Evo da ja probam prvi pošto volim tipkat jer imam osjećaj da nešto radim (a i izgleda mi ko pravi interview).
CloudWalker je napisao/la:
Nema tu nikakvih zavjera (više neki kompleks manje vrijednosti prisutan kod nekih stanovnika malih država poput naše).
Upravo tako!
Možda si umišljam, ali im ponekad osjetim u glasu da me ne doživljavaju kao partnera već kao neki balast neke tamo banana države i strašno ih nervira što moraju odgovarati na moja pitanja, a zbog jako male koristi.
Citat:
Ipak, koliko god bili mali, velika većina svjetskih brendova ipak je prisutna kod nas. Dakle velikoj većini se ipak isplati potruditi isplasirati svoje proizvode na naše tržište. Moje je pitanje: zbog čega se nekima ne isplati? U čemu se sastoji taj trud koji sam boldao dvije rečenice prije, tj. koji su to troškovi koji nuliraju potencijalnu zaradu? Kao vječni zaposlenik koji malo zna o stvarima poduzetništva imam tek maglovitu predodžbu o njima.
Kojih brendova? Nemoj zaboraviti da je hrpa brandova u svijetu za koje Hrvati nisu ni čuli. Hrana i roba široke potrošnje je druga stvar. Isto tako zanemari sve ono što se uvozi i prevozi zbirnim pošiljkama. Nadalje, zanemari i one brendove koji se nabavljaju (lokalni dileri) od principala u Njemačkoj ili Austriji, a zapravo su Japanske ili kineske robne marke (poput Kawasakija!!!) Što ti ostaje?
Citat:
Bar za Hrvatsku je normalno da dileri sami odlaze po krila.
Ne, to nije normalno! Normalno je za one koji krila švercaju i izbjegavaju carinu i porez (a ti to neće javno reći). Kome bi se normalnom isplatilo trošiti auto i gorivo za dva krila?! Zato je moguće da ćeš čekati na naručenu robu nekoliko mjeseci dok diler ne skupi dovoljno narudžbi da bi mu se isplatilo palit auto. Naravno, to je jeftinije, pa ostaje da kupac sam izabere. To što damping cijena i nedostatak pratećih usluga općenito radi štetu i pomutnju na tržištu te samo kratkoročne efekte kupac nemora niti razumije.
Citat:
Kakve to dodatne troškove bi recimo Swing imao da mu neki Hrvatski diler dođe dvaput na godinu po dva krila? Treba ih rezervirati u nekoj aplikaciji i isporučiti po dolasku dilera u njihovo skladište. Evidentirati dilera. Ima li nešto specifično što se pravno mora ishoditi pri poslovanju s nekom novom državom, a to dosta košta?
Nema ništa specifično ni posebno. Isto tako nema tu nikakvih tajni i dobro je da svi znaju kako stvari funkcioniraju. Primjerice, novi diler će imati jednak broj pitanja za proizvođača prodavao 10 ili 100 krila godišnje. Za mene moraju rezervirati osobu koja će na moja pitanja promptno odgovarati (kakvi su planovi, koji su novi modeli u razvoju i dr.) i koja će mi slati ponude za svaki upit kupca iako će se toga malo relizirati. Zar nije lakše onda dati zastupstvo, primjerice, slovencu, pa se ti onda jebi i raspravljaj s njim, a nemoj davit kineza ili švabu. Primjerice, do sada sam na desetke puta izrađivao dizajne krila posebnih boja i crtao te montirao logotipe u te dizajne ne bi li našim pilotima to prošlo kod potencijalnih sponzora. Naravno od toga ništa (osim jednog). Za svako od tih krila slao sam poseban upit na kojeg je netko trebao odgovoriti: izračunati površinu pod naljepnicama, sastaviti ponudu i sl. Dakle, realno im kradeš vrijeme za bezveze. Druga je stvar što naši ljudi neznaju i ne odrade preliminarne dogovore sa sponzorima, neznaju kako da nastupe, što da napišu, a često ne poznaju ni osnove kod pisanja takvih zahtjeva. Tako dolazimo do poražavajuće činjenice da sponzorstva mahom namaknu oni piloti koji imaju neku vezu u dotičnoj firmi.
Niti ja ne razumijem zašto nekome nije interesantno naše tržište, ali pokušavam ga razumjeti poznavajući navike i običaje naših ljudi koje stranci izgleda poznaju bolje nego mi.
Sjetio sam se još nečega:
Ako prodajem relativno puno krila po realnoj i preporučenoj cijeni onda mogu imati krila na lageru za testiranje, tj. probne letove. Tada mi se i isplati uložiti u strojeve za servis i check, pa mogu ponuditi punu uslugu i znatno popraviti zadovoljsvo kupca. Ovako moram daviti švabu da mi pošalje jednu špagu, da mi napravi check na jednom krilu i da ga pošalje nazad odmah sutra i da ne naplati svoj VAT, da mi po normalnoj cijeni sašiju krilo iz posebnih boja, da mi ostave dilerstvo iako rastem godišnje 0% i nemam mrežu obučnih centara i klubova kojima prodajem glidere već općim direktno sa pilotima.
Eto, tako stoje stvari u nas.
Citat:
Drugo što želim s tim u vezi pitati je: smatrate li da je taj uvjet o broju komada na godinu realan (svakom dileru za njegovog pg proizvođača)? I što zapravo znači da je netko uspio namoliti svog proizvođača da ipak zanemari to pravilo?
Uvjetovani broj komada ili realno ostvariv rast (po njima) jamči principalu da se ti ovdje trudiš, a ne da samo sjediš i čekaš da netko dođe po krilo,a dilerstvo ti je izlika da si kupuješ sebi krila po nešto povoljnijim uvjetima (zato te i neki proizvođači traže da započneš suradnju sa nekom većom narudžbom (4-8.000 eura). To pravilo se kod nas često zanemaruje jer ionako ne prodajemo puno, a oni ne mogu pronaći nekoga tko bi to radio bolje. Ako su jako nezadovoljni i misle da radiš loše, jednostavnije im je odrediti da je od danas, primjerice, za Dudeka diler u Austriji i da on pokriva sve zemlje do Turske. To što ti imaš kao kupac tada extra troškove i što ovoga boli k za tvoju ekonomiju nikom ništa.
Citat:
I treće pitanje našim dilerima (ako znaju odgovor i smiju ga javno reći neka kažu, ako ne onda nikom ništa): je li vaša dilerska cijena za HR drugačija od recimo dilerske cijene za UK ili pak BG.
U mom slučaju, dilerska cijena je ista za sve zemlje i sve dilere. Od prije neki dan i cijene polovnih krila na njihovom webu su skinute i preporučene za cijelo tržište kako dileri nebi spuštali cijene već dobili neki sitan rabat tek po prodaji krila u koji jedva stanu troškovi transporta, carine i špedicije.
Mi još nekako kuburimo i povremeno nagrebemo za novo krilo, ali zamisli neku drugu zemlju bivše YU sa plaćom od 200-tinjak eura. Ima ih 5x više nego nas, a nova krila potpuno su im nedohvatljiva. Što bi tek oni trebali reći?
Citat:
Iskreno se nadam da nisam opet slučajno nagazio neki žulj.
Nisi, ali je to već isprana tema i teško da ćeš dobiti masovan odgovor. Osim toga, dio spada i u poslovnu tajnu te se ne komentira javno, a oni koji rade nezakonito ili na lakši način od mene sigurno to neće ovdje reći.