Na nagovor nekoliko kolega letača evo mali info za one koji razmišljaju o tome kako svom omiljenom Android smartphoneu i omiljenoj aplikaciji (FlyMe, XCSoar i sl) pridužiti podatke iz barometara odnosno varia.
Bez ulaženja u raspravu je li vrijeme dediciranih letačkih instrumenata prošlo, problem nedostatka varia možete riješiti na nekoliko načina. Jedan je da već imate smarphone s bareomterom (Samsung Galaxy S, Note, Nexus, Motarola Xoom), drugi je da nabavite gotovi bt vario (
GoFly Pico BT,
BlueFlyVario) ili meni najdraži, složiti sličnu stvar u vlastitom podrumu.
Za one koji već imaju nekog hoby iskustva s jednostavnom elekronikom, stvar je prilično jednostavna. Najveći dio posla je već riješio lik iza GoFly projekta na svom starom
blogu gdje je opisao kako složiti vario za Mio Moov navigaciju uparenu s LK8000.
Nakon malo istraživanja ispostavilo se da je pretvaranje tog rješenja u bt vaio iznimno jednostavno. Sve što treba napraviti, je na TX liniju preko koje procesor šalje podatke van, postaviti bt modul (HC-05) i stvar je rješena. Samo uparite smartphone s novim uređajem i odaberite ga u opcijama omiljene aplikacije.
Ako ste već izvukli lemilicu i obrisali prašinu s nje, evo kuharice s potrebnim sastojcima i alternativama:
1. Procesor: neki Arduino klon ili PIC (npr. Arduino mini pro na 3.3V, ja sam upotrebio lošiju opciju Ardino Micro Pro na 5V)
2. Napajanje: Litijeva baterija i pripadajući sklop za punjenje preko usb-a (ili nekoliko AA baterija uparenih s regulatorom za spuštanje napona LM1117/LM78xx ili StepUp sklopom za dizanje napona)
3. Barometar: Bosch BMP085 ili novija verzija istog BMP180 (ili skuplji i precizniji MS5611)
4. Bluetooth modul: HC-05 (ili neki skuplji bluetooth 4.0 low power modul koji bi u teoriji mogao raditi i sa iOS-om)
5. Software za procesor: na netu ima nekoliko dobrih primjera za Arduino, a ako bude zainteresiranih mogu negdje staviti i svoj kod.
Najbolja je stvar da se same komponente mogu nabaviti za manje od 200kn (naravno sve s eBaya), ostaje samo uložiti nekoliko sati na lemljenje, programiranje i naravno ono najbolje, testiranje svega toga u zraku.
Ostale fotke su u ovom albumu...