|
Utorak 17.07.2018. - službeni trening dan
Doručak je morao biti nešto ranije, pa smo uzbunili gazdaricu silaskom u pol 8. Brzo se je pribrala rumunjska Njemica i poslužila nam klasičan doručak uz polumekano kuhana jaja te svježu papriku, rajčicu i krastavac. Danas je normalana Franckova šalica sa crnom kavom i malo mlijeka. Oprala mi je veš, koji sam prema dogovoru ostavio na podu kupaonice. Zahvalio sam se. Gazdarica se zbilja jako trudi. Uslijedila je jurnjava do HQ. Bili smo u vremenskom škripcu zbog doručka, a briefing za team leadere je u 8:30 h. Zoki je odlučio praviti mi društvo pa sam ga promovirao u svojeg pomoćnika, bilo u izborničkoj ili teamleaderskoj funkciji. Kao Pancho Villa i Sancho Pansa, kao Batman i Robin, kao Delboy i Rodney. Vozio sam ubrzano. Mali Nissan Micra na tri cilindra ide prilično brzo, ako se ne koči. Primjetio sam da brže vozimo i po potrošnji. Prosječna potrošnja na kraćem odsječku je poskočila s 4,8 l na 8,2 l. Obzirom da se na modernom touch screen radio prijemniku u mikri može uhvatiti samo jedna radijska postaja, započeo sam pjevati hrvatsku budnicu Moja domovina, da prodrmam nacionalni ponos i dam naglasak na naš zadatak ovdje. Zoki je bio malo ustrašen zbog mogućeg naleta na koze i pokoju kravu te me je ljubazno zamolio da ga ne vozim kao da je otet. Zoki nije pjevao Moja domovina. Onda sam smanjio tempo vožnje na ugodnu brzinu od 80 km/h. Malo po malo i Zoki mi se pridružio u pjevanju Moje domovine.
TL briefing je kasnio 15 min, pa smo stigli na vrijeme. Na vrijeme da ostanemo slijedeći sat i nešto u raspravama. Najveća i najžešća rasparava se vodila oko limita visine na Flight Level 090 = 2750 m ASL barometric QNE (1013.25 HPa). Ubili smo se raspravljajući treba li staviti buffer od 70 m (2680 m QNE) do visinskog limita i kaznu od 10 % bodova te 30 m 100 % bodova ili će biti 2750 m (QNE) kazna gubitak 100 % bodova, a javna difamacija ako uđeš u zonu 2650 m - 2750 m bez kazne. Na kraju smo izglasali drugu opciju za upozorenje 100 m i bez buffera. Da pojasnim, QNE (ili QFF) je apsolutna visina na zemlji, možemo reći GPS visina, dok je barometarska visina QNH na čijem principu (mjerena promjene tlaka s promjenom visine pretvoreno u metra i vertikalnu brzinu m/s) rade naši uređaji (variometri) promjenjiva o stanju atmosferskog tlaka. Zabuna nastaje kad jedni postave GPS visinu, a drugi QNH. Zato se kod mogućnosti približavanja visinskog limita postavlja na task boardu QNH visina, odnosno atmosferski tlak na visini starta (što je promjenjivo iz dana u dan). Ukoliko nema opasnosti za probijanje visinskog limita tak je svejedno kaj se postavi u instrumentima. Slijedeća rasprava je bila oko nominal distance. Uobičajeno je da se ovdje leti između 40 km i 100 km, pa je predloženo da to bude 70 km. Nominal time je postavljen na 1,5 h. Vrlo optimistično, mislim si ja. Ipak, na kraju je nominal distance smanjen na 60 km.
Iscrpljen sam od tog prvog briefinga. Toni ima problem s kćeri Sarom. Upisuje se na fakultet i mora osobno doći ili uz ovjerenu punomoć može ju upisati druga osoba. Naša ambasada je u Lisabonu. U Portu je samo počasni konzul koji ne zna beknuti hrvatskog. Sara mora u Lisabon. Danas ili sutra. Toni je stalno na telefonu. U međuvremenu trpamo se u buseve i odlazimo na južni start Laorco Sol. Tek što smo došli zove Toni Damira i pita gdje smo. Veli mu Damir na startu. Pita Toni za ključeve od auta jer bi on i Sara došli na start. Sara će sutra za Lisabon. Ključevi su kod mene, oba, jer sam ih oduzeo Zokiju zbog predostrožnosti. Oprema im je isto u autima. Damir i Toni pokušavaju otvoriti auto preko mobitela, Damir stišće ključ uz svoj mobitel, a Toni daje svoj mobitel Peži da se otvori. Naravno da nije uspjelo. Zoki tumači ultrazvučne aksiome u četiristočetrdesetinekaj megahercnim frekvencijskim spektrima. Najbolje će biti da jednom od ljudi iz organizacije koji se spušta u Montalegre jednostavno damo ključ i odnese ključ Toniju. Tak je i bilo. Niti pol sata kasnije evo Lovrecovih na startu.
Prilazi nam Đuro. Danas ne leti. Veli da nekon nekoliko utrka/natjecateljskih dana izgubi motiv, pa čuva motivaciju. Pruža ruku i nudi Zokiju ključ od njihovog rent a car vozila. Da mu ga pričuva. Svi zastanemo na tren, a onda puknemo do smijeha. Zoki se tek kasnije nasmijao dok je skužio foru. Znači priče kruže po selu.
Postavljena trening utrka je duga 48 km. Letit ćemo neki trokut. Dan izgleda fenomenalano, baš onako kako bi trebao izgledati savršen dan, plavo nebo, lagani vjetar i predivni kumulusi najtaman veličine, 500-600 m iznad naših glava (start je na 1500 m), s mogućnošću podizanja do 2750 m. Spremamo se i krećemo, bez natjecateljske nervoze. Idemo upoznati teren. Tome službeni trening i služi. Čim sam poletio pao sam ispod starta i pokušao strugati padinu, što mi nije uspjevalo uz bočni vjetar. Mala je visinska razlika pa su se oči rastvorile kao da vidim Babarogu (koju nikad u životu nisam vidio do ovdje u Montalegre u nadnaravnoj veličini, imaju taj kult misticizma i slave svaki petak 13.). Međutim, strahu nije bilo mjesta. Našao sam sam svoju dvojku i u 3 kruga sam već bio u trojki, pa četvorki i, uz pridruženje još nekoliko niskih krila, digao se iznad starta. Nastavio sam vrtiti sve jače dizanje trudeći se centrirati jezgru. To je bilo tako jednostavno. Već sam na 2000 m. Idem dalje i tražim dizanje do prve baze. Brzo sam na 2200 m. I dalje ima dizanja. Neki cloudflyaju. Da, da, da! To je to letenje za koje živim(o) i koje sanjamo. Plavo nebo posuto savršenim kumulusima pod kojima su predivna i mirna dizanja. EPIC day! Volim Portugal.
Vrtimo u startnom markeru i umačemo u baze. Kakva divota i milina. Euforija me lovi. To je to, da, da, da, tooo. Veselim se u ritmu pištanja varija. Čim se otvorio otvorio jurnuli smo prema prvoj točki, nekih 5 km prema jugu. Držim speed i letim uz druga krila. Jednog Boomaranga 11, meni s lijeve strane žvače, sa Enzom 3 se držim kad preklopim kotačiće. Meni ništa na full speedu. Jako sam zadovoljan. Jako dobar dan. Volim Portugal. Malo se Zeno batrga, ali više da osjetim da je prisutan i da ne zaboravim na njega. Ground speed mi je oko 55 km/h, vjetra je samo 10 km/h s juga u koji letimo. 30 krila je okrenulo prije mene prvu točku i sad nam idu ususret. Kakvo munjevito mimoilaženje. Kad sam okrenuo i ja, ne puštajući speed, brzina mi je porasla na preko 60 kn/h. Sad ja jurim 65-68 km/h. To znači da smo se mioilazili sa krilima iz suprotnog smjera s razlikom u brzini oko 110 km/h. Zato je to izgledalo tako munjvito. Sve klizi kao po loju. Letimo pod širokom kumulostradom s povremeni dizanjima. Tu i tamo okrenemo neko dizanje, ali ne manje od +3 m/s. Odradili smo i drugu točku prema istoku nekih 12 km od prve. Ostaje nam 20 km do treće točke prema zapadu i onda još nekih 6-7 km u cilj kod Montalegre. Termike je u izobilju. Bože kako volim letiti, ovo je raj. Volim ovo nebo. Volim ove ljude. Volim Portugal. Dižemo na nekim brdima na prijelazu s višeg terena na niži, koji se spušta do obala jezera. Termike je u izobilju. Vidim da je tu i Tilen. Znači dobar sam. Držim se u prvih 30-40 pozicija. Ostavljam neizvrtena dizanja do kraja i nastavljam, i nastavljam, gazim speed, letim preko 60 km/h. Jako sam radostan. Volim ovu zemlju. Volim ove uvjete. Volim Portugal. Gazim koliko mogu pratiti Cegija i grupu ispred nas. Polako padamo. I padamo. Gledam grupu ispred, usporili su. Sad sam na 1200 m. Pod je još nisko. Volim ovu zemlju. Približavam se točki i vidim da idemo u brda, a na njima su vjetroelektrane. Procjenjujem da ću biti niži od njih. Mijenjam pravac napredovanja i pomičem se na sjever, nad greben. Nažalost, s krive strane sam grebena.
Vjetar je okrenuo sa sjeverozapada, a ja sam na jugu. Do točke imam 1,5 km, a koja je u tim jebenim vjetrenjačama koje kao škaroruki Edvardi gorostasno stoje na tjemenu brda i glasaju se sa cvik, svik, skrik. Joj, mene joj. Koji idijot je stavio tu točku među te monstrume. Vjetar me guta. Em sam u lisajdu, em me bubaju termični balona s polja i usjeka ispod. Okrenuo sam točku i upao u nispon. Curim i curim. Žvače me i melje, a termika mi neda da isplaniram slijetanje u neke gudure, među stabla. U wingoverima sam nekako skinuo visinu i uletio nad travnatu udolinu. Tu je i 10 kilovoltni dalekovod da bude zanimljivije. Njega sam preskočio. Sad su stabla, ograda i bodljikava žica, ali i još jedan kanal u kojem je sigurno voda. Sumnjiva mi je tamno zelena trava oko njega. Uletio sam s 5 banki nad taj čušpajz. Naravno da sam pokosio svu tu travu i naravno da sam sletio na močvarno tlo. Tenisice do gležnja u blatu. Dio neoprena od sjedala isto. Rukama sam se zapiknuo u tu močvarnu travu pa su mi i rukavice blatne. Krilo, na svu sreću, nije. Šljapkam i skupljam špagice pa kupolu, dok mi se znoj slijeva niz lice. Potkapa je potpuno mokra. Nevjerojatno je sparno. Sad mi fale samo još krdo krava ili još bolje bikovi te psi čuvari. Dođem do ograde uz poljski put, kad tamo postavljena nova novcata bodljikava žica. Dobro je bar neću dobit tetanus ako se napiknem. Zeno mi je nov, 5-6 letova, ne želim ga izderat na tu nacističku ogradu. Provlačim se ispod boljikave žice ko Dimljačar u Kapelskim kresovima. Uspio sam samo jednom Zenu zapeti za žicu. A sic ni jednom (neopren na kukuljici je osjetljiv, ali onaj dio koji se napuše iza glave i leđa je još više osjetljiv). Psujem i jebem sve po redu. Jebeš ovu usranu močvarnu zemlju, punu nacista koji ograđuju polja bodljikavm žicom i jebene task commiteeovce koji su postavili ovako sjeban zadatak. Frustriran pizdim dok me krila prelijeću na 1500 m, okreću (ja sam na rubu cilindra) te piče u cilj. Koliko je malo potrebno od ushićenja do očaja. To je sport. To je bit sporta. Ponekad jesi, a onda ipak nisi. Samo rijetko si.
Pustila me frustracija i srdžba za 10-ak minuta, čim sam se skinuo u gaće i čim sam promislio tko je kriv za to što sam na podu. Ne možeš se na sebe valjda durit. Barem ne jako dugo. Polako sam se spakirao, tenisice na suncu su uhvatile blatnu koru izvana, a unutra su i dalje gnjeckavo mokre. Zabio sam ih s vanjske strane ruksaka, uz čarape i rukavice da se suše. Polako sam krenuo uz brijeg u japankama. Jednom sam hodao oko 2 km u japankama (prema Tolminu kad sam scurio uz Soču u neku pripizdinu na letu za Novu Goricu). Nisam niti skužio kako sam nabio žuljeve. Nadam se da neću toliko morati hodati sad u toj izvrsnoj obući za spustit se na plažu s ručnikom oko vrata. Nisam dugo hodao kad sam naletio na glavnu prometnicu za Montalegre. Uskoro su me pokupili organizatori u pickupu, a ni 10 min kasnije bio sam u HQ. Cilj je bio zbilja blizu. Doslovno iza brda. Toni, Damir i Zoki su u cilju. 56., 61. i 63. Odlično. Idemo papati u jedan od 2 restorana u Montalegreu. Supa je nezaobilazna. Njoj se navjiše raduje Sara. Ovdje nema bistre juhe, goveđe, teleće, kokošje, pileće, ajngemahteca... Ne, samo gusta juha od zelja/kupusa/raštike/blitve/ili već tako nečega. Vrlo je ukusna, ali dosadi kroz koji dan. Ostalo je roštilj. Nije da nije fin, ali i on dosadi kroz koji dan. Alternativa su sendviči iz lunch paketa. Kuhat ne možemo u hacijendi, jer nemamo pristup kuhinji. Imamo vanjski roštilj. Pa ti kuhaj čušpajz na roštilju. Pročitali smo 2 toma vinho branco verde i jedan tom vinho tinto. Mario čita samo kolu, a Sara šara od ajsti, preko mineralne con gaš i one brez gaša. Nevjerojatno je ovo, onaj tko se želi sporazumjet može, onaj tko ne želi neće i to je tako. Velim jednom konobaru: "Aqua con gas.". Odvraća on: "Akva kon gaš?" (pisano fonetski da uočite veliku razliku). Pa da ti milu majčicu, kaj me ne razumiješ?! Ja razumijem i hljeb, i hleb, i kruh, i jebo te kruv, i žemlju, i kajzericu, i zemičku, i pecivo, i đevrek, i pogaču, i somun, i lepinju, i bobule, i panin, i veknu i kilo belog leba. Kak ti ne kužiš akva, aqva, agua?!? I još si turistički djelatnik. Prirodni ignorant. Nema pomoći.
_________________ Take'Air
14 : ada, badel, Boro, Carlos, Flyingbear, gburazer, hrvoje.vt, Laminar, MadMax, marin, Maslina, Pikutić, Zoki, Šokre
|
|
|