»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: pon 08 lip, 2026 15:14.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: 11. Evropsko paragliding prvenstvo Abtenau 2010
PostPostano: čet 03 lip, 2010 9:25 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Ma super su mi te proizvođačke fore. Pa danas je F1 stoputa sigurnija nego comp u pg-u. Ja mogu prihvatiti da je krilo netestirano na letačkim karakteristikama, ali je super ovo ili ono, i mogu ga letjeti samo iskusnjare sa super letačkim iskustvom i rezultatima - sve to stoji, ali doista ne mogu prihvatiti da se u jednom najobičnijem letačkom incidentu kao što je frontalac krilo doslovce raspadne. Neće valjda netko reći da su te špagice šivane tako kako jesu samo da bi krilo bolje letjelo, pa si prihvatio izazov? Mogu isto tako razumjeti, iz svih ovih gornjih postova da mnogi, iz ovog ili onog razloga, brane svoju poziciju u pg svijetu, ali ponavljam, auto, npr. kakavgod se isporuči mora imati četiri kotača koja neće otpasti kad ubrza 0-100 za 2,5 sec . Jedino ako oni koji brane proizvođača ne umišljaju da su test piloti najvišeg ranga, pa eto pristaju na sve za dobru lovu. U ovom slučaju niti je Bjondić ničiji test pilot, niti dobija lovu da proba odletiti krilo kojem možda špagice mogu popucati.

ps

već se ponavljam, ali imam dojam da ova diskusija ionako vodi u nekom drugom smjeru

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 9:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
toni je napisao/la:
Možeš ih tužiti, ali kad ti fino na krilu piše da krilo nije certificirano (valjda onda to znači da nije ispitan nikakav frontalac i da mu nije za to dodjeljena nikakva sigurnosna kategorija) s kojim dokazima misliš dobiti tu tužbu? Na open/comp klasi još stoji da se to predmetno krilo ne preporuča pilotima s nedovoljno iskustva i da ga pilot leti na vlastitu odgovornost. Ne moramo biti Amerikanci pa da uvidimo da to znači - mo'š mi tužbom guzu obrisat! Tu su se proizvođači ogradili.

Tu se definitivno brkaju stvari. Prototip nije isto što i serijski proizvedeno krilo, bilo ono comp ili ne. Serijski proizvedeno krilo mora proći internu kontrolu kvalitete i testove, a to što nije klasificirano u sigurnosnu klasu apsolutno nikako ga ne opravdava da bude strukturalno kompromitirano. Proizvođač mora jamčiti za to. Zato krilo i mora proći load testove koji dokazuju upravo taj strukturalni integritet.
S prototipovima je druga stvar i za njih može vrijediti nešto od napisanog.

I DHV 1 krilo se može raspasti. Po kojoj osnovi onda tužiš i koga? DHV? Zato jer ga nije dobro certificirao? Ili proizvođača jer ga je loše sašio, a kontrola kvalitete mu je omanula?

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 10:53 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
Slažem se s usporedbom, samo nisi bio precizan. To je kao da voziš u svojem NECERTIFICIRANOM/NEHOMOLOGIZIRANOM sportskom autu za natjecanaj u N klasi na brdsko-brzinskim utrkama 150 km/h, naletiš na grbu, prikočiš i onda ti poispadaju kotači.

Možeš ih tužiti, ali kad ti fino na krilu piše da krilo nije certificirano (valjda onda to znači da nije ispitan nikakav frontalac i da mu nije za to dodjeljena nikakva sigurnosna kategorija) s kojim dokazima misliš dobiti tu tužbu? Na open/comp klasi još stoji da se to predmetno krilo ne preporuča pilotima s nedovoljno iskustva i da ga pilot leti na vlastitu odgovornost. Ne moramo biti Amerikanci pa da uvidimo da to znači - mo'š mi tužbom guzu obrisat! Tu su se proizvođači ogradili.

To da su se ogradili ne sumnjam. ;) Ali usporedba je bila odgovor na raniju s biciklom za koji Siniša nije naglasio da je comp model pa sam pretpostavio da je neki Rog Pony ili Maratonka, dakle s certifikatom. :-D

Opet, i necertificiranom autu za N klasu koji je na upotrebu dan/prodan vozaču koji nije test vozač tvrtke, u normalnoj radnoj okolini i uvjetima kao što su 150 km, nizbrdica i grba ne smiju ispadat kotači niti bilo šta drugo. Ne bi li trebao izdržat i bar 30% veće opterećenje od maksimalnog kojem može biti izložen udarom u grbu koja je na stazi normalna pojava?

Ispitivanja frontalca prilikom certificiranja ne ispituju hoće li špage popucat, već hoće li se i kako krilo otvoriti (ili se varam)? Da bude krilo ostalo cijelo to se podrazumijeva.

Po meni je obavezan dinamički test za SVE modele dobra stvar, i nije mi jasno zašto do sada nije tako bilo. To i bolja interna kontrola kvalitete su jedine ispravne reakcije nakon ovakvog incidenta. A sve drugo je branjenje neobranjivog.

Vrh

PostPostano: čet 03 lip, 2010 10:58 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 9:05
Dao Palac gore: : 210 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 219 / Palac dolje: : 2
Evo čitam ovo štivo i mislim afirmacijska i negacijska grupa ima odlične argumente :) .

Ja mislim da je u konkretnom slučaju s Bjondićem najbitnije kako će se proizvođač (Ozone) postaviti poslije nezgode, jer greške u konstrukciji su se u događale, a događat će se i u budućnosti (pogiblja Senne kad već uzimate F1 za usporedbu....). Ako prihvate svoju pogrešku i kažu; Piloti sorry imamo grešku u konstrukciji, sva sreća nitko nije poginuo ispravit ćemo je, čim prije vratte nam krila dobit ćete nova i sve OK. Najbitnije je da nitko nije izgubio glavu. U suporotnom da naprave sljedeće i kažu; mi se ograđujemo i nemamo ništa s tim letite i onako na svoju odgovornost na necertificiranim krilima... bili bi šupci nedojeb... Osobno mislim da je prva opcija vjerojatnija.

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 0:16 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Ma ne stignu oni ništa pisat. Možda su na stranama za ronioce ili imaju expediciju u kišnu šumu. Treba jih čekat na ušču Drave u Dunav: Lp Jožef

1 Palac gore: : Tomica Solina    
Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 8:39 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Čitam Romana kritikuje, drugarski naravno. Čitam Dančija, kritizira, pa cetifikati ovo i ono, ser, truć, bla. Vranića, i on kritizira, konstruktivno. Ma naravno! Svi ste vi u pravu. Ne branim ja lošu proizvodnju i manjkavosti u konstrukciji, pljuc majkuimnjihovukapitalističko-izrabljivačku koji zarađuju na našim kostima...

Meni se čini da ipak malčice naginješ "afirmativnoj grupi". :mocking:

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 11:16 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Danči je napisao/la:
toni je napisao/la:
Čitam Romana kritikuje, drugarski naravno. Čitam Dančija, kritizira, pa cetifikati ovo i ono, ser, truć, bla. Vranića, i on kritizira, konstruktivno. Ma naravno! Svi ste vi u pravu. Ne branim ja lošu proizvodnju i manjkavosti u konstrukciji, pljuc majkuimnjihovukapitalističko-izrabljivačku koji zarađuju na našim kostima...

Meni se čini da ipak malčice naginješ "afirmativnoj grupi". :mocking:

Možeš imati taj dojam. Ipak, što je to "afirmativna grupa"? Što ta grupa afimira? Ako aludiraš na držanje strane Ozonu, griješiš, a mogu te i demantirati. Uostalom, trenutno ne pratim strane forume, ali sam isti trenutak "prijavio" unfal s R10 na našem forumu. Afirmirao sam jedino to da kod necertificiranih krila stvari stoje malo drugačije nego kod certificiranih. Inzistiram na toj distinkciji! Ne mogu se open class i serial class gurati u isti koš. I slažem se da se ne bi trebalo dogoditi pucanje A-linija kod frontalca (sad i tu ima razlike, a koliki je i koliko jak to bio frontalac ispričat će nam jednom Biondi u živo). Do koje granice dinamičkog opterećenja mogu ići serijska krila, a do koje open? Mislim da nemaš taj odgovor, kao niti ja, kao niti, očito je, nitko od renomiranih proizvođača koji nude comp pile. A složit ćeš se da dinamika koja nastaje na comp krilima i serijskim nije istog težinskog razreda i iste siline. To su činjnice i njih branim, a ne afirmiram Ozone, proizvođače, loše proizvode i ine loše stvari.

Oprostite ljudi na off topicu!

Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 12:17 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Možeš imati taj dojam. Ipak, što je to "afirmativna grupa"? Što ta grupa afimira? Ako aludiraš na držanje strane Ozonu, griješiš, a mogu te i demantirati. Uostalom, trenutno ne pratim strane forume, ali sam isti trenutak "prijavio" unfal s R10 na našem forumu.

Pojam afirmativne grupe sam upotrijebio jer ga je netko već naveo a meni je bio zabavan jer me podsjeća na vježbe iz studentskih dana i na "Parlaonicu." Vijest o unfalu bi već došla do foruma ovako ili onako, ali je svakako pohvalno da si je ti prvi prenio (i logično.)

toni je napisao/la:
Afirmirao sam jedino to da kod necertificiranih krila stvari stoje malo drugačije nego kod certificiranih. Inzistiram na toj distinkciji! Ne mogu se open class i serial class gurati u isti koš. I slažem se da se ne bi trebalo dogoditi pucanje A-linija kod frontalca...

Ja ih po tom pitanju svrstavam u isti koš. Dakle i kod open class i kod serial class ne smiju pucati linije nakon frontalca. I inzistiram na tome.

toni je napisao/la:
Do koje granice dinamičkog opterećenja mogu ići serijska krila, a do koje open? Mislim da nemaš taj odgovor, kao niti ja, kao niti, očito je, nitko od renomiranih proizvođača koji nude comp pile.

Naravno da nemam taj odgovor, ali pobogu očekujem da ga proizvođač ima. Ako nema neka ga dokuči. Kak bi bilo da proizvođači padobrana (onih za skakanje iz aviona) ne znaju do koje granice dinamičkog opterećenja mogu ići?

toni je napisao/la:
A složit ćeš se da dinamika koja nastaje na comp krilima i serijskim nije istog težinskog razreda i iste siline. To su činjnice i njih branim, a ne afirmiram Ozone, proizvođače, loše proizvode i ine loše stvari.

Dinamika - slažem se. Tu činjenicu ne treba braniti, ali prijepor je nastao na tome što je činjenica - da je u ovom slučaju zakazala interna kontrola kvalitete, ili da je ta kontrola za comp pile (koje ne lete test piloti) malo "labavija" i da je to normalno.

Afirmirati Ozone imaš pravo, to nije loša firma s lošim proizvodima već upravo suprotno. Očito je trenutno na samom vrhu, a brzom i primjerenom reakcijom nakon ovog incidenta to će i ostati. ALI...kada bilo koji proizvođač napravi revolucionaran iskorak treba ga tapšat po ramenu jer je zaslužio i jer je to super. A kad usere motku pri izradi ne treba ga opravdavati varijabilnim kriterijima za različite kategorije proizvoda. Da se ne ponovi.

1 Palac gore: : CW    
Vrh

PostPostano: pet 04 lip, 2010 12:48 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Danči je napisao/la:
Dinamika - slažem se. Tu činjenicu ne treba braniti, ali prijepor je nastao na tome što je činjenica - da je u ovom slučaju zakazala interna kontrola kvalitete, ili da je ta kontrola za comp pile (koje ne lete test piloti) malo "labavija" i da je to normalno.

Afirmirati Ozone imaš pravo, to nije loša firma s lošim proizvodima već upravo suprotno. Očito je trenutno na samom vrhu, a brzom i primjerenom reakcijom nakon ovog incidenta to će i ostati. ALI...kada bilo koji proizvođač napravi revolucionaran iskorak treba ga tapšat po ramenu jer je zaslužio i jer je to super. A kad usere motku pri izradi ne treba ga opravdavati varijabilnim kriterijima za različite kategorije proizvoda. Da se ne ponovi.

Bolje i preciznije od ovog se to nije moglo napisati. Podržavam svako slovo.

Vrh

Naslov: Re: Pucanje špagica na M10.3
PostPostano: pet 04 lip, 2010 21:30 
Offline     DHV 1-2

Član od: uto 01 ruj, 2009 14:50
Dao Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 20 / Palac dolje: : 0
Pa evo par riječi sa moje strane.
Vidim da se zadnjih dana dosta komentirao moj slučaj frontalca na prvoj tekmi evropskog prvenstva pa vjerujem da bi malo pojašnjenje slijeda događanja moglo pojasnit neke stvari.
Letjeli smo na kraju predivnog masiva Dachstein (start X alps trke) čije vrhove nismo vidjeli jer su baze bile na visini nekih 2500m dok je planina do nekih 3000 metara – sve u svemu vrlo impresivan prizor. Do tog trenutka druga grupa pilota u kojoj sam se nalazio i ja koja je krenula nekih 7-8 min. kasnije gotovo je uhvatila prvu grupu.
Na samom kraju masiva vjetar i turbulencije su se pojačali tako da je cijela grupa lagano usporila sa 60 % spida na 30 % spida .Ispred mene na nekih 50tak metara gledao sam kako krilo Torstena Sigela poskakuje u turbulencijama – dovoljan znak da se maknem nekih dodatnih 50 metara od grebena koji je gotovo okomit i polako pada prema dolini. Frontalac koji sam doživio na toj tekmi sasvim sigurno spada u red najjačih frontalaca koje sam doživio ikada a isti je slučaj sa otvaranjem krila. Mislim da se prasak pri otvaranju čuo barem 500 metara uokolo. Slijedi pad od nekih 500 metara koji traje punu minutu i oko 40 sekundi pokušaja da krilo proleti. Naravno bezuspješno.
Zadnjih 20 sekundi kad se tlo vidljivo približilo povlačim rezervu koja se sretno otvara na nekih 50 tak metara od tla. Stvar koja me je iznenadila je da u toku cijelog pada nisam uočio veliku pukotinu dužine preko metra te dvije sitnije na A linijama. Bio sam toliko siguran da je krilo cijelo da sam Toniu u razgovoru javio da je sa kupolom sve u redu a da je jedino popucao cijeli niz A linija :-)
Sreća u nesreći je da sam nakon kolapsa pao na kosinu prekrivenu niskim borovim žbunjem. 300 metara dalje završio bi na jelama visine 30 metara.

Nemam nikakvu iluziju da je natjecanja moguće napravit potpuno sigurnima (sigurnijima da) dosta je tekstova o tome napisano na forumu sa konkretnim prijedlozima. Vranić je dobro primijetio da kada natjecatelji prihvaćaju određeni rizik da je taj rizik uglavnom vezan za daleko zahtjevnije ponašanje natjecateljskih krila kao i uvjeta u kojima letimo ali vjerujem da niti jedan natjecatelj ne bi prihvatio strukturalno puknuće krila uslijed jakog kolapsa.
Upravo je završio brifing o tehničkim uvjetima za slijedeća natjecanja FAI 1 klase (evropska i svjetska prvenstva) gdje će biti uveden cijeli niz tehničkih zahtjeva za proizvođače krila.
Shvaćeno je da su dostignuti apsolutni tehnički limiti na krilima te da radi sigurnosti samih natjecatelja stvari vezano za sigurnost krila treba znatno postrožiti. (od load i shock testova do minimalne debljine špagica te još puno drugih stvari)
Moguće da je ovakav brutalni frontalni kolaps koji može izazvati puknuće A linija jedan od 10 tisuća slučajeva ali sada sam svjestan da se i takve stvari mogu dogoditi.Do sada nisam previše razmišljao o takvoj mogućnosti.
Toliko o ovom slučaju.
I za one koji još ne znaju nije Bjondić već Biondić :-)

info@paragliding-kvarner.com
dbiondi2@gmail.com

tel. 095-854 9995

2 Palac gore: : Danči, rudar    
Vrh

Naslov: Re: Pucanje špagica na Mantri R10.3
PostPostano: sub 05 lip, 2010 3:27 
Offline     DHV 2

Član od: sri 26 kol, 2009 11:26
Dao Palac gore: : 499 / Palac dolje: : 15
Dobio Palac gore: : 189 / Palac dolje: : 1
Znam kako se spagice vezu. Da je obicni cvor nebi izletjele:-)). Ako je samo umetnutno izmedju redova bez sivanja se moze desiti da izmaknu kontroli.Mislim da nije bilo kontrole. Trebale bi biti jos zasivene ali... rekla kazala.Lp

Vrh

PostPostano: sub 05 lip, 2010 9:57 
Offline     DHV 3

jrabic je napisao/la:
Znam kako se spagice vezu. Da je obicni cvor nebi izletjele:-)). Ako je samo umetnutno izmedju redova bez sivanja se moze desiti da izmaknu kontroli.Mislim da nije bilo kontrole. Trebale bi biti jos zasivene ali... rekla kazala.Lp

Tr, brlj, srlj... Ali si se na kraju ispravio. Upravo to, sve se svodi na rekla kazala (ste skužili da se ova fraza odnosi na ženski rod, nitko ne veli rekao kazao!).

Biondi je sad pojasnio kakve siline je bio frontalac. Dogodio se njemu, a nekom drugome. Da li bi ostala natjecateljska krila preživjela takvu dinamiku? Ne možemo znati bez istovjetnog dinamičkog testa za sva krila. Da li je slaba konstrukcija R10 3-line ili i 2-line? Opet ne možemo znati sigurno, osim da R10 3-line ne izdržava tu dinamiku, koju opet ne znamo koliko iznosi.

