»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 20:47.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kalnik - Borje
PostPostano: sri 08 lis, 2014 15:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Primjećujem sve više letova s ovog starta. To znači da Franco časti s nekim popustom, happy hour-om, il se tamo naprosto može doć, javit se Frankensteinu i poletit ... il ništa od navedenog - plati i leti? Francisco Franco, ak nisi zauzet gljivarenjem, reci koju ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

Naslov: Re: Kalnik - Borje
PostPostano: sri 08 lis, 2014 21:07 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
Roman Lavriv je napisao/la:
Primjećujem sve više letova s ovog starta. To znači da Franco časti s nekim popustom, happy hour-om, il se tamo naprosto može doć, javit se Frankensteinu i poletit ... il ništa od navedenog - plati i leti? Francisco Franco, ak nisi zauzet gljivarenjem, reci koju ...

Pa, naravno da se može doći i NE TREBATE ODMAH PLATITI NIŠTA!
Dođite isprobajte start par puta, pa ako zaključite da je Ok i da ćete ubuduće letjeti s njega, pomozite nam da bar malo povratimo dugove.
Još smo u velikom minusu i sad smo dali dovesti još 12 kubika zemlje, kupili travu, napravili ograde i suhozide da nam se primitivci ne voze džipovima po travi, kupili vjetrulje i tako stalno nešto plaćamo, a povrata baš nema.
No, kao što sam već rekao Borje je start za sve nas i svatko je dobrodošao u svakom trenu.
Što se javljanja tiče, za letenje po Kalniku je nadležan Joe, pa se njemu javite, a hoćete li poletjeti na Borju, malom ili velikom Kalniku, dragom Bogu svejedno.Poletite tamo gdje vam se čini bolje i sigurnije.
Na Borju je svakodnevno happy hour, dolazi jako puno letača i svi su oduševljeni, jer osim što je start više nego siguran za polijetanje, moguće je i top lendanje.
Dođeš autom na start, poletiš, odletiš, sletiš opet kraj auta, gdje ćeš bolje.
Eto, upravo naredni dani će biti dobri(možda još sutra prejako) za Borje, pa tko još nije bio, neka navrati i isproba.
Što se mene tiče, meni ne trebate reči ni dobar dan, ako vam se neda. :hi:

12 Palac gore: : dr zdravko, gburazer, Giga, hrvoje.vt, isantek, Kajgod, kokaxo, profa, Roman Lavriv, The Ozone Scraper, tino, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 09 lis, 2014 13:53 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dobar dan striček Franko.

1 Palac gore: : Franco    
Vrh

PostPostano: čet 09 lis, 2014 14:10 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
toni je napisao/la:
Dobar dan striček Franko.

Dobar dan striček Franko

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Franco    
Vrh

PostPostano: sub 11 lis, 2014 21:38 
Offline     DHV 2-3

Franco je napisao/la:
Dođeš autom na start, poletiš, odletiš, sletiš opet kraj auta, gdje ćeš bolje.

Eto, tako lako to može svako! :-D

Danas je bilo malo pilota , jer su se svi prestrašili jakog vjetra.
A vjetar je bio naj-taman, samo za nijansu previše sa zapada, tako da se malo teže vračalo s kraja grebena.
:hi:

4 Palac gore: : flyingzeko1, Ratko, Toomy, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sub 11 lis, 2014 21:43 
Offline     DHV 2

Član od: uto 30 stu, 2010 12:41
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 378 / Palac dolje: : 0
AMATER!
Daj pusti (Zorane, Nik) Zvonkov top-land!

Vrh

PostPostano: pon 13 lis, 2014 15:32 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Nemam puno iskustva sa starteanjem, a posebno ne sa toplendanjem na start na Borju, ali ono kaj sam skupio iskustva veli ovak. Start izgleda predivno, ono svrš, orgazmičko blaženstvo, ali samo naizgled. Na Borju se ne starta bez vjetra. Tu vjetar kanalizira i venturnilizira (prirodna rupa na grebenu). Uz to treba pridodati udare termičkog vjetra. Start ima "problem" kao i RGJ, to je tip starta tzv "balkon". Nema dovoljnog nagiba za jači vjetar. Osim toga tu je i šumarak s lijevog boka. Sve skupa daje složenije uvjete za start nego na drugim mjestima (ne samo kalničkim). Da me se krivo ne shvati, Borje je lijep i funkcionalan start, i ne samo radi toga što se može doći autom do njega. Samo da treba biti oprezan i ne "nasjedati" na sam izgled to svakako.

Osobno sam probao "toplendati" na Borje i to ide. Samo nije baš tak jednostavno i posebno nije bezopasno. Moja procjena je da je to opasno, jer se krilo mora dovesti do granice prevučenog leta na malom prostoru i strmom nasipu (u prilazu je jedino moguće doletiti preko ceste i parkinga, sa zapadne strane) uz krilo na rubu stalla. Na tom mjestu dizanja su izražena (dinamika i od vjeta i od termike), granica zastoja je blizu, a alternativa sigurnom spuštanu na sam start je ili udara u nasip ili zalijetanje u šumu. Ukoliko pilot ne izistira (nisam niti ja inzistirao na toplandu nakon 3 prolaza), može nastaviti let.

Svaka čast vama Todd i Nik, ali vi ste i za svjetske pojmove vanstandardno dobri piloti, mladi, brzih reakcija te s puno aktivnog letenja. Prosječan pilot nema niti 50 % vaših sposobnosti. Ja ne bih nagovarao druge da to čine jer nemaju te sposobnosti. A evo i prostora za Sašu.

5 Palac gore: : damir.horvat70, gburazer, isantek, janjecic, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 13 lis, 2014 23:04 
Offline     DHV 2-3

Generalno se slažem s tobom glede vjetra i termike.
Termički stup je ispred starta i često pojačava vjetar,ali tu je otklonjen upravo onaj problem M.Kalnika, a to je česti preslab vjetar.
Činjenica je da ima dosta pilota i to što iznenađuje iskusnih, koji imaju problema sa startom na jačem vjetru, pa smo čak razmišljali da održimo nešto poput Sašinog tečaja startanja po jakom vjetru.
Za to nam nije nužno potreban Saša jer imamo dosta pilota koji znaju znanje (neki školovani na vjetrovima Normandijskih klifova) i jako su dobri u takvim uvijetima.
Pa, eto svi vi koji niste zadovoljni svojim vladanjem krila na jačem vjetru javite se (može i meni na mail: plastilak@plastilak.hr) ,pa ćemo nešto organizirati i to u duhu Borja full besplatno.
Glede, balkonske usporedbe s R. Gorom tu nema ni sličnosti, jer Borje je daleko strmije, vjetar dolazi ravnije, nema toliko usjeka kao R.G.
Stoji činjenica da za jači vjetar ne bi bilo loše da je još strmiji, ali onda bi bilo problematičnije raširiti krilo, osobito onim lumenima koji na start dolaze s raskopčanim krilom (joj kako to ne volim vidjeti, ja otkopčam krilo samo kad ga prodajem)!
Glede toplendinga u pravu si da ne treba ljude poticati da to rade, jer svaki toplending ma gdje bio, je potencijalno opasan.
Što se tebe tiče, sigurno je da s EnZom je to malo teže nego s mojim Artikom, valjda zato se nitko ne takmiči s EnZom na preciznom slijetanju.
Barem polovica pilota koji lete na Borju tamo i toplenda i tu je dosta i mlađih pilota i do sada nije bilo ni jednog ekcesa, što ne znači da jednog dana ne bude, pa ja eto javno pozivam da to izbjegavate, utoliko više što ispod samog starta ima blizu par livada gdje se sa sigurnošću možete spustiti.

slika

slika

slika

slika

slika
:hi:

5 Palac gore: : bmutak, damir.horvat70, franz, Giga, isantek    
Vrh

PostPostano: sub 18 lis, 2014 11:36 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Franco je napisao/la:
osobito onim lumenima koji na start dolaze s raskopčanim krilom (joj kako to ne volim vidjeti, ja otkopčam krilo samo kad ga prodajem)!

Franco, cjenim tvoje letačko iskustvo, zalaganje za PG zajednicu, a prije svega stariji si od mene i pristojnost mi nalaže da te pozorno saslušam.
Ali ipak moram reagirati na ovu tvoju gornju izjavu.
Lumeni (iz konteksta konstatiram pogled s visine, početnici, ljudi koji ne misle isto kao i ti)su isto tako piloti kao i ti koji imaju "svoju proceduru na startu" (koja se BTW uči u PG školi)u koju je uključeno i kopčanje krila. Ako je ovdje samo to kopčanje u igri. Ako nije, onda si se krivo izrazio, ali to se ne vidi iz tvog posta. Složio bi se da procedura startanja počinje van mjesta za poletanje, sve do faze koju dozvoljava prostor okolo samog mjesta za poletanje, no nazivati nekoga pristojno neumjesnim nazivima zato što ne radi onako kao i ti, trebalo bi biti miljama daleko od tvoga lika i djela.
Sa druge strane bi mogao konstatirati da "lumena ima puno, puno više" nego onih koji imaju stalno zakopčano krilo, pa se samim time otvara pitanje tko je ovdje lumen, a tko ne.
No, ne želim o tome filozofirati jer pomenuh lik i djelo, no ovaj puta je riječ o meni.
Dakle, poanta moga posta, ako već nije shvaćena je...
Ne sudi druge po sebi jer možda si i ti u krivu.

S poštovanjem,

2 Palac gore: : Josip K-T, kbelcar    
Vrh

PostPostano: sub 18 lis, 2014 19:42 
Offline     DHV 2-3

Ma, nemam ništa protiv kad to radi mladi pilot, ali kad to radi iskusan pilot onda ne mogu a da se ne pitam zašto, utoliko više što mu često gurtne prođu kroz špagice, pa je onda vezi-pleti na startu, a mi svi čekamo.
Imao sam prilike vidjeti diljem svijeta na frekventnim startevima da se takvi piloti spremaju sa strane, a onda kad su spremni dođu sa krilom u ruži na start.
Tako je i na svim natjecanjima, a tako bi i škole trebale učiti pilote.
Pokušaj tako trkeljiti primjerice na Babadagu.
Doći će ti odmah Turčin i nogom razgurati krilo i postaviti svoje.
Poznata je zgoda kad se jedan Turčin namjerio na Voju i nogom mu spošutao krilo u stranu, a ovaj ubio Boga u njemu tako da je zamalo došlo do sveopće tučnjave na Babadagu. :-x
Ako ne vjerujete pitajte ga!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: