»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 2:18.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: G sloj - par informacija i upitnik
PostPostano: uto 27 stu, 2012 13:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Par informacija u par natuknica vezano za G sloj...

- Komisija za Ultralako letenje unutar HZS-a pokreće inicijativu za podizanje G sloja. Prijedlog je da se s postojećih 300 m traži 1.000 m;
- Komisija za parajedrenje podržava zahtjev i predlaže da se traži dizanje G sloja do maksimalnih 3.000 m, tj. FL100;
- u travnju 2012. HZS šalje formalni zahtjev Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) za podizanje G sloja s 300 m na 3.000 m;
- nakon nekog vremena HKZP javlja da namjerava formirati povjerenstvo na tu temu i izvijestiti HZS o njihovoj odluci glede zahtjeva;
- sad ta stvar već duže vrijeme tako stoji, pa je treba malo pogurati. A možda se nešto i dešava, ali nedostaju informacije o tome...

Cijela priča oko podizanja G sloja je izuzetno kompleksna. Zahtjeva izmjenu svih karti, mnogih procedura i još koječega a da mi toga nismo niti svjesni. Hvatanje u koštac s ovom izmjenom je ogroman i osjetljiv posao. Zato nitko niti ne žuri njemu u susret.
Jedan od koraka koji će se morati napraviti prije bilo kakve odluke o G sloju je i tzv. sigurnosna (safety) analiza što bi sve značila ova promjena. Nju mora provesti HKZP. Vrlo često u toj analizi sudjeluju "administrativci/birokrati" koji nemaju dovoljno stvarnog iskustva. (Možda griješim.)

Zbog toga je Komisija za sigurnost i kvalitetu, unutar HZS-a, koju vodi g. Srđan Čop (osoba od autoriteta), predložila da se aktivno uključimo u rješavanje ovog problema i na neki način i mi pomognemo u izradi safety analize.

Npr. jedan primjer problema koji se javlja - 1.7.2013 padaju granice s EU. Samo u Italiji ima između 12-15.000 registriranih ultralakih letjelica. I u drugim EU zemljama ih ima puno. U sezoni letenja svi oni navale prema našoj lijepoj obali. Oni ne znaju gdje u HR lete paraglideri, gdje leti netko drugi. Oni lete u G sloju, ne trebaju se zato nikom javiti i trebali bi samo gledati oko sebe i paziti. Ali sjetite se kako je Horvatinčić glisirao blizu obale na autopilotu i zabio se u jedrilicu. Takvih kao Horvatinčić koji ne paze, nego uključe autopilota, može biti puno i može doći do sudara. Uglavnom povećani promet bez koordinacije može biti problematičan i zbog toga ljudi koji su odgovorni i koji će donositi odluke vezano za G sloj, imaju dosta posla za napraviti.

U prilogu posta trebao bi biti upitnik za paraglidere. Tko želi, može ga popuniti i poslati ga ispunjenog na moj forumski mail. Nije obavezno za nikoga.
Ako nešto nije jasno unutar upitnika, preuzimam krivicu. Trebalo je pitanja g. Čopa, prilagoditi paragliderima i umetnuti u format tablice...

Hvala na razumijevanju,
Ratko

PS - ako u postu nema upitnika (excel datoteka), znači da ga nisam uspio priložiti, pa ću naknadno zamoliti nekoga da ga umetne. Hvala.

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

6 Palac gore: : CW, Danči, Tomica Solina, vedran_zgela, Zoki, čule    
Vrh

Naslov: Re: G sloj - par informacija i upitnik
PostPostano: uto 27 stu, 2012 15:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Uh, čovjek bi rekao da je moja čaša uvijek napola prazna budući da nisam očekivao da se o tako nečem uopće raspravlja.

Popunio sam upitnik uz par opaski pa reko da ih sa svima podijelim:

Moji odgovori u prethodnim kolonama pretpostavljaju uvođenje mjera predloženih u zadnjoj koloni. Predložio sam:
  • Edukacija parajedriličara o uspostavljenim zonama i koridorima
  • Strogo poštivanje visina i koridora od strane pilota
  • Dostupan timetable koji opisuje svakodnevno točno vrijeme i dužinu boravka zrakoplova unutar koridora, a ispod visine novog G-sloja,
  • informiranost pilota o letačkim aktivnostima toga dana
  • real-time informacije o poziciji zrakoplova
  • sustav koji omogućuje praćenje pozicije parajedriličara (postoje uređaji (GSPOT) i infrastruktura (website) no trebalo bi omogućiti kontrolorima i educirati ih da koriste takav tracking paralelno s redovnim praćenjem IFR prometa)

Ako je trebalo odgovoriti koji je rizik bez da išta od toga postoji onda bi ponovo popunio mada bi svagdje stavio odgovor koji nije ponuđen: "mali/minimalni značaj".

Poanta je da je (uz poštovanje CTR-ova od strane ultralakih pilota) vjerojatnost kolizije sa zrakoplovom već u startu iznimno mala.
Uz predložene mjere ta vjerojatnost se dodatno smanjuje za nekoliko faktora.

Neke od mjera se mogu lako izvesti (edukacija, timetables), a neke teže (poštivanje koridora i visina od strane pilota zrakoplova koji žele, po naputcima naravno, uštedjeti gorivo).

Idealno rješenje je mogućnost praćenja svog prometa (i IFR i sportskog/ultralakog) preko tracking sustava, no za to će trebati vremena iako je tehnologija već tu.

Vrlo važna stvar: čitav taj upitnik o riziku relevantan je jedino za područja pokrivena koridorima koje, obzirom da su dosta široki, piloti zrakoplova mislim poštuju (nešto manje poštuju propisane minimalne visine u tim koridorima). Za ostatak teritorija 3000m G-sloj ništa ne mijenja na stvari u odnosu na 300m G sloj jer zrakoplovi (IFR promet) jednostavno ne lete unutar tog sloja izvan koridora.

Trebalo bi dakle, zajedno s dizanjem G-sloja na 3000m složiti pravila koja bi uzela u obzir te koridore.
Npr.: G-sloj unutar koridora manji od minimalne visine zrakoplova u koridoru (+margina od 100-200m)
Kasnije (po uspostavljanju tracking sustava): letenje do pune visine G-sloja dozvoljeno za pilote s tracking uređajem.

Generalno mislim da će u sljedećih 5-10 godina tracking uređaj postati standard za XC letenje (ako ne i obaveza). Da više letim već bih ga kupio, prvo radi svoje sigurnosti. (Mobitel i GSM veze su krajnje nepouzdane stvari i Murphy mi govori da sigurno neće radit ako mi zaista budu zatrebali)

1 Palac gore: : Ratko    
Vrh

PostPostano: uto 27 stu, 2012 15:55 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Da, da, svi komentari u upitniku su dobrodošli. Hvala.

Svatko gleda na stvari iz svoje perspektive, pa nije niti svjestan nekih stvari/problema/opasnosti koji su izvan njegovog vidokruga. Ideja je upravo da netko to sve skupa kompilira i poveže. I predloži neke mjere da bi se potencijalni rizici (ma koliko bili mali) smanjili.
Svakim danom u zraku ima sve više i više letjelica, jer letenje postaje sve jeftinije i jeftinije. I kad se nešto napravi, treba razmišljati da to drži vodu 10-20-50(?) godina unaprijed...

Vrh

PostPostano: čet 29 stu, 2012 2:27 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Sory, ali upitnik je totalno sranje.
Da imam vremena složio bih bolji koji bi dotaknuo poantu.

Opet se izmišlja topla voda. Kakav SPOT, kakva komunikacija sa tornjevima.? Pa ste vi pukli.
U Evropi se leti bez problema gdje nije CTR i amen. Zna se gdje je šta.

Najbolje da svaki paraglider ima AirBand stanicu pa za svaki k.. se javlja tornju. Bili bi sretni koliko i mi. Baš bih volio vidjeti koliko bi pilota kupilo SPOT ili AirB stanicu.

Podizanjem G-sloja neće se dobiti ništa realno osim što će se skinut posao sa kontrole leta, a mi se nećemo morati najavljivati za letenje.

Druga stvar je Japetić, ali ostali dio.

Nek dignu taj G-sloj i amen. Sa ovim prometom koji imamo u zraku nema krize od sudara.

2 Palac gore: : dr zdravko, Sinisa T.    
Vrh

PostPostano: čet 29 stu, 2012 8:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni,
Hrga slazem se s tobom...sto vise zakompliciramo manje cemo letjeti...da se digne G sloj se slazem :) ...no i tada ce se naci budala koje ce to krsiti :( ...neki nece nikad nauciti postivati visine in pravila letenja... u slo sam nebrojeno puta djelio nebo sa zracnim jedrilicama, motornjacima in zmajarima...vsi letimo u zoni VFR te nam je duznost gledati sto se oko nas desava... letiti u zoni IFR sa velikim pticama, u oblacima te zoni CTR_a je po meni izivanje :evil: i ravno samoubojstvu... pa ako neko tamo leti, mu ja savjetujem da si nabavi par metra dobrog uzeta, izabere koju dobru vrbu in rjesi to ne da bi ugrozavao zivote drugih :amen: . Zato je moje misljenje da je bolje pri obuci pilota vise paznje posvetiti pravilima letenja, G sloju, CTR zonama, zracnim koridorima za IFR, zonama NOTAMA, jer jedino tako cemo pridonjeti sigurnom letenju svih nas koji sa pticama djelimo nebo.
LP Sinisa

2 Palac gore: : dr zdravko, profa    
Vrh

PostPostano: čet 29 stu, 2012 9:02 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
hrga je napisao/la:
Opet se izmišlja topla voda. Kakav SPOT, kakva komunikacija sa tornjevima.? Pa ste vi pukli.

Najbolje da svaki paraglider ima AirBand stanicu pa za svaki k.. se javlja tornju. Bili bi sretni koliko i mi. Baš bih volio vidjeti koliko bi pilota kupilo SPOT ili AirB stanicu.

U scenariju po kojem prilikom XC preleta dolazim do koridora meni uopće ne bi smetala mogućnost da sigurno proletim kroz njega umjesto da moram sletit - ili se šverat pa šta bude, što bi bilo neodgovorno i nitko to ne radi, ne? ;-) Pogotovo u Hrvatskoj koja je letački ipak prostorno ograničenija od alpske Evrope.

Primjera radi, da mi se pruži mogućnost da u određenim okolnostima mogu sigurno sa Sljemena prebacit na istok razmislio bih i o investiciji u spomenutu opremu.

Vrh

PostPostano: čet 29 stu, 2012 9:32 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
hrga je napisao/la:

Evropa je puno veća od HR. I koridori im ne pokrivaju 50% najčešće korištenog i XC-najplodnijeg područja u zemlji. Da to nije tako ne bi ni spominjao GSPOT i ostalo. Ne znam kako je drugdje, ali već nad Slovenijom imamo kompliciran zračni prostor i varijabilne visine G-sloja. Očito je da se ni kod nas ne može samo tako posvuda osim u CTR-ovima dignuti G-sloj na 3000m. Nešto se mora napraviti s koridorima. Minimalno što se može je G-sloj u koridorima postaviti na minimalnu visinu zrakoplova u njima (što je već definirano - to su visine 1500-1600m)

Ja sam možda otišao predaleko u maštanju da bi nam jednom u budućnosti, s GSPOT-om i infrastrukturom, dozvolili i u koridorima letenje na punoj visini od 3000m. No mislio sam da i to vrijedi spomenuti.

Vrh

PostPostano: čet 29 stu, 2012 10:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Stepenasti raspored slojeva oko CTR-ova, odnosno snižavanje dozvoljene visine približavanjem CTR-u, na čemu je radio i pok. Goran jedino je rješenje!
U teoriji tako između dva CTR-a nema nikakvih slojeva ni ograničenja, odnosno, postoji G sloj sa neograničenom visinom, odnosno ograničenom sa visinom baze.

Prema Pravilniku o letenju zrakoplova tako bi "Letenje kroz uvjetno zabranjena i privremeno
izdvojena područja" ostalo u pravilniku kao i dio o izvanaerodromskom polijetanju i slijetanju. Odnosno, nije potrebno mijenjati ništa osim karakteristika pojedinih slojeva. Čak i za G sloj vrijedi stalna vidljivost tla što je i na 3000 m AGL. Dakle, dozvoljeno bi bilo sve što nije zabranjeno, a zabrana odnosno ograničenje kretalo bi se od 0 m u CTR-u, pa bi se dizalo po slojevima sve više što je veća udaljenost od CTR-a (ili koridora)

Vrlo uprošteno:
slika

U takvom nekakvom pokušaju je i taj upitnik, ali dizanje kompletnog G sloja, bojim se, nije izvedivo.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: