»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 08 lip, 2026 21:00.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Drvo, i kako protiv njega
PostPostano: sub 29 kol, 2009 14:41 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Kad smo vec krenuli s usumiranjem...
Niko to ne voli, ali jednom kad ste vec tamo, treba se skinut s tog jeb. drveta. A onda tek veselje, skinut opremu, i to po mogucnosti bez (dodatnih) ostecenja.
Kaj nosite sa sobom za te slucajeve?
Kod mene u sic-gepeku uvijek ima ona klasicna vrtlarska pila, 10 m 8mm spage (jes da je flaks laksi al ovako mogu odmah dolje a ne da cekam neku dubioznu spagu iz sela ili da raspakiravam rezervu), dva metra gurtne (za osiguranje, improvizirani penjacki pojas), jedan HMS karabiner + jos jedan kaki se nadje, par metara tanje zamke u 2-3 komada (za Texas-style prusik i slicne potrebe). Sve stoji u sicu na mjestu predvidjenom za bidon (a jos ostane mjesta i za prvu pomoc).
Uzima nista mjesta a mogu sici od prakticki bilo kuda (i bitnije, popet se nazad gore :good: ).
Mislim da je to zapravo sve kaj mi treba al cisto da se popuni malo forum, ima li netko jos sta za dodat a da mu je bilo korisno kojom sumskom prilikom?

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

Naslov: Re: Drvo, i kako protiv njega
PostPostano: sub 29 kol, 2009 15:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Damjancic je napisao/la:
ima li netko jos sta za dodat a da mu je bilo korisno kojom sumskom prilikom?

Evo ti si mi bio koristan neki dan :-D . A i Glista plus još nekolicina su mi par puta bili korisni :D. Poslije sam i ja znao bit koristan :beer: . Inače imam u sicu pilu, a uže sam prije nosio pa sam prestao, bome ću ga opet početi nositi.

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 15:27 
Offline     DHV 2

Član od: pon 24 kol, 2009 23:00
Dao Palac gore: : 351 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 898 / Palac dolje: : 2
Damjancic je napisao/la:
dva metra gurtne (za osiguranje, improvizirani penjacki pojas), jedan HMS karabiner + jos jedan kaki se nadje, par metara tanje zamke u 2-3 komada (za Texas-style prusik i slicne potrebe).

A jel ti se da malo objasniti gornji tekst, postoje li kakve slike kako se napravi improvizirani penjački pojas, Texas-style prusik ....

Ja imam u sjedalu pilu, aluminijsku osmicu i štrikić

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 15:50 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
:-D Na žalost, moj sic ne dopušta utrpavanje ničega osim ruksaka za opremu i to kad ga pet minuta frčem i skačem po njemu.
Inače posjedujem zamku, osmicu, karabiner itd. pa bi to sve utrpao unutra plus pilu, desetak metara užeta i prvu pomoć, a mislim da je dobar nožić odličan prijatelj u takvim situacijama jer se neke manje grančice teško trgaju, a još teže pile(ne treba biti bowie kao od onog krokodila dandija, ali kakav mali švicarac ili nešto slično dobro dođe za rezanje grančica, špagica, špeka i paradajza...). Dok ne nabavim novi sic sa većom svaštarom od svega toga, na žalost, ništa :( .

A što se tiče vezanja prsluka i gaća; ja svežem nepomičnu omču tako da uzmem svoju visinu za dužinu omče i onda oko guze i među noge i pred lulekom sve spojim karabinom, na karabin stavim osmicu i vozi dolje. Nadam se da će netko nešto pronaći i staviti na forum da vidimo kakvih sve solucija ima.

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 16:05 
Offline     DHV 2

Citat:
A jel ti se da malo objasniti gornji tekst, postoje li kakve slike kako se napravi improvizirani penjački pojas, Texas-style prusik ....

Ja imam u sjedalu pilu, aluminijsku osmicu i štrikić

Koji to strikic tebe moze izdrzat :-D

Ima jako dobra knjiga na englenackom neki ameri zovu se "The Mountaineers" izdaju, "Freedom of the hills" se zove (sad sam se sjetio da bi je mogao konacno i vratit Denisu :oops: ). Zvuci ko prvi album neke turbo-folk grupe...Mislim da je sad aktualno sedmo izdanje?
Budem sad koji dan dok kisa pada proizveo par slikica na ovu temu. Pa onda nek Vlado Pausic baci kritiku ipak je to njegovo podrucje ;)
Zapravo je lako naucit sigurno se spustat i penjat po strikicu, samo je tlaka sta se treba vjezbat da bi covjek bio brz i efikasan. Onda je bolje imat opremu sa sobom pa cekat nekog ko zna tehniku. Jedino kaj poslije moras bit koristan ko Danci :beer: Joj, kad se sjetim, jos nisam skroz trijezan...

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 16:20 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Od svih omči, "gaća" i sl. improvizacijskih pojaseva najbolje i najsigurnije se spustiti u vlastitom sjedalu u kojem smo i uletili u krošnju. Neophodni uvjeti su: razdvajanje krila i sjedala (otkopčavanjem karabinera, rezanjem špaga/gurtni ili odvidavanje onih malih karabinera kojim su spojeni konopci za gurtnu - za ovo posljednje potrebne su kombinirke), osmica ili znanje kako karabiner pretvoriti u osmicu, dovoljno dug konopac koji će nas izdržati i spustiti na zemlju. Umjesto konopca (dovoljno je sintetičko, atestirano uže debljine 6mm) mogu poslužiti i naše špagice, ali ih treba odvojiti od krila i gurtni, što na drvetu predstavlja problem. I da, trebalo bi zanti upotrebljavati osmicu i uže. U stvari, potreban je dvosatni tečaj da vidiš kako što i gdje, jer je sve prosto ko prosti faktori.

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 16:49 
Offline     DHV 2

Citat:
Od svih omči, "gaća" i sl. improvizacijskih pojaseva najbolje i najsigurnije se spustiti u vlastitom sjedalu u kojem smo i uletili u krošnju.

Ne bih se slozio.
1. Sjedalo je kabasto, pogotovo kukuljica smeta. Sansa da ces za nesto zapet bilo kukuljicom bilo gepekom je u postenom drvetu prilicna.
2. Sjedalo je tesko. Sprecava ili znatno otezava neke kretnje samo tezinom. Sjedalo onemogucava slobodu pokreta koja moze biti potrebna da se dohvati neka grana i sl.
3. Sjedalo moze biti korisno kako bi sprijecilo gurtne da pobjegnu nebu pod oblake, sto se moze dogoditi ako se krilo otkopca (stvar procjene od slucaja do slucaja).
4. Jedina atestirana tocka na sjedalu je karabiner, dakle to je tocka na koju ces se osigurati (odnosno oba da ne bi malo oso na stranu, sto jos dodatno komplicira stvari, pogotovo ako imas sic s visokim karabinerima). Ako otkapcas krilo, otvorio si karabiner na kojem si osiguran, a to je prilicni no-no (osim ak ne rezes gurtnu, al to mi je malo overkill). Jos ako imas malo stariji karabiner, pitanje je hoces li ga uopce moci otvoriti pod opterecenjem.

Zato, sic je dobra varijanta i preporucljiva za one koji na drvetu glume fikus i ne micu se dok ne dodje GSS. Ako se spustas sam mislim da nemas sta radit u sicu.

+ "sestica" je za moj ukus malo tanka. Ne bi se bas pouzdao da ce zadrzat malo bolji pad (cak i na dupljaka), prusici losije drze sto je promjer spaga slicniji, teze je kontrolirat brzinu spustanja. Znam jer sam prvo probao tu varijantu, nakon tri obicna absajla s drveta pojavila su se vidljiva ostecenja tak da sam podebljao na osmicu. Spagice od glidera mislim da je u praksi nemoguce iskoristit.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 17:41 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Iz iskustva znam da je 10m špage malo. Sada imam u sicu 30m špage,pilu kao obaveznu,par dodatnih karabinera i još jedni tanju špagu. Sa njom iz drveta pošaljem dole opremu koja mi ne treba.Kasnije se spustim sam.Jako dobro je imat sa sobom malo bolju kartu da te lakše najdu,a i da ti znaš u kojem smjeru se možeš spustit.Ovo iskustvo mi je iz Gorskog kotara.Radila je i motorka kasnije za skinut krilo:evil: lp Jožef

Vrh

PostPostano: sub 29 kol, 2009 21:38 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 12:55
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 18 / Palac dolje: : 0
Počeo sam nešto pisati pa mi je crkla veza. Složit ću se sa Damjancicem da sic nije najbolje rješenje za pentranje po drvetu zbog smanjene pokretljivosti itd.

A još nikad nisam bio na drvetu pa ne znam da li je dosta 10 ili 30m "špage". No ako malo razmislim, na Sljemenu mi ne bi bilo dosta ni 30m užeta za neke bukve.

No kad smo kod drveća, zanima me da li je netko koji put namjerno sletio na drvo?
Na primjer; nešto zezneš pa nemaš više alternativnih sletišta pa izabereš krošnju i vrooom :%)

Vrh

PostPostano: ned 30 kol, 2009 0:02 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Ja sam odabrao drva na Učki davne 98. Htio sam sletit kod Dopo lavora (Gostiona na Poklonu) u jednu vrtaču jer me zanjelo previse otraga. Kada sam bio blizu sam vidio da su tamo žice i sam se odlučio za bukvice mlade. Sve prošlo ok. Drugi put sam učinio to isto jer sam bio kratak samo sam sletio gdje je bilo drveće niže. Lp Jožef :D

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 7:59 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Slažem se Dok sa tobom da je sjedalo nespretno za manevriranje na drvetu, ali samo donekle.
Ako visiš nad zemljom 10-ak metara i nemaš ispod grane, uz to ako ti je u dosegu grana na koju ćeš se osigurati. Moguće poteškoće mogu nastupiti ako se nemaš gdje osigurati. Ako visiš na sjedalu treba se rasteretiti inače nema spuštanja u sjedalu. Da skratim, sjedalo je korisno (bila kukuljica ili ne) samo onda kad se pilot može na drvetu slobodno kretati i osigurati. Osigurati se na dva karabinera ne bi trebao biti problem, provući uže kroz oba karabinera, na svakom karabineru napraviti čvor i ostaviti dovoljan razmak među njima te svezati trokut pomoću jednog kraćeg kraka i ostatka užeta. Ali opet ulazimo u sveru čvorova, osiguranja i općenito baratanja užetom. Mislim da nije bed ako visiš na jednoj strani (karabineru), bitno je da se spustiš. Sjedalo je bolje od nestručno izrađene omče (oko prsa i ispod pazuha ili struka). Krilo je tu manje bitno. Ionako ga sam pilot ne bi mogao skinuti. Ima jedna fora kako se može izbjeći da ti visoko ovješenje onemogućava absajlanje sa osmicom. Zakačiš osmicu na karabiner i spustaš se se po jednoj strani. Znam da je sic loš izbor, ali mislim da bih ga u nekim situacija radije iskoristio nego petljao sa omčama.

Po atestima šestica bi trebala izdržati, a pada ne bi trebalo biti (znam da je moguć) ako se pravilno kreneš abseilati. Slažem se da sa užetom osmicom povećavaš ugodnost absajlanja i sigurnost, ali onda treba i veće klupko špage. Jože je ispravno istaknuo da je 10 m premalo. Ne samo zbog visine, već ti barem 2 metra otpada na postavljanje štanda, odnosno osiguranja. A gdje je još omča za oko stuka. Barem 15-20m. Zato je šestica primjerenija. Habanje možeš riješiti tako da nakon svakog drveta promjeniš konop, a onaj upotrijebljeni upotrijebiš za nešto drugo, a ne za osiguranje. Jer ne završavaš baš nekoliko puta godišnje na drvetu. Letačke rukavice će pomoći oko kontrole brzine prilokom spuštanja (manje trenje dlanova), ali treba ih vratiti nakon što ih se skine kad se petlja sa užetom.

U svakom slučaju trebalo bi probati razne varijente u labarotirijskim uvjetima na nekom drvetu uz instrukcije iskusnijeg prije nego to iskušamo u zbilji. Eto zgodne teme za jedan seminar. Oćemo?

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 10:39 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
U svakom slučaju trebalo bi probati razne varijente u labarotirijskim uvjetima na nekom drvetu uz instrukcije iskusnijeg prije nego to iskušamo u zbilji. Eto zgodne teme za jedan seminar. Oćemo?

Mislim da je to jako dobra ideja.

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 10:52 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Bilo bi dobro da prisutni stručnjaci i iskusnjare u penjanju i baratanju štrikovima i čvorovima objasne raji (možda stave i koju sliku) kako se to radi, veže, koristi.

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 10:55 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Ako visiš nad zemljom 10-ak metara i nemaš ispod grane, uz to ako ti je u dosegu grana na koju ćeš se osigurati. Moguće poteškoće mogu nastupiti ako se nemaš gdje osigurati. Ako visiš na sjedalu treba se rasteretiti inače nema spuštanja u sjedalu.

Pa ako nista drugo mozes za osiguranje iskoristiti i to nesretno krilo. Tak i tak znas da moze drzat tvoju tezinu - inace bi vec bio na zemlji, kaj ne? A u tom slucaju opet ne mozes ic u sicu dole... Makar uvijek cu radje iskoristit dobru cvrstu granu fi 50cm :smile:

Citat:
Da skratim, sjedalo je korisno (bila kukuljica ili ne) samo onda kad se pilot može na drvetu slobodno kretati i osigurati.

Kvaka 22: da bi se pilot mogao slobodno kretati treba izaci iz sjedala

Citat:
Sjedalo je bolje od nestručno izrađene omče (oko prsa i ispod pazuha ili struka). Krilo je tu manje bitno. Ionako ga sam pilot ne bi mogao skinuti.

Ma ako nisi ozlijedjen najbolje je (i uglavnom moguce) uopce ne silazit s drveta dok ne skines krilo. A ako ti pobjegnu gurtne negdje dalje mozes si produzit posao za sat-dva.

Citat:
Po atestima šestica bi trebala izdržati, a pada ne bi trebalo biti (znam da je moguć) ako se pravilno kreneš abseilati. Slažem se da sa užetom osmicom povećavaš ugodnost absajlanja i sigurnost, ali onda treba i veće klupko špage. Jože je ispravno istaknuo da je 10 m premalo. Ne samo zbog visine, već ti barem 2 metra otpada na postavljanje štanda, odnosno osiguranja. A gdje je još omča za oko stuka.

Ma to je 10 m bez tih dodatnih stvari (pojas je od gurtne, stand ne postavljam nego absajlam oko neke deblje grane tak da tu ne gubim). Mozda je malo kratko ali ako mi treba vise od 10 m do sljedece grane ima i drugih nacina osiguravanja (koji su medjutim dosta sporiji ali u nuzdi vrag i muhe zdere).

Citat:
Jer ne završavaš baš nekoliko puta godišnje na drvetu

Ja ne, al svako malo nekog drugog treba skidat, naradi se ta moja oprema :wink:

Citat:
Eto zgodne teme za jedan seminar. Oćemo?

Ocemo! Vec vidim: Jarun, par gajbi pive, Badel okrece neku mesinu a mi masnim prstima oprobavamo razne debljine spaga...

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 11:15 
Offline     DHV 2

Damjancic je napisao/la:
Ma to je 10 m bez tih dodatnih stvari (pojas je od gurtne, stand ne postavljam nego absajlam oko neke deblje grane tak da tu ne gubim). Mozda je malo kratko ali ako mi treba vise od 10 m do sljedece grane ima i drugih nacina osiguravanja (koji su medjutim dosta sporiji ali u nuzdi vrag i muhe zdere).

Aj ti stavi par fotkica kako se to radi, uzmimo pojas od gurtne ...

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 11:46 
Offline     DHV 2

Bice, pomalo, cudno bi me poceli u ambulanti gledat da se zatvorim u sobu s foticem i dva metra gurtne :shock:
A i moram se malo ustosit s BBcodeom da znam prisilit sliku-e unutra, plus nac neki prostor na kapitalistickim serverima itd.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pon 31 kol, 2009 19:29 
Offline     DHV 2

U ambulanti mislim da možeš uvijek zmuljati da nekog previjaš s gurtnama ioli da ti je papiga pobjegla pa da ju fataš njome.

Moj kapitalistički server će ti dati za tu temu prostora koliko trebaš samo se javi na mail.

I pomalo, pomalo, ne forsam ja samo me zanima :shock:

Vrh

PostPostano: sub 05 ruj, 2009 18:50 
Offline     DHV 2

Evo bio sam se poceo slikat s gurtnom, ali to je brzo otislo u cudnom smjeru pa sam nasao bolje!
Improvizirani pojas od gurtne

Korisni cvorovi:
Klemheist, Prusik, Bachmann

Inace zgodna stranica sa cvorovima.

Toliko za pocetak a praksu jos moram dogovorit s Tonijem pa cemo tom prilikom valjda dosta poslikat :pardon:

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

Naslov: -8-10
PostPostano: ned 06 ruj, 2009 0:34 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
eh, super... kao da sam znao da ce to tako ići ... prvo se valjda jedina dvojica koji nešto o tome znaju malo prepucavaju je li bolje 6-8-10, onda ih mi malo čitamo, i zaključimo da će to ići unedogled, pa ih malo molimo, pa će se valjda, kad ih ego pusti, dogovoriti za jedan mali zimski tečaj (usput, uz zimsko preslagivanje rezervi) i parsto kunića naknade. Dečki, mi bismo bili zahvalni, a i vi, u ovo recesijsko doba nešto zaradite... ok? A do tada, valjda me spase i moji ribički čvorovi ... i dragi Bog , ako baš treba

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: ned 06 ruj, 2009 6:19 
Offline     DHV 2

Dzizs!
Pa valjda je bolje pogledat kako se nesto moze napravit u deset faza kvalitetno poslikano nego gledat poluuspjele fotke mene kako petljam s gurtnom?!
Glede "prepucavanja" netko je mozda nesto i naucio iz toga?
Ako mislis da predmetnu vjestinu mozes steci bez vjezbe, samo gledajuci par slika, joj...
Ne znam gdje si ti vidio ikakvih parsto kunica naknade? Do sad za takve stvari nisam nikom uzeo ni kune (ako ne racunamo pive koje su mi placali oni kojima sam pomogao skinut krilo). Iako, kad malo razmislim o tome, ako sam "jedan od samo dvojice koji nesto o tome znaju"...Ti svoje znanje besplatno dajes okolo kom treba? Ni razni planinarski/alpinisticki tecajevi nisu besplatni, zamisli. Uostalom, drz se slobodno ribicije, pa kad te pusti ego, ko zna...

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.