»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 14:20.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pozdrav od novog i par pitanja - Oprema i dozvole za motorno
PostPostano: pet 27 sij, 2017 20:35 
Offline     DHV 1

Član od: pet 27 sij, 2017 20:09
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 12 / Palac dolje: : 0
Ekipica pozdrav!

Inace sam veteran na kojekakvim forumima :) ali ovdje sam prvi put, ne bi htio napraviti kakvu gresku u koracima.

Zagreb, 35 godina, sanjam o letenju od 15-te, no propustio sam otici putem pilota nekog od airlinera. San se reaktivirao pa sam u procesu odabira skole za PPL ali dok tu ne poslozim pricu zainteresirao sam se za motorni paragliding.

Ako je netko voljan nabaciti par savjeta bio bi mnogo zahvalan :).

1. OPREMA - kako stojimo izborom opreme u HR ili blizim EU zemljama? vidim da u US postoji "BlackHawk", "U-Turn" i razni slicni proizvodjaci i da im setovi kostaju od 5-10k baksa. Moze li se nesto kupiti u Europi ili cu morati kemijati s uvozom?

2. DOZVOLE - treba li mi dozvola za ovaj tip letenja? U planu je svakako polaganje za PPL ali ne znam hoce li to pokriti i ovakvo letenje. Takodjer PPL sigurno necu uspjeti kompletirati kroz slijedecih godinu dana mozda i duze, a letio bih i ranije...

3. RADIO KOMUNIKACIJE - planiram nabaviti "Yaesu 230", "Icom A6" ili slican avio band rucni uredjaj da vjezbam ATC skillse :), dok ne krene sluzbeno skolovanje. Pretpostavljam da se takav uredjaj moze iskoristiti i za motorno letenje?

Zelja mi je iskljucivo opusteno i sigurno letenje ("low and slow" zbilja najbolje opisuje). Sakupio sam cudo materijala za CPL, ATPL i solidno navalio na njih :) tako da vjerujem da nece biti problema s meteorologijom i aerodinamikom.

Jos jednom pozdrav svima i hvala unaprijed na odgovorima!

Vrh

Naslov: Re: Pozdrav od novog i par pitanja - Oprema i dozvole za motorno
PostPostano: sub 28 sij, 2017 16:24 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
Bok,
ja se baš često ne javljam na postove na ovom forumu ali kak sam dugo u avijaciji i imam iskusktva s time kaj tebe zanima, evo ti par odgovora i savjeta, čisto da se ne zaletavaš :-)
Zapravo po našim najnovijim priposima postoje 2 vrste paramotornog letenja: sa naprtnjačom ("foot launch") i sa trikeom . To su zapravo dvije posebne kategorije paramotornog letenja i za svaku se primjenjuju posebni (ali slični) propisi.
Naravno da je potrebna i dozvola, no koliko ja znam od izdavanja novog pravilnika otprije ca. 2 godine nije još nijedna izdana, iz više razloga a ponajprije zato jer nema niti još jedna ovlaštena piloska škola.
Za letenje sa naprtnjačom zapravo trebaš imati parajedriličarsku dozvolu (bezmotornu), a onda se radi "upgrade" na motorno, ali kak sam rekel nema ovlaštene škole, iako ima nekolicina ovlaštenih instruktora.
Kaj se tiče trikea, to je odvojena kategorija i za nju ne treba prije toga imati parajedriličarsku dozvolu. Problem je kaj ni za trike još nema pilotske škole (ali se radi na tome).
U svakom slučaju,i za trike je potrebno parajedriličarsko predznanje i praksa sa parajedrilicom, bez toga nikako nejde.

Ako misliš malo letit paramotorno da skratiš "čekanje" do PPL onda ti to nije dobar put jer uopće nije komparativno, a niti se međusobno dozvole mogu priznavati, jer su to potpuno odvojeni sustavi licenciranja i školovanja.

Također, za paramotorno letenje treba dosta prakse i nikako nije dobro biti samouk jer je tu onda velika šansa da se nešto loše dogodi.
U svakom slučaju, pozivam te na proljeće kod nas u Zabok da vidiš kak ide paramotorno letenje sa trikeom, pa ti možemo dati i više detalja o svemu :-)
LP,
Bojan,
Aeroklub Zagorje
Zabok

Vrh

PostPostano: sub 28 sij, 2017 17:24 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
Bok! Što se tiče opreme ima izbora, No worries!
U Požegi imaš dečka za nabavu paramotora firme Nimbus
http://www.nimbus-paramotors.com/
A ako češ kupit sam ima. Talijanski Fly Castelluccio
http://www.flyproducts.com/
U Francuskoj Adventure. U mislim Slovačkoj je tu Nirvana paramotors...itd
U biti evo da ne nabrajam :)
https://paramotornews.com/ppg_paramotor_manufacturers_index/

Vrh

PostPostano: sub 28 sij, 2017 19:16 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 06 stu, 2011 9:43
Dao Palac gore: : 67 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 3
I ja sam zaboravio reći, prek našeg kluba se može nabaviti španjolski PXP paramotori www.pxp.es i Swing paramotorna krila www.swing.de
LP

Vrh

PostPostano: sub 28 sij, 2017 20:47 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 13:36
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 475 / Palac dolje: : 0
Hi !

U Zagrebu djeluje nekolicina pilota parajedrilice s pomoćnim motorom.
Kolege su ti dale dobre smjernice, a ako mi se javiš, mogu ti dati detaljne upute kako i kojim putem krenuti sa obukom.

Oprema se ne kupuje bez konzultacije sa nastavnikom.
Javi mi se na pp ili na tel.098 359 780.

LP Darko Tršinar
nastavnik za obuku pilota parajedrilice s pomoćnim motorom

2 Palac gore: : Kajgod, kbelcar    
Vrh

PostPostano: ned 29 sij, 2017 16:48 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Bok, evo ti na brzinu jedan kratki.
Sinoć sam otipkao čitravu stranicu kao odgovor i umjesto pošalji stisnuhn nešto drugo i uglavnom nema ga više a gdje je završio neznam, i nerk mu je sretno jer bi svakako opet duhove uzbudio hahaha-
Kratko jesi li ti baš odlučio da ideš na PPL onako nešto ko životni poziv, dječačka mašta ili sl.

Za prvi puta napravi probu. Sjedneš u auto i odvezeš se do najbližeg aerodroma i napraviš jedan panoramski let sa pilotom malog avionćeka dok ga ti promatraš sa strane, kaži mu šta te ztanima, i pomogni mu da ga izgura iz hangara, čekira,zagrije motor i odrula ga pistom spreman za poljetanje. Dodaje gas , sve se trese vibrira hoće se raspasti. Krećete, stišće se guza adrenalin radi, dižeš se u zrak a srce ti ko balon. Pogled je super al sastrane kad gledaš onak nonšalantno kao kopilot i ne osluškuješ sve te silne cvrćke i zvrćke, i nemisliš prije svega na sigurnost putnika koji je s tobom u letjelici. I tako gore si i taman si se navikao na to kad uživanciji brzo dođe kraj i prije nego si svjestan idete na sljetanje i opet adrenalin radi i guza se pred sami dodir sa tlom instinktivno stišće i dolje si, i onda opet ono što inaće u normalnom panoramskom letu nečeš vidjeti ide čekiranje, čišćenje i pospremanje u hangar, i iza toga još naravno i papirologija. I jeb.. me ako češ se od navale adrenalina sječati ićega osim da si letio hahaha.

E sad fino da bi si uštedio daljnje rasipanje love na polaganje za PPL potroši još par stoja eurića na takvih par panorama, i zamoli pilota ta ti da malo komande da osjetiš kao ste gore na sigurnom i to je to. Nakon prvih par letova
vjerojatno če ti pomalo već i dosaditi gledati jedno te isto i vrtiti se oko istog aerodroma.
Još dodaj ktome da je avion jako skup mislim dobar sa dobrim resursima sati za kupiti a da nekažem za održavati , hangar ,aerodromske takse, i sam ispit za PPL koji je dignut na malo previsok nivo, pa su i ispiti isto tako malo i prestrogi, i onda na kraju dodaj još k tome da poliječeš i sliječeš sa kojih 70 km\h a tu ako se išta desi baš i nema opraštanja. Znam šta prićam menin je moj prvi nastavnik letenja poginuo prije nekoliko godina ,a a iza njega dvojica kolega pilota, Prijatelja isto tako u roku od par zadnjih godina. Zapamti onu staru što brzo leti brzo i pada.Što zbog tehničkih grešaka, što zbog greške pilota nije na kraju niti bitno.

A sad drugi dio nakon šetnje sa psom slijedi.
Ljepota i uživanje u letenju.
Ovaj put nađi nekoga ko leti Paratrajk ili Paramotor, daj mu fino za gorivo i odvezite se recimo u Liku po staroj cesti prema moru , i npr iza Macole par kilometara u pravcu mora stani sa lijeve strane u onoj prelijepoj kotlini. Imaš tu tih par zadnjih kuća u selu pa pitaj nekoga možete li poletjeti sa te tu prve njive pored ceste, i ako nema nikoga nebojte se niko se vjerojatno neće buniti i ako dođe do vas budite ljubazni pa će i gazda biti prema vama. Izvadite opremu iz prikolice ili auta, pomozi mu oko slaganja opreme, letjelice i postavljanja krila. Napravite obavezno čekiranje prije polijetanja i onda ti gledaj a on neka odleti satak u onom nalijepšem modu letenja "NISKO I POLAKO". Kada pilot sleti pomozi mu opet sve posložiti i spremiti u auto ili na prikolicu, i otiđite fino na putu nazad do Macole na ručak, i vjeruj mi kad se vratite kući vidjećeš da iako si sve ti platio od goriva do jela i pića, i proveo pola dana ili dan u uživanciji iako nisi letio. E sad to sve zbroji i vidječeš da manje košta od jednog sata leta sa avionom, a da ti ne govorim da češ idučih dana, tjedana ,mjeseci sanjati i maštati kao malo dijete o slobodnom letenju kao ptica na nebu. Zamišljačeš kako letiš i iz ptičije perspektive iz zraka uživaš u nesmetanom pogledu na polja, šume i rijeke ispod sebe a da ti ništa ne kvari vidokrug. Motor ti prede na pola gasa i gotovo ga i nečuješ. Letiš nisko i polako iznad ljudi i sela i mašeš im a i oni tebi veselo odmahuju. Poliječeš i sliječeš sa skoro svake iole ravne njive od 50 m i još toliko čistine iza bez da se ikome najavljuješ jer ionako rijetko kada da češ i preči visinu od 200.Poliječeš i slječeš sa brzinama od skoro pa 25 km\h, tako da se nedaj bože izvrneš vjerojatno češ se jače razbiti i slomiti pri padu sa bicikla. Jedino što će te naši ljudi tražiti ako već traže nešto zauzvrat za korištenje njihove njive je malo druženja i ljubazne priće sa njima, i možda ako imaš kameru da ih snimiš iz zraka, a možda te i poslije svega povedu doma na ručak i čašicu pića.

E sad ako si još uvijek odlučan da ideš na PPL onda kao i dosta pilota po bijelom svijetu ovaj vid letenja koristi za čistu uživanciju i odmor, a CPL i vračanje krede za ispit ostravi da ti budu samo čisto posao od kojeg živiš jer od PPL-a nema ništa.
A ako si konačno odustao od onog prvog, e onda se pothitno javi Darku da prođeš osnovnu obuku bez koje nemoj ni razmišljati o letenju jer vjeruj mi opet "PRESKUPO ĆE TE KOŠTATI", i taman dok ova serija lošeg vremena prođe ti češ već završiti svu teoretsku obuku i počećeš praktični dio obuke pilota PPG ili PPG Trajka, i već ovo ljeto možeš letuckati po bespućima lijepe naše za cijenu goriva za auto, 2-3l\h leta za letjelicu i ostatak u ćevapima i pivi poslije letenja. I to sve za cijenu goriva koje potroši avionćek za pola sata leta, naravno bez rente aviona ili udjela u istom, hangara, i aerodromskih taxa.

E a pazi sad i ovo, ovo je bonus. Sve to znači i obuka i početnićke greške i tvoja letjelica i onih prvih par probnih panoramskih letova sa pravim aviončekom koje si napravio da odustaneš od istog.
E to sve će te koštati još uvijek manje nego samo polaganje licence za PPL. Kapak.

Razina zadovoljstva je neusporediva u odnosu na avione.
Razina sigurnosti je puno veća u odnosu na sve ostale letjelice, iako ne spadamo u generalu.
Razina kompleksnosti same letjelice i rukovanja istom je neusporedivo manja.
Razlika u cijeni održavanja je takva da si ovo zadnje od obuke do letjelice praktički možeš priuštiti svake godine novo za cijenu održavanja resursa jednog aviončeka, hangara i ostalog.
E da ima razlike u avionu letiš više manje po zadatoj ruti visini i pravcu, tj po planu leta,
a ovdje toga nema letiš slobodan ko ptica, i biraš hoćeš li polijetati s nogu ili kao ja s kotača.
Ja preferiram kotače samom činjenicom da gume ispunjene zrakom puno bolje podnose neravnine i gruba slijetanja od mojih gležnjeva i koljena. Iako za trajk osim onjih baš mizerno malih i tankih koji se rastave sa tri šerafa trebaš imati prikolicu da ga kompletnog voziš za sobom, krilo u vreću u gepekt i spreman si.

LP Mladen

9 Palac gore: : ada, bmutak, Dark-O, david, Kajgod, kbelcar, Laminar, toni, zec    
Vrh

PostPostano: ned 29 sij, 2017 23:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Poli je napisao/la:
Sinoć sam otipkao čitravu stranicu kao odgovor i umjesto pošalji stisnuhn nešto drugo i uglavnom nema ga više a gdje je završio neznam, i nerk mu je sretno jer bi svakako opet duhove uzbudio hahaha-

svaka čast! meni kad se to dogodi, idući post mi je koncipiran više u crticama... :D

s ovim ne znamda li si uzbudio duhove, ali meni svakako jesi razvukao osmjeh preko lica

1 Palac gore: : bmutak    
Vrh

PostPostano: pon 30 sij, 2017 7:36 
Offline     DHV 2

Hahaha sa ovim vjerojatno i nisam nikome povrijedio ponos osim što se možda koji PPL-ac
nađe uvrijeđen, jer oni su ko pravi piloti a mi kao nismo, a to nije istina i to onaj
dječak u meni koji nekad svojim promišljanjima, ali i govorenjem samo istine bez uvijanja kao to samo djete zna,uvrijedi nehotićno prozvane.Hahaha štaćeš to je tako kada djećaka u glavi zatočiš u tijelu muškarca i prisiliš ga da radi, živi i privređuje. A onda mu samo ponekad ispuniš po koju ovakvu maštariju iz djetinstva da leti kao ptica nisko među krošnjama i zgradama.

I ovo je to to i nikako drukčije, I jedino u svemu tome što bi promjenio su žice od struje i telefona koje bi pod hitno po Tesli prebacio na Wireless ili makar na podzemne kablove da mi ne smetaju.

Ovo je iskonski način letenja na kako bi stari piloti rekli Uho,Grlo,Nos- Otorinoilaringologija hahaha jedino ovako se leti najskladnije sa prirodom naravno motorno-slobodno. Bez suvišnih instrumenata samo osjećaš svojim čulima, osluškuješ ušima i zapažaš okama.

A to vam govori netko ko je od malena zaljubljenik u prisilnoleteće naprave tipa Helikopter, ili moja prva letačka ljubav Žirokopter. U biti iskonski motornjak

Eto ga dosta. Odoh

1 Palac gore: : Laminar    
Vrh

PostPostano: uto 07 vel, 2017 12:13 
Offline     DHV 1

Ekipa PUNO vam hvala na odgovorima, a pogotovo na ovoj "prici" ;); pogodila je u samo srce.

Prvo isprika sto kasnim s odgovorima, malo je posao stisnuo ali sad sam "here to stay". Drugo i najbitnije - nema brige, jesam klinac u dusi ali ponesto odrastao i odgovoran u glavi. Nema letenja bez skole i instrukcija, niti malo. Radim vec na tome da kontaktiram g. Trsinara, a vidim sad da se i ovdje javio na moj post.

Kaj se tice PPL-a... to jest djecacki san, htio sam biti pilot airlinera od 7 razreda i u jos par navrata ali se nekako uvijek zivot isprijecio i omeo me. Sad u 36.-oj sam shvatio da je zivot zaista prekratak i da se stvari nikada nece "posloziti" vec da jednostavno treba uprijeti nekim putem pa dokle dodjes, dodjes. Za sada odradjujem lijecnicki pa cemo za dalje vidjeti. Ucim teoriju i smatram da nikako ne moze biti lose, cak niti za paragliding, nauciti osnove aerodinamike, radio komunikacije, meteorologiju (!), ... Vidjet cemo. Skupo je i u potpunosti neisplativo ali kazem, idem polako pa mozda na teoriji i ostanem. Isao bih i na CPL i kasnije na ATPL ali to je zbilja samo jako dalek san.

U medjuvremenu sam naletio na paramotoring kao alternativu i, sto vise o tome razmisljam, sve mi se draza ta alternativa cini. Sjajno si opisao ovo s Macolom - upravo to zelim "low and slow". Livade, male cestice, krosnje drveca, plaze na moru i svim otocima koje imamo, mislim da imamo CUDO prekrasnih mjesta gdje se moze letjeti. Zagorje, Trakoscan, Zabok, Varazdin, Istra, Neretva, ... Izvorno sam zelio taj "low and slow" u nekom J3 Cub-u ili SuperCub-u ali istina, to je jako jako skupo. Sam avion, Tundra gume, brdo iskustva i ucenja, gorivo, licence, takse, odrzavanje, servisi...

Kako imam staru ozljedu koljena i meni se cini da foot-launch nece biti opcija iako je super sto se moze poletjeti doslovno iz dvorista. Takodjer, zelim letjeti u tandemu s curom pa mislim da je quad najbolja i najstabilnija opcija. Proizvodjaci koje sam nasao do sada:

Nimbus
    Sky.cz
    U-turn USA
    Black Hawk
    ParaJet

"Naj-solidniji" dojam mi ostavlja BlackHawkParamotors ekipa jer mi se cine kao pravi entuzijasti, imaju super slozen web, opise proizvoda, slike i snimaju redovno videa za YouTube. Ne kazem da drugi nisu dobri ali ovi su me bas kupili. Stvari su im skupe ali ako vrijede...? :) Bolje stisnuti pa potrositi 5k EUR vise, a imati piece of mind. U usporedbi s avio letenjem tih par tisuca eur je zbilja nista. Nemam ih :-D ali mi se cini lakse zaraditi to nego skupiti 10-20k EUR za instrument rating, night rating, multiengine, ... you get the picture.

Hvala svima i nadam se skoroj pivi s vama!
Alex

Vrh

PostPostano: uto 07 vel, 2017 12:15 
Offline     DHV 1

bojan77 je napisao/la:
Naravno da je potrebna i dozvola, no koliko ja znam od izdavanja novog pravilnika otprije ca. 2 godine nije još nijedna izdana, iz više razloga a

Bojane, hvala na odgovoru! U Zaboku sam cesto pa cu rado k vama na onaj aerodrom koji promatram svaki put kada pored njega prodjem ;). Pitanje: kako cu onda do dozvole kad su potrebne ali se ne izdaju? Ako dogovorim skolu s nekim od instruktora ovdje s foruma, moze li se to okvalificirati kao "dozvola" tj "dopustenje" da se upustim sam u letenje?

Vrh

PostPostano: uto 07 vel, 2017 13:31 
Offline     DHV 2

Onda ovak redom

PPL i sl ako hoćeš dalje sad se drži teorije i lječnićkog a uskoro jedan stari pilot sa puno staža po čitavom svijetu otvara čkolu za PPL u vjerovao ili ne Imotskom gdje upogonjuje i jedan mali sportski aerodrom. Zove ti se Zlatan Rebić, i jako je osebujna ličnost sa jako puno znanja. To je ono kad gledaš na Nacionalu ili Historiju one pilote iz šikara i kaldrma iz Kanade i Australije, e tamo ti je on naučio letjeti a nastavio je svuda po svijetu kao CPL. On je kod nas doveo i letio one Airtraktore. Toliko o njemu, e on ti sad prodaje svog Kurira i nabavlja novi avion baš u svrhu obuke, tako da ćeš već ljetos ako hoćeš to moći i to riješiti, a mislim i CPL kod njega. Toliko na tu temu.

Trajkovi i Qvadovi

Vidi nebi išao u dileme oko toga koja je platforma stabilnija ili bolja, ali reći ču ti to ovako. Obuka, obuka i samo obuka, a kada usavršiš polijetanje onda o stabilonosti i ne razmišljaš, nego to jednostavno korigiraju podsvjesni pokreti na prednjem kotaču, tj. kotačem podilaziš pod krilo da te isto nebi okrenulo na bok. Ako si neškolovan ili nepravilno startaš đaba ti da imaš i 10 kotača preokrenuće te kao igračku, ali u ostalom ni to nije nešto prestrašno ako je zaštitni obruč propelera napravljen od dobrog materijala. Uglavnom Ameri guraju Qvadove iz prostog razloga što tako otškoluju letaća za dva -tri dana umjesto 10-15 minimalno. Ako malo proguglaš vidjećeš da njima instruktor objasni malo o meteorologiji i zakonitostima leta, potom idučih satak vremena negdje na plaži ili u pustinji u idealnim uvjetima rade sa krilom na zemlji, i već treči sat im stavi motorolu u đep i oni po prvi puta polijeću solo, a već sutra idu doma sa diplomom i nekoliko samostalnih letova po min, što ni izdaleka nije dovoljno-
Prvo se mora svladati sva teorija i zakonitosti letenja jer je to ovdje za našu sigurnost najbitnije pogotovo kad i kako letjeti, pa onda idu vježbe sa krilom ,pa sa trajkom pa krilo i trajk zajedno , a tek neki treći dan praktične obuke se prelazi na osnovne vježbe na pisti, kratke skokove napisti i tako dalje do završnog školskog kruga, i još bar nekoliko samostalnih sati u zraku uz nadzor instruktora sa zemlje radio vezom. E kada to prođeš kako treba onda ti nije bitno sa čime poliječeš, tj. u tom slučaju je čak i stabilnija i otpornija konfiguracija za neravnine i greške baš trajk a da nepričam da se i bolje ponaša u zraku. Ovo sam ti samo skratio čitanje debata po netu trike vs quad hahaha.
Proizvođaći u svakom sl ti preporučujem bilo koji od europskih, od najpoznatijih je FreshBrezze, poznat po kvaliteti i provjerenosti motora i trajkovaa nemoj niti kod nas nepoznate španjolce zaboraviti koji rade naj jednostavnije i provjereno najbolje trajkove.
Moj instruktor iz Granade ima snimaka sa trajkovima od prije god kada ti Ameri nisu niti znali šta je to a ne kako da ga naprave. Taj isit ti ima povelik izbor trajkova koje radi od prokroma po puno povoljnijim cijenama od ostalih na tržištu. Nešto ovako. Ovo je njegova gama proizvoda.

http://parapentetropical.com/blog/webparabuggy/

A ovo ti je njegova stranica, pa i tu malo pogledaj pošto ima i nekih snimaka sa obuke letenja i sl-

http://parapentetropical.com/blog/

Meni se osobno puno više sviđaju trajkovi koji se prave prvenstveno kao trajkovi a ne kao kombinacija trajka i leđnog
paramotora. Ovi trajkovi su u principu jeftiniji, puno čvršći i otporniji na početničke greške, a što je najvažnije plod su njegovog dugogodišnjeg rada i letenja te su usavršeni do kraja i sve greške na istima su se već odavno pokazale i otklonile.

Kao prvo riješi to sa Darkom a vidjećemo kako će se stvari menin odvijati dalje oko tih projekata koji su trenutno pokrenuti oko aerodroma u Kominu, i moje instruktorske licence ima šanse da čak i ljetos napravimo jednu APPI-jevu radionicu i obuku za trajkove tu na našem terenu, uz prisustvo kako mi je obečano najboljih svjetskih instruktora za trajkove i paramotorno letenje, a tu su naravno uz nas i naši provjereni prijatelji iz Slo S.Jošt i ostali koji su uvijek voljni odvojiti malo svog slobodnog vremena i ogromnog letačkog iskustva i znanja da nam pomognu u nekim stvarima koje su oni kod sebe odavno usavršili i riješili. Napravi dobre temelje sa Darkom a dozvole će neboj se vrlo brzo sjesti na svoje mjesto, samo je bitno da kreneš pravim putem. Nikako ne poprijeko jer to je duži put.

LP Mladen

2 Palac gore: : ada, Laminar    
Vrh

PostPostano: uto 07 vel, 2017 19:31 
Offline     DHV 1

WOW Mladen - svaka cast na odgovorima i vrelu informacija. Mislim da si me upravo nagovorio, krenut cu redom:

1. dogovorio vec kafu s Darkom, instrukcije
2. osnove letenja samo s krilom
3. krilo plus motor/trajk (ovdje ce se morati testirati kako koljeno reagira

PPL ce na cekanje dok isteram paramotoring, a mozda PPL ostane i vjecno na cekanju. Sto vise popisujem troskove, raspitujem se o odrzavanju, servisnim intervalima, licencama, itd... sve vise to ispada jednostavno neizvedivo. Ako imas milju eur onda bi islo :) Ovo s Imotskim zvuci jako zanimljivo i otici cu do covjeka, ako nista drugo da se malo podruzimo. To s Kanadom i Aljaskom i bush letenjem mi zvuci jako interesantno.

A tebi drzim fige da to s Kominom uspije jer, ako bogovi ljubavi ne upropaste stvar, racunam dosta vremena provoditi oko Usca Neretve :D

Pozdrav!

Vrh

PostPostano: uto 07 vel, 2017 22:23 
Offline     DHV 2

Ah vjeruj mi i meni je tako samo se nadam da će konačno sve prohodati kao što je i meni samom prohodalo. Nikad neću zaboraviti moje početke Kada sam još kao mulac na Pešćenici kod Gospodinaq Pruknara u prvom razredu osnovne išao na modelarstvo i vidio prvi model na daljinsko upravljanje i to ne bilo koji nego Jet model oko metra veličine i cigići provališe u njegov modelarski centar i ukradoše ga. Joj kako sam plakao, koja je to tuga bila , a ni oni jadni nisu
znali što ukradoše, pa onda prvin modeli osd stiropola u Pionircu itd. Prva ozbiljna zarašena lovica u srednjim godinama i hiljade dolura u modelima helikoptera na daljinski itd. Oh kako sam patio u dubini svoje dječaćke duše da poletim.
E sada kada sam to konačno okusio sada bi lako i podnio da me nestane jer sam skoro pa sve svoje želje ispunio. E sada mi je iduća želja da isto to omogučim našoj djeci, i ostalima kkoji nisu imali priliku do sada a po cijeni ona dva gemišta karikirano. Tj to sam onako rekao da svi shvate pa su me popljuvali, hajde makar me Dario na kraju shvatio, a da nekažem za Darka, a zato ga i preporučujem. Nisam ni ja glup ni zaostao da neznam da danas ništa nije besplatno i ako ja platim instruktorsku npr. 2 tauzentke eura, i provedem o svom trošku u Španjolskoj mjesec dana i još k tome dodam obaveznih 400 eurića za obučni centar za osiguranje. E onda niti ja to nemogu dati licencu za dva gemišta ali popularizacijom ovoh hobija da ga ne nazivam sportom mogu stvaranjem kritićne mase stvoriti i neki profit i sebi, i Ivici,i ostalima kojin su vezani uz to. Bez količine nema niti zarade. Jednostavno. Uostalom ista mi nije niti cilj.
Cilj mi je da me lokalne institucije i organi upravljanja podrže i da mogu iz toga sam sebe financirati i obučavati nove
mlade pilote u okviru kluba ili kako već, a meni netreba ništa više od jedne prostorije za obuku, malo materijala i dobre volje za letjelice i jedan stol sa gradelama za druženje vikendima. Eto ako Bog da ako vjerujete unj a ako ne nema veze, a i Hrvatska za koju smo se bolju borili i stvarali ju za našu djecu, to moramo i uspjeti. Mi više manje nismo više niti bitni pošto više , a neki možda i manje i letimo svoje snove ali hajde da ono što nam razvlači osmjeh na licu i našoj djeci omogučimo po recimo cijeni od rukometa , nogometa , košarke. Dajmo da letenje nebude i njima luksuz kao što je nama bio, neka im bude sport samo nemojte da imaju famoznu Talasemiju Minor i da nam ne uvedu vojni rok od mjesec dana jer će nas JE.U uzduž i poprijeko. LP Mladen

6 Palac gore: : ada, Damjancic, hrvoje.vt, Laminar, Maslina, profa    
Vrh

PostPostano: sri 08 vel, 2017 10:23 
Offline     DHV 1

Mladen, slicno razmisljamo. Iako, vidim da si ti u klasi optimist, ja se svrstavam u "realiste" iako mi mnogo govore da sam pesimist :D. Previse vremena je proslo, previse toga smo kao drustvo upropastili (na stranu "crveni, crni, zeleni" ili kakvi god, svi smo mi ljudi i kao takvi manje ili vise kvarni).

Pozlatile ti se rijeci i krenule stvari na bolje. Gledam ovakve stvari:

http://youtu.be/CjM4A8

http://youtu.be/9v0cbmFvKfc

...i mislim si kako je moguce da mi u HR ne mozemo isfurati nesto ovakvo? Neretva, otoci, Zagorje, Slavonija i Baranja, Lika. Imamo krajeva za snimiti epske materijale! Skolovanje, turizam, klincima snovi, ... Ne moras mi odgovoriti na ovo; shvacam da smo drzava uhljeba, da 100 iz realnog sektora hrani 400 iz drzavne administracije, da se zakoni i propisi mjenjaju danonocno, propisuju suludi i nepotrebni novi, da se stite neciji nenormalni interesi.

Nista, idemo dalje, zivi bili pa vidjeli ;). Zivio!

Vrh

PostPostano: sri 08 vel, 2017 16:58 
Offline     DHV 2

A dobar si ovo što ti gledaš, e je ga to već ulazi u profi klasu. Jako lijepe mašine ali samo ako ih ti letiš za plaću, al neznam. Prijatelj iz Sinja mi je lani zavrđio vani CPL, i odma upao u CoastalAirlanes i naravno sve se nabrzinu zaje i otišlo kvragu i sad opet traži posao, tak da je ta investicija od 40 eura skroz upitna. Kod nas ništa, a i bliskoistočne destinacije za nabijanje satnice u CPL-u tipa rafinerije i sl po libiji i uokolo sad je skroz zatvoreno. Tak da ti i to pomalo sapada u klasu OPTIMIST, al ti samo guraj ako se trudiš možda nešto i napraviš. E da i to što si izabrao ti guta jako puno goriva a i sa plovcima ništa ne leti ljepo kao bez njih.

Vrh

PostPostano: pon 20 vel, 2017 14:41 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Laminar je napisao/la:
Poli je napisao/la:

svaka čast! meni kad se to dogodi, idući post mi je koncipiran više u crticama... :D

s ovim ne znamda li si uzbudio duhove, ali meni svakako jesi razvukao osmjeh preko lica

Jeste li vi čuli za kakav tekst procesor tipa Notepad, MS Word, Open office writter? E, skineš besplatno ili kupiš od Billa Gatesa pa kad instaliraš, natipkaš u njemu (ti programi čak imaju i auto save opciju), sve označiš, kipiraš, pljuneš i zalijepiš na ovaj forum pa onda objaviš.

2 Palac gore: : hrvoje.vt, Laminar    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: