»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sub 18 tra, 2026 23:08.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: GPS navigacija i letenje po vjetru
PostPostano: uto 13 ruj, 2016 20:00 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 15 kol, 2013 19:37
Dao Palac gore: : 404 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 279 / Palac dolje: : 1
Možda niste znali ali postoji jedna velika mana na većini naših GPS instrumenata sa kojima letimo a malo se o njoj zna, ja barem nisam našao ništa napisano o tome.
Ove zime našao sam se u situaciji da je vjetar toliko pojačao da sam malo po malo počeo letjeti u "rikverc". Ok dešava se, instrument pokazuje da ideš 5-10km/h ali ne shvaćaš da se krećeš unazad jer si preko 1000m AGL. Gledam Crikvenicu a instrument mi pokazuje da je Crikva iza leđa :crazy:. Većina instrumenata će u tom momentu reagirati na način na koji najmanje očekujete sjever će se okrenuti za 180˙, smjer vjetra i svi ostali podaci koji su vezani za heading biti će potpuno neupotrebljivi :oops:
Neki instrumenti imaju ugrađen magnetometar (el. kompas) ali malo njih upotrebljava njegove podatke. Flymaster upotrebljava vrijednosti sa el. kompasa samo u prikazu kompasa a sve ostale vrijednosti izvlači iz GPSa.
U tim situacijama za vjerovati je samo staklenoj kugli sa slovima N,E,S,W 8)
Lp

2 Palac gore: : hrvoje.vt, Nik01    
Vrh

Naslov: Re: GPS navigacija i letenje po vjetru
PostPostano: uto 13 ruj, 2016 21:47 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Ahaha dobro si. Ja već par puta gledam kad poletim po prejakom vjetru da neidem nimalo prema naprijed a navigacija mi pokazuje npr.15km\h u odnosu na zemlju, što je totalno krivo ali se nikada i nisam previše zamarao sa time pošto letim motorno, a potpuno znaći po dozvoli "Vizualno i čulno" hahaha. Eto sad nešto kontam da me nisi trznuo nikada nebi niti razmišljao. Netrimovana brzina mi je 38 km\h u odnosu na zemlju po Gps-u a ja u tom trenu nemogu naprijed nego me nosi u jednu stranu, ili penjem. I sad malo kontam po kojem sam vjetru znao poljetati, sreća da sam motornjak pa da nikada ne letim prevelike rute tako da sam uvijek u dosegu vidokruga iz zraka tj 30-tak km u dalj sa par stotina metara. Neznam samo mi još nije jasno gdje nastaje greška. Ručnu navigaciju radimo trijangulaciom , a Gps sa bar 9 satelita pa na više kako on uspjeva pogriješiti. On se ne oslanja na zemlju ispod nas nego baš na proračun kuteva. Je.. ga neda mi se sad razmišljati kako i zašto, sad mi je draža Žuja.

LP Mladen

Vrh

PostPostano: uto 13 ruj, 2016 22:26 
Offline     DHV 1-2

Probaj u auto staviti instrument, vozi normalno a onda lagano stani i počni voziti u rikverc pa pogledaj gdje je sjever na instrumentu, geška je samo 180* :shock:

Vrh

PostPostano: sri 14 ruj, 2016 5:30 
Offline     DHV 2

Član od: uto 09 ruj, 2014 22:22
Dao Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 520 / Palac dolje: : 0
Je ga zaboravio sam ja put kući ima 20i kusur godina, tak da mi je sad svejedno gdje lutam kad sam odavno zalutao hahaha.

1 Palac gore: : Maslina    
Vrh

PostPostano: sri 14 ruj, 2016 10:45 
Offline     DHV 1-2

Član od: čet 22 pro, 2011 12:27
Dao Palac gore: : 174 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 203 / Palac dolje: : 0
Događa se iz vrlo jednostavnog razloga...

Zamislite vaš letački GPS uređaj kao jednu točku koja komunicira s određenim brojem satelita.
Pomocu njih on može odrediti vašu lokaciju, no ne i smjer prema kojem ste okrenuti. To može učiniti samo u trenutku kada se krećete.
S obzirom da uređaj pretpostavlja da se uvijek krećete prema naprijed, u trenutku kada krenete u rikverc on to bilježi kao promjenu smjera, i naravno da vam onda i sve podatke zaokrene ;)

Ovo se naravno ne odnosi (nužno) na mobitele, tablete i ostale uređaje koji imaju ugrađeni akcelerometar.
Pomoću istoga se izračunava nagib/tj pozicija uređaja prema x,y i z osima.
Ukoliko softversko riješenje uzima podatke i iz GPS-a i akcelerometra, tada se može napraviti da ukoliko je smjer kretanja suprotan orijentaciji uređaja, da prikazuje negativnu brzinu, ili logičnije pozitivnu brzinu ali s naznakom kretanja unazad. U tom slučaju ne bi se mijenjala orijentacija sjevera itd u tom trenutku.

Doduše, nisam testirao niti obraćao pažnju da li trenutne aplikacije poput FlyMe, XCtrack, XCsoar i druge uzimaju te podatke u obzir.

Treća opcija je naravno kao što je maslina rekao uređaji koji imaju ugrađeni magnetometar, ali ako se uzme u obzir većina uređaja koje koriste naši letači i rekreativci, rekao bih da isti nemaju :)

:hi:

Vrh

PostPostano: sri 14 ruj, 2016 11:48 
Offline     DHV 1-2

Kajgod je napisao/la:
Doduše, nisam testirao niti obraćao pažnju da li trenutne aplikacije poput FlyMe, XCtrack, XCsoar i druge uzimaju te podatke u obzir.

Nažalost ne uzima nijedan za navigaciju osim za prikaz varia.
Kajgod je napisao/la:

Treća opcija je naravno kao što je maslina rekao uređaji koji imaju ugrađeni magnetometar, ali ako se uzme u obzir većina uređaja koje koriste naši letači i rekreativci, rekao bih da isti nemaju :)

Flymaster ne uzima taj podatak iako ima magnetometar, čak i numerički prikaz koristi GPS heading. Za Oudie 4 nisam testirao iako ima magnetometar.
U svakom slučaju najbolje je testirati svoj instrument u autu i voziti naprijed pa u rikverc i uvjeriti se kako reagira :roll:
Pozz

Vrh

PostPostano: čet 15 ruj, 2016 8:37 
Offline     DHV 2

Član od: uto 22 svi, 2012 23:26
Dao Palac gore: : 138 / Palac dolje: : 6
Dobio Palac gore: : 715 / Palac dolje: : 18
Naviterov Oudie 4 ce ti u slucaju da letis u natrag ispred brojke brzine staviti minus. Provjereno. ;)
Uz baro senzor ima i gyro, accelerometar i magnetometar. Bez dvojbe najbolji letacki instrument na trzistu.

1 Palac gore: : Maslina    
Vrh

PostPostano: čet 15 ruj, 2016 14:09 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
Airie je napisao/la:
Naviterov Oudie 4 ce ti u slucaju da letis u natrag ispred brojke brzine staviti minus. Provjereno. ;)
Uz baro senzor ima i gyro, accelerometar i magnetometar. Bez dvojbe najbolji letacki instrument na trzistu.

meni je draže da me laže... :D

2 Palac gore: : hrvoje.vt, Poli    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.