»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 09 lip, 2026 22:35.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zanimljivost na Semiču
PostPostano: uto 12 lis, 2010 17:00 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Ojla!

Nedjeljica je bila letna i Semič nam postaje sve draži....bilo je domaćih i naših hahara na pilama i nas "vulgarisa"...
...Bilo je svega od curiona do odličnih letova kako ko...ja iscurio dvaput i bio malo tužan ali smo si onda odletili čoporativno skoro svi-
..15ak krila u zraku oko pola 5, sjena već polako klizi preko doline ali leti se na dinamici i laganoj termici koja je bila više iznad mjesta i široka...

...i ono kaj mi je bilo zanimljivo je to da su dva krila bila puno viša od svih ostalih pa i od domaćih -400 m-iznad terena.

...štos je bio u tome da je puhao lagani lijevi bok i kad se došlo do kraja desnog grebena okret i nazad jer tu greben prestaje i radi se rupa od pola km do sljedećeg grebena-inače mjesto venturia...a po lijevom boku i laganih rotora..
..termika je radila u usjecima ili po padini koja je najviše gledala u lijevi bok...lagana dizanja široki krugovi..
.....i dođem do kraja desno i vidim par krila ispod visine samog grebena, 200m unutra.. dakle na mjestu čistih rotora po teoriji.. ali ispod njih je kao neko nogometno igralište i tu diže...
..neki su rekli konvergencija a još mi je palo na pamet i rotorska termika ( ili je to ipak prejak izraz?)...ovi momci su zajahali to dizanje jer su imali visine za doć malo iza ali kako znat da je tamo ok ići?
Ima sličnih letova?

Vrh

Naslov: Re: Zanimljivost na Semiču
PostPostano: sri 13 lis, 2010 8:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Zajebi 'lee side' termiku u zavjetrini po jačem vjetru ak nemaš dobro presloženu rezervu i dovoljno visine. Čak i profiči to rade samo u žaru tekme ili kad ih rotori stisnu ispod grebena koji trebaju preskočit.

Kolko se sječam termalne mape na Semićićiju, najbolji stup je odma van na tvornicu ispred starta, al je pametno nabrat 50-100m iznad prije izletavanja. 2. stup je još više vani prema jugu, one obično spaljene livade između šumica, istočno od sela i groblja, a 3. stup je još južnije i još više istočno na onoj ogromnoj oranici ograđenoj šumom. Čak i centar grada i sam trg zna opalit fini stup na kojem sam se više puta spasio ispod 100m AGL sa izvučenim nogama za sljetanje.

Sječam se kad se vani išlo cijeli dan preko 2 soma, a ekipa na grebenu nije mogla ni 100m probit iznad grebena. Na kraju 30km štrikanja sam završio preko 2 negdi kod Metlike sa bolesnom kumulustradom 'prema Japu', al na svu sreču nisam krenul, jer je smjer di sam mislio da je Jap ustvari bila Sv. Gera pa bi vjerojatno završio u takvom wulfucklandu da me tjedan dana nebi našli..

http://picasaweb.google.hr/motoSmint/Semic_01042007#

LP

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: sri 13 lis, 2010 10:31 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
horbaPG je napisao/la:
...štos je bio u tome da je puhao lagani lijevi bok i kad se došlo do kraja desnog grebena okret i nazad jer tu greben prestaje i radi se rupa od pola km do sljedećeg grebena-inače mjesto venturia...a po lijevom boku i laganih rotora..

Prilično sam siguran da će venturi izgladiti sve rotore na tom mjestu (pri malim brzinama vjetra).

Evo npr. onaj tko je tamo letio sigurno se sjeća one zdjele/polukruga grebena iznad mjesta Semič nadomak Učke. Pri jugozapadnom, pa i južnom vjetru, istočni dio zdjele nalazi se potpuno u zavjetrini pa opet je moguće odgrebenariti naprijed do Nugle i prednjeg grebena. Istina, malo spušta i dođe se nisko (ili se scuri), ali nekakvih spomena vrijednih rotora nema. Teren iznad grebena je prepoložen, a padina nedovoljno strma za rotore pri laganom vjetru.

Nije da ovim ohrabrujem bilo kakvo letenje u zavjetrini, uvijek treba dobro poznavati teren i/ili imati osjećaj za njega no ako niste sigurni u osjećaj, najbolje je uvijek biti 'on the safe side'.

Vrh

PostPostano: sri 13 lis, 2010 13:01 
Offline     DHV 2

Član od: uto 27 lis, 2009 18:09
Dao Palac gore: : 59 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 84 / Palac dolje: : 5
Citat:
Zajebi 'lee side' termiku u zavjetrini po jačem vjetru ak nemaš dobro presloženu rezervu i dovoljno visine. Čak i profiči to rade samo u žaru tekme ili kad ih rotori stisnu ispod grebena koji trebaju preskočit.

Nebuš mene vidio da prćkam po tim mjestima.. nikad. :evil:

Ali me čisto zanima ćut o tome...kak je to išlo na početku?
Mislim na prve koji su ćaćkali po rotorskoj termici..Vjerojatno u Alpama..ima kakvih podataka kak je to išlo( gledalo se ptice? )..
..ono ko je preživio, pričati će...uostalom kako su ti fajani znali kad se može ić..tj.(da tako kažem) da je led dovoljno debel da ne bude krrrccccc!!

Citat:
Prilično sam siguran da će venturi izgladiti sve rotore na tom mjestu (pri malim brzinama vjetra).

..ovo čujem prvi put.. :good:
Upravo je tako i bilo, teren je zaokretao prema unutra blago i nema nikakvih špiceva..a vjetar je bio laminaran bez imalo vidljivog rada šume..
ako je nekom to očigledno,
hm ja bi se držao teorije da su tamo rotori ali ak ti tak kažeš-vjerujem..
..to si stekao vlastitim iskustvom , nekom opasnom situacijom koju si preživio ili čistom logikom i fizikom fluida...jer u teoriji svi znamo da se zrak ponaša kao voda
ali jedno je filozofirat na zemlji o zraku a drugo probat pa ili /ili...

Vrh

PostPostano: sri 13 lis, 2010 13:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
horbaPG je napisao/la:
..to si stekao vlastitim iskustvom , nekom opasnom situacijom koju si preživio ili čistom logikom i fizikom fluida...jer u teoriji svi znamo da se zrak ponaša kao voda
ali jedno je filozofirat na zemlji o zraku a drugo probat pa ili /ili...

U pravu si, u praksi je najbolje ne upuštati se u filozofiju.
Ipak, rotori su turbulencija, a turbulencije nastaju tek u određenom trenutku ovisno o brzini vjetra i 'oštrini' terena. Zato npr., pri laganom vjetru ljudi mogu krenuti nisko s Ivke (s 1200-1300) i tražiti termike ispod razine vrha na južnoj strani bez opasnosti od rotora (iako može dosta spuštati). Zato se na Sljemenu može poletjeti i uz lagani jug ili jugozapad (nije ok zbog potrebne finese i rizika od previše propadanja no ok sa stanovišta rotora).
Što je teren blaži to će podnijeti jači vjetar bez turbulencija/rotora, što je strmiji/oštriji, to će se pri manjem vjetru zrak početi komešati.

Naravno, treba imati na umu da slab prevladavajući vjetar ne znači ništa i da je uvijek moguće naći se u jačem vjetru koji je uzrokovan termikom (ne nužno u uzlaznom dijelu nego i u horizontalnom/silaznom dijelu hladnog zraka koji nadoknađuje topli zrak usisan termikom na drugom mjestu) koja će trenutno promijeniti trenutnu 'toleranciju' terena na rotore.
Zato opet: bolje ići na sigurno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: