»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: uto 09 lip, 2026 13:11.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Pogon za motorno letenje
PostPostano: ned 21 vel, 2010 9:40 
Offline     DHV 2

Član od: sub 21 stu, 2009 22:32
Dao Palac gore: : 146 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 115 / Palac dolje: : 0
...

Cetverotaktna masina , poput Hondine, sto se stavljaju na freze.

Jako zanimljivo sto se Elisa montirana bez getribe, direktno na radilicu.
To uvelike pojednostavljuje komplet i daje vecu mogucnost samogradnje i ljudima koji nemaju nesto mnogo alata.
Po videu dijeluje da daje potiska kao dvotaktni motori od oko 17-18ks.

Nemaju ni puno mase, prazan motor je tezak oko 15kg.
Znaci kompletno sa sjedistem i okvirom bi moglo biti max. 20 kg.
Zbog male elise, kompletan pogon bi mogao stati u vecinu auta, bez raskapanja okvira.

Vrh

Naslov: Re: Pogon za motorno letenje
PostPostano: ned 21 vel, 2010 10:03 
Offline     DHV 2

http://www.eggmotor.8bit.co.uk/

slika

Vrh

PostPostano: pon 22 vel, 2010 23:41 
Offline     DHV 2

Nesto nema javnih komentara i misljenja.
Privatno na PP nesto ima, ali volio bih da se i javno malo nabaci o ovome... :greeting:

-Moje misljenje je da ako bi se islo za ozbiljno u sastavljanje ovakvog kompleta,
nebi trebalo ici na neki Kina motor (kopija Honde) koji bi mogao imati dosta manje ks
od onog istaknutog na plocici, nego bi trebalo ici na original Honda GX 200 motor.
Budem od neke firme potraziti ponudu, da vidim koliko cijene takav motor. Kasnije stavim ovdije cijenu.

-Elisa nije problem, ja koristim slicne elise na modelima aviona ,a elisu 34x10 ili pribliznu kupim u
modelarskom ducanu za oko 40-50€, sa meuwesteuerom, znaci moze ispasti i par eura nize.

- Nesto AL cijevi i malo crnog zeljeza nije problem nabaviti.
- Ostaje istokariti prihvat elise na osovinu.

To definitivno nebi mogao biti motor za pogon neke trokolice,
ali za prelete bi mogao biti vrlo zanimljiv, a i trenutno mislim da bi mogao ispasti ispod 5000kn. Jos upitno... :hi:

Giga...

Vrh

PostPostano: uto 23 vel, 2010 9:30 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 1:37
Dao Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 21 / Palac dolje: : 0
:ave: Bravo Giba kada sve zavrsis i napravs probni let ocekujemo detaljne nacrte i opise.
Mislim da ce to biti ako zanimljivo mnogima meni je.
Pozdrav

Vrh

PostPostano: uto 23 vel, 2010 10:35 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Volio bih da si u pravu Giga, ali bojim se da si preoptimističan.

Prvo, direktni prijenos (elisa na radilici) je dobar samo za lake pilote 60-65 kg max. Teži piloti u koje spada 90 % letačke populacije jednostavno s tim ne može poletjeti (da bar nisam u pravu). Međutim iskustvo je pokazalo da se bez redukcije u prijenosu ne postiže potreban moment, a direktni prijenos donosi veliki broj okretaja što je nepovoljno za potisak na elisi (proklizavanje).

Drugo, elisa promjera 86 cm ne može pogurati nikoga težeg od 60 kg, koliko god se vrtila, bila ona 4-kraka ili 3-kraka, o 2-krakoj da niti ne govorim.

Treće, kvalitetna elisa za 50 eura, ti mora da se šališ. Čvrsta i balansirana elisa za PPG ispod 200-250 eura je utopija, a mislim da je i 300 eura premalo. Možda drvena, a karbonska nikako.

Četvrto, čelični okvir koji možeš doma zavarivati je težak bar 10 kg, a aluminij je skup kao i zavarivanje istog (ne uklapa se u onih tvojih 5000 kn proračuna).

Peto, ako je ovo najači potisak koji čiča prikazuje na filmu, onda će teško s tim poleiti. Potisak na paramotoru kojim želiš poletiti kad ga upališ i navrneš gas do kraj te prevrne. Toliko znam iz iskustva, a imam "samo" 80 kg. Teži piloti mogu posvjedočiti koliko potiska treba da se odlijepiš od zemlje.

Šesto, smatram da je taj hondin motor preslab.

Ovo su moja skromna razmišljanja na osnovu iskustva u PPG letenju i druženju sa PPG pilotima. Imam 20-ak sati naleta na PPG-u (ne letim paramotorno, samo povremeno kad nešto snimam) i bar još toliko gledajući druge. Svojevremeno sam se družio s jedim od pionira samogradnje kod nas Dragoutinom Kosom, poznatijim kao Hari gdje sam vidio probleme. O njima sam diskutirao i s Igorom Bugarinovskim, vjerojatno PPG letačem s najbogatijim letačkim iskustvom na raznim tipovima paramotornog letenja, od kojeg sam naučio da je u PPG-u (kao u ostalom i u bilo kojem motornom letenju) jedno pravilo najvažnije, a to je pouzdanost. Ovo mogu potvrditi prekaljeni samograditelji i paramotorni letači Zlatko Kuš - Joe i Josip Tomac - Škrlet. Ono što sam u garaži napraviš može biti pouzdano, ali nakon prvih 10-ak h leta počinju problemi. Nemam ništa protiv samograditelja (u ostalom to je i hobi kojim se bave svi modelari), ali kad je ljudski život u pitanju nema smisla kockati se. Volio bih da napraviš taj paramotor Giga i da me demantiraš, a ako si u pravu odmah naručujem jedan takav motor po cijeni od 7000 kn (moraš i ti nešto zaraditi).
Sretno!

Vrh

PostPostano: uto 23 vel, 2010 10:42 
Offline     DHV 2

Član od: pon 21 ruj, 2009 21:33
Dao Palac gore: : 308 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 337 / Palac dolje: : 1
Vlado Vrbanec -Majstor ti je jedan od večih uvoznika takvih i sličnih motora, a ima i servis.
Ono kaj je najbitnije je da ti može višestruko pomoči u projektu jer zna baš SVE o njima, a i o paraglidingu.
Mislim da bi za dva-tri motora dao i neki popust.
Evo ja sam zainteresiran za jedan, pa su to već dva. :hi:

Vrh

PostPostano: uto 23 vel, 2010 14:56 
Offline     DHV 2

Član od: ned 30 kol, 2009 23:28
Dao Palac gore: : 331 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 176 / Palac dolje: : 0
Giga, ja se u paramotore uopste ne razumem ali mi je ovo bilo interesantno pa sam ovo postavio na ovoj adresi http://www.juventusventus.org/forum/index.php/topic,1846.msg10310.html#msg10310. Hteo sam da cujem misljenje coveka koji ima firmu za proizvodnju paramotora, tako da tamo mozes procitati neka misljenja i uostalom raspitati se.
Naravno kao i prethodnici zainteresovan sam za jedan.

Vrh

PostPostano: sri 24 vel, 2010 22:43 
Offline     DHV 2

Dvotaktni motori daju svoju snagu tek na visim obrtajima.
Cetverotaktni motori imaju vise snage na manjim obrtajima.
Ovako odokativno za Paramotor bi ipak trebala zeru veca elisa sa manjim kutom od onog na prvom videu, jer ovdije je potrebna snaga na maloj brzini. Tu je problem sto bi trebalo nakon zavrsetka projekta isprobati vise elisa, a tesko je naci sponzora za probne elise....

Nego, meni dijeluje zanimljivo i mozda se odlucim napraviti jednoga za probu.
Svakako slikovno bi evidentirao i predstavio ovdije.

Ali prije moram zavrsiti trenutni projekat ,tako da ako ce me drzati, mozda krenem tek sljedecu Zimu.

Sada radim na jednom Trikeu sa Honda motorom od 125ccm koji daje 22ks. Motor je hladjen vodom i ima anlaser.
Trike ce biti namijenjen letenju Paragliderom , a sa malim dodatkom moci ce biti i za letenje Zmajem.
Trudim se da gradnja bude ugodna oku.
Moj Trike Transformer ce vjerojatno po zavrsetku biti na prodaju po nekoj realnoj cijeni u odnosu na trzisne cijene rabljenih Paramotora.

...

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: