»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 2:25.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ω8 ??
PostPostano: pon 28 ožu, 2011 15:51 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Pa dobro teta Sonja, buš kaj rekla konačno ili ju još nisi krstila ??

Vrh

Naslov: Re: Ω8 ??
PostPostano: pon 28 ožu, 2011 16:51 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 27 kol, 2009 19:17
Dao Palac gore: : 68 / Palac dolje: : 3
Dobio Palac gore: : 11 / Palac dolje: : 0
ovo je jedina informacija koju za sada imamo :)
(a tiče se boje krila)

slika

Vrh

PostPostano: pon 28 ožu, 2011 17:12 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Mnogo lepa boja!

Vrh

PostPostano: pon 28 ožu, 2011 19:14 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Bravo Sonja, čekamo izvješće iz prve ruke ! :yup:

Morelli

Vrh

PostPostano: pon 28 ožu, 2011 21:27 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Striček Zec ima neke slike te omege. Valjda če stavit na forum. Lp

1 Palac gore: : andrija    
Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 1:08 
Offline     DHV 2

Član od: uto 23 stu, 2010 1:42
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 268 / Palac dolje: : 4
Eto, posto sam bio u Advance-u na Dealer Intro-u prosli tjedan gdje su nam lijepo prezentirali izmedju ostalog i novu Omegu, mogu vam reci par stvari o njoj.
Osobno ju nisam testirao, ali letio sam novu Sigmu8 koja je po mnogim detaljima jako slicna, gotovo identicna Omegi.

Kako kaze Advance, radi se o novoj generaciji krila.
Tu se zapravo radi o novoj tehnologiji dizajniranja i to u obliku novog softwarea za simulaciju i izracun sila naprezanja krila.
Ta tehnologija je omogucila neke novitete zbog cega su nova Sigma i Omega ispred ostalih krila u klasama.
Vecina vas je cula da ova krila imaju "rigi-foilove" (Advance to zove "Nylon Wire"), oni smanjuju tezinu krila i povecavaju stabilnost.
Ono sto vjerojatno niste culi jest novi dizajn unutarnjih pregrada i V-ribova, sto ubiti i jest najzanimljivije.

Pocnimo s pregradama:
Na vecini glidera one su jedan komad skytexa sa okruglim rupama izmedju mjesta gdje su vezane spagice.
Na novim Advaneovima, koristenjem spomenutog softwarea dizajnirane su pregrade tako da imaju puno vise, puno vecih rupa, a skytex je ostao samo tamo gdje je zaista potreban, time se postize veci protok zraka kroz krilo.
Iz osobnog iskustva (test sigme) mogu reci: stvar zaista radi, i to super. Krilo se napuhuje puno brze, zaklapanja se otvaraju u trenutku, na poljetanju sam namjerno napravio kravatu da vidim kaj ce se dogodit, i otpetljala se prije nego sam dobio krilo iznad glave...
Jos jedna stvar, svaka pregrada je od drugacijeg materijala, cvrsci tamo gdje je pregrada opterecenija (tamo gdje su spagice), a laksi tamo gdje je manje opterecenje, s time se smanjila tezina krila (1kg lakse nego prethodni modeli)

Sljedece, V-ribovi:
Na vecini krila oni su napravljeni od nekoliko komada (po jedan za svaku liniju A B C D), dok su ovdje od jednog komada, sto rezultira ljepsim profilom i boljom distribucijom tezine po gornjoj povrsini.
Takodjer su napravljeni od novog "Hard-finnish" materijala, naizgled isti ko ostatak glidera, ali je tvrdji, sto sprijecava deformaciju (ne rasteze se).

Od ostalih zanimljivosti, tu su ojacanja na spojevima "comp" spagica, i to unutar samih petlji, zatim ona krilca na gornjoj strani uha su dizajnirana da stvaraju uzgon (konacno imaju svrhu :-D ) itd.

Sve u svemu, mislim da je Advance trenutno na vrhu sto se tice tehnologije i kvalitete.
Par dana prije smo probali Deltu i novu Mantru M4 u Stubaiu i mogu reci da su super, dapace, Mantra je bila najbolje krilo koje sam ikad letio, sve dok nisam probao Sigmu... Advance je ipak bolji (bez uvrede svima koji imaju veze s Ozonom :))

Ukratko, Sonja, imas j****o krilo :respekt:

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 8:07 
Offline     DHV 2

Član od: čet 25 ožu, 2010 21:18
Dao Palac gore: : 140 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 129 / Palac dolje: : 1
Eto na blogu od Ziada test O8....a uskoro će i S8

http://ziadbassil.blogspot.com/p/advance-omega-8.html

Lp

Mario

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 8:10 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
D.K. je napisao/la:

S****o ga Mentor :-P

5ar....vjetar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 8:19 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Uz dužno poštovanje proizvodjaču koji je u samom vrhu od kada PG postoji, a i O8 mi je bila u užem izboru do prije mjesec dana, ali ja u ovom postu, osim velikog oduševljenja nisam čuo ništa novo (osim da legendarne uši pridonose uzgonu dok su prije bile zamišljene kao stabilizirajući element)
- software - koriste svi proizvodjači i doradjivan je za svakog ponaosob. Osim proračuna sila tu je još hrpa drugih faktora kao što su dizajn profila, težište, balooning, tlak, finesa, otpor itd.
- razni materijali - svi su počeli koristiti mixove radi smanjenja težine, a usporedno radi održavanja vijeka trajanja
- rigid foil - ništa novo i to sada postaje standard koji je sa compova prešao i na serijsku klasu, pa čak i na početnička krila
- pregrade - već dugo se ne radi o običnim kružnim rupama, a kao najbolji oblik glede rastezanja u odnosu na sile koje mora držati postao je trokut
- spojevi špagica - zbog tankih špaga postalo je potrebno ojačati ta mjesta - ništa novo
- v ribs - lagani materijali, a naročito pojava 3 i 2 linera rezultirala je i promjenom unutrašnjeg dizajna. tu se čak javljaju uzdužne noseće trake koje premošćuju mali broj hvatišta i osiguravaju rastezanje profila

Nisam ništa čuo o perfomansi, brojkama i zaista novim stvarima kao što su gurtne, speed, novi profil itd. Advance je jedna od rijetkih firmi koje koriste wind tunele u razvoju kao i velik broj skupih protoa. Poznata je kvaliteta izrade, ali i cijena. Usporedjuju ga sa Mercedesom, kvalitetno, pouzdano i skupo, ali napravljeno točno kako treba.
Vjerujem kako ipak ima dosta toga o tom krilu što nije rečeno i što ga zaista izdvaja na tržištu.

Nadalje, usporedjivati S8 i M4 prilično je hrabro, dok je, s druge strane, tipično advanceovski.

1 Palac gore: : Red Baron    
Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 8:44 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:21
Dao Palac gore: : 6 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 7 / Palac dolje: : 0
Lilly je krstena na Buzetu ovaj vikend.
Ono sto se odmah primjecuje je ogromna razlika u startu u odnosu na prethodnicu, puno brze ide gore i to moze s puno manje vjetra.
Odusevio me osjecaj na komandama, precizno i u svakom trenutku tocno prenosi događanja s tlakom u komorama- dobila sam dojam da ju je lako letiti jer je predvidljiva, najavljuje kamo ce krenuti i koliko tlaka ima na krajevima.
Kako smo startali tek oko 6, uvjeti su bili lagani ali je islo gore, a na slijetanju nas je docekala burica i turbulencije uz zemlju - e tu sam je malo povukla i interesantno je koliko je kompaktna u nemirnom zraku, jednostavno daje osjecaj kontrole u svim polozajima i nagibima u kojima se mozemo naci.

Slijetanje: ima finesu...moram se jos malo naviknuti i steci procjenu (nista od mene ove godine u prec. slijetanju, sorry Knez, sorry PJK ;).

Ne mogu Vam puno vise od ovoga reci jer se zbilja nismo puno druzile, treba mi jos uvjeta, sati i kilometara da mogu tocno definirati zasto i koliko je super. Cini se da dolaze dobri dani, pa ce biti prilike.

I za kraj - moram se potuziti na ruksak u koji su mi krilo i sic stali samo jednom i to kad je krilo bilo tvornicki slozeno i nikad vise, ne moze sve biti savrseno

LP

S.

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 10:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
kameni je napisao/la:
D.K. je napisao/la:

S****o ga je k***c. Uvjetno ga je sjeao samo prilikom poznate festivalske usporedbe, nakon koje je zaključeno da Omega8 na trimu ima istu brzinu i marginalno bolju finesu od Mentora2, dok na Mentor2 na ful spidu ima bolju finesu od Omege8 na 3/4 spida (kada idu istom brzinom).

U međuvremenu su oba krila testirali malo pouzdaniji igrači:

Thermik:

Mentor 2:
finesa 9.3
trim brzina 37 km/h
najveća brzina 50 km/h

Omega8
finesa 9.5
trim brzina 38 km/h
najveća brzina 58 km/h

Parapente mag:

Mentor 2:
finesa 9.5 pri brzini 38.3 km/h
trim brzina 39 km/h
najveća brzina 55 km/h

Omega8
finesa 10.4 pri brzini 39.3 km/h
trim brzina 39 km/h
najveća brzina 58 km/h

U Thermikovom testu prednost Omege u finesi je mala ali postoji, dok je u Pm testu ta razlika naglašena i uvriježena za toliku razliku u klasama. Razlog tomu je možda u činjenici da Thermik prilikom testiranja koristi sic Airwave Ram Race (znate koji je to, onaj "lijepi" koji ja letim ;-) ) ali bez aerodinamičnog nastavka , tj. klasičan sic. Parapente mag i ostali prilikom testiranja koriste natjecateljske siceve, pa pretpostavljam da je učinak aerodinamičnog sjedala na performansu krila više kategorije naglašeniji nego učinak na performansu krila niže kategorije.

Osim toga, suhoparna statistika ne govori puno o ostalim vidovima "letnosti" krila, poput penjanja u termici i sl.

Budemo videli na kraju sezone kak stvari stoje ;-)

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 10:51 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Znaci da je Q8 sada tako dobra,da je bila predhodna totalni drek:-((. Necu kupit Q7.:-)). Lp

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 10:53 
Offline     DHV 2

Danči je napisao/la:
kameni je napisao/la:
D.K. je napisao/la:

S****o ga je k***c. Uvjetno ga je sjeao samo prilikom poznate festivalske usporedbe, nakon koje je zaključeno da Omega8 na trimu ima istu brzinu i marginalno bolju finesu od Mentora2, dok na Mentor2 na ful spidu ima bolju finesu od Omege8 na 3/4 spida (kada idu istom brzinom).

U međuvremenu su oba krila testirali malo pouzdaniji igrači:

Thermik:

Mentor 2:
finesa 9.3
trim brzina 37 km/h
najveća brzina 50 km/h

Omega8
finesa 9.5
trim brzina 38 km/h
najveća brzina 58 km/h

Parapente mag:

Mentor 2:
finesa 9.5 pri brzini 38.3 km/h
trim brzina 39 km/h
najveća brzina 55 km/h

Omega8
finesa 10.4 pri brzini 39.3 km/h
trim brzina 39 km/h
najveća brzina 58 km/h

U Thermikovom testu prednost Omege u finesi je mala ali postoji, dok je u Pm testu ta razlika naglašena i uvriježena za toliku razliku u klasama. Razlog tomu je možda u činjenici da Thermik prilikom testiranja koristi sic Airwave Ram Race (znate koji je to, onaj "lijepi" koji ja letim ;-) ) ali bez aerodinamičnog nastavka , tj. klasičan sic. Parapente mag i ostali prilikom testiranja koriste natjecateljske siceve, pa pretpostavljam da je učinak aerodinamičnog sjedala na performansu krila više kategorije naglašeniji nego učinak na performansu krila niže kategorije.

Osim toga, suhoparna statistika ne govori puno o ostalim vidovima "letnosti" krila, poput penjanja u termici i sl.

Budemo videli na kraju sezone kak stvari stoje ;-)

Fora još uvjek radi :Yahoo!:
5ar....vjetar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 11:00 
Offline     DHV 2-3

kameni je napisao/la:
5ar....vjetar

Koja? :)

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 11:02 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Letim Airwave Magic 5 L 105-120kg a drug moj Omegu (letimo zajedno vec 10 godina) 8 do 110kg.
Obojica smo na gornjoj granici.

Sto se tice omege8:

-predivno izgleda u vazduhu.
-zavrsna obrada je ekstra, stvarno nema sanse da se nadje zamjerka.
-krilo je dosta mirnije u odnosu na magic5 sto se tice upravljanja (nekima je i dosadna za letenje malo).
-moze da ide u flat turn bez ikakvih problema.
-sto se tice performansi tu sam malo razocaran, u poredjenju sa magic5 na trim speedu je identicna, glide takodje.
-Na full speedu.... hmm nema neke vidljive razlike.
-Penjanje u stubu je subjektivna stvar tako da ne bi nesto da komentarisem.

Meni se licno svidja ali advance ima bas cijenu koja mi se ne svidja :bad:

pozzzz

PS
uzeo je ovu omegu 8 prosle godine cim je izasla tako da imamo vec
podosta sati jedan do drugog u vazduhu,.,...

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 11:19 
Offline     DHV 2

Član od: uto 23 stu, 2010 1:42
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 268 / Palac dolje: : 4
Box je napisao/la:
Uz dužno poštovanje proizvodjaču koji je u samom vrhu od kada PG postoji, a i O8 mi je bila u užem izboru do prije mjesec dana, ali ja u ovom postu, osim velikog oduševljenja nisam čuo ništa novo (osim da legendarne uši pridonose uzgonu dok su prije bile zamišljene kao stabilizirajući element)
- software - koriste svi proizvodjači i doradjivan je za svakog ponaosob. Osim proračuna sila tu je još hrpa drugih faktora kao što su dizajn profila, težište, balooning, tlak, finesa, otpor itd.
- razni materijali - svi su počeli koristiti mixove radi smanjenja težine, a usporedno radi održavanja vijeka trajanja
- rigid foil - ništa novo i to sada postaje standard koji je sa compova prešao i na serijsku klasu, pa čak i na početnička krila
- pregrade - već dugo se ne radi o običnim kružnim rupama, a kao najbolji oblik glede rastezanja u odnosu na sile koje mora držati postao je trokut
- spojevi špagica - zbog tankih špaga postalo je potrebno ojačati ta mjesta - ništa novo
- v ribs - lagani materijali, a naročito pojava 3 i 2 linera rezultirala je i promjenom unutrašnjeg dizajna. tu se čak javljaju uzdužne noseće trake koje premošćuju mali broj hvatišta i osiguravaju rastezanje profila

Nisam ništa čuo o perfomansi, brojkama i zaista novim stvarima kao što su gurtne, speed, novi profil itd. Advance je jedna od rijetkih firmi koje koriste wind tunele u razvoju kao i velik broj skupih protoa. Poznata je kvaliteta izrade, ali i cijena. Usporedjuju ga sa Mercedesom, kvalitetno, pouzdano i skupo, ali napravljeno točno kako treba.
Vjerujem kako ipak ima dosta toga o tom krilu što nije rečeno i što ga zaista izdvaja na tržištu.

Nadalje, usporedjivati S8 i M4 prilično je hrabro, dok je, s druge strane, tipično advanceovski.

Box, znam da razni proizvodjaci koriste sve to, al Advance ipak ima nesto novo.
Ak vidis negdje Sigmu uzivo, pogledaj pregrade, to ne lici na komad platna s nekim rupama (okruglim ili trokutastim), nego ko velka rupa s par platnenih traka, i kao sto rekoh, i kako Sonja kaze, krilo se zbilja napuhuje brze.
Ojacanja na spagicama su kod ostalih proizvodjaca (bar kolko sam ja vidio, ispravite me ak sam u krivu) izvana, u obliku omota, dok kod Advancea imaju ojacanja unutar spagice, komadic "plastike" je provucen kroz centar spagice prije sivanja.

Sto se tice usporedbe M4 i S8, ja bi u prelet radje uzeo S8. Jest da Mantra ima bolju finesu (ne puno, doduse) ali sa Sigmom sam u zraku bio puno opusteniji, na par mjesta sam ulazio i izlazio iz stupova bez drzanja komandi, probao sam letit totalno pasivno, i sve kaj se dogodilo je par malih zaklapanja koja su se sama otvorila, bez promjene smjera krila. (znamo da proljetna termika nije bas glatka...)
S Mantrom tak nesto nebi mogao, probao sam vuci usi na njoj, i nakon toga sam morao vuc stabilizator-liniju da ih otpetljam...
Kao sto rekoh, je bolja finesa, al po kojoj cijeni?
Za tekmu ok, ali slobodno letenje?

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 11:22 
Offline     DHV 2

Član od: sri 09 ruj, 2009 19:59
Dao Palac gore: : 154 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 70 / Palac dolje: : 1
Subota u Buzetu.
http://img848.imageshack.us/i/sonja.jpg/

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 11:51 
Offline     DHV 2

Danči je napisao/la:
kameni je napisao/la:
5ar....vjetar

Koja? :)

Ona stara:
"Mentor bolji od Omege" ;)

Basic flying rule:

slika

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 12:35 
Offline     DHV 2-3

kameni je napisao/la:
Ona stara:
"Mentor bolji od Omege" ;)

Aaa to..zakon! :good:

Ipak, sto puta ponovljena fora počne se prihvaćati kao činjenica ;-). Ko što rekoh, na temelju jedne usporedbe među frendovima progurana je fama da DHV 2-3 Omega8 leti gore od DHV 1-2 Mentora2, u što ja ne vjerujem, a standardizirana testiranja također to opovrgavaju.

Vrh

PostPostano: uto 29 ožu, 2011 18:27 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Robert je napisao/la:
Subota u Buzetu.
slika

a ne znam baš, meni izgleda skroz retro....
mislim boja krila, ne teta Sonja ... :-D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 31 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: