, nema monopola. Raspitaj se kad njih, tko ti paše po cijeni, fleksibilnosti plaćanja, osobnosti instruktora na kraju krajeva. Raspitaj se po forumu i privatno pp-ovima kod friških školaraca o detaljima, subjektivnim i objektivnim stvarima koji možda nisu za javnost.
Imaš daleko, daleko više izbora i mogućnosti nego što su mnogi od nas imali. Zaista ne vidim (dobar) razlog ne iskoristiti ih.
Nije uopće drama, samo se čini zbilja bedasto...

Vrh

PostPostano: sri 08 srp, 2015 19:09 
Offline     DHV 1

Član od: sri 08 srp, 2015 19:02
Dao Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 4 / Palac dolje: : 0
Kao friški tečajac mogu ti iz prve ruke reći zašto je škola dobra.

1. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi se nepotrebno mučila pokušavajući naučiti nešto što će ti instruktori na terenskoj nastavi argumentirano objasniti i korigirati ukoliko radiš pogrešno.
2. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi riskirala lomljenje kostiju pokušavajući sama kad su tu instruktori koji se brinu o tome da se TI ne nađeš u situaciji kojoj nisi dorasla.
3. U paraglidingu postoji trilijun sitnica koje trebaš uistinu shvatiti, te ih primjenjivati u praksi što se u samom početku čini neizmjerno teško. Imaš jako dobre instrukture koji ti te "sitnice" usađuju postepeno, otkrivaju ti trikove onda kad ih stvarno možeš razumijeti, sve dok te sitnice ne postanu rutina. Samoj bi ti trebalo daleko više od 2 godine koliko u prosjeku traje tečaj da usitinu shvatiš sitnice kao što su zašto nešto radiš kad je vjetar 5 m/s, a to isto npr. postaje iznimno opasno ili jednostavno bedasto ako je 10 m/s.
4. Do prvog visinskog leta trebalo se malo namučiti na ravnom i po malim brdima, ali trud se isplatio zato jer sam na svom prvom visinskom letu (koji je bio nedavno) bila pripremljena za svaku situaciju u kojoj sam se potencijalno mogla naći. Ja se volim osjećati relativno sigurno u svakoj situaciji (a pogotovo u nepoznatoj).

Dodatno, škola je i prejeftina za ono što nudi.
Najvažnije ekipa kojom si okružena je odlična, uvijek spremna pomoći savjetima i što se mene tiče ne vidim nikakvo ograničenje u svom kratkom letačkom životu zato jer sam tečajac. Dapače letiš i skoro pa o ničem ne trebaš mozgati. Družiš se s ekipom i letiš s njima, oni ti eventualno vele ajde ti sad nemoj ipak je prejako/preslabo/prekilavo/preleđno/pre...
Kaj se mene tiče mogla bi biti tečajac i puno duže od te dvije godine!
Za kraj nadam se da ćemo se upoznati na jesen na Hruševcu!

Marina

4 Palac gore: : Airie, gburazer, Morelli, Nik01    
Vrh

PostPostano: sri 08 srp, 2015 23:04 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 07 sij, 2014 20:43
Dao Palac gore: : 134 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 111 / Palac dolje: : 3
Baš me zanima da li bi se ovoliko frajera tako zdušno bacilo u pomoć da se tema zvala " Budući letač"
:-D

13 Palac gore: : hrga, josipc, jozo, jrabic, Kajgod, Mario T., profa, Red Baron, Roman Lavriv, SZ, tmuic, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 11:51 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Čitam ove postove i ne vjerujem.
Vi je još OHRABRUJETE!!!
Bilo je dobrih postova, ne velim. Čak i edukativnih - za one kojima to treba. Sve u najboljoj namjeri, naravno, ali da vi stare kuke sa 10+ i 15+ godina staža na neki način savjetima "ohrabrujete" ovaj pristup, a znate koliko ih se sa ovakvim pristupom skršilo. Sjetite se SAMO sučaja Sudić od prije 11 godina i njemu sličnih... pa dajte ekipa!!!
S ovakvim pristupom to će dijete završiti u najboljem slučaju negdje na traumi ili nedajbože na Mirogoju.. ili Lovrincu ... ili kako se već takva destinacija u kojem kraju zove. I ni jedna joj škola ili tečaj neće pomoći.
U paragliding se prije svega treba ući s velikim poštovanjem (nebih rekao strahopoštovanjem - jer strah nije dobar)... a ovdje taj detalj jako nedostaje
Ona bi već danas kupovala krilo i letila sa Sljemena, Japetića i ...
Pa dajte ljudi vratite se u realnost.
A ti mala začkomi. Sjedi, jedan.
Poruka instruktoru koji ćeš ju obučavati - nadam se da ćeš spavati po noći.

Oprostite na latentnoj grubosti, ali ovih sam dana posebno senzibilan, jer mi sutra kćerkica navršava mjesec dana. Da, ona je glavni razlog zašto sam stisnuo "pause" na svoj letački staž, ali s obzirom na minuli rad dajem si za pravo da reagiram na ovaj način kad vidim nesreću koja samo čeka da se dogodi.

... a moje osobno mišljenje odnosno "disklejmer" (opovrgnite me ako griješim)

Ovo je neka provokacija od stare kuke letača sakrivenog iz simpatičnog nicka da vidi kako biste reagirali... a reagirali ste - nažalost vrlo predvidljivo i totalno KRIVO!!!

I za kraj
Čuvajte se ekipa. Jednog dana mnogi od nas sresti ćemo se opet i volio bih da Vas ponovo vidim sve nasmiješene i sa suncem u očima kao i zadnji put kad smo se sreli...

:hi:
Šteta

1 Palac gore: : isantek    
Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 12:23 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Privitak:
keep-calm-and-don-t-feed-the-troll-48.png

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 12:43 
Offline     DHV 2

Član od: pon 31 kol, 2009 10:17
Dao Palac gore: : 221 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 342 / Palac dolje: : 0
Možda je ovo za državno i komisiju neka patka :crazy:

Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 12:56 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
To Vajda salje upite da vidi kako ide ta obuka.

Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 16:29 
Offline     DHV 1

Član od: ned 05 srp, 2015 22:09
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 4
Evo, jos jednom zahvaljujem svima na odgovorima , neki su bili vise, neki manje korisni ali sve u svemu zadovoljna sam :) , badele, thx na objasnjenju za ekoing i parafreek obucne centre , nadam se da se za koji mjesec vidimo u zraku :yup:

Pozdrav,
Petra :)

Vrh

PostPostano: čet 09 srp, 2015 22:40 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
Oprosti Petra, ali želim te pitati jednu stvar.
Ono horten plavi iz tvog profila.. je to samo onako ili je to pravi Horten?

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

PostPostano: pon 13 srp, 2015 16:53 
Offline     DHV 1

Član od: ned 05 srp, 2015 22:09
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 4
Hehe, naravno da nije pravi, to je RC horten , nazalost jos nemam svoje krilo pa sam njega stavila :-D

Vrh

PostPostano: uto 14 srp, 2015 21:44 
Offline     DHV 2

Član od: čet 26 stu, 2009 21:09
Dao Palac gore: : 85 / Palac dolje: : 30
Dobio Palac gore: : 288 / Palac dolje: : 13
pticica je napisao/la:
Hehe, naravno da nije pravi, to je RC horten , nazalost jos nemam svoje krilo pa sam njega stavila :-D

:good:

Pronicav način da se ljude drži u stanju pasivnosti i poslušnosti je strogo ograničavanje spektra prihvatljivih mišljenja, ali istovremeno dopuštanje žustre rasprave unutar tog ograničenog spektra. (Noam Chomsky)

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: