|
13.01.2018. 2. Trening dan
Probudio sam se u 2h. To je kod nas 9h. Spavao sam 7 h i mom organizmu je bilo dosta. Otišao sam na pišanje i odmah su se javila crijeva. Ne snalazim se u Hrgitovoj kupaoni pa brabonjam u mraku, pomažući si mobitelom. Problem je kaj u wc školjku mogu samo brabonjci, a papir, onaj onečišćeni valja lijepo odložiti u sanitarni koš pored. Nije lako u mraku i u vremenskom raskorsku to učinit bez posljedica. Riješio sam sve situacije i vratio se u krevet. Ne spava mi se. Malo tipkam, stavim sluške i upalim laganu mjuzu, Mahlerove sinfonije (uglavnom su tihe, samo tu i tamo orkestar popizdi, ali se brzo smiri). Usnem. Sanjam gluposti. Kad me trgne zvonjava mog telefona. Piči TBF Ništa mi neće ovi dan pokvarit da se soba trese. Skočim ko oparen i uzviknem šit, misleći da budim Hrgita. A onda mi sine da to meni urla telefon u ušima. Zove jedan klijent. Nisam ugasio zvonjavu. Niš, otkantam taj poziv. Sad je 5 h. Vrijeme je za drugo brabonjanje. Inače, prvo je obavezno prije 7h, drugo oko 9h, a ostala su raspoređena u danu prema vremenu i vrsti jela. U svakom slučaju 3-4 su optimum. Može se nekome učiniti banalnim, pa čak i neumjesnim što pišem o ovome, ali mi je probava važan dio svakodnevice. Svi moramo jesti da bi živjeli, a što se poslije dogodi s probavljenim sadržajem? E, to je isto bitno. Brabonjam, dakle živim.
Evo mi i Hrgita Markosa. Ustao se u 6:30 h. Kuham kavu. Pijuckamo i pričamo o svemu, jer sam ja sinoć bio premoren. Potom idemo na doručak. Sjedamo u njegov veliki kombi Ford. Kako on s tim manevrira je vrijedno svakog divljenja. Ulica je tako strma kao ona uska i krivudava kroz Antovo na putu za Tribalj, nema šanse da se običan auto u njoj okrene, a nekmoli kombi minibus. Osim toga garaža mu je u kontra padu od ulice, ma katastrofa. Spustili smo se do crkve u jednu od glavih ulica. Na istoj postoje ulični prodavača koji cijede voće. Uzimamo 2 put detox sok od naranče, celera i đumbira (zašto se đumbir piše s "mekim" đ kad se sve druge strane riječi s tim glasom pišu sa dž nikad mi neće biti jasno). Fini je. Štand pored prodaje janjetinu niti lešo niti pečenu, to je poseban način pripreme gdje se u zemlji ukopa rupa naloži vatra na koju se postavi posuda s vodom i povrćem te na tu posudu stavi rešetka s mesom, u ovom slučaju janjećim, te se pokrije sa folijom. Cijelu noć se to meso pari. Ujutro ga izvade i metnu na pult, pa sataricom fino rezuckaju. Meso se topi u ustima, a poslužuje se na tortiljama, uz priloge. Prilozi su češnak i peršin, papričice i luk, nešto super ljuto izgleda kao ajvar, a ima chillija. Uzmem svega po malo i guštam. Ovo ko ajvar je ljuto, uhuhu! Nevjerojatno ukusno. A paše i ovaj detox sok, mada bi išla litra i voda uz ovo. Onda smo krenuli pokupljati ekipu s mega kombijem. Krila na krov u veliki krovni nosač. Putem kad ugladamo pilota s opremom samo stanemo i ovaj se ubaci. Tarifa je vrlo povoljna 70 pesosa (oko 3 €), taksijem je 200 pesosa, ako ideš sam prilično. Stali smo na benzinsku, toči Hrgito 100 l u svoju mrcinu, nabavljamo vodu, redbulove i energy barove. Fotkam 3 ista takva kombija puna krila na krovu. Znači u ova 4 Forda u jednoj turi ide 60 pilota na start. Uz to je jedan kombi sa 6-7 zmajeva na krovu.
Dolazimo do starta. Danas plaćam 75 pesosa za startninu, jer me jučer nitko nije pitao. Kako je Hrgito jedan od ključnih ljudi kluba koji ima koncesiju na start, a godišnja koncesija iznosi 30.000 USD (da, da točno ste pročitali fakin trideset somova dolara) tako nema smisla da se ciganim za malo više od 3 eura, a oni to plaćaju pozamašno. Drugi klubovi, škole i tandem piloti, instruktori itd. plaćaju isto godišnje startnine. Hrgito mi objašnjava da se u Meksiku teško može kupiti zemljište, već se uzimaju u koncesiju na kraći period ili duži do 99 godina. Zemljoposjednici uz banditose su najbogatiji ljudi. Ponovno su crijeva proradila od one ljute janjetine s prilogom i detoxa. Idem u šumarak, jer službeni wc je okupiran i red je pred njim. Tu je i mala prodavaonica sokova, vode i drugih jestivih pizdarija. Naravno nema cervese (samo da utažim znatiželju Milenog, znači Zoki ovdje moraš ponijeti svoj alkohol sobom). Pobrabonjam se količinski malo, ali potrebito. Miris se raširio trenutno i sad čekam muhe. Nema muha! I stvarno, do sad nigdje nisam sreo tog napasnika. Previsoko im je. Sad sam na 2400 m. U hladu je prohladno, ujutro bude ispod 10 °C, čak veli Hrgito da na nekim dijelovima u hladu bude i mraza, ali čim sunce zaprži do 10 h zagrije zrak na ugodnih 25 °C. Na suncu je zbilja vruće, ali u hladu je taman za neki flis. Hrgito je održao posljednji briefing za svoju utrku XC SKY RACE. Jako se trudi i nudi iscrpna pojašnjenja oko prognoze. Već su natjecatelji napravili hrpe kilometara, a borba se vodi u sve 3 kategorije (EN B, C i D). Kasnim na start jer sam se spetljao s instrumentima, telefonima i drugom opremom. Hrgita više ne vidim. Na startu je barem 50-60 pilota spremno i čekamo s krilom u ruži za start. U zraku je još najmanje toliko krila. Istovremeno polijeće 5-6 krila. Poletište me podsjeća na Raspadalicu, gore je zaravan i onda naglo pada. Ma idealno. Malo sam se znoijo dok nisam poletio jer na sebi imam skijaške dokoljenke, hlače i tajice preko, smrdušu dugih i kratkih rukava, wind protection soft shell, pernatu jaknu i zimske rukavice. A temperatura zraka je 25-28 °C. Ali je na 3500 m nula, a iznad još mrzlije. Jučer me je počelo zebzti za facu na 2900 m. Zato se moramo dobro obući. Nakon polijetanja standardna ruta, naberi 2800 m, prebaci na El Penon stijenu, vrtiš tu ili ideš preko na Crazy thermal. Danas je, jebo majku, opravdao ime. Prvo sam vrtio isprdke kraja ciklusa, pa niš i niš uz greben, a onda van po termiku. Vrtio sam super jaku i super razjebanu termiku. Gledam kaj radi drugim krilima na većoj visini, krila šejkaju, ali idemo gore. Samo je to bitno. Izvrtimo ga nekako pa dalje po tom grebenu pronaći novu ludu termiku za dobit što više visine za prebacivanje prema 3 kralja. Crazy thermal je takav zato što je uvijek konvergencija na tom grebenu. Termika se diže s obje strane grebena, a s južne je duboka uvala. Kad kažem duboka onda je stvarno takva, po mojoj procjeni oko 2 km široka i sigurno 1000 m visoka, pravilnog kružnog obuhvata i kad termika iz doline nahrupi u nju taj oblik uvale dodatno pojača dizanje zraka, a dolinski vjetar sve to nabije. Onda imamo termiku koja dolazi sa oboda uvale, s jedne izdvojena El Penon stijena, s druge opet izvučeni greben. A kad provriš iznad svega na 2700-2800 m (vrh grebena je 2500-2600 m) dočeka te i termika i vjetar iz doline na sjevernoj strani. Ma nije to tak strašno, navikneš se k'o magare na batine, a ovisi i kad si zadnji put tak nešto letio. Osobno u srpnju prošle godine, a zadnju kakvu takvu termiku sam imao u listopadu na Triblju. Kako god bilo, drago mi je da nisam bio na Enzou 3 ili na Boomu 11 ili nedaj bože na Enzou 2. Ti se frajeri bore žestoko održati krilo čitavo iznad glave. Ovak' na mojem lady lila Ajspikušest je to vrlo podnošljivo mlataranje. Uokolo mene lete Triple seven Deckovi, Pawnovi i Knightovi, koje je Hrgito posijaokroz školu, k'o da ih se to sve ne tiče. Po prebačaju na Tri kralja došao sam opet nisko, taman da hvatam vrh grebena. Vjetrovi su opet različiti. Nema generalnog vjetra kako sam već pisao već se generiraju iz dolina pa kako te zahvati na kojem dijelu. Nalazim stupčinu i bjesomučno vrtim. Sad sam se već pomalo uigrao. Znam što me čeka dalje. Razgovaram s Hrgitom na stanicu. On se vraća prema Tri kralja. Ne mogu ga locirati. Uokolo mene razna krila, ali ne raspoznajem one tekmovalce u XC Sky raceu. Dok sam tako kontemplirao nad Tri kralja digao sam 3000, pa čak i malo više. Dovoljno za tranziciju preko doline na slijedeći niži greben iza kojeg je teren od 800-1000 pesosa za povratak (dnevno jedeš i piješ te se voziš na start i platiš startninu za 400 pesosa). Prebacujem se sam i vidim jednog Queen 2 nisko. To bi mogao biti Pablo, po načinu letenja nije Hrgito, a i oko njega bi bio roj od 4-5 krila. Dolazim školski na taj niži greben i vrtim slaba dizanja na 2200 m. Primjećujem još pokoje krilo. Svi smo tu negdje s visinom. Slabije je danas. Bolje da sam u grupi. Nikako da nađemo kvalitetno dizanje i sad već otvaram oči gdje bih mogao na tim padinama sletiti. Mada me i dalje žulja onih 1000 pesosa. Neću valjda tu završiti. Grebemo sve niže i niže. Nitko ne diže. Svi smo u 50 m. Greben nije homogen već se grana, ali nema problema da ga se držimo. Napokon nalazim neki torpedo prema gore i čupam se sa 1800 m. Ovdje je teren niži, ali svejedno sam jako nisko. Uz zanos većina nas diže do 2500 m. Skakućemo po konvergenciji od termike do termike. Dolazimo pred Mordor, treba napraviti preskok preko nižeg terena i grada Tejultecoa. Dva Ozonea Enzo 2 i Zeno idu u zavjetrinsku stranu, a onaj Queen 2 od ranije i još neka Delta idu na privjetrinsku. Meni se to čini ispravno. Kako sam pogriješio. Još jučer mi je Hrga rekao da se često vrte zavjetrinske termike, jer nema jakog vjetra, ali da može biti turbulentno u tim trenucima može. Uglavnom, Zeno i Enzo su digli, a ja sam se počeo boriti s oblijevanjem vjetra oko niskih brdašaca, pa dizanje nogu za preskok dalekovoda (uzmite ovo s rezervom, moram malo dodati dramatike) i na kraju me odguralo nad dolinu jer sam u pojedinim situacijama doslovno stajao na mjestu uz lupanje i njihanje. Pokušavao sam nad dolinom i gradom pokupiti termiku, ali je bila toliko raspuhana dolinskim vjetrom da sam nakon 20-ak minuta borbe odustao jer nije bilo šanse da se poberem.
Sletio sam na prostranu livadu uokvirenu sa šumom, nekom rječicom i ogradom te cestom. Opet je bilo žestoko na slijetanju jer termika udara, a i vjetar je priličan u nižim slojevima. Treba biti visok. Jebiga sad. Čim sam se pribrao nakon slijetanja pogledam kako mene gleda jedno 7-8 pari crnih očiju. Mladi bikovi! Najebo sam ga. Idu prema meni. Skupljam svoju lady lila i lagano uzmičem. U tom času se stvoriše neki psi, 3 komada, koji trčahu i lajahu prema njima. Fala ti Bože, dobijam taktičku prednost za siguran uzmak na rezervnu poziciju. Prilaze i neki klinci, pa neki malo veći. Uf, imam saveznike. Ubrzo smo čavrljali. Ovi nisu bez znanja engleskog. Uglavnom su radili po USA i dobro pričaju engleski. Slijedi fotkanje sa mnom, pa priča da sam prvi koji je tu sletio. Imam i prijevoz. Učitelj Bendito je na motoru i njegov šestogodišnji sin Erdvin će me odbaciti do grada. Učinilo mi se blizu, ali vozili smo se dobrih 10 min, znači pješice 45 min. Nas trojica na motoru od 125 ccm plus moj ruksak na leđima. Mali je među nama. Meni ništa novo već sam to iskusio prošle godine u Kolumbiji. Ali ide skeč. Moj vozač s nama trojicom na motoru izbjegava ležeće policajce i vozi sredinom ceste, jer su samo do pola. Isto to čini vozač motora koji nam ide ususret. Na tom motoru su isto trojica. Nas 6 na 2 motora točno jedna kaciga. U mom ruksaku. Nasmješili smo se jedni drugima. Bendito me vodi do frenda koji ima garažni dućan. Mrzla piva je tu. Pijemo i razgovaramo. Frend je krupan i zovu ga Pantera, Big pantera. Tračamo Trumpa i USA. Big panter je radio i bio, po njegovim riječima, u svih 50 USA država. Krenuo je nabrajati gradove i srećom stao nakon nekog vremena jer ih se više nije mogao sjetiti. Ispitivali su me od kud sam. Znaju za Hrvatsku i Luku Modrića. I Ivan Rakitić je vaš?! Auuu, kakve igrače imate i tak to. Pa kolike su plaće, koliko po danu, po satu... Bendito je učitelj predaje španjolski jezik i metematiku. Ovaku kombinaciju još nisam čuo. Njemu je drago kaj vježba engleski, a meni da još koju riječ španjolskog naučim. Izgrlili i izljubili smo se k'o najrođeniji na rastanku sa Big panterom. Bendito i njegov sin su me odbacili do kolodvora, uputili koju kartu da kupim (25 pesosa), gjde da siđem, čak mi na papiru napisali koje upute da dam vozaču, a i zadužili ovog za prodaju karata da me obavjesti kad ide moj bus za Tempas (podugačak ostatak naziva ovog grada ne bih ponovio ni da me gestapo muči, a i oni ga nazivaju skraćeno Tempas). Prodavač karata me obajvestio o busu, pa se digao i objasnio vozaču gdje da me pusti. Nevjerojatna VIP usluga. Apsolutno se ne radi o interesu, jer ga nemaju (platio sam pive i sok za malog kod Big pantera), niti je ovaj što prodaje karte imao neki interes, zbilja sam bio polaskan. Usput sam uzeo voćnu salatu posutu chillijem od cura koje uđu u bus i prodaju neke grickalice i voće, pa siđu usput i uđu u drugi bus. Stigao sam u Tempas, uskočio u prvi taksi i nastavi klopati onu ljutskasto-slatkastu voćnu salatu. Bio sam prije Hrgita u Valle de Bravo. Jest da je on odletio duplo više i kapnuo u Monarci.
Sjeo sam uz jezero i promatrao kako tanedmi slijeću na obalu i brdo turista što se motaju, pijuckao Coronu i čekao Hrgita. Hrgito je dojurio ko munja, jer je trebalo još napraviti završnu ceremoniju dodjele odličja. Brzo smo dovukli banere (koje je Hrgito sam napravio), poslagali prostoriju i čekali da se ljudi skupe. Bilo je vrlo profesionalno, mada je ovo potpuno novi oblik XC natjecanja. Bile su 3 katagorije i ekipno. Ugodno druženje smo nastavili u Mezcal baru gdje smo pili meskal.
_________________ Take'Air
19 : badel, Carlos, Dark-O, Flyingbear, gburazer, hrvoje.vt, inja, Ivica B., Laminar, MadMax, marin, Maslina, Poli, The Ozone Scraper, vedran_zgela, VedranMRi, Zoki, zoli, Šokre
|
|
|