»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 9:03.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ljetne radosti na južnoj polutci
PostPostano: pon 09 sij, 2017 18:45 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
Zanimljivo kreće od 1:33 min.
Rješavanje je malo potrajalo, ali kad imaš pregršt visine to nije problem...

U komentaru piše kako je kravatu uspio otvorit tek kočenjem na otvorenoj strani krila.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

Naslov: Re: Ljetne radosti na južnoj polutci
PostPostano: pon 09 sij, 2017 19:51 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 11 ruj, 2009 21:39
Dao Palac gore: : 1048 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 714 / Palac dolje: : 2
...to je namjerno radio?!... ili je bio u nesvjesti, jer vidi se da nista i ne pokusava ispraviti do 2.40!?

Vrh

PostPostano: pon 09 sij, 2017 22:16 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Thanks for all the comments and opinions.
It’s been an interesting video for me to watch, analyze and
reflect on.
In several years of flying I haven’t had to deal with a
situation like this before so it took some time to assess and process my moves.What looks like a long period doing nothing in the video was
for me not so long and seemed a pretty busy time. I knew had altitude on my side so panic was not my first option.
There was 15 or 20 seconds from the initial collapse where I
was out of shape and the riser was twisted before the wing stabilized into a
spiral with a cravat.
For the next 30 seconds and more I was fixated on clearing
the cravat rather than trying to open up the spiral and fly straighter. I was trying to get hold of the stabilo line but
the lines were loose and it took time to make sure I had the right line and to get
hold of the single line with my gloved hand. Once I had it, it didn’t do much
anyway. I passed the line into my other hand so I could get a hold of the line
further up but it made no difference. I gave up on the stabilo.
I was thinking then to stall. When I applied brake on the flying side
with the intention of stall the cravat came out pretty abruptly before setting up
into the tight spiral in the opposite direction. After that things wound back down
to a less intense pace and I could take a breath and think about Christmas presents
and other stuff.
On reflection I could have handled the situation much better…

Evo opisa situacije od tog lika, prekopirao sam je sa youtuba..

1 Palac gore: : kbelcar    
Vrh

PostPostano: pon 09 sij, 2017 22:17 
Offline     DHV 2

Hi Toby, first of all tnx for posting this video, it can be used as an example for some pilots, secondly I am happy that you did not have reserve ride.

Now, I know that it is easier to write or speak while I am siting in front of the PC.

I have few advices for you:
1. on 1:34 of video you should pump harder right brake to avoid that ,,semi-fronta,,.
2. on 1:56 of video you should brake harder (and weighshift left in your harness) left side of the wing to prevent rotation, after that, try with stabilo line to sourt out that cravate. - this is by the book. But, I had almost the same cravat also on the right side of the wing 2 years ago on my wing (Niviuk Icepeak5) and I could do notihing with stabilo line, and I did not have height to try fullstall.

I have sorted out that cravat by pulling A-s and inducing asymetric collapse on the deformed side. That helped. When you get cravat next time try to induce asymetric collapse on the deformed side if stabilo won't work. If not, if you have height, do the full stall.

Also, how many meters have you lost? and have you managed to get into the thermal, climb up and continue XC?

Cheers and I wish you many happy flying hours
Konstantin

PS
Don't worry about some posts, everyone made few mistakes in the past,including me :D

Ovo je moje vidjenje situacije..

