»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 21:48.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Motorno jedrenje ali u mjestu
PostPostano: sri 04 stu, 2015 14:17 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Ma na sreću to je sve riješeno na ovom trajku kvalitetno ali kao i uvijek u 90% sučajeva kriv je pilot-mehaničar,
tj. ja koji je dan prije to skidao i ponovo sastavljao a te šerafe koji su popucali podosta bočnom silom silovao papagajkama i naravno istegnuo. E sad da nebi previše piskarao i zalazio u same detalje nepoćutne radnje, ja sam bio svjestan da ih treba zamjeniti ali se dućan sa šerafima taman zatvorio i ja naravno nisam mogao te zamjeniti nego sam sutradan uhvatio tako fino vrijeme za letenje da mi ga se zbog toga nije dalo propuštati nego hajde da odletimo još jedan probni let od 40-tak min i eto skor se zna jedno 500 eurića a možda i više. Sko ru ob propelera, zupčanik alnasera i on je preko 100 e, i poderano krilo, a o ponosu da ne prićam ha ha ha. Ja sam sam sebi dovoljan ha ha ha. Ali hajde košto Đibo pjevo ovo mi je škola samo ja neznam koja mi je to po redu, i dokle još, ali šta ću kad to jednostavno volim. Eto još da dodam da sam jučer pretresao nešto po letnoj kutiji sa šerafima i u njoj baš takva dva i to crna tvrdoće 12 nova e to je zajeb.

Lepi Pozdrav

Vrh

PostPostano: sri 18 stu, 2015 5:56 
Offline     DHV 2

Da neki zluradi nebi komentirali da samo svoje lomim aha ha ha, pokušavam ja i tuđe ali to mi na njihovu sreću baš i ne uspjeva.
Ovo sam jučer probno letio Daćka iz Ljubuškog Paratrajk sa krilom Novoa XL, po prvi puta, i novim Pavelovim propelerom koji mi na Solu 210 daje čitavih 7-8 kg potiska više nego originalni prop. Malo sam trebao pomoći oko samog polijetanja pošto sam polijetao iz previsoke trave, a zato što sam htio malo veću dužinu piste za probno polijetanje.Uglavnom poletio bez problema, odletio 20 min bez ikakve zvrčke, i vibracije u svim režimima rada motora, i spustio se bez problema.Na Trajku izvršen Ček poslije leta svi šeravi na mjestu, propeler i auspuh na mjestu. Odličan 5.

LP Mladen-Neum

5 Palac gore: : dr zdravko, kbelcar, SrečkoJ, The Ozone Scraper, Vulkanizer    
Vrh

PostPostano: uto 15 pro, 2015 21:48 
Offline     DHV 2

I eto nakon male hrpice eurića opet u zraku. Ah što volim letenje. Odletio sam samo 20 min za probu a sad slijedi ponovo kontrola šerafa i ostalog. Pavel se i ovaj puta pokazao kao vrhunski majstor za elise. Jednu je popravio , drugu je napravio novu, sve vrhunski izbalansirano a i tracking je odličan. Hvala Pavel.

2 Palac gore: : dr zdravko, SrečkoJ    
Vrh

PostPostano: ned 20 pro, 2015 8:20 
Offline     DHV 2

Jučer prelijepo vrijeme za letenje je bilo malo previše dima u zraku ali hajde pa nemože baš sve biti baš ideala. Bitno je da nečujem više nikakve zvrčke sa i oko motora. Ubiti normalno sve radi pa i ne osluškujem ha ha ha. Naravno morao sam nešto i za-je pa je to daum na snimci. Neki dan mi se pred sami testni let ispraznila do kraja , valjda se sama upalila u vreči u kojoj ju nosim pa se ispraznila i resetirala na datum proizvodnje ili neznam čega.

1 Palac gore: : zlatko2508    
Vrh

PostPostano: ned 20 pro, 2015 21:02 
Offline     DHV 2

A i danas je bilo super na ugodnih 15 stupnjeva na zemlji, i nešto manje u zraku.

3 Palac gore: : dr zdravko, zec, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: sri 23 pro, 2015 16:33 
Offline     DHV 2

Jučer prelijepo ali prohladno.

3 Palac gore: : dr zdravko, zec, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: čet 24 pro, 2015 9:57 
Offline     DHV 2

Sretan vam Badnji dan

1 Palac gore: : dr zdravko    
Vrh

PostPostano: ned 27 pro, 2015 8:54 
Offline     DHV 2

I evo zadnji video u ovoj godini, jer ja sad palim Godpodara prstenova i via ZG tati i mami na kuhaću ha ha ha. Uglavnom bilo je prelijepo vrijeme za slobodno letenje naravno motorom se slobodno leti pošto letiš kad hoćeš ha ha ha, na nekih 15 C na zemlji dobro navučen bio je cilj što prije gore da se dolje ne preznojim. Ekipa za letenje je bila super. Prvo sam ispratio od starta do cilja prijatelja Daćka sa njegovim zmajem koji uslijed nedostatka vjetra i termike niti nije mogao jedriti nego se samo lagano i graciozno spustio do dolje. Kada ga vidim kako lagano klizi dođe i meni da to probam naravno sa motorom ha ha ha, te se kada ga ispratih do dolje ponovo digoh u visine da propratim sina mu Matu sa njegovom Anom u tandemu i Maria solo na paraglajderima do sletišta i nakon malo zezanja nisko i polako uokolo sletih i ja da dočekam kraj godine na zemlji ha ha ha. Eto društvo sve u svemu ovo je bila dobro letna godina uz sve nedaće i kvarove ja sam se naletio sati i sati da sad negledam u loog sve se vodi ja sam prezadovoljam, a za iduću želim svima vama i sebi još puno više SREĆE, ZDRAVLJA I PRELIJEPIH LETOVA, a ostalo će doči samo od sebe ili uz malu pomoć naših rukica.

SRETNA VAM NOVA GODINA

Ak se ko hoće pomlatit, opit ili ima neku drugu ideju dok moje cure šopingiraju slobodno nek se javi, jer spreman sam na sve dok imam ovoliku masu ha ha kilažu, uh koju bi rado skinuo al mi baš ovih blagdana i neide.
Mladen 091 797 5805
Bok i Sretno vam svima bilo

Vrh

PostPostano: sri 20 sij, 2016 5:30 
Offline     DHV 2

Da se nebi reklo da sam zimogrozan jučer malo letuckanja na +2,5C, a prekjućer i danas malo kupanja na -6C. Joj mama nakon 4 sata u vodi
kak ću se smežurati aha ha ha, i bar dva-tri puta poplaviti. Uglavnom dođoh jučer do Daćka na letenje, dan fin malo hladan, malo mješa vjetrove ali uglavnom 1m juga i ja sav sretan vidim Matu kak curi sa brda dolje ko kamen ma reko idem i ja u zrak iako sam nazivno došao
samo motor upaliti da ko fol ne crkne baterija ha ha ha. I tako to kako je sve na prikolici spremno spustim se u polje kad tamo sranj-e al onak skroz duboko. Polje puno blata i vode, moja pamet na to nakon tolikih kiša nije niti pomislila, baš sam si pametan. Ali hajde u to i Mate dođe pa nagovori žabu da skoći u vodu. Sve u svemu i poletih i sletih bez da sam krilo smočio ili zamazao i dobro, a blato sa kotača će ionako samo otpasti kada se osuši aha haha.

Bok

Vrh

PostPostano: ned 24 sij, 2016 10:12 
Offline     DHV 2

I jučer se malo letuckalo iako je bilo prehladno za to nakon 40 min smrzli mi se prsti na rukama . Kad osjetim da mi curi hladno pored šavova na robi i rukavicama onda je vrijeme za ići dolje he he he. Danas sam išao napraviti prvu ozbiljniju probu sa trakicama za potezanje A linija ,tako da se iste nemoraju držati u rukama pri polijetanju. To sam već probao par puta prije ali sam ubrzo odustao pošto mi se krilo dosta dugo vuklo iza trajka ili bi se jednostavno podiglo pa opet palo kao da nema dovoljno brzine za let. E sad nebi se ja ni sada zaje sa time da zimus nema ovoliko robe na meni pa me sve to uz višak kg sputava kada sjednem i zakopčam se prvo navučem ručice od produžetaka, pa potom komande, pa upalim motor, e utom onda i krilo zahvati malo potiska pa nategne A lajne i onda se ja lagano izokreći pa hvataj A lajne pa jesu li ili nisu, slomih se. E a ovako samo naštimaj dužinu A pomočnih trakica da su obje isto podešene, i da imaju dovoljno slobodnog hoda kada je krilo u svom letnom položaju, i da ne ometaju njegovo gibanje naprijed nazad, jer bi se moglo dogoditi da pri pretjecanju krila u odnosu na trajk nategnu A lajne i krilo frontalno zatvore. Krilo iako se leti sa trajkom, i skoro uvijek 20-30 kg preko kilaže isto kad uleti u turbulencije radi po svim osima i strese te isto kao i bez trajka tako da se moraju poštovati zahtjevi za letenjem istog tj. širina kačišta između gurtni, visina kačišta,jako bitno težište trajka i naravno slobodne nezapetljane špagice ha ha ha.
E sad ja sam ovaj puta po prvi puta za ozbiljno odlučio upotrijebiti te trakice kao pomoč pri polijetanju, i iste sam nategnuo do max dozvoljene granice zategnutosti , a na krilu sam otpustio oba trima za 2cm da krilu dam malo brzine, da se lakše podigne iznad mene, a sve zato što je teren sa koga polijećem pun blata i vode tako da nisam htio dozvoliti da ne poletim od prve te da mi se krilo uvalja u sve to na zemlji. Za nevjerovati iako sam imao vjetar sa boka pod nekih 45 krilo se diglo perfektno baš zbok tih trakica koje ga uvijek jednako natežu za obje A lajne, čak me nije ni pokušalo preteči što znači da mu je to u biti nulta pozicija trima. Moram to markirati na obje strane pošto to nisu original motorne gurtne od Mistrala jer ih isti nema nego su od Arcusa, i brzina je ostala ista kao i bez imalo trima 38 km\h.
Eto tako znači krilo se pri polijetanju diglo super malo sam popratio smjer krila sa prednjim kotačem i gas gore, te sam odma popustio malo te pomočne A trakice da nebi natezale A gurtne, a iduči puta ću ih odma slabije nategnuti tako da ih više nemoram popuštati po polijetanju, jer iste dovoljno natežu A gurtne prema naprijed. U biti sada vidim da mi je pri dizanju bitnija brzanost krila na trimovima nego sama nategnutost A gurtni prema naprijed. Uh Uh dug mi post ali možda nekome i posluži od onih koji već i onako sve znaju A ha ha ha.

Bok Mladen da Neum

2 Palac gore: : dr zdravko, zlatko2508    
Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 11:08 
Offline     DHV 2

Član od: ned 28 stu, 2010 8:56
Dao Palac gore: : 651 / Palac dolje: : 17
Dobio Palac gore: : 75 / Palac dolje: : 12
pomočne treake A gurtne su konstrukciski na mome trajku predviđene tako da uz nožni gas nemam u rukama ništa osim komandi krila kod poletanja, no da bi se izbjeglo ovo podaešavanje pomočnih traka posle poletanja pomočne trake se podese na duljinu gurtni u horizontalnom letu a da bi se izbjegle peripetije sa dizanjem krila sa palcima uz držanje komandi pogurneš prema naprijed pomočne trake i pustiš ih dok se krilo digne iznad glave tako da nemam problema iako letim sa Sherpom tandem preko 40 kvadrata !!!

Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 15:37 
Offline     DHV 2

Hvala Zdravko
Ma je na ovom jednosjedu mi je malo blesav sistem tih traka tj. trebaju biti dosta dugačke a to me nervira i ružno izgleda.U principu one mi nešto i nisu trebale ljetos kada sam bio malo komotniji u robi.Samo malo palcima i ono je išlo gore bez problema, ovo mi je čisto ovako zimski setup a možda se i naviknem na taj komfor, iako mi se u principu pokazalo bolje da ih ja sam poguram palcima pošto onda mogu malo korigirati krilo sa A lajnama još u podizanju kada se još nesmije dirati komande, ali eto ovo je bedastije hahaha. A dosta ovisi i o krilu kako ide gore, i meni je na dvosjedu Airwave od 42 kvadrata išao gore sam od sebe ko metak, dok nisam skužio šta napravi prvi vlasnik krila Austrijanac. Namota po krug na karabinima na gurtnama A lajne i jednostavno ubrza krilo i to je to. Neznatno ali dovoljno. E sad ja na ovom isto napravih samo sa trimovima i ide sve pet. Ma sve je ovo dobro samo što je prehladno al kad mi se neda mirovati.

Bok

Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 16:00 
Offline     DHV 2

pogledal sam malo na filmu tvoj jednosed imaš sličnu ramu kak je i kod mene samo malo kraču, duljina ovih pomočnih traka ( A-Assist ) ovisi o početnoj točci fiksiranja na rami i visine kopčanja gurtni na karabinere pa ovisi o tebi kolko budu dugačke dok podigneš gurtne do kraja u vis od karabinera inače i ja teže podižem krilo i dule se nekad vuče po zemlji pogotovo ako nema vetra ako ne poguram pomočne trake prema naprijed ili ako ne krenem u zalet dok mi elisa ne podigne krilo na određenu visinu od tla to su sitne cake koje se stiču praksom ali i slušanja iskusnijih koji su to prošli.. Pozdrav !!!

Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 17:05 
Offline     DHV 2

Ma naravno uvijek je lakše slušati nego učiti na svojim greškama, tj. jeftinije hahaha, Je dobar je ovo trajk, ipak je ovo oriđiđi tvornica, a ne kao i većina made in uradi sam, iako i to zna nekada biti i bolje. Onaj moj dvosjed je naprimjer napravljen komplet u garaži i rješen je do svakog i najsitnijeg detalja bez ikakvih kompromisa. Čisti dvosjed tvrd, robustan, bešavne tankostjene cjevi,Rotax 503, kontenjer sa dva rez. padobrana, 30 litara tank za gorivo i sve super, čak je težište kačenja krila tako dobro izračunato i napravljeno da se nemora pomjerati bez obzira letio ja sam ili u dvoje i koliko je goriva u tanku. Ali uvijek ima ono ali 170 kg sa gorivom plus putnici. To kad slijeće huči ko malo veči avion. Ja sam navikao na njega ali su mi drugi rekli da je strava za gledat sastrane kad idem na sljetanje. Stvar percepcije meni je uvijek bilo normalno pošto sam na njemu učio letjeti. Ovaj jednosjed je dobar i čvrst samo mi se baš nesviđa kako je riješena prva vilica, ali baš mi se i neda još i to prepravljati iza tvornice. Ja prvenstveno uživam u letenju a šerafanja mi je navrh glave tako da mi se to baš i neda hahaha.Vidiš sad mi dođe do glave kad kažeš davalja i druge slušati. pa lakše je u svakom sl potegnuti trakice nego tražiti iza sebe A lajne, ah je ga kasno palim. Ma u biti šta je osnova svega ja svaki puta poljećem u nekig max 10-15m a ako ima vjetra i u pola manje, a to radim sa čistom snagom motora, i tu nema popravga ili je brzo krilo gore i ja odmah potom u zraku ili ništa, a normalno je i puno lakše kad imaš mjesta pa ga lagano digneš pa još malo sa smanjenim gasom smiriš krilo i onda full i gore.Ah je ga ovako mi je puno bliže za voziti ga do njive hahaha. Nego jesi li ti sredio onaj tvoj propeler.

Bok

Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 18:44 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Kad citam malo ove vase postove sjetim se videa gdje majstor sa trajkom to sve radi k'o od sale - pa to na prvu izgleda toliko jednostavno.... a u stvarnosti 100tinjak mikro pokreta i radnji da se dobije ovakav rezultat ;)

https://www.facebook.com/84027833273672 ... 160610173/

lp

Vrh

PostPostano: pon 25 sij, 2016 23:30 
Offline     DHV 2

Kolega ovaj je pravi majstor nema šta, u biti čini mi se koliko pohvatah iz videa čak i da mu je to kruh a ne ko nama dvojci hahaha, mi trošimo plaću dok on zarađuje, ali u svakom slučaju nije nimalo jednostavno kao što se čini. Ja sam donekle imao sreču da me učio jedan jako dobar nastavnik letenja iz Bihaća, a iza njega jedan od najboljih instruktora za ppg trajkove na svijetu Antonio Castro iz Španjolske koji se time profesionalno bavi već povelik broj godina, tako da vrlo dobro zna objasniti gradivo. Iako na kraju onaj zadnji finiš svako mora sam sebi izgladiti. U biti sve je jasno i ide puno bolje kao što i sam znaš puno bolje od mene pošto poliječeš sa nogu da je glavno da si uvijek u vijetar i sve ide za 5, e a ja to uvijek radim kontra ili sa boka ili u leđa a gotovo nikada u čelo tako da je sve na kraju odlično samo sa uvijek prisutnom dozom rizika. Evo kad malo sagledam da sam u prošloj godini ispucao solidnih 85 sati leta i poslije svega do sada tek ljetos dobio osječaj da u potpunosti mogu prednjim kotačem popratiti krilo pri dizanju a da to radim onako bez razmišljanja onda tek vidim koliko je u biti spora krivulja stjecanja iskustva. A ne Zdravko koji leti od 80'ih, uostalom i ti si tu duže od mene. A i izmešu ostalog nekako sam lijen za te zajebancije po podu naporavim jednu petlju sa krilom po polju i odo ja gore, nekako me to nepuca ja samo volim letiti i ne razmišljati o tome, u biti zato i volim biti gore što ne razmišljam kada sam tamo o baš nićemu ah hahaha.
Hajde Ž

Vrh

PostPostano: sri 27 sij, 2016 10:56 
Offline     DHV 2

videl sam i tvoj dvosed, sličan je beemer i adler trajku ja sam napravil kopiju od clementea secure land samo mi je kavez elise drugačiji ali sad radim novi tak da bu trajk veran originalu, isto imam rotax 503 i rezervoar od 30 lit te prednje i zadnje amortizere i letim z UP sherpom i dok letim z putnikom 50-tak kila sam prek gornje granice ali nije to problem jer po Aforu bi to bilo tu negdi no dobro je ne vuči duboko komande kao i naglo pogotovo po jačem vetru, kaj se tiče elise Božo Pavlović iz Vrbovca ima više vrsta kalupa pa tako i od Pipistrela i bude mi ili repariral krakove ili napravil nove on navija za nove jer bu tak više zaradil a ja sam na suprotnoj strani, inače proizvodi karbonske elise več par godina prilično kvalitetne i jeftinije od originalnih ali za nas penzionere je i to preskupo. pozdrav !!!

Vrh

PostPostano: sri 27 sij, 2016 12:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
Zdravko - mozes li podijelit slike ili video tvoje letjelice ...... bas me zanima kako izgleda tvoja pila!

Vrh

PostPostano: sri 27 sij, 2016 13:03 
Offline     DHV 2

Kristijane več sam metao slike na forum u temi " sjebo sam elisu " no tad je bio sa Rotaxom 357 i bez prednjih amortizera sad imam par slika na Fejsu zdravko.savic1948@gmail.com a na prolječe nadam se nakon upoznavanja Gopro kamere i tehnike stavljanja slika i video clipova bit više snimljenih letova jer mi malo stariji teže baratamo sa ovim novotarijama , planiram i jedan dolazak do tebe v Ivanec na kaj se več dugo spremam ali svakakve obaveze a i dorađivanje i usavršavanje paratrajka nikak da to ostvarim sada radim novi kavez elise pa se nadam da bu do prolječa se spremno.. pozdrav !!!

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

PostPostano: sri 27 sij, 2016 14:11 
Offline     DHV 2

Pozdravljam

Prvo Zdravku

Bože je dobar čovjek, i dobar letač. Ha slušaj ja sam na toj tematici propelera, a ne baš doktorirao, ali hajde potrošio jednu lijepu hrpicu para ahahaha, i siguran budi da ti je Božo dobro rekao radi sve krakove nove, a ne samo jedan, zna on zašto. Nije lova u igri nego nije to ni smola, a ni tkanje isto, a također niti postupak izrade, tako da bi to bilo gotovo nemoguće balansirati, a da nepričam o količini izvijanja tijekom potiska. Ma lako češ ti to dogovoriti sa Božom nebrini se.

I ja sam jučer radio na svom trajku zaje me alnaser na tamonegdje 4300 okretaja od vibracija bendix mi lagano udara pa zamajcu i pomalo zvecka što me strašno nervira. Zaključio sam daje do federa na bendix-u preslab je pa sam jučer sve skinuo rastavio i stavio jači. I baš kad pomisliš sve ide super e neide, glupi japanac hahaha
sad samo vrti i neće da izbaci bendix. Te ponovo sve rastavi stari malo rastegni i sastavi, upali i nečuje se . Zasad . Tako me to smorilo da sam na kraju odustao od letenja, to planiram za vikend pa ću vidjeti hoće li se zveckanje vratiti.

Lijepi Pozdrav

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 92 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: