»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 23:34.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: XC LIGA 2015 TASK 2
PostPostano: sub 18 tra, 2015 23:26 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:03
Dao Palac gore: : 766 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 963 / Palac dolje: : 13
jrabic je napisao/la:
ni to ne valja. Probano i puno kompleina. Max visina preko toga 0 bodova. Trekovi na 2 sek. Zašto? Zato jer se inače poslije može prekrajat track. Pitajte Habeka če vam bolje objasnit. Uvijek je mogučnost varanja pa kako smo svi pošteni bi varali svi:-)). Lp

Mismo stavili na max 5 sekundi i G rekord OK upravo da nema prekrajanja track-a

Vrh

PostPostano: sub 18 tra, 2015 23:55 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Imam ja jedan prijedlog.

Uvijek sam zagovarao verziju u kojoj je prekoračenje dozvoljene visine kažnjivo. To je iz jednostavnog razloga što će uvijek biti mangupa kao i onih koji bi se rado držali zakona i propisa, pa bi u slučaju potpune liberalizacije bilo neravnopravnih odnosa, odnosno, onaj koji krši pravila bio bi nagrađen što ne smatram poštenim.

Međutim, ova liga bi trebala biti maksimalno slobodna i spontana, no ipak prema određenim pravilima kao što su i sve dječje igre. Pod slobodnim smatram da je održiva veći broj puta tijekom godine, da je jednostavna za organizaciju i da dozvoljava kaljenje mladih pilota. Ipak, dobro bi bilo maksimalno izjednačavati šanse svih pilota kao što je tome na tragu i promjena veličine cilindara ovisno o kategorijama krila. U tom smjeru bilo bi i postavljanje pravila o kršenju visine. Naime, time učimo pilote što je dozvoljeno, a što zabranjeno, te da ne pridržavanje propisa nije cool.

Tim više, ako se na brifingu kaže da postoji ograničenje visine, a koje je prethodno zatraženo i odobreno od strane kontrole, onda se istoga treba držati. S tim u vezi ublažavam stav da se kršenjem brišu svi bodovi, ali predlažem da se pilotu koji prekrši visinu boduje trka kao da je na tom mjestu iscurio, odnosno da mu se priznaju bodovi za kilometražu do tog trenutka.
Time će, pretpostavljam, manje riskiranja biti na početku trke, ali i na kraju se piloti neće kockati kad već imaju u džepu završetak utrke. Konačno, ako se kršenje i dogodi, nepravedno je da se sankcionira i let do tog trenutka.

Tako će i eventualni kažnjeni piloti imati šanse da se zbog ipak nešto zarađenih bodova vrate u utrku za pehare ili barem dobiju šansu za visoki plasman. Znamo inače da je gubitak jedna trke poguban za jednog favorita, pa mu ovo možda pomogne da bude tamo gdje pripada - u vrhu.

Vrh

PostPostano: ned 19 tra, 2015 0:39 
Offline     DHV 2-3

Zaboravih reči biti če i kombi za prevoz.

Vrh

PostPostano: ned 19 tra, 2015 7:53 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Previše drvite o visinama. Ako nekome, tko drvi o tim visinama, još nije postalo jasno tko je simpatičan narod koji živi među vapnenačkim vrhuncima - to su Slovenci. Od preko 20 utrka na kojima sam tamo sudjelovao teško da se mogu sjetiti 2 na kojima su se penalizirala probijanja visina. Tko misli da može dobiti prednost, ako izvrti 200-300 m više, neka pokuša. Višak visine ne garantira bolju poziciju. Posebno ako si navrtio na 2300 m i scurio pred zadnju točku. Daj malo olabavite s tim. Kad budemo imali 50% pilot u cilju na ovoj ligi onda će doći do izražaja i ovaj element (ako uopće bude relevantan, jer se često leti ispod dopuštenih visina).

Ovo me podsjeća na akcije spašavanja životinja dok se u istoj toj zemlji ne poštuju elementarna ljudska prava. Jebi ga, meni je čovjek uvijek ispred životinje.

1 Palac gore: : Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pon 20 tra, 2015 14:31 
Offline     DHV 2-3

Neslužbeni rezultati XC LIGE 2015 Task 2, ukupni poredak, poredak po klubovima i po klasama krila na http://www.jastreb.org/kalendar-xc-lige ... ti-xc-lige

3 Palac gore: : hrvoje.vt, vedran_zgela, zupanich    
Vrh

PostPostano: pon 20 tra, 2015 15:31 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Imaš grešku u tablici za ukupni poredak EN-C - Skaywalk Poison je EN-D koliko se kužim, a možda sam i u krivu???

Vrh

PostPostano: pon 20 tra, 2015 16:03 
Offline     DHV 2-3

joe33 je napisao/la:
Imaš grešku u tablici za ukupni poredak EN-C - Skaywalk Poison je EN-D koliko se kužim, a možda sam i u krivu???

U kivu si Poison 3 u veličini XL je EN C klasa, a Box i Savičić voze veličinu XL.

1 Palac gore: : joe33    
Vrh

PostPostano: uto 21 tra, 2015 15:38 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 30 lip, 2011 10:14
Dao Palac gore: : 3 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 0
Sad mi je malo žao da sam postavio pitanje o kršenju visine, ali sam mislio da je ovo mjesto gdje se može naučiti od starijih pilota nešto o natjecanju.

Nisam razumio odgovor pa da li organizator može ponoviti:

Kako se ponašati u trenutku kada si kod probijanja visine:

a) boli te k...
b) skreneš za 90 i čekaš dok ne padneš ispod dozvoljene visine.

Tko daje odgovore na takva pitanja, tj. koga poslušati?

Daj Toni, jednostovnije je odgovoriti s a) ili b) nego da se počneš sprdati s definiranjem pravila. Osobno mislim da je bolje da se definiraju pravila.

Goma

Vrh

PostPostano: uto 21 tra, 2015 15:50 
Offline     DHV 2

Član od: sri 02 vel, 2011 12:40
Dao Palac gore: : 343 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 647 / Palac dolje: : 1
Nisi bio pa nisi ni čuo.
Definirano na brifingu prije 2. trke

odgovor :B

Vrh

PostPostano: uto 21 tra, 2015 16:49 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Koliko vidim profa je napisao ovo i to trenutno niko ne opvrgava što se tiče aktualnih pravila lige:
Citat:
Ukoliko pilot prekorači max. dozvoljenu visinu mora nastaviti kretanje pod 90 stupnjeva lijevo ili desno od smjera slijedeće okretne točke te kad izađe iz zone dizanja na siguran način izgubiti visinu te nastaviti prema slijedećoj točki.

Inače, stvar s premašivanjem dozvoljene visine na pojedinoj tekmi ovisi o dosta faktora:
1. 'Ozbiljnost' tekme. Na FAI 1 natjecanjima sve je pod povećalom.
2. Realna opasnost od prekoračivanja visine.
3. Da li max visina omogućava normalno letenje tj. idu li termike uopće puno više iznad
4. Pristup organizatora

Primjeri:
Koliko se sjećam na nekim PWC tekmama znalo je biti ograničenja visine u pojedinim područjima terena, pretpostavljam zbog lokalnih aerodroma. Prekoračivanje se kažnjavalo strogo, ali gradijalno u jednom pojasu sve do max za koji dobiješ 0 bodova. U praksi su se prekoračenja dosta događala. Kad su svi nabrijani teško je izaći iz stupa ako drugi još vrte.

Na tekmama u Sloveniji oko Tolmina plafon je mislim 2900 (prema propisima za dozvoljenu visinu po zonama). Iako se ponekad može i do toga najčešće se niti se isplati. Realne opasnosti nema jer nema koridora ni aviona koji bi letjeli blizu tih visina. Oko Ratitovca je plafon mislim 1900, ali Eržen koji to uvijek vodi ne kažnjava nego tek veli da ako dođe inspekcija netko bi mogao naje... On kao organizator ne osjeća obavezu da sam prijavi pilota ako mu track prijeđe max visinu niti vjeruje da se kažnjavanjem pilota u bodovima treba ograditi od kršenja propisa od strane pilota. Pretpostavljam da realna opasnost nije velika inače bi vjerojatno stvari bile drugačije. U praksi (koliko se sjećam) bilo je često prekoračenja, ali ne drastičnih, možda do 2000. Teren je super i ima puno termika po kojima se može jurcati bez vrćenja do nebesa, a prema Tolminu odmah plafon skaće na 2900.

Na tekmama u Istri plafon je određen dogovorom s kontrolom leta u Puli. Ograničenja su obično bila oko 1800m što je uvijek bilo nezgodno jer termika koja piči do 2200 ili 2500 (uobičajeno) na 1600 (gdje bi se trebalo početi izlaziti) tek počinje biti najljepše formirana. Po mom skromnom mišljenju realna opasnost od prekoračivanja visine je mala no organizator Tići ima svoj stav o tome i prekoračivanje se strogo kažnjava. Neće vas ni Tići prijaviti ako prekoračite visinu, ali smatraju da se u slučaju dolaska inspekcije oni svojim kažnjavanjem mogu kao organizatori ograditi od kršenja propisa.

U Zagorju je situacija malo kompliciranija što se tiče sigurnosti. U svom području za letenje između Ravne gore i Ivanščice realna opasnost od prekoračivanja visine nije velike, no već kod Zaboka je situacija dosta drukčija. Vidio sam na sajtu za praćenje aviona kako preko Zaboka prelijeću s 2200-2500, a stup iznad Zaboka uvijek da max visinu za taj dan i nisam jedamput tamo bio i preko 2500.

Svi znaju kakva je situacija oko Japa - ako prijeđete 1200 nije nevjerojatno da ćete upasti u oči pilotu komercijalnog aviona, a to onda ima dalekosežne posljedice.

Što god mislili o tome treba li kažnjavati prekoračivanje visine ili ne, uvijek i svagdje ili ponekad i ponegdje, zbog realne opasnosti ili čisto zbog principa, uzevši u obzir da se ova liga promovira kao trening i priprema budućih natjecatelja, slažem se da bi nekakvih posljedica za prekoračivanje visine trebalo biti, čisto kao opisana priprema za netjecanja gdje će se o tome strogo voditi računa, a na takvo ćete sigurno vremenom naletjeti.
Za početak je možda ipak dovoljno ovo što je zadao profa: skidanje visine. Na tekmi na Japu nek se skidaju bodovi. To će onda biti realno iskustvo, jer je na svakoj tekmi nešto drugo.

1 Palac gore: : gburazer    
Vrh

PostPostano: sri 22 tra, 2015 0:01 
Offline     DHV 3

tomgom je napisao/la:

Daj Toni, jednostovnije je odgovoriti s a) ili b) nego da se počneš sprdati s definiranjem pravila. Osobno mislim da je bolje da se definiraju pravila.

Goma

Zašto misliš da se ja sprdam?

Vrh

PostPostano: sri 22 tra, 2015 7:16 
Offline     DHV 3

Mali fotstrip TASK 2: https://plus.google.com/u/0/photos/112612256338201887973/albums/6140321534140312161

13 Palac gore: : Boro, damir.horvat70, hrvoje.vt, Laminar, MadMax, marin, Michi, Ratko, Robert, robertk, Toomy, zlatko2508, Šokre    
Vrh

PostPostano: sri 22 tra, 2015 21:28 
Offline     DHV 2

Član od: uto 30 stu, 2010 12:41
Dao Palac gore: : 108 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 378 / Palac dolje: : 0
Ovo su tekme a ne naše!

(Bilo je barem više ženske populacije)

3 Palac gore: : tomac, toni, vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 24 tra, 2015 7:25 
Offline     DHV 3

Mario T. je napisao/la:
Ovo su tekme a ne naše!

(Bilo je barem više ženske populacije)

Privučeni ovom tekmom i pričanjima Danka koji je bio tamo, uputismo se 2000. na tu istu Sierra Nevadu. Osim što je teško letiti, a mi puni neiskustva, nigdje nije bilo tih topless zmajeva. Uglavnom nas je razbijao ili vjetar ili termika, a ja sam uspio razbiti i vario i kacigu i rame.

Vrh

PostPostano: pet 24 tra, 2015 16:54 
Offline     DHV 1-2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:58
Dao Palac gore: : 728 / Palac dolje: : 11
Dobio Palac gore: : 498 / Palac dolje: : 3

6 Palac gore: : andrija, Danči, hrvoje.vt, marin, profa, VedranMRi    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]