pozzz
tino

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2017 18:06 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Čovjek nije prošao SIV. Niti nešto slično. Opizdeknulo ga nespremnog. Prvo, ne vučeš onakve superturbo velike uši ako ne želiš da te mlatne. Razlika brzine propadanja s normalnim velikim ušima kad ti je otvoreno barem 50 % krila i onoga kaj je on povukao u 0:57 sec filma je možda 0,5 m/s, a krilo je u situaciji da ode u prevučeni, negativu, pa spiralu, frontalac itd. Drugo, vidi se da momak ne zna kaj je baza površine nekoliko četvornih kilometara i kaj ona može napraviti. Treće, pa jebemumiša, da je ikad napravio spiralu znao bi da kontra komandom, u ovom slučaju lijevom, treba zaustaviti vrtnju, odmotati se (namotao se jednom u jednu stranu,. pa se odmotao jednom u drugu stranu i sam se odmotao, pa u stvari niš nije ni napravio po tom pitanju) i nakon toga rješavati kravatu. Čovjek je nešto petljao 2 (slovima: dvije minute, probajte brojati do 120 i vidjet ćete koliko je to vremena) po desnim špagama, stabilu i koječem, dok je krilo ubrzavalo vrtnju. Srećeom pa je to bio Queen, jer da je bila opakija pila bilo bi tu još štošta. Ovo je moje skromno mišljenje. A mišljenje je ko šupak, svi ga imamo.

1 Palac gore: : sale    
Vrh

PostPostano: uto 10 sij, 2017 23:34 
Offline     DHV 1-2

Član od: pon 14 ruj, 2009 11:41
Dao Palac gore: : 17 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 27 / Palac dolje: : 0
Na Queenu je teško povuči puno manje uši. Ima dvije A špagice po strani.

Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2017 14:29 
Offline     DHV 3

ibanjac je napisao/la:

Igore, vučeš uvijek samo jednu, vanjsku špagicu na svakoj strani. A jačinom povlačenja kontroliraš zatvorenu površinu krila. Nije isto ako je povučeš 10 cm i jedan metar. Kaj ne? I ti bi mogao malo na SIV. Barem za uši.

1 Palac gore: : tino    
Vrh

PostPostano: sri 11 sij, 2017 14:55 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
ibanjac je napisao/la:

Igore, vučeš uvijek samo jednu, vanjsku špagicu na svakoj strani. A jačinom povlačenja kontroliraš zatvorenu površinu krila. Nije isto ako je povučeš 10 cm i jedan metar. Kaj ne? I ti bi mogao malo na SIV. Barem za uši.

Ne znam za vas ali ja se tih usiju bojim aj zdrao... A i na 2 linerima ih nisam nikad ni probao.

Mnogo mi je draza spirala :D

pozzz

1 Palac gore: : toni    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2017 8:53 
Offline     DHV 3

tino je napisao/la:
Ne znam za vas ali ja se tih usiju bojim aj zdrao... A i na 2 linerima ih nisam nikad ni probao.
Mnogo mi je draza spirala :D

Uši mogu biti opasne, posebno velike i blizu zemlje, uz puno vjetra, pa kad se ispumpavaju, a one se slabo otvaraju...
Na 2 linerima je rješenje samo spirala. Uši do -5 m/s su luk i voda. Na Enzou 1 je bilo toliko teško držati uši kao da jašeš po jakoj turbulenciji. A onda dodaj turbulenciju i/ili termiku i imaš horor. Samo spirala.
Zeno je već pitomiji za uši, ali opet, kad ti treba -8 m/s naberi ti to s ušima.
SIV ljudi, SIV amo dajte, pohađajte. Bez obzira na krilo.

PS: kad smo kod onakvih kilometarskih bazurina. Jednom 2006., na tekmi Ratitovca, letili smo s Krvavca prema Stolu i Jesenicama. Točka je bila zavučena prema Stolu u brda. Digli smo valjda 3000 m, vjerojatno i više. Tamo je išlo, a natrag je, van nad ravnicu, trebalo vući speed. Povučem speed na Boom 4 i fućkam. Pa vozim se u nuli i slabom dizanju pod ogromnom bazaom i sve je mirno. Na sred tog crnila smlatne me frontalčina da sam morao izlaziti full stallom i stabilizirati krilo narednih 10-15 sekundi. Sve se smirilo, kao da ništa nije bilo. Vozim ja tako oprezno s možda 20 % speeda dalje pod tom mramornom pločom, a čujem neku budalu kako hiperventilira. Naravno, to sam bio ja. Narednih 5 minuta sam pojačano disao i zvjerao okolo ima li i dalje neprijatelja. Nisam ga primjetio.

3 Palac gore: : hrvoje.vt, Laminar, sale    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2017 9:26 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 17:40
Dao Palac gore: : 513 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 641 / Palac dolje: : 2
Pozdrav,

slažem se uglavnom sa svime dosad napisanim (Tino i Toni), samo mala ispravka Toni.
Uši se mogu raditi i sa dvije vanjske A linije, ovisi o krilu. Naravno moraš ih imati barem 3.
Ja na Sigmi8 imam 3 pa mogu vući male i velike uši.Time ostaje otvorenih 20 srednjih komora od ukupno 60...
Uz velike je obavezan speed a uz male je preporučiv.
Ekipa koja je bila na SIV-u prošlu jesen kod Klemena je vježbala baš to. Meni je bilo interesantno da su na predavanju kasnije pričali da ih je učio da prvo vuku speed (ne do kraja) kako bi lakše povukli uši. Zašto: da im ne ode krilo u prevučeni let a lakše potegnu dvije linije te su im noge već na speedu za dodavanje istog.
Ja sam do sada uvjek vukao uši pa speed ali ću probati i ovom tehnikom. Vele da si nitko nije napravio frontalac iako su vukli speed ranije.
Ratko će me ispraviti ako griješim (on je bio na ovom zadnjem SIV-u).....

Iz manuala:

To effectively lose height and get away from a hazardous
place you can use both of the SIGMA 8 outer A lines for big
ears (3A3 and 3A2), always with the speed system.

You can use both SIGMA 8 outer A lines (3A3 und 3A2)
for big ears without problem. The increased angle of attack
and raised form drag puts you nearer the point of stall, and
speedbar must always be applied in this configuration.

Dosta modernih krila ima malo špagica pa ovo treba provjeriti (čitati upute proizvođača, svašta se tamo da naći)...

lp

b.

2 Palac gore: : hrvoje.vt, jozo    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2017 18:12 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Samo dvije stvari:
1. nema te komande koja ce zaustavit spiralu s onolikom kravatom
sto i nema veze zapravo jer
2. frajer uopce nije u spirali

p,
D.

Sta bi Toni reko - misljenje je ko supak, svako ga ima

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2017 19:57 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:49
Dao Palac gore: : 1383 / Palac dolje: : 14
Dobio Palac gore: : 282 / Palac dolje: : 3
Ko ga jebe, što bi on letio a mi nemožemo ! Svako malo nek ga ošine frontalac :evil:

Sta bi Toni reko - misljenje je ko supak, svako ga ima

1 Palac gore: : rudar    
Vrh

PostPostano: čet 12 sij, 2017 20:37 
Offline     DHV 2

Član od: pon 18 vel, 2013 23:28
Dao Palac gore: : 680 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 711 / Palac dolje: : 10
toni je napisao/la:
kad smo kod onakvih kilometarskih bazurina. Jednom 2006., na tekmi Ratitovca, letili smo s Krvavca prema Stolu i Jesenicama. Točka je bila zavučena prema Stolu u brda. Digli smo valjda 3000 m, vjerojatno i više. Tamo je išlo, a natrag je, van nad ravnicu, trebalo vući speed. Povučem speed na Boom 4 i fućkam. Pa vozim se u nuli i slabom dizanju pod ogromnom bazaom i sve je mirno. Na sred tog crnila smlatne me frontalčina da sam morao izlaziti full stallom i stabilizirati krilo narednih 10-15 sekundi. Sve se smirilo, kao da ništa nije bilo. Vozim ja tako oprezno s možda 20 % speeda dalje pod tom mramornom pločom, a čujem neku budalu kako hiperventilira. Naravno, to sam bio ja. Narednih 5 minuta sam pojačano disao i zvjerao okolo ima li i dalje neprijatelja. Nisam ga primjetio.

Hvala kurtzu i malo pravih tema , više nisam bi siguran je li PGF ili njuškalo . :good:

3 Palac gore: : Damjancic, kbelcar, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2017 9:46 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:13
Dao Palac gore: : 814 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 888 / Palac dolje: : 2
badel je napisao/la:
... prvo vuku speed (ne do kraja) ... Vele da si nitko nije napravio frontalac iako su vukli speed ranije.
Ratko će me ispraviti ako griješim (on je bio na ovom zadnjem SIV-u).....

Ponekad se pri povlačenju velikih uši sa speedom dogodi manji frontalac. Pri tome mislim kako se samo dio krila blizu otvora komora podvije i onda se opet vrlo brzo otvori. Krilo je pri tome stabilno tako da ja osobno to nisam doživio kao problem. Kad se to izvježba na SIV-u onda je pilot spreman na to i nije u panici kao kada to radi prvi put u nekoj stvarno problematičnoj situaciji.

U svakom slučaju povlačenje velikih uši je nešto što treba izvježbati u mirnom zraku i sa dovoljno visine, kako bi se u stvarno potrebnoj situaciji mogle efikasno koristiti. Pričam iz osobnog iskustva, jer kad sam povlačio uši u stresnim situacijama, tipa jako dizanje pod nekom ozbiljnijom bazom, em si u panici od ulaska u bazu, em te to dizanje baca, ti hoćeš dole, ide gore, sve se trese i sl. Sve u svemu neugodno i držanje uši ti ne ostane u sjećanju kao neki ugodan manevar.

toni je napisao/la:
Na 2 linerima je rješenje samo spirala. Uši do -5 m/s su luk i voda. Na Enzou 1 je bilo toliko teško držati uši kao da jašeš po jakoj turbulenciji. A onda dodaj turbulenciju i/ili termiku i imaš horor. Samo spirala.

Neću ništa govoriti o ušima na 2 linerima jer o tome nemam pojima.
No, ogromna je razlika u strategiji bježanja od dizanja koji te vuče gore korištenjem spirale i korištenjem ušiju. Kada se radi spirala, ide se ravno dole. Ako je baza iznad, ti ideš dole, baza te povlači gore i to je igra mačke i miša. Dodatno, biti u ozbiljnoj sprirali zbog velikih G, nije uopće lako.
Bježati treba tako da se pilot udaljava od zone dizanja. Premda velike uši na speedu ne omogućavaju propadanja kao kod spirale, razlika je što se s njima pilot udaljava od zone dizanja. Horizontalna brzina (koje kod spirale nema) je stvar koja čini razliku.

Ako si pod ogromnim Cb-om ništa te neće spasiti. Pilot se prije svega ne smije dovesti u takvu situaciju. No, ako treba bježati od dizanja, ja se držim strategije bježanja s velikim ušima i speedom.

1 Palac gore: : vedran_zgela    
Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2017 10:37 
Offline     DHV 2

Ratko,

što se tiče dolaska ispod CB-a, ako si dozvolio sebi (uopšteno pričam za sve pilote) onda jbg... Ja lično ako vidim da oblak iz kongestusa prelazi u cb i meni je relativno blizu (na 15 kilometara npr blizu) odmah idem na sletanje.

Jednom sam kod nas na terenu koje se zove Sinjakovo (poznato po centralnom stubu od 8ms u proljece) došao preblizu kongestusu na nekih 3500-3600 metara visine, a pritom nisam ni bio blizu dnu baze.. otad sam se ukenjao aj zdrao i odlucio da ne rizikujem vise.

Sto se tice spirale i G sile. Prije loma vrata, tacnije C7vertebralis bio sam u treningu i nikakav mi problem nije bio drzati spiralu na icepak3,5n ili R10.2 do 10ms..

Nakon loma vrata gdje su mi totalno atrofirali vratni misici, probao sam u septembru spirali na ENB krilo Macpara eden6 mislim da je bio.. Na spirali od 6ms kad nisam pao u nesvijest.

Neko davno od acro pilota mi je rekao da su ,,lijek,, za spiralu jaki vratni misici i trbusnjaci. Iz iskustva sam naucio da je to tacno.

Znaci, teretana i samo trening i trening...

Pozzz i sorry ak je offtopic, ruzno vrijeme za letenje a i ne volim zimi drljati opremu, a na poslu dosada, pa se malo raspisao :D
Konstantin

1 Palac gore: : The Ozone Scraper    
Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2017 11:38 
Offline     DHV 3

Damjancic je napisao/la:
Samo dvije stvari:
1. nema te komande koja ce zaustavit spiralu s onolikom kravatom

Misliš da je lagao kad je napisao:
Citat:
with the intention of stall the cravat came out pretty abruptly before setting up
into the tight spiral in the opposite direction.

Smatram da nije za usporedbu tvoje iskustvo kravate na Boom 8 open krilu i isto to na EN C krilu.
Moj šupak, pardon, mišljene je da je tu mogao napraviti 2 stvari: 1. ono kaj je napravio, kočio suprotnu stranu ili 2. stall kako je i sam pomislio.

Damjancic je napisao/la:
sto i nema veze zapravo jer
2. frajer uopce nije u spirali

Imaš pravo, nije u spirali, već u kravatiranoj spirali.

Vrh

PostPostano: pet 13 sij, 2017 11:48 
Offline     DHV 3

Slažem se s Tinom, ko leti u uvjetima jakih kongestusa koji prijete da prijeđu u CB-ove ili se zove Jožef Rabič ili je lud.

Ratko, prisjeti se zadnje utrke na DP 2009. u organizaciji tvog kluba kad smo imali ograničenje 1800 m, a vuklo nas je i čupalo 6-7 m/s pod predivne kumulusne baze. Uši, kaj god! Uši su krasne i fine, miran manevar u mirnom zraku te to svi podučavamo naše učenike. Ali kad krene vući 6, 7, 8 m/s zaboravi uši. čak ne moraš biti niti u opaasnosti, već ćeš probiti dozvoljenu visinu. Pa posrkalo nas je ko mlade majmune nad Bednjom na prvoj ili drugoj utrci HR XC lige 2015. Dobili smo par sto metara u roku odmah. Sa ušima. Ja sam spiralisao, jer druge nije bilo.

Spirala, spirala, trala la, trala laaaa! SIV, SIV, SIV...
Da, postoji naprava za ublažavanje jake G sile, pa tko se boji neka nabavi Anti-G i može letit do boli!

Vrh

PostPostano: sub 14 sij, 2017 13:03 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
toni je napisao/la:
Misliš da je lagao kad je napisao:
Citat:
into the tight spiral in the opposite direction.

Nije da je namjerno lagao, nego vise da nema pojma di mu je dupe a di glava.

toni je napisao/la:
Imaš pravo, nije u spirali, već u kravatiranoj spirali.

Nije.

Hipotetska situacija: letis tako prav-zdrav, odjednom 50% DESNE strane ode. Ne reagiras. Kravata, pocinje spirala. I dalje ne reagiras. Ocekivao bi: spiralu u DESNO s DESNIM wingtipom prema zemlji, pilot se krece prema NAPRIJED, propadanje vise od 10, mozda i 15 m/s. Kao npr. ovdje. Da?

Ako pogledas video u ovoj situaciji - kravata je DESNO, spirala ide u DESNO, LIJEVI wingtip je prema zemlji, pilot se krece UNAZAD (pazljivo gledaj dijelove kad se u kadru vidi i zemlja), propadanje je 8.7 m/s (ako izracunas da je za gubitak 1016m po HUD potrosio 116 sekundi).
Izgleda pomalo kao ovaj video kaj ne?

Komanda pomaze ne zato sto je usporio spiralu nego upravo zato sto je u nju (konacno) usao - taj cas kad desna strana pocinje ponovno letjeti sve se (gle cuda) otvara. Zato i kazem, tolika kravata ako se nije otvorila na stabilo ili od same brzine spirale, nemas sta s komandom trazit (osim fulstalla - good luck with that!).

Zapravo je super sta cijelu sekvencu zatim ponavlja u drugu stranu - kravata, spirala, pa od 3:15-3:17 gledaj izlazni rub lijeve strane (zasto to radi nikad necu shvatit), ponovno malo SAT, pa je onda fala bogu pustio krilo da ga spasi.

p,
D.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

3 Palac gore: : Josip K-T, Nubian, sale    
Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.