»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 20 tra, 2026 23:53.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: elektricni paramotor
PostPostano: pon 07 sij, 2013 17:13 
Offline     DHV 1

Član od: pon 07 sij, 2013 14:14
Dao Palac gore: : 1 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 0 / Palac dolje: : 0
pozdrav svima,

malo svrljam naokolo po netu pa mi je zapelo za oko sljedeće:
http://blog.cafefoundation.org/wp-conte ... 99x300.png

...ne pucam visoko, 10-15 minuta potiska, mozda cak i poljetanje s malo nagnutog terena, jednostavna i lagana konstrukcija, cijena do ~1000-1500eur u samogradnji

opcija s dva motora mi se cini zgodna jer bih volio izbjeci prijenose.
vidio sam negdje i dizajn s dva motora koji su jedan pokraj drugoga, ali dizajn sa motorima koji stoje jedan iznad drugog mi se cini nekako sigurniji posto lezajevi na tim malim RC motricima velike snage vole zaribati.
...malo sam kalkulirao i (po nekom online kalkulatoru) za jednu elisu promjera 45cm, 6.5cm pitch, 12000okr... ispada da dobivam 19kg potiska sa 2.3kw elektromotorm. X2

zapravo nemam nikakvo konkretno pitanje, volio bih cuti neke prijedloge i pokude :)
btw, postoje li uopce tako velike elise s tako malim pitchem i izradjuje li ih tko?

Vrh

Naslov: elektricni paramotor
PostPostano: pon 07 sij, 2013 19:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Moras racunati na potisak od min 40-45 kg, da bih uopce mogao odrzavati horizontalni let! Za sad postoji nekoliko dobrih konstrukcijskih rjesenja (skupih), za let do max 30min! Uglavnom mislim da ti motori (imas dostupnih po netu raznih jacina) u ovom slucaju ne pretstavljaju toliku zapreku kao baterije, a koje u konacnici kostaju kao i cijeli sklop paramotora!

Pozzzz

....using tapatalk....

Vrh

Naslov: Re: elektricni paramotor
PostPostano: pon 07 sij, 2013 22:11 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
nec je napisao/la:
pozdrav svima,

, postoje li uopce tako velike elise s tako malim pitchem i izradjuje li ih tko?

...za elise nebi trebao biti problem, ima ih u toj velicini. A ukoliko zatreba posebna dimenzija ili dizajn, ima kod nas ljudi koji iz usluge izraduju elise, od malih cca10cm promijera do velikih elisa za Zmajeve, UL avione...

Vrh

PostPostano: sri 09 sij, 2013 19:44 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Svojevremeno sam bio ozbiljan ko porez da napravim tako nesto. Cak sam i modelarske motore narucio (oko 10kW) te LiPo Hi discharge 10Ah baterije.
Kontrolera imam ko dreka, tako da to ni u jednom trenutku nije biio problem.

Moja je ideja bila napraviti karbonsku ramu za zastitu motora, aluminiski okvir za sic i jedno 10Kg lipo baterija.
Moje su elise bile postavljene horizontalno, naravno u kontrafazi radi eliminacije momenta.
Isao sam na jedan motor i dva remena, za svaku elisu poseban, jer su mi se elise preklapale pa da ne bi doslo do sudaranja.
Promjer jedne je bio oko 80cm.
Motor bi bio smjesten nize od sica kako bi se mogao hladiti strujanjem zraka.

Takodje mi je ideja bila da se to napravi sa pantama po sredini da se moze sklopiti u dimenzije prosjecnog auto gepeka.

Ali naravno da nista nisam napravio jer vremena jednostavno nije bilo.

Mozda se vremena promjene...

LP!

Vrh

PostPostano: sub 12 sij, 2013 19:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Ajde Zoki, napravi, nađi vremena, brate. Trebati će nam nešto kad se više nećemo moći sa 25-30 kg na leđima penjat na, recimo, Visočicu... tamo negdje za 25-30 godina...

Vrh

PostPostano: uto 15 sij, 2013 10:33 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 stu, 2011 11:22
Dao Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 45 / Palac dolje: : 6
Postovanje
u saradnji sa jednom austrijskom firmom sam predprosle/prosle godine uradio prototip koji je trebao da zazivi,naime na inzistiranje austrijanca sam i pristao iako sam unapred znao da necu to da proizvodim.
Zasto ?
vrlo jednostavno,motor kao motor je skup koliko i dvotaktas sagorevajuci,zatim baterije same kostaju 2-2500€ i kad se sve sabere dodje se do tezine koliko i sagorevajuci motor ako ne i vise,naravno moze laksa verzija ali nema dovoljno termike u manjoj bateriji koju ja jos uvek nazivam BAKTERIJE...
neverujem da ce uskoro zaziveti Elektroparamotor iz pomenutih razloga kao i iz razloga da baterije jos uvek nisu zrele za takve projekte a potrajat ce Boga mi....
ajmo dalje....
sto se tice paramotora sagorevajuceg dvotaktasa nazalost isti je sklon vibracijama,buka,vek trajanja....ovaj motor je zasad nezamenjiv i tesko da ce ga nesto potisnuti sa trzista.
4 taktasi su opet tihi (ah da nije samo u motoru nego i menjac kao i elisa nose buku sa sobom ),manje vibracija,dug vek trajanja ali iz istog je moguce izvuci u odnosu samo maksimalnih 1,5 PS po kilogramu mase bez skupe modifikacije dok Dvotaktas nudi cak 2,5 - 3,5 PS po kilogramu mase....
ajmo dalje kad smo vec kod tezine,
kad vec kupujete paramotore treba da znate sta hocete,ako mislite da za 1-2000 € dobijete moderan paramotor varate se.
ti motori 1-2000 su obicno muzejski motori kao SOLO i bla bla a tezina istih je 28-40 Kg neovisno o konstrukteru dali Flyproduct,Adventure ili Freshbreeze....e bas je sve vise ovih motora da se nude na prodaju tj.oni koji ga imaju zele i da ih se otarase necesto za cenu modernog....necu pominjati imena ali pre par godina ponudio sam tipu za 3300 € moderan simonini motor a isti je prodavao svoj SOLO za 3000 € pa sad to je procurelo i treba objasniti komsiji da Freshbreeze SOLO vredi 3000€ .....
MODERAN DANASNJI MOTOR JE ROS 125 ,THOR 100 i 200 ,Walkerjet znaci navodim motore a ne konstrukcije.....zaboravite hirth,solo i slicne gluposti koje su odavno pale u zaborav nego se lepo INFORMISITE sta se nudi pa potom probajte isti i kupite .....
moderne konstrukcije su 19-25 Kg pri 29 - 35 PS sto zadovoljava komotno i tandem ....
nesto sam alergican na dilere koji samo trguju i skidaju kajmak pa stoga moji motori idu iz kuce direktno,ideje svi imamo ali radi nas saka ljudi koji stvarno rade .....

3 Palac gore: : dr zdravko, kbelcar, tomac    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: