»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 9:05.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Bila jednom neka tema o coriolisu
PostPostano: čet 22 ožu, 2012 18:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
http://www.liveleak.com/view?i=044_1332354770

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

1 Palac gore: : Zoki    
Vrh

Naslov: Re: Bila jednom neka tema o coriolisu
PostPostano: ned 25 ožu, 2012 11:21 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Roman Lavriv je napisao/la:

Ma to je nemoguce...
Fotomontaza...

Vrh

PostPostano: ned 25 ožu, 2012 15:35 
Offline     DHV 2

Član od: sri 07 lis, 2009 12:36
Dao Palac gore: : 150 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 239 / Palac dolje: : 1
Zoki je napisao/la:

Ma to je nemoguce...
Fotomontaza...

jako stara navlakuša za turiste
samo malo poticaja sa inicjalnim gibanjem/trzajem

Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 12:01 
Offline     DHV 2

tmuic je napisao/la:
Zoki je napisao/la:

Ma to je nemoguce...
Fotomontaza...

jako stara navlakuša za turiste
samo malo poticaja sa inicjalnim gibanjem/trzajem

Jel ti to izazivas?!?!?!?! :)

Vrh

PostPostano: pon 26 ožu, 2012 12:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Očito je da ulijeva malo sa strane i uopće ne čeka da se voda smiri...

Puno je bolja fora kada samo prenose (umirenu) vodu u blago kvadratnoj posudi i inicijalni moment daju prirodnim okretom pri odlasku s jedne strane na drugu...

Vrh

PostPostano: uto 27 ožu, 2012 16:24 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 21 pro, 2009 18:19
Dao Palac gore: : 152 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 119 / Palac dolje: : 0
Primjena Coriolisa na ovako malom modelu nema smisla, ili kako je Muić već rekao, ovo je stara navlakuša za turste. Snajperisti i artiljerija moraju kompenzirati oko 7,5cm na 900m (3inch/1000yds) zbog Zemljine rotacije. Ako je na takvu udaljenost otklon tako mali, nema šanse da 5L vode teče u jednu ili drugu stranu zahvaljujući prelasku od par metara preko ekvatora. :no:

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 9:44 
Offline     DHV 2

Član od: sri 07 lis, 2009 12:36
Dao Palac gore: : 150 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 239 / Palac dolje: : 1
Inače jedna od boljih epizoda Simpsona se bavi Coriolisom

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 10:37 
Offline     DHV 2

Heatseeker je napisao/la:
Primjena Coriolisa na ovako malom modelu nema smisla, ili kako je Muić već rekao, ovo je stara navlakuša za turste. Snajperisti i artiljerija moraju kompenzirati oko 7,5cm na 900m (3inch/1000yds) zbog Zemljine rotacije. Ako je na takvu udaljenost otklon tako mali, nema šanse da 5L vode teče u jednu ili drugu stranu zahvaljujući prelasku od par metara preko ekvatora. :no:

Vidis kontradikcije... Coriolis je preslab, a utjece na granatu koja ima xy megajula u gibanju... ccc...
I 99% tornada se vrte kontra kazaljeke jer je Coriolis preslab... Hebena statistika...

Meni su se svi slivnici u JAR-u i Australiji vrtjeli u smjeru kazaljke jer je to nevjerovatna slucajnost... Bash si uvjek dam truda pa probam..
Sta ce znalci rec ako kazem da je gravitacija slabija sila od sila koje proizvodi coriolisov efekt...

Ble vas knjige. Neko kom je trebalo nesto za doktorat napiso knjigu i sad je to to. A ponovljivost je samo stvar statistike tj slucajnosti. Pa do nedavno je i vrijeme bila konstanta...

LP!

1 Palac gore: : Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 11:26 
Offline     DHV 2-3

Zoki je napisao/la:

Vidis kontradikcije... Coriolis je preslab, a utjece na granatu koja ima xy megajula u gibanju... ccc...
I 99% tornada se vrte kontra kazaljeke jer je Coriolis preslab... Hebena statistika...

Meni su se svi slivnici u JAR-u i Australiji vrtjeli u smjeru kazaljke jer je to nevjerovatna slucajnost... Bash si uvjek dam truda pa probam..
Sta ce znalci rec ako kazem da je gravitacija slabija sila od sila koje proizvodi coriolisov efekt...

Ble vas knjige. Neko kom je trebalo nesto za doktorat napiso knjigu i sad je to to. A ponovljivost je samo stvar statistike tj slucajnosti. Pa do nedavno je i vrijeme bila konstanta...

LP!

Zoki, Zoki, pa jel si baš morao?

Coriolisova sila je pseudosila. Posljedica inercije u sustavu koji rotira. http://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_effect
Proporcionalna je masi. Dakle nema nikakve veze koliko granata ima megajula u gibanju. Bitno je da se radi o velikoj daljini.

Coriolis definitivno djeluje na svaki objekt koji se giba gledano s površine planeta. To nije upitno. Upitno je da li je taj efekt primarni uzrok pojava kao što su smjer okretanja: vode koja otiče iz lavaboa/kade, dust devila, pijavica, tornada, ciklona.

Za kadu i lavabo sam prilično siguran da je bitniji inicijalni moment ulijevanja - vodi treba jako dugo da se potpuno smiri, a opet, kad se makne čep, samo micanje čepa će biti primaran uzrok vrtnje u jednom ili drugom smjeru (u ekperimentima koje su svojedobno radili čep se micao odozdola). Iluzorno je vjerovati da 'ekperimenti' u kadi i lavabou mogu biti objektivni.

Dust devili nastaju sudaranjem vjetra iz dva smjera. Mislim da je puno bitnije s koje su strane ta dva vjetra (obično prevladavajući i termički) naišla jedan na drugi nego jesu li bili minimalno zakrivljeni zbog coriolisa (često i nisu uopće zakrivljeni jer forsirano slijede teren).

Na pijavice i tornada, iako također nastaju sudaranjem lokalnih kaotičnih zračnih struja u oluji djeluje možda nešto više pa će statistika vjerojatno pokazati raspodjelu drugačiju od 50-50 no i dalje je taj efekt daleko od toga da bi se mogao nazvati primaran, daleko od toga da se može praktično reći: sve (ili gotovo sve) pijavice na sjevernoj hemisferi okreću se u istom smjeru.

Zoki, meni je zbilja žao da su se australski lavaboi tako okrutno poigrali s tobom... Moguće da je to sve nekakva zavjera. Hrga će sigurno znat o čemu je riječ...

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 12:29 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
CloudWalker je napisao/la:
Zoki je napisao/la:

LP!

Coriolisova sila je pseudosila. Posljedica inercije u sustavu koji rotira. http://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_effect
Proporcionalna je masi. Dakle nema nikakve veze koliko granata ima megajula u gibanju. Bitno je da se radi o velikoj daljini.

Coriolis definitivno djeluje na svaki objekt koji se giba gledano s površine planeta. To nije upitno. Upitno je da li je taj efekt primarni uzrok pojava kao što su smjer okretanja: vode koja otiče iz lavaboa/kade, dust devila, pijavica, tornada, ciklona.

Za kadu i lavabo sam prilično siguran da je bitniji inicijalni moment ulijevanja - vodi treba jako dugo da se potpuno smiri, a opet, kad se makne čep, samo micanje čepa će biti primaran uzrok vrtnje u jednom ili drugom smjeru (u ekperimentima koje su svojedobno radili čep se micao odozdola). Iluzorno je vjerovati da 'ekperimenti' u kadi i lavabou mogu biti objektivni.

Dust devili nastaju sudaranjem vjetra iz dva smjera. Mislim da je puno bitnije s koje su strane ta dva vjetra (obično prevladavajući i termički) naišla jedan na drugi nego jesu li bili minimalno zakrivljeni zbog coriolisa (često i nisu uopće zakrivljeni jer forsirano slijede teren).

Na pijavice i tornada, iako također nastaju sudaranjem lokalnih kaotičnih zračnih struja u oluji djeluje možda nešto više pa će statistika vjerojatno pokazati raspodjelu drugačiju od 50-50 no i dalje je taj efekt daleko od toga da bi se mogao nazvati primaran, daleko od toga da se može praktično reći: sve (ili gotovo sve) pijavice na sjevernoj hemisferi okreću se u istom smjeru.

Zoki, meni je zbilja žao da su se australski lavaboi tako okrutno poigrali s tobom... Moguće da je to sve nekakva zavjera. Hrga će sigurno znat o čemu je riječ...

A joj,
pa ni si baš ni ti morao...

Ja slučajno imam doma sve slivnike koje je montirao isti bosanac iz Industrogradnje i sve ih je zavrtao u istom smjeru, pa mi se sada svuda voda vrti u istom smjeru.
Što je najbolje imam ludu sreću (ili nesreću), pa nailazim na istog bosanca i na Krku i u Osijeku, a jednom sam bio i u hotelu u Dublinu kojeg je isto on radio. Budem li si ikada gradio kuću obavezno moram pronaći tog majstora.

Sad ćeš reći i da se pločice u kupaoni mogu postavljati nasumično po zidu i na kraju dobiti savršene redove.

Neznam gdje je Corilolis između slabe gravitacijske sile (djeluje na velikim udaljenostima) i jake nuklearne (djeluje na malim udaljenostima), ali ako se tako zove bosanac koji mi je radio instalacije mogu reći da istom silom pozatezo sve sifone u mom stanu.

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 12:39 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
A joj,
pa ni si baš ni ti morao...

Kako da ne, bila je to provokacija na koju se moralo odgovoriti! :-D
(Do tog trena sam se vrlo uspješno suzdržavao.)

A taj tvoj bosanac... velim ja, mora to biti neka zavjera...

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 13:25 
Offline     DHV 2

CloudWalker je napisao/la:

:blum2: :)

Nikad necete nauciti gledati otvorenih ociju...

LP!

Vrh

PostPostano: sri 28 ožu, 2012 17:18 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 21 pro, 2009 18:19
Dao Palac gore: : 152 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 119 / Palac dolje: : 0
Box je napisao/la:
Ja slučajno imam doma sve slivnike koje je montirao isti bosanac iz Industrogradnje i sve ih je zavrtao u istom smjeru, pa mi se sada svuda voda vrti u istom smjeru.

Opće je poznato da su bosanci pretežito desno orijentirani, vjerovatno u tom grmu leži zec. :crazy:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: