|
8.1.2020. Put
Put kao put. Protiče uobičajeno. Već smo usvojili obrasce ponašanja i čitanja. Gljiva me, po dogovoru, treba pokupiti u Josipa Pupačića 21, u 6h. Zove me u 5:53 h. Ja se tek brijem. Nisam jučer. A ne mogu na put kao izbornik neobrijan. Silazim u 6:05 h. Još sanjiv, budio sam se u pol 4, pa u petnaest do pet, i onda kad sam se baš uspavao zvoni buđenje, prebacujem kofer i torbu iz mog auta u transportno vozilo. Zokija kupimo u Drage Gervaisa 21 u 6:15 h, prema prethodnom planu. On je 200 m zapadnije od mene, u istom selu. U našem selu, Španskom, ulice su dobile imena po našim pjesnicima, a nađe se tu i tamo među njima i neki pisac, jezikoslovac, literat. Uglavnom probrano društvo ljubitelja dobrog štiva, većinom mrtvo. Ulice u našemu selu su kružnog (Krklecova, Rešetarova, Gervaisaova), polukružnog (Cesarićeva, Batušićeva), pravokutnog (Korajčeva, Šoljanova) i kratkoodsječeno slijepog oblika (Pupačićeva, Matošecova, Kavanjinova, Donadinijeva...). Zanimljivo je to što se često kratkoodsječena slijepa nađe u okruženju one, duže kružnoga oblika. Tako se i moja našla u okruženju Zoranove. Rekao bi čovjek da se brojevi pod 21 u dvjema različitim ulicama moraju nalaziti prilično udaljeni. Ali ne, Zoranova adresa i moja su praktično jedna pored druge, tek nekoliko koraka. To je jedina poveznica, ako zanemarimo glavni kriteriji imenovanja ulica po vrlim perima lijepe riječi. Elem, sva ta vrla pera domaće poetike okreću se u grobu jer niti u mojoj, niti u Zoronovoj ulici nema poštene biblioteke. Da ne povjerujete. Zato moramo po štivo i na čitanje u druge dijelove našeg sela.
Malo sam se zapričao, ispričavam se na tom. Vratimo se na jutrošnji početak putovanja. Zoran nije ispred broja 21 Drage Gervaisa. Zovem ga u 6:17 h. Kaže da silazi samo dok svrši film. Kakav je šeret taj Zoran, nema ga takvog od Prečkog (u tom selu ulice su nazvane po skladateljima) do Malešnice (u tom selu su ulice nazvane po piscima, po jednoj našoj bajkovitoj književnici i jednom pomalo kontroverznom filantropu koji čak ima i muzej nazvan po sebi u središtu grada Zagreba). Dok mi misli vrludaju koji je od brojnih glazbenika, pisaca i poeta bio najveći ljubitelj dobrog štiva (Arsen je jedan od najvećih, sublimat svih navedenih kategorija, ali još nismo dobili njegovu ulicu u našim zaselcima), evo nam Zorana. Pojurišmo obilaznicom prema Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb "Franjo Tuđman". Izvrsno smo povezani i s gradom, i sa zrakoplovnom lukom i s IKEJOM. Pomislih, samo nam nedostaje centralna biblioteka. U tili čas stigosmo na MZLZ FT. Tu nas je dočekao Goma. Check in nismo mogli obaviti putem interneta jer naša ponajbolja zrakoplovna kompanija ima običaj da je to nemoguće učinit elektroničnim putem. Ali zato na dobrim starim šalterima ide kao podmazano. Dolazi i Pika. Nas trojica smo se čekirali. Svi glajderi su prošli pod normalno, samo je moj oversized. Nisam častohlepan, nit hvalisavac, ali šta jest jest, najveći je. Odguravam mog najvećeg na kolicima do oversized šaltera. Zoki mi pravi društvo. Pika je svog umotao u zaštitni najlon. Sigurno je i higijenskije. Predaje ga djelatnici Croatia airlines s posebnom pažnjom i nježnošću. Sad smo svi završili postupak predaje prtljage, jedino je Joža Osmann tek u dolasku. Imamo 1,5 h sat do boardinga. Zovem Gljivu i on u tili čas dolazi po nas transportnim vozilom da nas preveze. Gdje? Jel' treba uopće postavit to pitanje. U najbližu čitaonicu. Već drugu godinu za redom tradicionalni ispraćaj reprezentacije obavljamo u Ivac biblioteci u Plesu. Redom izabiremo jednotomnu ili dvotomnu novelu Pelina starca. Kako tko, svatko je pročitao od 2 do 4 toma, uz dvije Staropramene knjige. Uslikali smo se za arhivu i oprostili s bibliotekarkom.
Boarding je protekao mirno. Tu smo se susreli s Jožom. Zoki je skočio do duty free knjižare po pola kile škotske beletristike. Da imamo prikratit vrijeme do Pariza. Pri izlasku i ulasku u aerodromske prostore, na pultu gdje provjeravaju dočitanost pojedinog djela, pojavio se problem. Koliko god Zoran objašnjavao da ima frenda u Zagrebačkoj zračnoj luci na bibliotekarskom odjelu duty free zone, i da mu je isti dopustio da tek trećinu isčitane škotske knjižice zapečati u najlonsko pakiranje, bibliotekar i bibliotekarica u francuskoj zračnoj luci su bili neumoljivi. Samo potpuno neisčitana knjižica, bez obzira na porijeklo i sadržaj mora biti zapečaćena. Svako iole isčitano djelo oduzima se na licu mjesta. I tako bude. Pročitali bismo mi to na brzinu, ali nam je bilo neugodno tražiti da knjigu izvade iz kante za otpatke. Bilo je i male djece. Pa smo odustali. Na Charles de Gaulle smo zauzeli jedan separe u jednoj od nekoliko čitaonica. Uglavnom smo zajedno isčitavali francusku bijelu klasiku i grlo vlažili Pellegrini mineralnom. Da nam chardonnay ne bude suhoparan u čitanju. Nakon 5-6 sveski došlo je vrijeme za ukrcaj u avion za Panama City. Zoki i ja smo skočili do knjižare s većim izborom knjiga te uzeli etalonsku mjeru za jedinicu mase, jednaku istom tekućinskom težinskom razredu na zemlji. Napitnica je Jack Daniels kategorije.
Zauzeli smo mjesta. Goma, Zoki i ja u 38. redu u sredini. Joža si je uzeo do prozora, a Pika je odmah do mene preko hodnika. Zoki i ja čitamo Jack & zero cola. Manje privlačimo pozornost kad Jack utopimo u cola omot. Svi gledamo neke filmove. Odabrao sam Anna, od Luca Bessona. Tematika obećava akciju, nasilje, krv i sex. Luc obećava skladnu i dobru režiju. Nisam pogriješio. Nikita u novijem izdanju. Zabavno i razigrano, mada su šatro djevojke-modeli/šatro špijunke premršave za moj ukus, ali Helen Mirren ubija glumom. Glumi Olgu old school KGB oficirušu. Za prste polizat. Žena da vodi Otvoreno na HRT1 bio bi to spektakl. U pola filma stiže klopa. Putuje i putuje od business i first class prema nama. I šire se zamamni mirisi. Prilično to dugo traje i izazov za organoleptička iskustva je sve veći, ali utjehu nalazimo u koloritu mirisa kad je normalno otklopiti whiskey štivo bez podozrivih pogleda. Napokon dolazi do mene srednjovječna stjuardesa vrlo ugodne vanjštine i blistava, dugotrajnožarećeg osmijeha te me pita želim li zbilja mesno jelo (pollo - piletina, Zoki se jako raduje) ili bih prihvatio i vegetarijansko jelo. Govori mi da je velika navala na mesne obroke i da jo moj pollo ZADNJI. Zoki je konsterniran. Kako baš na njemu da pukne lanac sreće i da dobije samo travu. Nudi mi mito u iznosu 100 kn da se zamjenimo. Odbijam. Crni merlot-grenache se izvrsno čitao uz piletinu s mladim mahunama, pireom od krumpira i kuskusom s povrćem. Prije toga camembert, pa malo president maslaca na kruščiću. Odgledao sam film do kraja. A kad je ljubazno kabinsko osoblje sakupljalo ostatke iza obroka zamolio sam drugaricu bibliotekaricu još jednu knjižicu merlot-grenachea da se lakše uspavam.
Nakon počinka valjalo je protegnuti noge i poražiti nova štiva. Nevjerojatno je da smo sva petorica krenula po istom pitanju u rep aviona. Rečeno nam je da knjižnica u sredini poslužuje samo dječju literaturu, dok u stražnjem kraju se nalaze kvalitetna i djela za odrasle. Ljubazna stjuardesa nam je dala 3 crna i 2 bijela sveščića na čitanje. Malo smo se zadubili u literaturu i počeli glasnije komunicirati te tako privukli druge žedne čitatelje. Upoznali smo se s četvero Francuza ljubitelja dobrog i pitkog štiva. Njih dvije, iz tog društva štioca, su bile vrlo druželjubive. Saznali smo da idu u Panamu na 3 tjedna. Uglavnom partyjat. Taman kad je krenula zabava (uvijek su najbolji tulumi u kuinji ili kod veceja, a mi smo zadovoljili oba uvijeta) bibliotekarka nas je upozorila da se vratimo na svoja mjesta jer ulazimo u zonu turbulencije. Nama turbulencija ne predstavlja problem, ali vjerujem da je postojala bojazan da ne pročitamo sva štiva na ovom letu, pa smo bibliotekaricu poslušali.
Započeo sam drugi film. Rocketman, biografski film o Eltonu Johnu. Dotičnog gospodina slušam na radio stanicam i radio postajama već 4 desetljeća. Nisam posebno bio fasciniran njegovom glazbom, ali ga cijenim i volim poslušat 5-6 njegovih skladbi. Međutim, ovaj film mi je otvorio jednu novu dimenziju. Kad se odgleda film i stekne uvid kako je mali Reggi postajao veliki Elton, kako nije bio voljen dobar dio života, i kako je bio gay u konzervativnom Ujedinjenom kraljevstvu, tako se otvara prostor za shvaćanje kako je njegova muzika nastajala. Mada kritika nije bila tako blagonaklona kao prema biografskom filmu Freddiea Mercurya, sklon sam vjerovati da je to iz razloga da mrtvi uvijek imaju prednost. Meni se film svidio.
Dok sam odgledavao Rocketmana, Goma, Joža i Pika su otišli na party 2 u rep Boinga. Nakon čuke i pol evo Gome, a svijetli ko fenjer na sred Vinkovaca. Veli da su mrdnuli po 4 dvodecilitrena sveska. Ustajem, jer ne mogu više sjedit dok se Zoki širi ko ptičja gripa Podravinom, pa odlazim do stražnjeg kraja jer je tamo raja do jaja, a i ne manjka štiva. Ubrzo dolazi Zoki, a malo zatim i Goma. Party 3 je započeo čitanjem chardonnaya razrijeđenog Pellegrini dvoredom. Red po red, knjiga po knjiga i tako stigošmo u Panama City. Dočekalo nas je 30 stupnjeva i sparina. Odmah sam se skinuo u bermude i japanke u wc-u. Dva sata čekanja do slijedećeg leta za Cali je proteklo u miru i tišini. Malo nas je izmrcvario prekobarni let i nekoliko partya u repu aviona.
Ukrcali smo se u avion za Cali među prvima. Točnije, ja sam ušao kao drugi putnik, pa svi ostali za mnom. Potrajalo je neko vrijeme dok se nismo namjestili. Zoki je do prozora, ja u sredini a mlada Kolumbijka do hodnika. Preko su Pika i Joža te Kolumbijkin otac. Kako sam stavio pokrov za oči s prethodnog leta tako sam zahrkao. Kroz maglu su dopirali glasovi komešanja ostalih putnika, ali san je sve to nadvladao. Probudio me je debil stjuart da ispravim naslon sjedala. To mu je bio prvi put. Drugi put je dijelio napitke pa me opet prenuo iz sna sa Señor i treće buđenje je bilo kad je pilot roknuo avion na pistu kao da nije njegov već službeni. Potom beskrajno čekanje na iskrcaj. Više nisam mogao spavati, mada mi se spavalo. Debil od stjuarta me nije probudio kad je dijelio dokumente za ulazak u Kolumbiju, ali bitno da me je probudio za kavu. Baš čovjeku treba kava dok spava. Na izlazu red pred carinom, ili policijom ili vojskom, kak god, to je tu svejedno. Pika i ja nemamo taj dokument, a nekmoli ispunjen. Očekujem da će me špotati na šalteru. Međutim proteklo je ugodno i brzo. Od kud dolazim, kamo idem i svrha boravka. Ljubazna carinica/policajka me brzo otpravila. Idemo do kružne trake za prtljagu. Nestrpljivo isčekujemo ruksake s glajderima. Pojavljuju se nakon nekog vremena, prvo Pikin i Jožin umotane u sigurnosne zaštite, pa Gomin i malo zatim stiže Zokijev. Nema mog najvećeg. Samo da stigne, samo da dođe mantram u sebi. Nervoza je maksimalna. Ako se putem negdje odvojio treba mu najmanje 24 h da stigne u Cali. Onda je pitanje ići ili ne u Roldanillo, jer bih se opet morao vratiti. I zbilja evo ga nakon malo vremena. Prolazimo i policijsku kontrolu i izlazimo van aerodromske zgrade.
Opraštamo se od Zokija. Zoki je ostao na aerodromu čekati let u 4 h za Bogotu. Onda ide na neko polje koke u pripizdinu vojnim helikopterom popraviti stroj za razminiranje, odnosno za malčanje plantaže koke. To je stroj iz njegove bivše firme, a on ga sad servisira. James Bond mu nije ravan. Sutra bi se tokom dana trebao priključiti nama. Dolazimo u hotel Casa Vallecaucana. Pika je gladan, pa naručujemo nabod za 5 osoba (držimo kao da nas je 5 sa Zokijem) i 6 knjižica cervesa za lakši san. Svi smo dobro iscrpljeni. Čekamo klopu, a već je 2 h. Klopa je bila vrijedna čekanja. Večera na terasi u kratkim hlačama. A sad na počinak.
_________________ Take'Air
17 : _Kex_, badel, Boro, Dragan Sepac, grgos, hrvoje.vt, inja, ivicaf, Laminar, Maslina, miha, pelin, Pikutić, profa, The Ozone Scraper, Zoki, Šokre
|
|
|