»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 9:59.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sljeme 29. 06. 2010.
PostPostano: sri 30 lip, 2010 12:39 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
Brdo
slika

Zagorje
slika

Zagreb
slika

Iznad Kamenih svatova
slika

Jezero
slika

Con artist
slika

6 Palac gore: : CW, Draženko, marin, Red Baron, zlatko2508, Zoki    
Vrh

Naslov: Re: Sljeme 29. 06. 2010.
PostPostano: sri 30 lip, 2010 14:54 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 11:37
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 315 / Palac dolje: : 1
Najs..

Izgleda da je po 'istočnoj situaciji' masna kumulustrada prema KA sa istočne strane Sljemena..

Link na moje slike zes Šušnje je na CROXCu..

Vrh

PostPostano: sri 30 lip, 2010 15:00 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Jučer ujutro, kao i svaki dan zadnjih tjedan dana, gledam baze kako se sa sjevera prevaljuju preko Bribira. Za razliku od prethodnih dana, učinilo mi se da stoje no onda ipak vidim da ima malo sjevera. Svejedno, čini se krasan dan za let, makar ne možda na Triblju.
Ovaj dio godišnjeg je završio i nakon podužeg pakiranja vraćamo se preko Triblja oko 3. S ceste vidim kako vjetrulje lagano vijore prema gore.
Znači to je jedan od onih dana kad se na Triblju može roniti po visokim bazama... Naravno, nikoga ni u zraku ni na startu.

U Fužinama više ne mogu odvojiti oči od neba. Duga apstinencija čini svoje i već se vidim kako ću čitavim putem tražiti glidere koji rekordno lete prema moru.. Računam gdje bi se najranije mogao sresti s nekim tko je bio jako brz. Vrbovsko? Preko mobitela gledam satelitske i radarske slike. Radar pokazuje da u Bosni ključa na puno mjesta, sat24 pokazuje nebo prošarano kumulusima.
Provjeravam OLC ne nadajući se naći još ništa, ali ipak vidim da je Danči već sletio. Čudno. Putem baze prekrasne: ni prevelike ni premale, oštro ocrtane s vrlo ravnim i crnim dnom, lijepo razmaknute. Kako prolazimo Klek i pogled se otvara prema istoku vidim CB kape daleko u Bosni kako je radar i pokazivao - ispred njih kumulostrada uz granicu. Ma koji dan!
Još kasnije ipak nailazim na plavu rupu naširoko oko Karlovca. Kumulostrade su dosta više lijevo i desno od uobičajene rute. Ajde dobro, mislim si, možda ipak neće biti rekorda, ali očekujem puno dobrih letova na OLC-u.

Kasno navečer nakon raspakiravanja i spremanja djece u krevet idem pogledat OLC, a kad tamo skoro prazno!? Jedino je Šokre nešto odletio, ali daleko manje nego što bi čovjek očekivao gledajući u nebo taj dan. Idem provjeriti XCSkies i vidim da je zaista slaba prognoza za Zagorje (iako se Šokre dignuo puno više od njihovog 'top of usable lift') no puno solidnija prema moru.
Gledam Skew-T dijagrame na par mjesta i pokazuje solidne gradijente za Zagorje iako visina baza nije preko 1700. I nikako ne kužim zašto XCSkies daje tako lošu prognozu iako se ispostavlja da je točna obzirom da se nije ništa veliko odletilo. Gledam prognoze za naredne dane i stalno loše - tek u subotu ide na bolje. Ali kako da tome vjerujem?

Ovakvi dani me totalno bacaju u bed glede razumijevanja uvjeta za letenje i prognoziranja dobrih dana. Nebo prekrasno, a ne da se odletiti nešto pošteno. Koliko sam razumio, dio pilota nije ni letio jer je na Ivki bilo prejako no od onih koji jesu letjeli me zbilja zanima u čemu je bio štos? Jel je bila niska inverzija nevidljiva na prognozama? Previše vjetra koji je kidao termiku. Preslaba termika zbog vlažnog tla? Plave rupe? Neuobičajeno smicanje vjetra po visini?

Šokre je ipak nekako digao do skoro 1800, ali Danči ni preko 1200!? Na Sljemenu! Bar iznad Medvednice je uvijek puno baza iako, kad smo dolazili u ZG oko 5, oblaka je zbilja bilo samo iznad grada i prema Moslavini, a iznad Sljemena i lijevo ništa.

U svakom slučaju ne znam kako se profesionalni meteorolozi nose s tim: vjerovati da si nešto razumio, da imaš sistem koji funkcionira i koji se dosta puta potvrdio u praksi - a onda naiđe dan koji uopće ne razumiješ...

Vrh

PostPostano: sri 30 lip, 2010 15:35 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 7:35
Dao Palac gore: : 553 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 460 / Palac dolje: : 1
CloudWalker je napisao/la:
Šokre je ipak nekako digao do skoro 1800, ali Danči ni preko 1200!? Na Sljemenu!

U pravu su. Na Sljemenu se moglo, baze su bile masne, makar mi se čini da su bile na nekih 1500. Ja sam se zahebao jer sam želio samo skliznut niz greben koji je držao cijelom dužinom do Kamenitih, i tu se navrtiti. Ono, da se ne nabirem baš iznad tornja, a i nisam bio nešto uleten.To inače po istočnoj situaciji redovno funkcionira, tako sam već letio x puta, ali jučer na žalost šipak. Kod kamenitih sam imao samo neke turbulencije, poslije ispred kamenoloma sam se uspio još jednom pobrati, ali stup mi je jednostavno nestao na 600 m i to je bilo to.

Vedrane, po istočnoj situaciji ide i kumulostrada sa jugozapadnog kraja Medvednice prema Jasci i dalje...U deset sati jedini red oblaka na nebu koji sam mogao vidjeti od doma bio je upravo taj, zato sam i krenuo gore. ;)

Vrh

PostPostano: sri 30 lip, 2010 15:42 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
a i slo letačka prognoza za taj dan je bila : termika bo slaba do zmerna. To mi se učinilo čudnim uz gradijent 12, ali se u praksi pokazalo potpuno ispravnim. Ipak mi se čini da za ozbiljno razumijevanje prognoze treba mnogo više znanja nego što ga mi posjedujemo.

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: čet 01 srp, 2010 11:18 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
I ja popuših na RGSu. Baš smo komentirali izgled neba i zaključak je bio: Nije sunce sve što sja! Naime, ono što je oku lijepo definitivno nije dobro za letenje. To što su gore lijepi slatki oblačići na lijepom plavom nebu i što ima 5-7 m/s vjetra ne znači i dan sa rekordima. Dole je bilo dosta istoka i na nekih 800 m škare sa velikim zakošenjem termike sa SI. Na djelu je bila nekakva temperaturna inverzija i dizanje do tih 800 m je bilo vrlo slabo i jako zakošeno. Sjever puše već nekoliko dana i ohladio je donji dio atmosfere. Gore još i ima gradijenta, ali, kao i svako ljeto, treba tražiti visoke startove. Sad je vrijeme za Tolmin i Ratitovec (dečki upravo peglaju prema startu prve trke), a i Ivanka bi tada dala ruke da nije onako deralo na startu. Taj dan sam 3 puta pokušavao i istom stupu vani i svaki puta sam završio na istoj visini i daleko unutra. Najbolje letenje je uvijek bilo po nekim, oku ružnim danima; sa velikim masnim crnim i niskim bazama, pa zatim sa velikim rupama, pa na granici jakog vertikalnog razvoja, pa u situacijama kad se baze brzo raspadaju itd itd. U svakom slučaju. Kad god sam letio po idealnom nebu rijetko sam dobro letio.

Da se sudi prema izgledu danas bi jeli male mačiće, a ne prasiće!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: