Znam da je to skoro ko kad pitaš pjevača koja mu je njegova najdraža pjesma, al' svejedno mislim da svatko od nas može izvojiti par letova koja će pamtiti dulje/s više emocija nego neke druge, jednako posebne.
A to je i jedan od odgovora na pitanje: zašto toliko volimo letjeti? Zbog trenutaka poput ovih - letova koji počnu kao i mnogi drugi, a ispadnu posebni i jedinstveni.
Jedan takav moj je let s Huma ponad Komiže. Drugi valjda. Prvi je bio isti dan oko podne. Mislim da je to bilo negdje u svibnju 2002.
Popodnevno letenje na dinamici neočekivano se produžilo kad je nekolicina nas krenula za Mugerom prema moru. Mislili smo si kamo se to uputio, ali dizanja su za čas nekako počela jenjavati pa smo nevoljko krenuli za njim - na slijetanje.
Ne znam jesam li tada već teoretski čuo za "Magic Lift" iliti "Dream Conditions" ili kako sve to već ne zovu.
More je držalo konstantnim +0.5 do 1 m/s na visini od oko 400m ASL (ASL! - nije bilo AGL!). Letuckali smo po par kilometara u zaljev iznad mora, slikali se, letili paralelno i razgovarali, doticali se krilima, a sunce je polako zalazilo. I zalazilo...
I već je potpuno zašlo, a mi smo i dalje plahutali iznad mora (i psovali što fotić idiot sigurno neće uhvatiti ništa na tako slabom svjetlu) u najmirnijem liftu ikad... Zvijezde iznad krila! Neopisivo.
Tek pola sata nakon zalaska (činilo se: duboko u noć..

) je lift počeo popuštati.
Ne znam što su ostali razmišljali i ne sjećam se da li smo se išta dogovarali, ali ja sam odlučio sletjeti na rivu. Činilo se da ima dosta mjesta i dovoljno prostora u dužinu da amortizira nepreciznosti u gubljenju visine.
Muger je otišao sletjeti na cestu gore odmah ponad Komiže - gdje se obično i slijeće. Aničić, koji je uvijek bio on-the-safe-side tip letača, uradio je isto. Ostali smo mislim Ivica K. Flip i ja.
Nijedan od nas nije znao jednu bitnu stvar, a to je da u ovakvim danima vjetar obično po noći okreće na buru. Bili smo tamo tek par dana i valjda lokalnim dečkima nije palo na pamet da ćemo potrefiti odmah takav dan da će nam taj djelić lokalnog znanja biti bitan. (makar nije ni tako lokalan - i drugdje na obali se to dešava - mogli smo i sami znati).
Imao sam sreće pa sam slijetao zadnji. Ivica je slijetao kao da ima čeoni vjetar i prekasno je shvatio da su leđa. Imao je dosta brzo slijetanje i mrvicu se zabio u kosi zid mola - bez posljedica. Flip je već skužio da tu nešto ne štima i na vrijeme je napravio završni okret, ali ga je napravio predaleko i završio je u moru na 5m od obale. (Njegovo veslanje rukama do obale na sicu bilo je dugo predmet opće zabave

)
S ta dva hinta bilo je lako sletjeti. Još dosta visoko okrenuo sam se u vjetar i slijetao kao na piku, sa skoro maksimalno zakočenim komandama nišanio sjecište mola i rive, spreman da otpustim ako me vjetar dodatno zaustavi.
Tek pred kraj shvatim da se na rivi okupila masa turista i lokalaca koji su zadnjih pola sata valjda kočili vratove i čudili se kako to letimo po mraku.
Pino kao na aerodromu maše zastavicama i usmjerava me u sredinu amfiteatra napravljenog od publike koja na moj touchdown spontano plješće, zviždi, uzvikuje....

Paraglider-superstar!
Pino mi prilazi, čestita i veli: 'Dečki, svaka čast, super ste, al' nemojte nam to više raditi!'.
Bili su naime zabrinuti od trenutka kad su shvatili da ćemo slijetati po noći jer su znali da su nas zaboravili upozoriti na okretanje na buru.
Što da kažem - nema do svjetala pozornice i zvijezda...
Imam naravno još puno toga, od stvari koje su bile neko osobno postignuće (jedinstven prelet i sl.) do sasvim osobnih trenutaka (prva spirala, prvo ulaženje u oblak, dizanje iznad inverzije, let pokraj kiše, let po snijegu...), no za početak teme je više nego dovoljno...