Naravno da afirmiram firmu koju zastupam i to od njenog osnivanja 1999. Afirmacija se u ovoj temi odnosila na, bar sam ja tako razumio Danči, na "opravdavanje" Ozone comp krila i "smanjivanje" štete nemilim događajem. Opet, dopuštam da sam krivo razumio i to nije tako. Ali nikako ne pristajem da se priča u domeni "rekla kazala" i krivi isklučivo tog proizvođača (zasiguno je krivnja Ozone-va, jer njgov logo stoji na tom krilu) za nešto što je možda do sad promicalo u sigurnosti natjecateljskom razredu. Nemojmo zaboraviti, kad se već referiramo na druge industrije, meni je najdraža auto-industrija jer bjelodano najviše ljudi stradava u autima, da auti tek od nedavno imaju deformacijske zone, zračne-jastuke, zračen zavjese, ABS,zatezače pojaseva i same pojaseve za vezivanje (još 70-ih prošlog st. auti ih nisu imali u obaveznoj serijskoj proizvodnji).

Zbilja, možda je Ozone zabrljao kod šivanja, a možda i nije, već jednostavno taj sigurnosni aspek se nije testirao, a ubuduće hoće, dok je Biondi imao taj peh da sigurnosni propust osjeti na vlastitoj koži. Da li netko može tvrditi da se to, u istoj situaciji, ne bi dogodilo na Swing Core (Hrga je testirao to krilo i nije bio zadovoljan), Axis Mercury (bilo je slučajeva bacanja rezervi s novim modelom), Gin Boomerang 7 ili nekom drugom comp krilu? Naravno da ne može, jer ostaje nedokazana hipoteza. Jednako kao što je hipoteza da je Ozone loše sašio moju nesuđenu Mantru R10 3-line M veličine u plavoj boji.

Vrh

PostPostano: ned 06 lip, 2010 9:51 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Afirmacija se u ovoj temi odnosila na, bar sam ja tako razumio Danči, na "opravdavanje" Ozone comp krila i "smanjivanje" štete nemilim događajem. Opet, dopuštam da sam krivo razumio i to nije tako. Ali nikako ne pristajem da se priča u domeni "rekla kazala" i krivi isklučivo tog proizvođača (zasiguno je krivnja Ozone-va, jer njgov logo stoji na tom krilu) za nešto što je možda do sad promicalo u sigurnosti natjecateljskom razredu.

Ne afirmacija, već naginjanje hipotetskoj "afirmativnoj grupi"...Moj doživljaj je bio da su se pojavila dva mišljenja, jedno da natjecatelji moraju prihvatiti rizik da su natjecateljska krila nesigurnija u svakom smilslu pa i strukturalnom, a drugo da prihvaćanje tog rizika (strukturalnog kolapsa) ne dolazi u obzir, pa ni kod natjecateljskih krila. Grupa sklonija prvom mišljenju bila bi "afirmativna", ova druga "negacijska", svaka iznosi svoje argumente i imamo diskusiju.

Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 11:58 
Offline     DHV 3

Danči je napisao/la:

Ne afirmacija, već naginjanje hipotetskoj "afirmativnoj grupi"...Moj doživljaj je bio da su se pojavila dva mišljenja, jedno da natjecatelji moraju prihvatiti rizik da su natjecateljska krila nesigurnija u svakom smilslu pa i strukturalnom, a drugo da prihvaćanje tog rizika (strukturalnog kolapsa) ne dolazi u obzir, pa ni kod natjecateljskih krila. Grupa sklonija prvom mišljenju bila bi "afirmativna", ova druga "negacijska", svaka iznosi svoje argumente i imamo diskusiju.

Upravo si ubio diskusiju ovim pomirljivim tonovima. Pa čovjek se više ne može pošteno niti prepirati. Dok zamro, ti nešto pomirljivo, a Žaca nema niti od korova! Sramite se :-P

Vrh

PostPostano: uto 08 lip, 2010 12:23 
Offline     DHV 2-3

toni je napisao/la:
Upravo si ubio diskusiju ovim pomirljivim tonovima. Pa čovjek se više ne može pošteno niti prepirati. Dok zamro, ti nešto pomirljivo, a Žaca nema niti od korova!

He he, prvo se nafrnjiš a onda me prckaš da sam pomirljiv. ;) Pa ako ćemo se prepirati ipak volim razlučiti pojmove. I dalje smatram da si u "afirmativnoj grupi". Ali ne i da nužno opravdavaš baš Ozone comp krila.

A diskusiji je i vrijeme da umre, pogotovo nakon Bjondićevog* raporta.

toni je napisao/la:
Sramite se :-P

Evo: :oops:

*Šalim se, Biondićevog raporta. :-D

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.