|
Dragi moji vrli štioci,
nije me bilo još od veljače sa blagoglagoljivim tekstovima. Znam da ste se uželjeli mojih pismena i da žuđate za kakvom sočnom pričom. Ajde, ajde, kao da vam je do letenje. Letenje je i onako dosadno. Žutilo ide, žutilo se traži. Paaa, znate da od mene... to možete i očekivati.
Dopustite mi kratki uvod u ovaj spaghetti western blog. Nakon 3 godine stanke, ponovno se oformila reprezentacija u preletima (kao i u preciznom). Razlozi reprezantativnih stanki su slijedeće: 2014. Vajda ne da pare da idemo preko bare u Venezuelu, veli ima se samo za Evropu. Molili smo ga da nam da koliko ima pa ćemo si mi sami nadodati. Nema i basta finito! OK, head & sholders, pomirili smo se. 2015. tjera nas iz nacionalnog saveza, dobro, ne sve, ovaj put samo zagrebačke klubove, ali oni čine 50 % natjecateljske populacije. Time raspušta i komisiju za parajedrenje, jer je nogirao predsjednika Ratka i nas koji smo bili članovi iste u raznim podkomisijama. 2016. organi gonjenja tjeraju Vajdu iz Dalmatinske 12 i onemogućavaju da više ikoga tjera iz Hrvatskog zrakoplovnog saveza koji m je skoro 20 godina vladao kao da mu ga je ćaća oporučno ostavio. Tako smo se opet naselili u Dalmatinsku 12, formirali Komisiju i podkomisije te ustrojili reprezentacije. Da se razumijemo, nije nama Vajda davao iz svog džepa za reprezentativne troškove, već je ta lova dolazila izravno iz Hrvatskog olimpijskog odbora na ime točno tih troškova. Neću dalje. Shvatili ste što se događalo od 2014.-2016.
Uvjete za ovo Svjetsko prvenstvo u preletima imaju 4 hrvatska pilota: Marko Hrgetić, Damir Habek, Antun Lovrec i moja malenkost. Jasna Lalić je dio reprezentacije kao žena, ali nema potrebnu normu - top 400 rezultat na FAI ljestvici. Ovaj put je FAI strog, nema mrdanja čak ni za žene, koje su bile pozitivno diskriminirane, pa su na kontinetalna (za nas Evropsko) prvenstva mogle sa top 800 rezultatom, a na Svjetsko sa top 600. Sad nema popusta. Hrgator je po drugi put rodio i nalazi se u Meksiku te se ispričao da, iako je opet Hrvat, ne može participirati u reprezentaciji zbog obiteljskih obaveza. Damir Habek, naš dugogodišnji izbornik te prekaljeni FAI 1 natjecatelj (po mojoj gruboj računici sakupio je od 2000. na ovamo najviše takvih nastupa od ikoga u Hrvatskoj), ispričao se od participacije u repki zbog poslovnih obaveza. Ostali smo Toni i Toni. Kaj buš (@TM Z.B.)! Posebno je šteta jer novaca za nastup ima i za 3, pa čak i 4 pilota. U većini zemelja vlada borba za ulazak u reprezentacije, a mi imamo problem sa običnom popunom kvote od 3+1 čana. Sad vam je možda jasnije zašto inzistiramo na natjecanjima, organizaciji istih pod okriljem nacionalnog saveza, nastupu što većeg broja pilota koji će vremenom, iz mase, dati nove članove ili rezervne, kako već gledate na to, reprezentacije. Bez sustava nema izgradnje i popunjavanja reprezentacije. Pošto se sustav praktično zaustavio 2014. godine, pokušavali smo ga održavati na aparatima kroz HR XC ligu 2015. i 2016. Tek ćemo od 2017. iznova pokrenuti kotač sistema sportskog bodovanja. Jednom kad se zakotrlja lako ga je održavati. Nadam se boljoj sutrašnjici za obje naše reprezentacije.
Nego da mi krenemo na put. Zadnjih nekoliko dana u tjednu, koji prethodi odlasku na Svjetsko, Toni i ja smo intezivirali kontakte sa Izbornikom Habekom. Onda smo skužili da smo deficitarni raznim dokumetima, poput osiguranja prema trećoj strani za pokriće štete u iznosu 100.000 €. Ova naša klupska su do 10.000 € i možemo si njima obrisat rit. Onda tu su obavezne 2 rezerve u sicevima (ja još nisam stavio svoju drugu, imam je u rinfuzi u vrećici), valjani tehnički pregled i potvrda na krilu (srećom imamo obojica nova krila), rezervacija smještaja?!? Jeoteee!!! Ajde sve smo to nekak u hodu rješavali. U petak navečer smo se dogovorili da me Toni pobere u 9 h u sobotu i da onda vidimo gdje ćemo po putu letiti. Ujutro u subotu svugdje je neki zapad, a ponajmanje ga ima u Istri. Kaj buš. Opet Istra. Zovemo gazdu Nevija da mu najavimo dolazak hrvatske reprezentacije na 1. službeni trening. Izlazimo iz tunela Učka i ugledamo predivno plavo nebo posuto školskim kumulusima. Izgleda predobro da bi bilo istinito. Komentiramo da nije dobro kad izgleda tako dobro. Dolazimo na Raspadalicu, prethodno pogostivši se sendvičem iz trgovine u Roču, i ugledamo 2 krila u zraku. Po hrpi turista koji bezglavo bulje u nebo shvatili smo da je u zraku s tandemom Saša Aire. Pozdravljamo se s domaćicom Anom koja nas ljubazno časti besplatnom startninom (nema gazde Nevija pa se provlačimo lišo). Saša slijeće na start s turisticom i pitamo ga kak je, a on veli da je na 1700 m vrlo hladno. U slijedećem trenutko dva Tonija jure do parkinga u auto po još garderobe.
Poletjeli smo u isto vrijeme. Po grebenu se vučemo i nikako da zakačimo pravo dizanje. Skoro smo došli do zavoja. Ima jugozapada cca 17-18 km/h. Nije puno ali nije niti malo. Nalazimo dizanje i dižemo sa zanosom prema Žbevnici do 1600 m. Odmah smo navalili kod vol na kupus pod speedom prema istoku i lijepim, sočnim bazama. Izlazimo od genetskog i Nugle van prema Mirni i dižemo pod jednom bazom. Nekako stalno lovimo tu termiku, a ona nam bježi. Sad letimo izvan uobičejene rute i polako curimo prema Ročkom Polju. Nikako da uzmemo neko pošteno dizanje. Da skratim, padamo ispod 1000 m, pa još niže i ja odlučujem spas potražiti na Svetom Tomi iznad Danilee, a Toni prema Lupoglavu nalazi dizanje koje ga zanosi na Semiće. Ja se patim na Tomi i niš, pa nastavljan s guranjem zapada dalje prema Lupoglavu onim malim grebenčićom. Nalzim raketno dizanje i podižemo obojica. Plan je da letimo u vjetar prema Pazinu. Uz prilično JZ vjetra (20 km/h) finesa nam pada na 4. Pod full speedom idemo jedva 40 km/h. Pred Borutom, iznad ipslilona, padamo na 800 m, a onda kačimo jedan dežurnjak. 1500 m smo ponovno digli. Gazimo i dalje. Pa na Cerovlju pod bazu na 1600 m i onda najjači trenutak leta. Hvatamo jedan konglomerat baza od Gologorice prema Boljunu. Dižemo u bazu, a na privjetrinskoj strani dižemo iznad baze. Vjetar i termika dižu na zapadnoj strani oblak, dok se mi provlačimo kroz sivobijele kopernaste zavjese vario i dalje pjeva penjanje. Ovo mi se uredno događa na ovom mjestu. Otprilike letim skoro svake godine u srpnju u Istri, što kao trening, što na nekoj utrci i uvijek se događa to kaskadno dizanje baze oblaka na privjetrinskoj strani. Bude toga i u Zagorju, Samoborskom gorju, Kalniku, Podravini, Međimurju, ali sporadično. Ovdje, u Istri, i to baš na ovom dijelu od Cerovlja prema Boljunu, baš uvijek. Praktično da je to pravilo. Praktično smo u središtu istarskog poluotoka, vidimo obje obale. Gledamo Plominski zaljev, gledamo Rašu, vidimo Brijunsko otočje, vidimo Lim, Koper i Trst u isto vrijeme. Trst je naš, a Piran je njihov.
Elem, udarali smo tako u vjetar pod speedom od baze do baze. Nije išlo glatko, već smo pogađali cikluse. Nekad ubodem ja, nekad Toni i tako naizmjence. Držimo se na max 500 m udaljenosti. Toni pred Pazinom ima veću visinu za 200 - 300 m, a ja jurim naprijed ne BiH li uhvatio paleće kumuluse. Međutim, uviđamo da je to uzaludno. Na Ćepićko polje i prema Šušnjevici nema smisla jer se nećemo vrati do Buzeta, gdje nam je auto i od kud nastavljamo za Italiju, a u vjetar nema smisla. Okrećemo pred Pazinom i vraćamo se s vjetrom u nekoj traverzi (nije baš da nas gura prema Buzetu, već smo bočno na vjetar). Navijamo opet nad Cerovljem, ali sad više prema jezeru Butoniga. Sve je plavo prema zapadu. U jednom trenutku jedan kumulus počinje rasti prema jezeru. Obojica napadamo tu bazu. Toni L. viši barem 300 m od Tonija B. Kad smo došli pod oblak to baš i nije bilo dizanje. Od ove točke u povratku do Buzeta nauživat ću se malo straha. Naime, okrenem i uglavnom letim niz vjetar pod speedom 60-ak km/h, ali tonem ko kamen. Preko Draguća gledam da se dokopam kanjona Mirne s nekom pristojnom visinom gdje ću odglajdati u Buzetsku kotlinu. Toni me prati s visine kao iz počasne lože. Pred kanjonom sam već na 700 m i jako mi je to malo da prebacim, a kamo li da doletim do Buzeta, jer taj dio moram letiti u čisti zapad koji se kanalizira od Buzeta. Navrtio sam jedva 100 m, ali sa zanosom koji me nosi nad Kotle (ima livada za sletiti, ali je i daleko za sakupljanje), pa na kamenolom Čiritež i po tom grebenu uspijem prebaciti Mirnu. Onda sam još pogrebao onaj buzetski kamenolom, pa OMV (sad je to neko drugo ime, ali ostao je OMV toponim za buzetsku benzinsku sa dugim radnim vremenom) i Korenika borovina sa strmim pješčenjačkim kanalima kao izvrsnim generatorima termike. Sve sam to pogrebao do sletišta. Toni mi je poslije rekao da nije vjerovao da ću uspjeti. Ma s visine je uvijek druga perspektiva, mada mi nije bilo svejedno. Ipak, finesa E3 je podosta pomogla. Nismo uspjeli niti ispiti pivo u Dva prasca kad evo Nevija i Ane koja nam spušta Tonijev Ford. Topshit!
U 17 h smo već bili na putu prema Sloveniji, Sežani i autostradi. Toni me stalno špota, dok ovo kuckam na suvozačkom sjedalu da previše piše. Veli da nema on problema kaj ja toliko piše, već da se njemu ne da čitat toliko svaki dan. Zato sam mu obećao da ću stavljati kraće tekstove 2 puta dnevno. Jednom ujutro, a drugi put uvečer. Tako će lakše i brže pročitati ono što je tog i prethodnog dana doživio. U 20 h smo u apartmanu u nekoj talijanskoj vukojebini sa prekrasnim kućicama i ogromnim špičastim alpskim vrhovima. Dočekala nas je ljubazna poruka domaćina, pisana rukom na papiru nalijepljenom na ulaznim vratima: "Dobro došli. Mi smo morali otići. Ključ vam je ispod otirača. Kad želite doručak (dopisati______)? Vaša soba je Lila. U sobi nema kuhanja i pušenja. Ciao!". Pa kaj to nije slatko. Six pack smo ubacili u mokru travu, jer je upravo pljusnuo pljusak i ohladio zrak na 18 stupnjeva. Sjeli smo ponovno u auto i krenuli prema stožeru u Padaveni. Na putu sam se čuo sa Đurom (Jurij Vidic) i nismo više došli do stožera. Zapeli smo u piceriji u kojoj je Slo PG pool zasjeo, maznuli jako finu picu (onu sa 2 z) i popili pokoje pivo. Sad smo se vratili doma. Komuniciramo s domaćinima na 10 riječi talijanskog koliko mi obojica znamo (uključujući ciao, bona sera, OK, grazie...) i 10 riječi engleskog koliko njih oboje zna. Ja sam u potkrovlju na galeriji u bračnom krevetu, a moj cimer Toni u prizemlju isto u bračnom krevetu. Nemamo frižider. Držimo four pack na prozoru. Odoh sad spavati.
_________________ Take'Air
20 : badel, benco, gburazer, grgos, hrvoje.vt, inja, jrabic, korni, MadMax, marin, Maslina, Pikutić, Poli, Robert, Teehee(R), The Ozone Scraper, vedran_zgela, VedranMRi, Zoki, Šokre
|
|
|