»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 23:01.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Jednouha spirala i C-Stall...
PostPostano: čet 08 stu, 2012 21:46 
Offline     DHV 1

Član od: pet 26 lis, 2012 20:20
Dao Palac gore: : 38 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 8 / Palac dolje: : 0
Štovani letači, :hi:

kako nam je svima poznato, jedan od praktičnih manevara za brzo bježanje prema dolje
je kontrolirano uvođenje u spiralu. Da se pri tome razvijaju vrlo jake
centrifugalne sile je isto poznata stvar, (ispadaju "kugle" između nožnih gurtni :bad: ).
Čitao sam na jednom forumu da se u cilju smanjenja opterećenja na pilota u spirali
i u cilju povećanja sigurnosti, neki koriste povlačenjem "vanjskog" uha prije uvođenja
i tako ga drže sve do željene visine i nakon izlaska ga ponovno puštaju. Navodno
je ovaj manevar puno sigurniji i lakši za izvesti od klasične spirale i uz puno manje
opterećenja kako za pilota tako i za opremu, a uz solidne brzine propadanja.
Kako osobno ovo nikada nisam probao, želio bih čuti vaše mišljenje ili iskustva o ovome...

Druga stvar je tzv. C-Stall, kojeg za sada propagira samo Icarov tim, sa poznatim krilom Cyber 4.
Iskreno rečeno, ja imam Airea oldtimera Balance L (DHV 1-2) i morao sam to probati,na njemu C-Stall
funkcionira izvanredno, puno bolje nego klasik B, jer za B-Stall kako smo nekad učili, treba
bogami puno snage i ne možeš ga lako zadržati, neki piloti ga čak ne mogu ni povući, a da ne govorim
o pogreškama pri izlazu. C-Stall mi izgleda daleko bolja i sigurnija varijanta, koja se
koliko mi je poznato skoro nigdje drugdje ne prakticira osim kod Icara.
Kakva su vaša iskustva sa ovim manevrom... ?

Pozdrav i svratite nekad i na zemlju... :amen:

Josip

Vrh

Naslov: Re: Jednouha spirala i C-Stall...
PostPostano: čet 08 stu, 2012 22:45 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
c-stall prvi put čujem, a ovo za spiralu s uhom čuo sam varijantu da se kod potrebe za brzim spuštanjem i kad je ulazak u spiralu problematičan (npr počne te sisat kongestus i ideš 10m/s gore) može napravit potpuni kolaps polovice krila (uzmeš jednu cijelu a gurtnu, povučeš je do jaja i čekaš) pa ćeš onda završit u spirali s velikim propadanjem i manjom g silom. Nisam imao potrebe provjeravati :)

1 Palac gore: : jozovimana    
Vrh

PostPostano: pet 09 stu, 2012 0:15 
Offline     DHV 2

Član od: uto 23 stu, 2010 1:42
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 268 / Palac dolje: : 4
C stall je, slicno kao i B stall, stabilan, ali propadanje je pre malo da bi to u praksi imalo smisla (ak bjezis od cb-a zelis maksimalno propadanje, ne samo par m/s).

Kaj se tice spirale s kolapsom, to radi, ali je kompliciranije za izvest od obicne spirale (pogotovo na krilima visih kategorija).
Mozes vuci jednu, dvije ili sve tri linije (ili vise ako ih ima odnosno cijelu gurtnu), sto veci komad zaklopis to ce propadanje bit vece, g sila manja ALI mogucnost da zeznes veca.
Problem je to da krilo moze otic u SAT, ak nastavis drzat jos moze bit i negativa unutar SATa itd.
Dakle ideja je da napravis taman tolko veliki kolaps da imas dobru spiralu ali ne toliko veliki da napravis SAT (ak povuces premalo nece ic u spiralu, pogotovo nize klase i nize opterecenje krila).
Najefikasniji nacin je da jednom rukom drzis samo cijelu A gurtnu i zaklopis je, a drugom rukom drzis komandu i kocis krilo ak krece u SAT (drzis krilo paralelno s horizontom jer je tad najvece propadanje i najmanja g sila)...

Uglavnom fora za igrat se na SIVu i korisno za skidanje visine kad se uvjezba dobro, al ne preporucam neiskusnima, i onima koji vec ne vladaju spiralom i SATom...

3 Palac gore: : gburazer, jozovimana, kmikac    
Vrh

PostPostano: pet 09 stu, 2012 0:49 
Offline     DHV 2

Član od: sub 10 lis, 2009 20:01
Dao Palac gore: : 3406 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 105 / Palac dolje: : 1
Znaci Cb, jako vertikalno podizanje, meni jedini nacin full stall, znam da je malo teze drzati komande kad vas cb usisava, ali bolje i to izdrzati nego neke spirale, c-stallove ili nedaj boze bacati rezervu ili neko drugo kemijanje! :amen: Kazem to je moje misljenje!! :hi:

Vrh

PostPostano: pet 09 stu, 2012 9:11 
Offline     DHV 2-3

Član od: sri 14 lis, 2009 8:20
Dao Palac gore: : 55 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 397 / Palac dolje: : 59
Pozdravljeni,
najbolja varijanta za hitro zbijanje visine je SANK in :beer: ... jer kad je ozracje labilno u 3 krasne i so najavljene nevihte sa mocnim razvojom CB neplaniramo letenje... moramo imati :respekt: prema majcici prirodi... no ako nam se desi da se nadjemo u takvoj sitvaciji ja iz svojih iskusnji predlazem kontrolirani prevlecen let.. jednostavni ulaz...solidno propadanje i jednostavni izlaz...naravno ako ovladas manevar
Lp Sinisa

Vrh

PostPostano: pet 09 stu, 2012 20:34 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Pitajte Salea kak je bježat pred CB-om a nejde dole sa klasičnom spiralom. Išao je dole sa slomljenom jednom stranom. Pitajte ga kak to izgleda iz prve ruke. Ja sam ga jednom prilikom slušao.

Vrh

PostPostano: pet 09 stu, 2012 21:29 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Ma sve je to super, ima tolko spaga pa sta ne bi potezali. Uvijek me to sjeti situacije otprije nekih 10-ak g. kad su na pgforumu raspravljali koji je najbrzi nacin za pobjec od aviona koji bas kidise na vas. Bilo je tu svakakvih ideja, spirala s ovim ili onim spagama i slicno, stallova od A do F gurtni, sta ti ja znam sta sve ne, tri strane teksta, dok se nije javio tip koji je jednostavno izracunao da je najbrzi nacin nabit speed i skrenut za 90 stupnjeva...
Sve je to krasno u teoriji, ali nije G-sila jedino na sta treba mislit.
A i ta G-sila, mislim, pa ne letimo Fantome da treba podnest 9G. Ako je i smanjimo, smanjit cemo s 3.5 na sta, 3.2, 3.0? zna li itko uopce? Onaj kom je 3.5 previse, sumnjam da ce i pri 3.0 ostat budan. Isplativije je onda naucit pravilno disat i dobro postelat sic pa mozes tolerirat G-silu.
Druga stvar, pretpostavimo propadanje 10m/s (jebacka spirala od -20m/s u jebacki dizucem zraku od +10m/s). Dakle 1500 m za 150 sekundi (dvije i po minute!). Koliko vremena ti treba za te sve usi ispotezat i izregulirat, ispada da taman kad sve dobijes kak oces ti je vrijeme za izac, a ako se nesto iskomplicira, e pa tocno toliko vremena imas za rijesit stvar.
Trece, sve je to fino kao misaoni eksperiment pred kompjuterom. Koliko nas je radilo spiralu u bazi, bez vizualne reference? Bez horizonta, dok te razbija toliko da ne znas hoces li u najobicniju spiralu uspjet uci bez negative SAT i slicne varijante su po mom misljenju SF za svakog tko ih nije natukao parsto, a takvih kod nas koliko znam ima na prste jedne ruke. Za sebe sam siguran, a vjerujem da isto mogu reci za veliku vecinu letaca koje znam, da u tim uvjetima to ne bih mogao pouzdano i sigurno izvest.
Pa onda kaj s krilima koja su sklona kravatama? U takvom zlom zraku (svi znamo da uz jaci razvoj idu jaca dizanja, jaci vjetar i jaca prizemna turbulencija - ak bjezis, iz spirale se ne izlazi na 300m nego na 30) zadnje sto bih htio je kravata na 30 m visine u 10m/s prizemnog vjetra.
2-lineri - cak i da mogu povuc usi nisam siguran da bi htio opteretit ostatak spaga (ili bolje da kazem spage) spiralom.
Usput, osobno se ne sjecam kad sam zadnju pravu spiralu potego, ali dok sam bio mlad znao sam tuc 20-metarske iz hobija. Kad god bi krilo palo na horizont, vanjska strana je ionako bila prakticki bez tlaka, nekad se znala i zaklapat, tak da mi se cini da je zapravo vec sami polozaj postigao isti ucinak kao povuceno uho tj. ne vidim sto bih dodatno dobio da sam taj "leprsajuci" dio krila zatvorio? Veci otpor? Promjenu tezista?
Mozda novija krila to ne rade na isti nacin?
Nekako, sve mi se to cini ko larpurlartizam.
p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

5 Palac gore: : CW, joe33, Josip K-T, jozovimana, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: sub 10 stu, 2012 10:52 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Damjancic je napisao/la:

Totalno pogođena bit stvari. Možemo raspravljati no nemojmo se zavaravati da to zbilja ima praktičnu primjenu u zaista gadnoj situaciji. Naravno, uvijek se može zamisliti granična situacija u kojoj svaki m/s može učiniti razliku.

U svakom slučaju, pravilo za spiralu s većim propadanjem, a manjim G je da se u nju uđe što brže, maksimalnim naginjanjem u jednu stranu (glava i gornji dio tijela preko gurtne i dolje) i jakim povlačenjem komande. Ulazak iz ljuljanja pomaže no onda morate biti vještiji da izbjegnete eventualno zaklapanje. Spirale premo 20m/s u pravilu imaju manji G jer tu brzinu se niti ne može postići ako ulazite postepeno prvo povećavajući vrtnju.

Vrh

PostPostano: sub 10 stu, 2012 16:42 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 8:40
Dao Palac gore: : 429 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 436 / Palac dolje: : 1
Damjancic je napisao/la:

Larpurlartizam (od francuskog "l'art pour l'art"; umjetnost radi umjetnosti), je estetski smjer zasnovan na tezi da su stil i umjetnička djela sama sebi svrha i da ne trebaju objašnjenja ili pravila.

Pojam i naziv prvi je put upotrijebio Theophile Gautier 1835. u Francuskoj da bi označio umjetnost oslobođenu od vjerskih i etičkih stega, a kao reakciju na građanski utilitarizam.

(Utilitarizam (lat. utilis, koristan) je pravac u etici koji polazi od pretpostavke da je etički ispravno ono djelovanje koje povećava ukupnu sreću u svijetu, tj. promiče opće dobro. Pojam je u filozofiju 1781. godine uveo engleski filozof, i sam zastupnik utilitarizma, Jeremy Bentham (1748.-1832.). Britanski filozof John Stuart Mill (1806.–1873) drugi je veliki zastupnik utilitarizma.

Utilitarizam predstavlja ne samo etičku, nego i pravnu, socijalnu, ekonomsku i psihološku teoriju koja u ponašanju ljudi kao vrhunsku vrijednost ističe vladavinu načela korisnosti. Korist treba biti osnovno načelo i kriterij čovjekova djelovanja. Polazeći od utilitarističkog kriterija, odluke se donose isključivo ovisno o tomu imaju li ili nemaju pozitivne posljedice. Pokušava se postići najveća moguća dobit za najveći broj ljudi (ali ne nužno samo ljudi).

Utilitarizam je najčešće korišteni kriterij u poslovnim organizacijama, i u skladu je s ciljevima efikasnosti, produktivnosti i visokog profita.)

A drugi put moj drug Damjan Marin kako bi objasnio spiralu (ne one dobre, koja dopusta slobode spolnih odnosa u svrhu smanjenja nataliteta Republike Hrvatske)... :)

LP!

3 Palac gore: : Grgo, jozovimana, zupanich    
Vrh

PostPostano: sub 10 stu, 2012 18:40 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Napokon tema po mojem ćeifu. Vječita tema za raspravu - kako dolje kad zagusti. I, ne mogu vjerovati, slažem se s Danijelom, Damjanom i Željkom (Zokija još nisam skužio, ali nagađam što je htio kazati).

C-stall nema smisla kao niti B-stall. C-stall na modernim krilima koja su 3-lineri je praktički neizvediv, jer ide prema full-stallu. B-stall kod 2-linera je neizvediv, isto kao i C-stall kod 3-linera. Osim toga, B-stall je toliko teško održavati stabilnim, bez okretanja, jednoliko povučene strane da ne ulazi u negativu itd., uz mala propadanja. Tko je od vas ikad držao B-stall 20 sekundi? A tko je od vas koji ste toliko držali B-stall uspio zadržati krilo stabilno i da se ne okreće? Ja nisam, a vukao sam te B-stallove na svakom krilu u vrijeme kad sam mislio da to ima smisla. Onda sam shvatio da je B-stall niš' koristi i da može poći uglavnom po zlu (nekoliko puta sam ostao u prevučenim nakon B-stalla, a sve je na prvu izledalo u redu, uvijek neke rotacije, a kad je turbulentno i uz vjetar onda liči na jahanje bika). Brzine koje se postižu u B-stallu (-8m/s! ma hajde, kak' ne) se mogu postići mnogim drugim jednostavnijim i sigurnijim manevrima.

Npr. velikim ušima i uz to krilo ostaje upravljivo, a let se dodatno može ubrzati speedom. Uši se rade i na 2- linerima bez problema (dobro, može ostati u kravati poslije, ali i to se rješava). Spirala je odlična za spuštanje. Odavno ne radim "strme" spirale >12 m/s, jer letim krila na kojima se to ne preporučuje, čak niti veća propadanja od -8 m/s (fino piše u manualu). Pri većim opterećenjima krilo se "rastrima" i gubi letne karakteristike, a može doći i do oštećenja. Više mi te strme spirale nisu niti zabavne, niti ugodne. Ipak, i propadanje 8-10 m/s je sasvim dovoljno da se brzo izgubi visna. Jedino ne znam zašto nitko nije spomenuo wing overe kao manevar za zbijanje visine? Gledam mnoge pilote na toplandingu ili pri skiadnju visine poslije ulaska u cilj kako koriste wing overe za skidanje visine. I ja ga vrlo često koristim, posebno u kombinaciji sa nekoliko krugova spirale. To je po meni nepravedno zanamaren manevar. Lako se izvodi, uz nešto prethodnog treninga, siguran je, ne izaziva mučninu i dezorijentaciju, može se u svakom trenutku prekinuti izvođenje, a postižu se solidne brzine propadanja. Kad spojimo wing over i spiralu dobijemo asimetričnu sipralu. To je slijedeći manevar koji je lako za savladati, a kombinira brzinu spuštanja kao u spirali i jednostavnost wing overa. Odmjerenim pumpanjem u spirali unutarnje komande u određenom ritmu postižemo ubrzanja i usporavanja. Time smanjujemo konstanto opterećenje G-sile na tijelo, dok zadržavamo konstantno propadanje. Uvježbava se brzo i lako.

I na kraju. Netko (znamo tko, ali da ne reklamiram) je izmislio napravu koja olakšava spiralisanje tako da smanji G-silu, uz zadržavanje iste brzine propadanja kao i u spirali, i to do čak 40 i kusur posto (ovisno o jačini spirale). Naziv proizvoda je Anti-G parachut, a radi fantastično. Čak je i Woody wally izbacio novi model X-rated sjedala s desnim i lijevim "džepom" za smještaj Anti-G padobrana (inače se montira uz kokpit). Ako hoćeš brzo dolje, baciš taj padobran u pravocrtnom letu i zavrtiš u stranu na kojoj je otvoren taj padobrančić. Anti-G padobran pomiče centar vrtnje s pilota i na neki način uvodi krilo u asimetričnu spiralu. Efekt je taj da uz -15 m/s propadanja u "normalnoj" spirali G-sila ide do 3-4 puta, a Anti-G naprava ju skoro prepolovi. Kod manjih brzina vrtnje i propadanja slabi i efekt, ali još uvjek je preko 30%.
http://www.flyozone.com/paragliders/en/products/reserves-chutes/the-anti-g/info/

I na kraju krajeva, divni i jednostavni full-stall. Kad se mora, mora se. Ali se valja i zapitati kako smo se našli u situaciji da nam samo full stall pomaže.

Vrh

PostPostano: sub 10 stu, 2012 20:20 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Neka davno sam čuo priču da su neki piloti nosili SKALPEL na dohvat ruke da bi rezali vanjske konopce od svih gurtni i tako smanjivali površinu krila do željenog propadanja i onda bi na što manjoj visini otvarali rezervu :respekt:

2 Palac gore: : Draženko, jozovimana    
Vrh

PostPostano: ned 11 stu, 2012 8:30 
Offline     DHV 3

Grgo je napisao/la:
Neka davno sam čuo priču da su neki piloti nosili SKALPEL na dohvat ruke da bi rezali vanjske konopce od svih gurtni i tako smanjivali površinu krila do željenog propadanja i onda bi na što manjoj visini otvarali rezervu :respekt:

Nema toga što moderna industrija nije uklopila u svoj proizvod. Gin ima sjedalo znano kao Genie race koji ima zakrivljeni nož sa zaštićenom oštricom i koji se nalazi u ramenoj gurtni sjedala. Nož je lako dostupan i povezan elastičnim materijalom, pa se lako vadi i povlači nazad.

Vrh

PostPostano: ned 11 stu, 2012 10:41 
Offline     DHV 2

Član od: sub 12 ruj, 2009 22:27
Dao Palac gore: : 179 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
toni je napisao/la:
Grgo je napisao/la:

Nema toga što moderna industrija nije uklopila u svoj proizvod. Gin ima sjedalo znano kao Genie race koji ima zakrivljeni nož sa zaštićenom oštricom i koji se nalazi u ramenoj gurtni sjedala. Nož je lako dostupan i povezan elastičnim materijalom, pa se lako vadi i povlači nazad.

:-D :-D to je ako manevar ne uspije da pilot može počinit suicid

2 Palac gore: : bmutak, jozovimana    
Vrh

PostPostano: ned 11 stu, 2012 11:09 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 lis, 2009 18:57
Dao Palac gore: : 83 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 193 / Palac dolje: : 0
Mišljenja sam da kod bježanja od CB samo žestoka spirala pomaže. A nju treba vježbat. Bila to klasična ili sa slomljenom stranom nije bitno. Cilj je pobječ dole. Pa dolje popravljat kaj se i ako se kaj treba ili da popravit. Dao si si još jednu priliku. Ako te posisa CB šanse su ti nikakve. Radio sam spirale na rašu 1-2, Delti 2 i Pojsonu 2-3. Sa slomljesom stranom nikad.Na bjelopolju sam jednom vukao velike uši a on ide gore 3 m. Ali to je bilo lokalno i kratkotrajno. Ali nije mi bilo svejedno . Jer sam vidio da se u Bosni razvijaju dobri kongestusi. Otišao sam dole ijako se stanje smirilo i ostali su letjeli satima poslje a ja ležao na zemlji i promatrao. Ali neka. Uvjek ima dana za letenje.Tak da ušima ne vjerujem. Pomažu kod slabijih dizanja i ako se rade još pod njima vingoveri. Iznenađujuče kolika je razlika od krila do krila. A koliko češ žestoko vrtit i kako dugo ovisi i kakav ti je dan. Mislim, jel ti taj dan onak po čefu letački ili ti je sj.. od posla, zdravstveno, ili nekog drugog razloga.Ja si uvjek probno napravim 2-3 kruga. Ako nema pritiska u glavi i osječaj je dobar, dodam komande, krilo se napne kao da ga je neko ciglom opizdio, pa ožeži i vrišti.Ja imam osječaj kao da če sve špage popucat, a guzica kao da če proletjet kroz zic. Jedan me "stari" pilot savjetovao da kad vrtim , nikad ne držim glavu statički, več da je stalno pomičem, gledam okolo. Manje se vrti a i osječaj pozicije gdje si, je bolji. Držim je uvjek toliko, kao na granici slabog pijanstva. Tu granicu se nesmije prječ. Nastojat uvjek da ima rezervne visine i da ako se kaj zakomplicira da ima vremena za popravak. Ja to nisam napravio na RG pa sam morao bacit rezervu. Vrtio sam maksimalno 1000 m u komadu i to oko 10-20.Gps je pokazivao žestoko. Neznam koliko dugo neko može izdržat ali mislim da o minutama nema govora. Tako da se nadat da se može dugo bježat u žestokoj spirali, zaboravi. Zato nemojte se dovest u takvu situaciju. Volio bi čut iskustva pilota za koje znam, a koje i neznam da su bježali i na silu skidali. Sale, Zlatko, Rodrigo....Nek podjele iskustvo sa nama. Za dobrobit nas i ovog sporta. Eto, POZDRAV LETAČKA DRUŽINO.

4 Palac gore: : dr zdravko, jozovimana, vedran_zgela, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: ned 11 stu, 2012 15:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Držim je uvjek toliko, kao na granici slabog pijanstva.

aaaaaaaa, dobra,dobra ....

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

2 Palac gore: : jozovimana, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pon 12 stu, 2012 8:06 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
osječa se dah martinja nema šta!

Vrh

PostPostano: pon 12 stu, 2012 14:06 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Anti-G je definitivno jedna najboljih stvari i na prioritetnoj mi je listi. A nema veze koje krilo ti je iznad glave.

I nisu samo Cb opasni.

Moje iskustvo sa spiralama ispod oblaka prije jedno 5 godina...

Doletim od Kobariškog Stola do Cuarnana kod Gemone. Baza oblaka ispod vrhova planina. Kad se vračam na greben iza Cuarnana (za povratak prema Kobariškom Stolu) iznad mene spoji se dvoje Cumulusa i počne se formirat Congestus. :evil: :shock: Majke mi! Ovo nije dobro!!! Puše dosta jak Jugo. Ko god je već letio tamo zna, da u onom čošku nemaš kuda ako ne možeš preko vrha grebena. Ne smijem u bazu jer bih mogao lupnut u vrh brda u oblacima. Diže jedno 8m/s. Nemam druge nego da počnem sa spiralom. Please fasten your seat belts! U spirali spuštam se polako al me vjetar gura u greben pa moram izaći iz spirale. Uz sam greben sam i iznad mene crnina. :O: Gazim pun speed i vučem uši ne bih li opet dobio malo distance od grebena. Nakon par sto metara opet sam u bazi i nema druge nego opet puna spirala. I tako se jedno 15 minuta ganjam simo tamo između grebena i baze. U glavi mi se vrti :%) , hvata me mućnina :bad: al jebi ga... živi mi se, pa nastavljam. Na sreću tog dana bogovi su na moji strani i Congestusu dosadi prije mene pa krene dalje a ja zahvaljujem svim anđelima :angel: :angel: kad se opet nađem pod plavim nebom s oblakom iza mene. :dance2:

Taj dan ni Anti-G nebi pomogao... ako išta, još bi pogoršao stvar pošto bi tranzicija iz spirale na puni speed bila sporija i gubio bi vrijeme dok me diže u oblak.

Pozdrav svima.

Vrh

PostPostano: pon 12 stu, 2012 16:41 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Kad se nađeš u situaciji da želiš po svaku cjenu sletit a nemožeš (sa puno sreće može te spasit Dragi Bog ,pošto on u takvim situacijama ima pametnijeg posla, boriš se za život svim poznatim i nepoznatim manevrima spuštanja visine) Da postoji čarobni manevar koji ce bit dovoljan da se spasite to zaboravite !

Vrh

PostPostano: uto 13 stu, 2012 15:20 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 15:04
Dao Palac gore: : 939 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 145 / Palac dolje: : 0
Citat:
Ma sve je to super, ima tolko spaga pa sta ne bi potezali. Uvijek me to sjeti situacije otprije nekih 10-ak g. kad su na pgforumu raspravljali koji je najbrzi nacin za pobjec od aviona koji bas kidise na vas. Bilo je tu svakakvih ideja, spirala s ovim ili onim spagama i slicno, stallova od A do F gurtni, sta ti ja znam sta sve ne, tri strane teksta, dok se nije javio tip koji je jednostavno izracunao da je najbrzi nacin nabit speed i skrenut za 90 stupnjeva...

vjerojatno mnogi od vas primaju CC newsletter pa ovo stavljam za one kojima je promakao današnji a nadovezuje se na ovo Damjanovo..

This week's Tuesday Tip is from the current issue of Cross Country and is part of a larger feature on flying and clouds. We asked several expert pilots for their advice on what to do if you get sucked in to a cloud. Twice British Champion Adrian Thomas gave us this tip:

Head in the clouds

Spiralling or B-lining or full-stalling all have you descend in the same place. A thermal has inflow, particularly close to a sucking cloud where thermal strength is increasing. If you spiral or B-line or full-stall you will be sucked gently towards the strongest updraft and will stay there.

Much better to fly in a straight line and get out of the updraft. Even in the strongest cloud-suck the updraft region is small, and there is sink nearby. It is very rare indeed to have an updraft more than a kilometre across. Even if you head the wrong way across such a monster updraft you only have to fly 1km to get to the other edge at the absolute maximum, and at trim speed that is going to take you a little less than two minutes, provided you fly in a straight line.

That is the key: fly in a straight line (in any direction) and you will get to the edge of the updraft. Obviously it is a good idea to fly towards the nearest edge of the cloud, but even if you are totally disorientated if you fly in a straight line you will exit the cloud.

Flying in a straight line in cloud is hard, since there are no visual references. You need to have instruments you can rely on, and need to believe what they tell you (it’s too easy to think the compass is lying). I find that it is entirely possible to follow the arrow on a GPS and fly reasonably straight in cloud, but it is much easier to use a compass.

It is very easy to get disorientated in cloud. I've emerged from cloud convinced I was going straight to find the world turning below me. You really need an instrument to guide you out of cloud!

Vrh

PostPostano: čet 15 stu, 2012 21:02 
Offline     DHV 3

marin je napisao/la:
Much better to fly in a straight line and get out of the updraft. Even in the strongest cloud-suck the updraft region is small, and there is sink nearby. It is very rare indeed to have an updraft more than a kilometre across. Even if you head the wrong way across such a monster updraft you only have to fly 1km to get to the other edge at the absolute maximum, and at trim speed that is going to take you a little less than two minutes, provided you fly in a straight line.

That is the key: fly in a straight line (in any direction) and you will get to the edge of the updraft. Obviously it is a good idea to fly towards the nearest edge of the cloud, but even if you are totally disorientated if you fly in a straight line you will exit the cloud.

Dobar savjet! Ali samo ako te oblak maznuo do određene visine i nema turbulencije. Npr. usisa te kongestus 500-1000m, ali ako te CB usisa, uz to ide i jak vjetar i jaka turbulencija. Ne bih ja to čekao. Prvo dolje, pa onda ravno bježanje. Uostalom, naša reakcija ovisi o trenutku u kojem se spašavamo. Saša je ispričao jednu situaciju u kojoj je svaki pokušaj bio upitan.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: