»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 08 lip, 2026 22:07.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 

Koju firmu letite?
Advance
Airwave
APCO
Axis
Firebird
GIN
Gradient
Icaro
Independence
Mac Para
Niviuk
NOVA
Ozone
Pro Design
Sky
Skywalk
SOL
Swing
TEAM5
UP
Wings Of Change
Ostalo (napišite o kojem se proizvođaču radi)
Autor/ica Poruka
 Naslov: Koju firmu letite?
PostPostano: pon 31 kol, 2009 18:15 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 12:33
Dao Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
Evo još jednog vječnog pitanja i nepresušnog izvora polemika među slobodnim letačima, sa filozofskom dvojbom u pozadini: "Da li kupujete krilo jer volite određenog proizvođača ili zavolite proizvođača jer letite njegovo krilo?"

Dakle, na čiji ste proizvod zakačeni?

I je li prvo bila kokoš ili jaje?

Vrh

Naslov: Re: Koju firmu letite?
PostPostano: sub 19 ruj, 2009 8:58 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Dobro pitanje. Evo mo odgovora, kad nema drugih. Počeo sam letiti sve i svašta, pa nisam tipičan primjer, ali i meni se dogodila "ljubav" prema opremi. Počeo sam na nekim Jurinim (moj privi letački guru) češkim krpama (Opus, Cirus) iz kasnih osamdesetih, pa letio FB Twistera (dvolinijac), Perche Grafity, Kimfly Venti (kopija Edel Space), FB Apache, ITV Comet CX2 (pitaj Boga koja je to klasa bila, ali sigurno ne neka sigurna :-D ), a onda sam nabavio FB Navajo (problematična trojka, koja mi je bila prevelika) i imao problema s njim. I da u to vrijeme još nisam letio sa rezervom, a i kaciga je bila sporadična pojava. U nekom prelaznom periodu nabavio sam Ailes de K Techno (švicarska firma koje nema više niti u tragovima). Techno je bilo OK krilo, ali meni sporo i neokretno nakon Navaja koji me dobro isprepado na Biokovu, pa sam ga odlučio prestati letiti (vrijem letenja bez preleta, a zabava je bila navrtiti visinu i izvrtiti spiralu te satima peglati između vrha Pleše i Zavoja, za one koji tamo nisu bili cca 500m padine). Karmi je bio dobar za još par letova dok se i on nije ušumio na grbi na Japu, pa ga se i on odrekao.

A onda se na mom letačkom nebu pojavio Igor Bugarinovski (moj drugi letački guru) koji se vratio iz Njemačke i sobom donio ADVANCE OMEGU 3, novu novcatu, lijepu poput božanstva, bijelu sa lubičastim prednjim rubom i flouroscentnim žutim "ušima". Kako je to krilo letilo, to je bio san. Zaboravio sam bio sve Apco Xtra-e i UP Katane koje su me fascinirale u to vrijeme (1996.) i sve zajedničke derneke sa Navajom te sve zajedničke akcije sa Apache-om i inim drugim starim krilima. Ušao sam u Advance-ov svijet. Igor mi je nabavio jednu takvu O3, žutu sa svijetloplavim prednjim rubom i ljubičastim "ušima". Imala je puno sati, ali je bila kao san. I tako sam nastavio tu svoju ljubav narednih 7,5 godina letjevši O3, O4, O5R i malo O6. Bio sam zadovoljan Advanceom i nisam tražio ništa izvan toga, osim par izleta sa Freex Oxygen comp (hvala Joži na što mi je omogućio probni rok od 3 mjeseca :), Gradient Avaxom (prvim), UP Escape-om... I da to je bilo vrijeme kad su komp pile za nabrojati na prste: Danko FunFly Neon, Karlo FB Cult, Jože i Nevio Boomerang 1, a cijelo Zagorje je letilo Apco DHV 2.

Tako se i meni dogodila ljubav, i mada sam poslije ljubio mnoge druge, nije mi se ponovila. Tu i tamo bljesne neko krilo koje me ugodno iznenadipPoput Swing Stratusa GS ili Mantre R09, nema više te kemije.

Vrh

PostPostano: sri 28 lis, 2009 21:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 468 / Palac dolje: : 58
Dobio Palac gore: : 1549 / Palac dolje: : 15
Anketa nije dobra jer neki imaju i po dva tri krila pa bi trebala biti mogućnost odabira više opcija.

Vrh

PostPostano: čet 29 lis, 2009 12:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
hrga je napisao/la:
Anketa nije dobra jer neki imaju i po dva tri krila pa bi trebala biti mogućnost odabira više opcija.

Slažem se!
U početku sam mislio da je to zbog izbjegavanja lažiranja broja glasova jer bi vjerojatno svi nekoliko puta pucali na firmu koju lete (Da ne govorim o dilerima ;-))
No, ima čovjek pravo. Posjeduješ nekoliko krila, neka povremeno letiš (poput tandema, motornog krila ili nekog specijalnog za piku), ali imaš i dva stara koja pokušavaš prodati. Uglavnom, vlasnik si 5 komada. Naravno, ne smiješ staviti na listu krilo koje je neletivo. Kako to obračunati? Malo je komplicirano. Možda treba dati do 5 glasova svakome, ali da se vidi tko je koliko stavio. A možda je ovako kako je - najbolje.

Vrh

PostPostano: čet 29 lis, 2009 15:46 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 12:33
Dao Palac gore: : 127 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 60 / Palac dolje: : 0
hrga je napisao/la:

Ideja je da svaki pilot ipak ima jedno glavno krilo, krilo koje uzme na letenje kad su uvjeti dobri..
Mislim da cemo dobiti bolju sliku aktualnog letnog parka u Hrvata ako svako navede svoje glavno krilo, nego da svi pocnu nabrajat sve krpe koje imaju u zalihama i ponekad izvedu na GH...

A motorno letenje i tandemi su vec druga prica koji u principu ni ne spadaju u ovu anketu.

Vrh

PostPostano: čet 29 lis, 2009 22:22 
Offline     DHV 2-3

ok. sve je jasno . aj ljudi glasujte. zanima me ovo stvarno.

Vrh

PostPostano: čet 29 lis, 2009 23:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Ne znam koliko će se ljudi još na anketu javiti no možda bi je trebalo i zatvoriti jer anketa bi prvenstveno trebala pokazati stanje u nekom 'trenutku'. Nema smisla da se drži otvorenom godinu dana ako trećina ljudi kroz to vrijeme promijeni krilo pa i firmu.

Zato mislim da bi mogli već početi izvlačiti neke zaključke.

Ono što prvo pada u oči je da ova statistika očito pokazuje koje firme imaju u Hrvatskoj najbolje dilere.
Ako pođemo od pretpostavke da su sva krila određene firme koja ima hrvatskog dilera zaista i kupljena od njega zanimljivo je zaključiti da više od polovine krila otpada na samo 5 firmi (i svaka od njih ima hrvatskog dilera). Jasno je da u anketi ima i starih krila, možda starijih od nečijeg dilerstva ili cijele firme (niviuk), ali ona zapravo pojačavaju gore opisanu statistiku i zaključak.
A to je opet zanimljivo jer pokazuje da hrvatska letačka populacija (ajde dobro - bar onaj majušni dio s foruma) ipak smatra kako je isplativije kupiti krilo od hrvatskog dilera nego negdje drugdje.

Možda postoji i mali efekt u kojem je za očekivati da će na forumu biti zastupljeniji ljudi koji su kupili krila od dilera koji su sami vrlo aktivni na forumu, no ne vjerujem da taj efekt može opovrgnuti prijašnje zaključke.

Za opisane pokazatelje bilo bi bolje da je anketa uključivala krila kupljena u zadnjih par godina te samo nova krila i da je bilo više glasova no u nedostatku boljeg i ovo će zasad poslužiti...

Dakle zasad ispada da je najbolja tj. best buy firma Ozone, a najbolji diler Toni, kojeg u stopu slijedi Box pa onda Franko i ekipa (Friščić1? Friščić2?). Ostale neću ni spominjati - tko još pamti dalje od trećeg mjesta... ;)

Vrh

PostPostano: pet 30 lis, 2009 1:40 
Offline     DHV 2-3

CloudWalker je napisao/la:
Ne znam koliko će se ljudi još na anketu javiti no možda bi je trebalo i zatvoriti jer anketa bi prvenstveno trebala pokazati stanje u nekom 'trenutku'. Nema smisla da se drži otvorenom godinu dana ako trećina ljudi kroz to vrijeme promijeni krilo pa i firmu.

I ne samo to.
Anketa, nažalost nije dobro ni postavljena. I mene zanima koliko kojih krila je zastupljeno na HR nebu, ali do točnijih podataka sam došao kad s nekim sjednem za stol i počnem pisati tko i što leti. Uglavnom, na anketu se javilo relativno malo ljudi (svega 61), a samo na ovoj grupi ima 168 članova (mahom pilota). Najtočnije podatke možemo skupiti samo od dilera (ukoliko ne želite razbijati glavu koga poznajete i koje krilo leti), a i tada izostaju sva ona krila kupljena kao polovna ili u inozemstvu, a ima ih poprilično.
Probat ću jednom to skupiti na hrpu - onako iz hobija.

Vrh

PostPostano: pet 30 lis, 2009 19:57 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Šteta što više članova foruma nije klikalo po anketi.
No to ne znači da ne očekujemo sljedeću anketu. U postovima iznad već ima nekoliko prijedloga.
A te ankete nisu od ministarstva financija da baš moraju biti jako precizne.
Bring it on

Vrh

PostPostano: sri 04 stu, 2009 21:39 
Offline     DHV 2-3

glasajte

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 15:12 
Offline     DHV 2-3

Baš se nešto sjetih:

Da li je uopće nekome palo na pamet pogledati statistiku na portalu http://www.paragliding.hr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=101

Tamo ima gomila informacija. Šteta što jedino ne radi link "firma paraglidera", ali ostalo je vrlo zanimljivo.

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 15:20 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:
Baš se nešto sjetih:

Da li je uopće nekome palo na pamet pogledati statistiku na portalu http://www.paragliding.hr/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=101

Tamo ima gomila informacija. Šteta što jedino ne radi link "firma paraglidera", ali ostalo je vrlo zanimljivo.

Pa kad se uopće taj link pojavio??!

Ne radi za pojedinu državu, radi ako se odabere 'Sve'.

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 16:26 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Axis rules! Ta divna firma axis...
A ne vidim Independencea :(
Ne mogu a da ne ubacim malo lokalpatriotizma; Bijele strijele odlične, 13. mjesto,a u prosjeku 0.5 članova kluba ide redovitio na letenje :Bravo: , ako ubacimo hendikepove to svrstava klub u prva tri mjesta :crazy:

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 17:09 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 22:42
Dao Palac gore: : 247 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 211 / Palac dolje: : 0
Nebrem vjerovat KSL "Kolibri" najaktivniji klub u Hr. Bravo za nas!!!

LP

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 18:05 
Offline     DHV 2-3

Knez je napisao/la:
Nebrem vjerovat KSL "Kolibri" najaktivniji klub u Hr. Bravo za nas!!!

LP

Ja pak nemrem vjerovat da ti nemreš vjerovat!
:ROFL:

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 18:27 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Pozdrav letačka družino. Letim Ozona, RUSHA 2. Prekrasno krilo.Priraslo srcu! Nikad nikakve nezgode sa njim.A dosta letio ove godine i u raznim uvjetima. Vjerojatno če i ostat kod mene kad ču nabavljat drugo krilo iz bilo kog razloga.Nevelim da su druga manje dobra da nebi ispalo da reklamiram ovo, ali sa RUSHOM stvarno letim opušteno i uživam.:beer:

Vrh

PostPostano: uto 10 stu, 2009 22:01 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 20:39
Dao Palac gore: : 702 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 792 / Palac dolje: : 4
Ma ljudi moji, krila su kao i cipele.Za svako treba malo vremena da se navikneš i svako u početku tu i tamo malo ''žulja''. Ali kad ga ''razgaziš'' više ili manje ti sjedne. OK, sad će se javit oni kaj znaju da sam u svojih 5 godina letio ''samo 20-ak krila''. Zapravo, ako iskreno kažem, letio sam samo 3 svoja krila... od kojih jedno još nije moje, ali biti će :Yahoo!: . Onih ostalih 17 letio sam kao tečajac i da me yebeš svako krilo koje sam letio baš taj period svoje karijere bilo je najbolje krilo na svijetu. Dakle, u igri je bila čista subjektivnost.
No prvo baš moje krilo bio je Epsilon 3. Nikad, ali baš nikad me nije ni ''zaklofalo'', a družili smo se nešto duže od godine dana. No objašnjenje je jednostavno - bio sam tečajac i instruktori me nisu puštali u ''yebachke'' uvjete. Moja druga, a tada najveća ljubav trajala je tri godine sa Sigmom 6. Normalno - puna usta hvale i najbolje krilo na svijetu za mene, a Advance je bio najbolja firma na svijetu. I evo sad me jedan naš renomirani diler potpuno otrijeznio davši mi na probu Cayenne 3. (Probu? Mo'š mislit!!! Evo ga stalno nastanjenog u mom ruksaku). Otrijeznio me je tako što sad znam da Sigma 6 NIJE najbolje krilo na svijetu - iako se letova na njoj sjećam s toplinom u srcu, pogotovo kad se sjetim momenata kad mi je bilo ''gusto'' a cijele kosti mogu zahvaliti samo krilu i nešto malo mome više ili manje skromnom letačkom znanju i sreći.
Cayenne 3 definitivno je okrenuo jednu novu stranicu u mom letačkom stažu. Neću reći da je najbolje krilo na svijetu, ali je najbolje što sam do sada letio. Družimo se, evo skoro 4 mjeseca i stvarno dobro komuniciramo. Krilo je zasad ispunilo sva očekivanja koja sam stavio pred njega, a definitivno prvi veći i ozbiljniji ispiti postava krilo-pilot doći će u proljeće kad i očekujem višeznamekaste prelete.
Do tada
:hi:

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 17 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.