»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 11:47.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Promina
PostPostano: sri 25 kol, 2010 10:44 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 11:16
Dao Palac gore: : 437 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 317 / Palac dolje: : 1
toni je napisao/la:
4. Promina, jes malo dalje, ali je pravo brdo i pravo letjelište s potencijalom za duge prelete. Prilazak preko Kistanja ili Oklaja ili Drniša. Makadamski put vodi do vrha promine. Tamo je Dražen Bilić koji povremeno leti, a i pojavio se novi Jeretov školarac u Drnišu koji leti kao lud s Promine.

Toni, možeš li pliz dati još kakvu korisnu info o Promini, tipa orijentacija, odn. odgovarajući smjerovi vjetra, te možda eventualno kakav tip&trick :) s obzirom da vidim da si još '97. vodio strance i letio tim predjelima? (interplet otkriva čuda 8) )

Početkom rujna ću biti 10ak dana oko Šibenika, ženu sam svakako mislio voditi do Visovca, a kad smo već tamo, Promina nam je nadohvat ruke, pa šteta ne probati, ako prognoza bude povoljna :)

Na našem OLC-u vidim samo 6 prijavljenih letova od tamo (start Promina), pa ću i to malo detaljnije pronjuškati.

Isto tako, ako netko ima broj od Dražena Bilića, neka ga pliz pošalje ovdje ili na pp.

Hvala :hi: ,

LP,
T!

Tomislav Međeral • mob: +385 91 522 7551 • e-mail: info(at)sky-country.net

slika

Vrh

Naslov: Re: Vransko jezero
PostPostano: sri 25 kol, 2010 11:40 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Kaj da ti velim, Promina je divna. Zaljubljen sam u nju, ali letim rijetko. Najdalje prelete sam napravio do Otavica na jug i na sjever do Oklaja. Nije nešto, ali je uvjek bilo usput, nikad planirano. Nudi veliki potencijal, ali slabo istražen. Dakle, makadamska cesta vodi od glavne ceste Drniš Oklaj, odmah po izlasku iz Drniša, nakon tvornice vapana Girk - Kalun. To ne možeš promašiti. Ima i putokaz za planinarksi dom pod vrhom Promine. Od doma je nešto lošija, ali mali auto ide gore. Polijeće se na jug, jugozapad, zapad jer je otvorena za te vjetrove. Može se i na sjever, ali tamo nisam letio. Tad se slijeće u Siverić ili Kosovo, prema Kninu. Start je prostran i travnat. Sletište biraj jer je visinska razlika 700 m. Najbolje i najlakše ti je prema Drnišu ili u polje koje je sa južne strane Promine, oko Siverića. Možeš sletiti odmah i u Velušić (zaseoko Buhe) odmah pod startom. Tamo se nalazi moj dobar znanac Marko Buha koji ima traktor i sina raspoloženog za vožnju više pilota u prikolici. Vrlo je gostoljubiv, ali nisam bio godinama kod njega.

Dražena Bilića možeš kontakrirati, a ako ima vremena otići će s tobom gore. broj mu je: 091 5073815. Možeš se javiti i Jerku, jer vidim da njegovi letuckaju s Promine.

Vrh

PostPostano: sri 25 kol, 2010 12:50 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:30
Dao Palac gore: : 882 / Palac dolje: : 12
Dobio Palac gore: : 1687 / Palac dolje: : 10
toni je napisao/la:
Kaj da ti velim, Promina je divna. Zaljubljen sam u nju, ali letim rijetko. Najdalje prelete sam napravio do Otavica na jug i na sjever do Oklaja. Nije nešto, ali je uvjek bilo usput, nikad planirano. Nudi veliki potencijal, ali slabo istražen. Dakle, makadamska cesta vodi od glavne ceste Drniš Oklaj, odmah po izlasku iz Drniša, nakon tvornice vapana Girk - Kalun. To ne možeš promašiti. Ima i putokaz za planinarksi dom pod vrhom Promine. Od doma je nešto lošija, ali mali auto ide gore. Polijeće se na jug, jugozapad, zapad jer je otvorena za te vjetrove. Može se i na sjever, ali tamo nisam letio. Tad se slijeće u Siverić ili Kosovo, prema Kninu. Start je prostran i travnat. Sletište biraj jer je visinska razlika 700 m. Najbolje i najlakše ti je prema Drnišu ili u polje koje je sa južne strane Promine, oko Siverića. Možeš sletiti odmah i u Velušić (zaseoko Buhe) odmah pod startom. Tamo se nalazi moj dobar znanac Marko Buha koji ima traktor i sina raspoloženog za vožnju više pilota u prikolici. Vrlo je gostoljubiv, ali nisam bio godinama kod njega.

Dražena Bilića možeš kontakrirati, a ako ima vremena otići će s tobom gore. broj mu je: 091 5073815. Možeš se javiti i Jerku, jer vidim da njegovi letuckaju s Promine.

Mine ?????????????

Vrh

PostPostano: sri 25 kol, 2010 13:10 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Franco je napisao/la:

Mine ?????????????

Kum Pero je to lipo opisa : "Promina je prava Pro-MINA", ali nije mislija na eksplodirajuće mine nego na uvjete, navodno zna bit ekstra žestoko.

Eksplodirajućih mina ima samo u krugu vojnog objekta na samom vrhu, taj dio je ograđen i nije preporučljivo tamo ulazit. Ali nema ni razloga za tamo uopće ić.

Put do gori nije baš dobar, kiša je razrovala makadam i ako vam je vaš autić drag nemojte s njim gori. SUV-ovi i pravi terenci idu bez greške, a 128-e i renaulti 4 će se isto popet gori a neće vas mučit grižnja savjesti (ovo je za one koji su emotivno vezani za svoje autiće :lol: ).

Vrh

PostPostano: sri 25 kol, 2010 13:28 
Offline     DHV 2

@Toni
Thnx, ovo su itekako korisne informacije. :good: Sad mi se još više ide na taj godišnji :-D (a valjda bude i prognoza podržala moj naum)

@Franco
Vidim da ekipa planinari tim dijelom i dosad su imali sreće :) (a čak se naslikavaju oko vojnog objekta JNA :amen: ), pa se nadam da nemam baš toliki peh : unknown:

@Jure
Heh, ne može biti sve savršeno :) . Mislim da ću najvjerojatnije ići sa Galaxy-em na GO da mi stane moje krilce uz silnu opremu od žene i klinke :-D . Premda bih radije išao s Wranglerom, no u njega stanu samo dva krila i dva pilota, s čime se moja draga vjerojatno ne bi složila :crazy: (ništa, moram sugerirati šefu da kupi neku Navaru da mogu na GO kak spada :) )
U svakom slučaju, ako ne nađem nikog od lokalne ekipe za društvo, ići ću s autom dokle ide, a dalje pješke do starta.

Hvala na informacijama.

LP,
T!

slika

Vrh

Naslov: Re: Promina
PostPostano: sri 25 kol, 2010 18:35 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Ajd i javi kak' je bilo .. Ljetujem u Šibeniku često i fali mi brdo. Već sam istraživo neka mikro-brdašca prema Boraji (tamo sam blizu), vidio sam i onu Grebašticu, popeo se jednom na Orlovaču kod onih vjetrenjača al sve je to slabo.

Ova Promina kako je opisana bi mogla bit rješenje Šibenske neletice ..

Vrh

PostPostano: čet 26 kol, 2010 0:07 
Offline     DHV 2

Evo danas smo Mile i ja otišli na Prominu, prognoza je bila obećavajuća, a i samo pogled na cumuluse iznad Petrova polja je dava nadu. Na startu ipak prejak jugozapadni vitar, pa nismo poletili, ali smo uslikali par slika da zainteresirani mogu dobit neku predodžbu o čemu se radi.

Prvo ISPRAVAK!! miniran je samo pojas oko ograde bivšeg vojnog objekta, dakle s vanjske strane ograde nekih 15-ak metara. Sami objekt, odnosno ono šta je ostalo od njega bi triba bit siguran, ali iskreno dok smo danas šetali i slikavali ja sam hoda ko po jajima.
Dakle nemojte istraživati oko objekta, nema ništa zanimljivog, nema mogućnosti za startat, za napravt toplanding ili neznam šta, taj dio nam netriba.
Za letenje je interesantan dio ispod makadamskog puta, tu su travnate padine sa pokojim borićem ili kamenom. Ima ih više pa za start odaberite onu koja vam najbolje paše.

slika

Na sjevernu stranu se vide Knin, Dinara i južni obronci Svilaje, i naravno milijun cumulusa prema njima :good:

slika

slika

I Mile u majici padobranske sekcije sinjskog aerokluba, "Otvorilo, ne otvorilo, brige se nami" :crazy:

slika

5 Palac gore: : Franco, gburazer, Nik01, toni, Toomy    
Vrh

Naslov: Re: Promina report
PostPostano: ned 19 ruj, 2010 17:48 
Offline     DHV 2

Eto godišnji odmor je protutnjio i premda se u početku činilo da će biti puno vremena za sve, opet je ispalo da vremena nikad dosta. :roll:
Ipak, uz obiteljske zanimacije, malo ronjenja i pokoje hobotnice, uspjeli smo posjetiti i toliko željenu Prominu.

Od samog dolaska u Brodaricu pratio sam vremenske prognoze očekujući i predviđajući odgovarajući dan, jer tražiti "idealan" bi bilo previše. :-D
Kod kolega pilota i lokalnih gurua koji poznaju teren sam dobio sve potrebne informacije kako bih se mogao pripremiti na ispravan način i jedino što je još ostalo je da se vremenski uvjeti poklope.

Nakon posjeta Visovcu i odličnog gableca Kod Baje u Drnišu, ostalo nam je još samo zaputiti se u planinu.
Promina je planina u srednjoj Dalmaciji, zapadno od Drniša u samom središtu Šibensko - kninske županije. Visoka je 1148 metara, a vrh se naziva Čavnovka. Planina stvarno izgleda kao otok ubačen na krševitu pustopoljinu pa zbog toga dominira cijelim krajolikom okolnog područja te se s nje pruža prekrasan pogled na Miljevački plato te na kanjone Krke i Čikole. S njenog vrha može se vidjeti i Jadransko more od kojeg je udaljena 30 km.
Na planini je smješten planinarski dom na visini od 850m, a njime upravlja PD Promina.

Planina je vrlo pristupačna, a mi smo koristili pravac iz Drniša prema selu Oklaj, cestu s koje smo nakon par kilometara skrenuli desno prateći putokaz za planinarski dom. Cesta je asfaltirana samo do skretanja za selo Lišjak (i u nastavku Velušić), a dalje se nastavlja kao makadamski put.
Nesumnjivo da je taj put bio odličan kad je bio održavan i trasiran, no kiše i slaba korištenost su napravili svoje pa je sada izbrazdan vododerinama i na mjestima izbija živi kamen.
No polako, u prvoj brzini, smo se kotrljali prema planinarskom domu vješto izbjegavajući prijeteće kamenje na cesti te smo oko 15:35 stigli do doma. Cesta od planinarskog doma je još gora i nikako je ne preporučam nikome tko nema adekvatno vozilo, kao što su i kolege prije rekli. Inače, spomenuti makadamski put presijeca i planinarska staza kojom uspon od ceste do doma traje oko 2h, no s obzirom na našu šestomjesečnu Ivu i moj plan o letenju, najoptimalnije je bilo da se do planinarskog doma dovezemo autom, što smo i učinili.

Tokom prilaska oči su mi naizmjence lutale između zahtjevnog makadama i neba koje se sve više zatvaralo i polako gasilo nade u moj let s vrha.
Moja Ivana je također pomno pratila put u maniri pravog kopilota i možda se potajno nadala da ipak neće trebati spuštati auto u podnožje planine, no za svaki slučaj je bila na oprezu.
Dogovorili smo se da ona i Iva ostanu kod planinarskog doma, a ja ću nastaviti pješke do vrha, kad smo već tu, a za svaki slučaj sam ponio i svoju 18kg laganu letačku opremu, makar mi se sve više činilo da ću je nositi nazad do auta.

Po putokazu od doma do vrha ima sat vremena hoda, s time da je obavezno koristiti makadamski put za uspon zbog opasnosti od zaostalih minskoeksplozivnih sredstava iz domovinskog rata. Put vrha sam krenuo u 15:45, a do mjesta pogodnog za polijetanje sam došao za 30ak minuta. Kako je nebo bilo gotovo zatvoreno i prijetilo je da će me svaki tren potjerati s planine, zovem Ivanu i javljam joj da idem do samog vrha pa u povratku još malo pričekam, te ako neće biti uvjeta za letenje da se vraćam do njih. Od mog potencijalnog starta do vrha sam došao za nekih pet minuta, napravio sam nekoliko fotografija sa umirućom baterijom u malom fotiću iz kokpita i ponovo se spustio do livadice koja je gledala u pravcu mora.

Inače, na samom vrhu nalazi se razorena baza bivše jugovojske opasana prijetećom ogradom oko koje je prema riječima lokalnog stanovništva i kolega s foruma još uvijek minirani pojas od nekih 20ak metara. Osim toga, na vrhu su i telekomunikacijski i rtv odašiljači koji su u stalnom pogonu i do kojih vodi siguran makadamski put, no svako udaljavanje od njega je svakako na vlastitu odgovornost i po riječima kolege Dražena Bilića iz Drniša - potencijalno po život opasno, pa nikako ne vrijedi riskirati.

S vrha pogled puca 360 stupnjeva, na sjeveru se vide Knin, Dinara i Svilaja, na jugoistoku se otkriva Drniš, a pogled na jug često odluta do Tromilje iznad Šibenika.

Spustivši se na start i dalje sam uživao u pogledu na kanjone Čikole i Krke, nepregledni miljevački plato, a u daljini se u sumaglici naziralo i ušće Krke u Prokljansko jezero. Neopisiv je osjećaj biti sam na nepoznatoj planini koja je u tim trenucima djelovala strahovito moćno. Ugrijana suncem tokom dana generirala je oblake koji su zatvarali plavo nebo i po visini bili trgani jakim sjeverozapadnjakom. Odlučio sam pričekati još dvadesetak minuta, postavio sam priručnu vjetrulju (uspio sam je zabosti baš u mravinjak) i primijetio da se nebo čisti (kako je i prognoza najavljivala, no malo sa zakašnjenjem), a vjetar mijenja smjer na jugozapadnjak. Bio je mrvicu jači, ali smjer je bio idealan. Odlučio sam raspakirati opremu, pripremiti sve za polijetanje i usput sam pratio ptice koje su jedrile u stupu direktno ispred mene.

Zakopčan u sjedalici i na krilo zovem Ivanu i javljam joj da sam odlučio poletjeti jer su se uvjeti popravili. Iako sam osjetio zabrinutost u njenom glasu, rekla je da vjeruje da znam što radim :crazy: i da se čujemo kad sletim, a ona će početi spuštati auto.

U međuvremenu sam snimao cikluse vjetra i termike na startu i nakon duple provjere odlučio sam poletjeti u idućem nadolazećem.
Moj T5 Blue se na komandu lagano podigao i pun pritiska stao iznad mene spreman za naš epohalni let. Korak, dva i u zraku smo. Krilo je stabilno, napeto, željno vožnje, to je to, idemo!

Da olakšam Ivani i Ivi koja je gotovo cijeli dan provela u klokanici, kolicima i sjedalici, odlučio sam krenuti direktno prema podnožju u selo Velušić, pa ako putem pokupim još nešto možda odem i dalje. No o tome ću odlučivati kad bude vrijeme. U zraku pravi mali rodeo, baš kao što sam očekivao, a planina radi kao da zna da sam prvi puta tamo. Stupovi uski, oštri, s penjanjem i preko 5ms, a nisponi sukladni tome. Ipak, osjećam se sigurno, T5 Blue je moj prijatelj i najavljuje mi svaku nadolazeću situaciju. Izlazim nad oštar greben Promine i prepuštam se hedonizmu letenja. Na pedesetak metara desno od mene vidim ptice i krećem u tom pravcu i ulazim u jako dizanje koje napuštam s nešto manje od 1200 metara jer se iznad mene počela crniti baza oblaka, a i Dražen mi je sugerirao da nije neobično vidjeti avione kako nisko nadlijeću Prominu u pravcu Splita. Odlučujem produžiti prema jugu, nadlijećem Velušić sa 700m visinske razlike pa nastavljam dalje prema Trbounju gdje već tražim potencijalna sletišta. Putem kupim još dizanja i nad Trbounjom zujim okolo uživajući u pogledu na pejzaž ispod mene. Po visini i dalje puše sjeverozapad, pa se puštam niz vjetar do crkve i onda u vjetar do mjesta gdje sam odlučio sletjeti. Spuštam se niže i po zastavi na stijegu vidim da na sletištu puše čisti zapad. Prelijećem dalekovode s dosta rezerve i uz lagano skidanje visine slijećem u polje odmah pored makadamskog puta koji vodi u lokalnu pršutanu.

30ak minuta istinske uživancije! Moglo se je i više i dalje i bolje, no u mislima su mi bile moje curke koje su morale sigurno sići s planine i naći me u području koje ne poznaju najbolje. Zato sam odabrao Trbounje jer se do njega dolazi istom onom cestom kojom smo krenuli iz Drniša prema Oklaju. Vrijeme do njihovog dolaska sam kratio sa lokalnim stanovnicima Trbounja koji su bili ugodno iznenađeni čudnim letećim svatom i prepričavali mi priče o ratnim i poslijeratnim vremenima. Pozvali su me da ostanem duže, no ubrzo se na obzoru pojavila crna krstarica sa mojim curama, a mala Iva je diskretno dala do znanja da je vrijeme da se vratimo u naš privremeni dom u Brodaricu.

Pozdravio sam se sa novim prijateljima i obećao da ću idući put odvojiti više vremena kad sletim opet tamo, te sam zajedno sa svojom avanturističkom obitelji krenuo na zasluženi odmor i pivu u apartman.

Bio je to zaista fenomenalan dan, dan kojeg nikad neću zaboraviti. Promina je pravi biser, u svakom pogledu, i doslovno i metaforički u smislu pogleda, planinarenja, letenja... Svakako ima dosta potencijala. Vratit ću se ponovo, kad god budem u prilici, sigurno.

Ovim putem se još jednom zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli savjetima i informacijama da ostvarim svoj naum. :hi: :beer: Posebno Juri, Toniju i Draženu Biliću na bitnim detaljima, te Edi na moralnoj podršci uoči leta. 8)

Par slika možete vidjeti ovdje http://www.chrne-mambe.com/index.php?option=com_wgpicasa&view=album&album=5518556117139089777&page=1&Itemid=121, a tracklog je objavljen na CroXC-u http://www.bogvetra.com/?p=olc&oa=flightinfo&season=10&fid=53262.

LP,
T!

slika

6 Palac gore: : Box, gburazer, hrvoje.vt, Jure, SrečkoJ, toni    
Vrh

PostPostano: ned 19 ruj, 2010 18:45 
Offline     DHV 2