»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 21 tra, 2026 13:29.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Japetić danas
PostPostano: pon 28 lis, 2013 8:49 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
Zna li itko tko je danas letio na Japetiću? Gledao sam iz Sv. Jane pomoću dalekozora 2 krila kako se 3 sata sunčaju, a onda pratio jedno od njih koje je poletjelo oko 15h i sletjelo kod vinske kuće Šoškić. Išao sam ga s klupskim kolegom odmah potražiti, ali bezuspješno. Pošto se nitko od njih nije javio, a krilo i pilota u letu nisam mogao prepoznati, zna li netko tko su bili ti "letači"?
Zanemarimo to što se nisu najavili, ali obzirom na današnje uvjete, jasno je zašto ovo pitanje stavljam pod rubriku Sigirnost, incidenti i nezgode.

I.

2 Palac gore: : Morelli, Vojo    
Vrh

Naslov: Re: Japetić danas
PostPostano: pon 28 lis, 2013 10:36 
Offline     DHV 2

Krilo Perche Sonic (1996.), bijeli. Zna li netko pilota koji leti tako nešto?

I.

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 11:22 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Boze, pa takvo nešto se letilo kad sam ja počeo letit. To je muzejski eksponat, pogotovo jer Perché vec dugo ne postoji vise.

Tko normalan bi letio s krilom od prije 17 godina...?

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 11:52 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
I.K. je napisao/la:
Zna li itko tko je danas letio na Japetiću? Gledao sam iz Sv. Jane pomoću dalekozora 2 krila kako se 3 sata sunčaju, a onda pratio jedno od njih koje je poletjelo oko 15h i sletjelo kod vinske kuće Šoškić. Išao sam ga s klupskim kolegom odmah potražiti, ali bezuspješno. Pošto se nitko od njih nije javio, a krilo i pilota u letu nisam mogao prepoznati, zna li netko tko su bili ti "letači"?
Zanemarimo to što se nisu najavili, ali obzirom na današnje uvjete, jasno je zašto ovo pitanje stavljam pod rubriku Sigirnost, incidenti i nezgode.

I.

Ispričavam se što se nisam najavio znaš da to nije moj običaj i da se uvijek najavim. Došao sam na Jap vjerujući prognozi koja je govorila jugozapad 3-5 sa možebitnim popodnevnim pojačanjem! Htio sam odletiti tandem sa jednim basejamperom koji bi iskakao ali nisam se usudio jer uvijeti su bili prežestoki to jest puhao je povremeno vrlo jaki zapad sa tendencom ponekad čak prema sjeverozapadu! Raširio sam opremu i čekao da se popravi te pokušao dobiti signal da ti se javim ali me je telefon posve "izdao"! Gore smo pojeli nešto u domu posunčali se jer je bio prekrasan dan. Vjetar je oko 14 i 30 počeo kao nešto mjenjati smijer u čisti jugozapad povremeno u jug i na vrhu Japa je davao dojam da nije jak! Čuvajući se uobičajene prakse da ne letim TANDEM ako nemam barem 50% od svojeg kranjeg sigurnog limita odustao sam od tandema! Vjetar me je na startu "prevario" te nisam računao na onu logičku zaključnicu a to je da se on oko Japa razdvaja u niže dijelove i da je nešto niže puno jači! JA sam poletio na Sonicu! Čim sam došao iznad šume (čak mrvicu ranije)shvatio sam da je jugozapad ustvari jaki i da naginje zapadu. Kako krilo mada sam mu bio preko gornje granice nije moglo normalno probijati letio sam u traverzi gotovo cijeli let te držao ga vrlo čvrsto i pažljivo da ne zaklopi nisam se čak usudio uključiti kameru na sebi! Nisam mogao probiti do sletišta ispod crkve pa sam odlučio naći iz zraka teren gdi ne smije biti rotora te da mi brda ispred alternativnog sletišta ne rade probleme! Sletio sam na brdu koje gleda na izlaznu cestu od vinske kuće Jana na glavnu cestu ka Sv Jani! Problema nisam nikakvih imao te od eventualne povrede i nekog problema u zraku me je izvuklo iskustvo letenja u nešto ekstremnijim uvjetima te mirna ruka i hladna glava! Istina je Ivica ima pravo ovo spada u kategoriju vrlo opasnog letenja te nije za letenje čak niti za iskusne pilote poput mene ili još i bolje i iskusnije!
U ovakvim uvjetima se nebi smjelo letiti ali svatko od nas može pogrješiti u procijeni a i ja sam od onih koji se povremeno prevare i učine grešku te lete na rubu letačkih uvjeta te time i na svojoj sigurnosnoj granici! Ispričavam se letačkoj populaciji na lošem primjeru. Nemojte se povoditi za mojim primjerom jer je ovo jednostavno bila nešto ishitrena odluka pilota koji to može savladati ali da nije ugodno nije! Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima ma gdi i na čemu god letili!

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 12:09 
Offline     DHV 2-3

Airie je napisao/la:
Boze, pa takvo nešto se letilo kad sam ja počeo letit. To je muzejski eksponat, pogotovo jer Perché vec dugo ne postoji vise.

Tko normalan bi letio s krilom od prije 17 godina...?

Imaš pravo nitko normalan po takvim uvijetima. Inače za tvoju informaciju krilo je čekirano i posve je ispravno te nema puno sati leta u zraku! takvo krilo sam ja svojevremeno ranih 90 letio i imao čak takva dva krlia jer sam bio jako zadovoljan sigurnošću i letnošću tada tim krilom! Puno puta me je u mojem neiskustvu izvuklo iz problema u koje sam se znao neznanjem upustiti! Ljepi pozdrav te uvijek dobar i siguran let ti želim!

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 12:49 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Ma nisam se ja pitao o tome dali je krilo cekirano i tehnicki ispravno, Vojo. To se podrazumijeva. Pitao sam se zasto bi neki pilot htio letit na krilu sa 17 godina starom tehnologijom...? A sada kad si opisao uvjete, jos se vise pitam to isto pitanje.

Naime, ja osobno uvjete preracunavam i na to, koje krilo letim. Ne moze svako krilo u zrak u svakim uslovima. A kad jednom naviknes na to da letis nesto s dobrim performansom, moze biti tesko prekalkulirat sve skupa na nesto s manje performansa, a kamoli na nesto od ispred 17 godina.

Super, da si uspio rijesit situaciju. Al daj Vojo, znam da nakon prezivljavanja one eksplozije izgleda kao da si besmrtan, al nemoj to previse testirat. ;) Pogotovo ne ispod paraglajdera.

I tebi zelim puno uzitaka u letenju i uvijek sigurna slijetanja.

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 15:43 
Offline     DHV 2-3

I tebi zelim puno uzitaka u letenju i uvijek sigurna slijetanja.[/quote]
A moram priznati da opet imaš pravo! Doduše ja vrlo često mijenjam krila jer jedino tako čovijek može ostati u formi i poznavati razliku između krila i firmi! Kada god sam u prilici i imam šanse volim promjeniti krilo i volim letiti nešto drukčije! Kada mi bilo tko od pilota dozvoli da letim njegovo krilo nisam to gotovo nikada odbio dapače volim čak i zatražiti od pilota za koje mislim da bi dali krilo da ga probam. Svakako da ja mislim za sebe da kada se odlučim odletiti neki teren ili neko krilo uzimam to u obzir i nisam besmrtan te dapače o sebi sada mislim daleko više da sam ranjiv nego prije. Kada riješim i preračunam da je nešto ok 99,99999% to i mora biti! Ali kako je priroda našeg sporta vrlo rastezljiva dogodi se da pogriješimo! Ja se trudim da to bude što manja i bezbolna greška! Greška je bila da sam odletio i bilo bi sigurno isto tako greška da je krilo bilo izašlo kao model prije mjesec dana! To što sam letio Sonica je bilo ok i u skladu sa uvjetima za koje sam ja mislio da vladaju u zraku! Kada sam uvidio da sam pogriješio što sam poletio uložio sam svo svoje iskustvo i znanje da sebe i krilo dovedem bezbolno na tlo te gledajući iz današnje perspektive i analizirajući svoj let u glavi nijednom nisam doveo sebe u neku pogubnu situaciju od loma ili nekontrole krila! To sam prije znao napraviti ali zadnjih 5 godina nikada! Nikada nebih želi da sebi ili nekome naudim letom u kojemu bih ja bio krivac jer sam u PG svijetu ja vidio dosta nesreća i dosta smrti. Nikada za svo vrijeme bavljenja ovom sportom (osim jednom kao putnik u tendemu)nisam sebe ili nekoga drugoga ozlijedio ili slomio svojim letenjem! Čvrsto vjerujem da će to tako ostati. Ipak svejedno hvala na brizi i željama! Također uzvraćam ponovo željama i ne samo tebi nego cijeloj letačkoj populaciji posebno pg pilotima o ljepim i sigurnim letovima.

Vrh

PostPostano: pon 28 lis, 2013 23:00 
Offline     DHV 2

E, moj Vojo,

Još uvijek ne vjerujem da si to jučer bio ti. (pratio sam dalekozorom i nije mi tako izgledalo - očito si u zatvoru previše smršavio). Ako nisi bio ti, reci tko je, a ako ipak jesi, ovo što slijedi vrijedi naravno i za tebe:
- Dolje u Sv. Jani, dok sam vas gledao kako sunčate krila, puhao je zapad na mahove od 2 do preko 10 m/s.
- Prejeftina je priča da se ne može dobiti signal. Gore je signal, istina, relativno loš, ali smo uvijek mogli uspostaviti vezu. Pogotovo, moja supruga koja je išla gore na izlet mi je rekla da ste se tamo sreli, a kada sam je pitao tko to razvlači krila, nije znala.
- Na startu sam vidio 2 krila: Sonica i jedno crveno-bijelo, nešto kao Icaro, Pro-design, Tam5 ... ??? Znači, još je netko bio, odnosno, planiralo se, kako stvari stoje, letenje više pilota. Tko je bio taj drugi?
- Krilo se spustilo cca 3 km zapadno od sletišta. Razlog tome je nadam se jasan. Tamo ima signala i opet nitko nije zvao dok smo se mi u Sv. Jani brinuli je li s letačem sve u redu.
itd., itd., itd.

Da podsjetim, ovog ljeta zabilježene su 2 nezgode na Japetiću, i to u mirnim uvjetima. U oba slučaja piloti se nisu najavili, niti poštivali osnovna pravila korištenja letjelišta. Ovaj jučerašnji slučaj je na sreću završio bez posljedica za pilota, a moglo je biti pogubno (ne pretjerujem), pogotovo u usporedbi sa slučajevima od ljeta koje spominjem. Nije mi jasno da se netko usuđuje poletjeti u očigledno neprimjerenim uvjetima, ne javiti se operateru, a na kraju svega toga smatrati se herojem. Sljedeći puta, ukoliko se slično ponovi, neću oklijevati nego odmah otipkati neke određene brojeve na mobitelu. To nije prijetnja, nego nužda.

Vrh

PostPostano: uto 29 lis, 2013 10:27 
Offline     DHV 2-3

Još uvijek ne vjerujem da si to jučer bio ti.

Ovo je zabolilo više nego policiski pendrek i više nego išta! Ne mogu da vjerujem da možeš pomisliti da bih lagao u pisanom obliku cijelu letačku populaciju koja ovo čita! Zar ti misliš da ja za to nemam dovoljno iskustva? Pa nije niti čudo da onda ljudi koji me ne poznaju gledaju me drugačijim očima! Na Jap sam došao (vidi tekstove prije)a drugo samnom je bio Čester Prsan sa suprugom i kolega letač koji niti u snu nebi poletio u onim uvijetima. Tandem je bio moj a krilo njegovo! Kada je bilo očigledno da nije za tandem bilo je očigledno da ja taj vjetar mogu svladati to jest kontrolirati krilo kojemu sam 7-8kg iznad gornje granice! Ali vjetar je i mene prevario jer pokazatelji na startu su bili da ne puše više od 5-6m. Što nije bio slučaj u sloju 130-350m iznad sletišta! Niti u jednom jedinom momentu tokom cijeloga leta nisam bio ugrožen meteo uvijetima dapače imam letove gdi su uvjeti bili daleko gori i gdi sam znao imati i do 10ak zaklapanja. Ničim nisam ugrozio niti jedno letačko pravilo dapače imao sam pratnju koja je me i pokupila na sletištu jer do sada nikada nisam niti na jednom mjestu ove planete letio sam a o tome nitko nezna ili nemao pratnju! Ja sam čovjek koji je od krvi i mesa koji kada se posječe kvrari i kojemu kao i svakom mogu puknuti kosti. Ne mislim da je herojsko djelo poletiti u uvijetima čak ako ih ih i podcijenim što je ovdi bio slučaj, ne može svladati i izaći neozleđen iz takve situacije. A onda svakako mislim i to se smijem kladiti u život da u HR postoji barem još 30ak pilota minimalno koji bi u takvim uvijetima to odradili isto ako ne i puno bolje od mene i sa više sigurnosti i manje napetosti. Što se tiče javljanja u nekoliko navrata sam želio (3-4 puta)telefon mi je rekao trenutno ne možete uspostaviti vezu probajte kasnije a pred poletanje sam jednostavno bio zaokupljen promatranjem svih pokazatelja na startu i oko njega te sam iskreno zaboravio! Ovo što sam napravio ponovo ponavljam nije ljepi primjer mladim pilotima i ne pruža opuštajuće zadovoljsto letenja. Ja letim samo ponekada kao ovaj puta da dokažem SEBI da sam još živ i da mogu još odraditi nešto što sam prije radio sa 40% koncentracije! Žao mi je da nije bio netko od pilota za koje ja znam da bi to isto odradili taj dan ako ne bolje a da ih sada ovdi ne nabrajam! Dobar vjetar i sigurno slijetanje svima na čemu god i gdi god letili!

Vrh

PostPostano: uto 29 lis, 2013 18:19 
Offline     DHV 2

Nekada čovjek ne vjeruje vlastitim očima pa je i meni trebalo da prihvatim da si to bio ti, pogotovo jer se radilo o krilu koje do sada kod nas nisam vidio. Da smo se prethodno čuli, rekao bih ti da je dolje jaki vjetar na mahove i da je polijetanje, odnosno slijetanje, u takvim uvjetima smrtno opasno. Sljedeći puta, ako i ne uspiješ uspostaviti vezu od prve, pošalji barem SMS. Osnovni cilj obaveze javljanja je sigurnost. Sjeti se samo da je taj let lako mogao završiti drugačije. Meni je stalo, kako do vlastitog života i zdravlja, tako i do života i zdravlja drugih, a pogotovo do parajedrličara koji dolaze na ovo letjelište o kojem vodim brigu.

Kako ti voliš reći, želim ti ubuduće dobar vjetar i sigurno slijetanje, puno bolji vjetar nego onaj u nedjelju.

I.

Vrh

PostPostano: uto 29 lis, 2013 23:24 
Offline     DHV 2-3

I.K. je napisao/la:
Nekada čovjek ne vjeruje vlastitim očima pa je i meni trebalo da prihvatim da si to bio ti, pogotovo jer se radilo o krilu koje do sada kod nas nisam vidio. Da smo se prethodno čuli, rekao bih ti da je dolje jaki vjetar na mahove i da je polijetanje, odnosno slijetanje, u takvim uvjetima smrtno opasno. Sljedeći puta, ako i ne uspiješ uspostaviti vezu od prve, pošalji barem SMS. Osnovni cilj obaveze javljanja je sigurnost. Sjeti se samo da je taj let lako mogao završiti drugačije. Meni je stalo, kako do vlastitog života i zdravlja, tako i do života i zdravlja drugih, a pogotovo do parajedrličara koji dolaze na ovo letjelište o kojem vodim brigu.

Kako ti voliš reći, želim ti ubuduće dobar vjetar i sigurno slijetanje, puno bolji vjetar nego onaj u nedjelju.

I.

Hvala ti Ivek! Da imaš pravo, mrvicu sam se precjenio ali daleko od neke stvarne opasnosti! Mislim da sam pokušao dobiti te na fon i ne samo tebe nego nekoliko brojeva pa mi je automat uvijek rekao trenutno nemožete uspostaviti vezu probajte ponovo! A da samo se i prethodno čuli ja bih vjerojatno opet odletio jer na je... vrhu je sve izgledalo posve ok i nije za vjerovati da se toliko uvjeti po tako maloj visini razlikuju. U početku je bilo neletivo oko 12h a onda kada sam ja startao oko 15h izgledalo je da više vuče na jug nego na jugozapad! Svejedno ovo je dobra škola za sve i nadam se da će sledeći puta uvijeti biti puno bolji! Ljepi pozdrav te dobar vjetar i sigurno slijetanje svima!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: