»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: sri 17 lip, 2026 23:34.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: prijedlog pravilnika za PG i OJ - vitlo
PostPostano: čet 21 lis, 2010 20:14 
Offline     DHV 1-2

Član od: sub 26 pro, 2009 16:40
Dao Palac gore: : 31 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 48 / Palac dolje: : 0
namjerno sam otvorio novu temu i kopirao moj zadnji post - molim moderatora da ga ne briše ili prebacuje čisto ako se otvori rasprava da je lakše pratiti

1. u Subotu nemerem doći - radni mi je dan
2. diskusija koja se vodi mi je ok tu ima dosta dobrih i poneki loš prjedlog no ima vas dosta i nadam se da ste u stanju donjeti zaključke koji će svima biti zadovoljavajući ako ne i više od toga
3. mene zanima ponajviše VUČA i sve vezano uz nju - vidim da nitko o noj ništa ne piše a koristi se dosta u nas Hrvata. Mislim da smo mi u Slavoniji malo zapostavljeni glede te teme. Princip " ne tiče me se jerbo ju ne koristim" - i to je sasvim OK. Ponavljam mislim da bi ljudi koji su radili na pravilniku trebali biti malo fleksibilniji ( DAAAAAAAAAAARIOOOOOO ) i dati vuči malo više prostora tj. fleksibilnosti. Tu mislim da ju ne treba ograničavati u smislu da se boduje kao jedno mjesto poletanja ma na koliko mjesta se šlepali. Znam pouzdano da se u Nizozemskoj recimo učenici prvi put susreću sa letenjem na Vitlo, stječu brojeve poletanja, sate naleta i sve ostalo što je potrebno za ispit za dozvolu kao i samo polaganje . Pa vi sad vidite dali je to Ok ili nije . Dajte u pravilniku mogućnost da se ljudi školuju ( po određenom odobrenom programu ) stažiraju i na kraju polažu a ne ga ograničavati da se ispit npr. za pilota parajedrilice NESMIJE provoditi na vitlu. Mnogima se ovo neće svidjeti i tu će vidjeti tko zna šta sve ne ali to je samo moje mišljenje. Mislim da se samnom slažu svi oni koji lete na vitlo. Omogućite to ljudima i kad obuče određeni broj pilota - u Slavoniji se organizira ispit i to je to - svi sretni i zadovoljni
ovo vam piše čovjek koji ima preko 3000 poletanja kao pilot i najmanje 8000 poljetanja kao operater na vitlu ( nemislim se ovdje hvaliti čisto da se zna da znam o čemu pričam )

bez ljutnje i bilo kakvih podizanja tenzija

JOZA
.

Vrh

Naslov: Re: prijedlog pravilnika za PG i OJ - vitlo
PostPostano: čet 21 lis, 2010 22:59 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!

no problem joza, nije to zadnja rasprava, a nakon srijede 27.10. sam opet za stolom u firmi tako da se možemo čuti telefonom i proći kroz sve problematične stavke

01 2369 364

098 9178 166

pozdrav,

dario

Vrh

PostPostano: čet 21 lis, 2010 23:29 
Offline     DHV 2

Član od: pon 28 ruj, 2009 21:17
Dao Palac gore: : 537 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 165 / Palac dolje: : 0
Kao prvo letenje na više vitala i više sistema, više različitih operatera ne može logično biti svrstano pod jednu vuću ! Po toj teoriji, i svako brdo je brdo i termin "više različitih terena" iz pravilnika nema smisla .
Slažemo se ?!

Drugo, vitlo kao vitlo ima veći potencijal na ispitu jer omogućuje sljedeće :

- Veći broj polijetanja na sat od brda
- Neovisnost o smjeru vjetra, čak i jačini vjetra, mogućnost da netko završi na krošnji, ili pak zavjetrinskoj strani.
- Teren za letenje na vitlo je u pravilu organiziranije, veće je sletište, visine otkačivanja su korektivnije, nema prepreka tipa šuma mi je s desne strane, struja sa lijeve, letiš preko groblja, spuštaš visinu iznad one kuće itd...
- Što se tiće elemenata koji se ispituju u praktičnom djelu tj., letenju traže :
a.) Podizanje krila i formiranje iznad pilota - teže je prsnim startom podići krilo iznad glave pilota kada nema padine nego to činite na ravnom stoga, rijetko kad će te vidjeti da "vitlaš" loše barata sa podizanjem krila. Smatram da je to plus u dokazivanju komisiji da znate podići krilo i izvršiti korekcije . Jedino, ako operater "pomaže" pilotu sa silom tada možemo razgovarati o "varanju" na ispitu.
b.) Zatrčavanje i korekcije - na vitlu može trajati daleko duže nego na brdu a da ne dodje do polijetanja stoga je to sigurniji način starta, lakše je izvršiti abort i više se ima vremena za sigurnosnu korekciju .
c.) Let u vitlu je još jedan dodatak koji se može ocjenjivati a na brdu ne, traži dodatni dokaz o osposobljenosti pilota koji zna pratiti pravilno, zna vršiti korekcije smjera što je osposobljenost više naspram brda.
d.) Let nakon otkačivanja- je identičan kao i na brdu, znači, elementi koji se traže su uši, zaokret sa ušima i stabilan let . Otkačivanje je u prosjeku na aerodromu AK Osijek 300-350 m AGL-a što je sasvim dostatno da pilot izvši te manevre.
d.) Školski krug i slijetanje- Slijetanje je lakše i sigurnije, prostor unutar aerodroma je velik, bez prepreka i sa time daje maksimalnu sigurnost slijetanja.

Smatram da vitlo kao sredstvo za polijetanje, pogotovo ispit na vitlu je bolja i sigurnija stvar od ispita na brdu ali, dok se ono ne uvede kao ravnopravan način proći će još mnogo suza jer, upravo birokracija je ona koja "reže" resurse vitlu na neki način.

I tako, reće Hrga, nesanica je luuuuda stvar...

Svima Vama laka noć ili dobro jutro pa ak ko može nek leti....

LP

Morelli

2 Palac gore: : Dinac, geronimo    
Vrh

PostPostano: uto 26 lis, 2010 9:48 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Potpuno se slažem s obojicom, i Jozom i Morellijem. Međutim, možda vam tako ne izgleda tako, ali VUČA je RAVNOPRAVNA brdu u pravnom smislu. Pogledajte Pravilnik o polijetenju pomožu vuče, kroz koji je vuča potpuno legalna i legitimna. U njemu su prepoznati svi oblici i načini vuče. Pogledajte knjižice letenja gdje su jednakopravna polijetanja s brda (A) i u vuči (B). Prisjetite se broja polijetanja u vuči kroz godinu i vidjet ćete da je ravnopravna brdu. Pa na kojem brdu se izvede u 3 dana preko 200 polijetanja, samo na natjecanjima i to državnog karaktera. Pogledajte broj tandema koji se odrade pomoću vuče. Osim toga mnogi piloti se obučavaju na vuči, zar ne? Postoje ovlaštenja za operatere i pilote (dobro ajde, ovaj zadnji institut se ne rabi tako često, gotovo nikako).

Ono što ne dostaje je malo liberalniji pristup svim pilotima za polijetanje pomoću vuče, što bi novi Pravilnik trebao razriješiti. Time bismo otvorili prostor za službena natjecanja pomoću vuče. Ispit na vitlu je tehnički znatno kompliciraniji i financijski skuplji nego ispit na brdu. Na brdu imate dvojicu ispitivača i uz to dva pomoćna uređaja za smijer i jačinu vjerta, poznatije još kao vjetrulje. Da li moram specificirati što bi sve trebalo za organizaciju ispita pomoću vuče? Budimo malo racionalniji. Znam da biste vi u Slavoniji rado imali ispite, kao i Dalmatinci. Za to vam za sad treba jedno jedino registrirano brdo. Međutim kad treba organizirati ispit teško se sakupi 5 Dalmatinaca ili 5 Slavonaca istovremeno, da bi ispit u tim regijama uopće imao smisla. To je najveća zapreka održavanju ispita u tim regijama.

Vrh

PostPostano: uto 26 lis, 2010 13:28 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
Ispit na vitlu je tehnički znatno kompliciraniji i financijski skuplji nego ispit na brdu. Na brdu imate dvojicu ispitivača i uz to dva pomoćna uređaja za smijer i jačinu vjerta, poznatije još kao vjetrulje. Da li moram specificirati što bi sve trebalo za organizaciju ispita pomoću vuče? Budimo malo racionalniji. Znam da biste vi u Slavoniji rado imali ispite, kao i Dalmatinci. Za to vam za sad treba jedno jedino registrirano brdo. Međutim kad treba organizirati ispit teško se sakupi 5 Dalmatinaca ili 5 Slavonaca istovremeno, da bi ispit u tim regijama uopće imao smisla. To je najveća zapreka održavanju ispita u tim regijama.

Što to po tebi je kompliciranije organizirati na vitlu nego na brdu ?! Isto imaš dva ispitivaća, jednog na startu i jednog na sletištu, dvije vjetrulje, vitlo i vozilo (aka brdo) , vozać i operater (aka Brumm ili slični transportni auto) i gonjaj. Jedino vidim problem u birokratskim papirima, ako ih ima uopće ( a ima) ?!
Imamo svu logistiku, sobe, ispitnu salu, i to će zasigurno povećati cijenu ispita za nekih 200 kn po čovjeku ali, vjerujem da sve ono što čovjek koji postaje zvanično pilot u tih 2 dana dobija je još uvijek ne komparativno sa novcima ili materijom uopće . No, da se razumijemo, ovo govorim u osobno ime, ne u ime funkcije koju obavljam a to je da mi ne treba u Osijeku nitko da polaže na vitlo, niti da leti, jer, lakše je i meni poslati 5 ljudi u Zagreb nego sve to organizirati da bi se "iskazao" ili što već ( zaradio veliku paru jel) ?!
Ali, ako govorim u ime funkcije predsjednika kluba ETO-a onda moram sve učiniti da omogućim Osijeku, ujedno čineći svim vitlaskim klubovima da u budućnosti imaju opciju da organiziraju ispit u svome dvorištu ali ne zato da bi bilo za nas jeftinije a za Vas skuplje i teže, nego da vitlo postane institucija, ne samo na papiru nego i praktičnom smislu . To je onda verifikacija rada i truda svih nas operatera koji su mnoge lijepe dane presjedili u gepeku auta gutajući prašinu sa ceste da bi svojeg kolegu dignuli u nebo. To je onda potvrda svim strahovima koje si proživljavao kroz svi tih tisuće i tisuće vitlanja tankom niti ali ipak čvrsto povezanom sa pilotom koji se bori zajedno s tobom u najtermičnijem danu da ga što sigurnije dovezeš do najviše točke. To je zbog principa, zbog sporta, zbog svih onih poslije nas i zato želim "legalizirati" vitlo na puni i pravilni način !

Što se tiće organiziranje tekmi i službenih natjecanja isto vrijedi. Radio sam službeno međunarodne FAI tekme u Szegedu (Hun) i Subotici ( Ser) gdje su mi u inspekciju došli njihovi "man in black" i pogledali kako se to radi ne tražeći ikakav papir (naravno da ga imam) gdje je sve na kraju prošlo u redu. Jedino kod nas neke peripetije oko svega, dajte ljudima da rade svoj posao pod predpostavkom da će ga učiniti na dostojanstven način, kao što je i samo letenje. To je bit svega, a da će biti problema, hoće !!!

I ETO, pozivam po drugi put javno da se Hrvatska reprezentacija u preciznom dođe trenirati u Osijek na vitlo BESPLATNO kad hoće. Platit će smještaj i klopu (ma skuhat ćemo neki čobanac).
I isto tako, tko nije letio na vitlo a ima želju probati nek se javi, napraviti ćemo neki SR-SS (Slavonija Rope & Sky Safari) za jedan vikend .

Eto toliko !

Morelli
______________________________________________________________________________________

Štrik za vješanje može poslužiti i za nešto drugo !!!

3 Palac gore: : JOZA SB, Martina, Ratko    
Vrh

PostPostano: čet 28 lis, 2010 9:22 
Offline     DHV 1-2

e moj Moro nesluša se naš glas iz ravne nam Slavonije
ljudi pustite vi koliko je to možebitno skuplje ili kompliciranije - to nije nikakav izgovor
ovdje se ne obavezuje nitkoga da dođe u Slavoniju na vitlo da polaže - tko hoće može
ja Moro i još netko iz Slavonije obučimo godišnje sve skupa 10 ljudi ili više i ja mislim da je to itekako dovoljno za organizirati ispit( poček od dvije godine )
dajte nam mogućnost kao u nekim zemljama Europe i svijeta a na nama je dali ćemo to primjenjivati i kako tj. kada
znači jednostavno se to napiše u pravilniku a ako trerbate neke smjernice i sugestije slobodno me kontaktorajte jerbo se bez ikakve skromnosti smatram itekako kopetentnim tj. stručnim za taj posao ( nemoj da ponavljam koliko iskustva imam )
obučavao sam ljude i na brdu i na vitlo od samog početka tj. od prvog leta i smatram da je to itekako moguće
e sad da ljudi koji se obučavaju na vitlo mogu tj. moraju u obuci odraditi i poljetanje sa brda X puta to je tehničko pitanje
skupljanje sati leta tj. hvatanje termike na vitlu je puno puta teže i kompliciranije nego peglanje na brdu i skupljanje potrebnih sati i preleta - to znaju oni koji su probali letiti na vitlo
prelet od 20 ili više kilometara je puno teži u ravnici nego li na nekom grebenu sve su ovo tehničke stvari
LJUDI DOPUSTITE MOGUĆNOST ŠKOLOVANJA I ISPITA NA VITLO - smatram to itekako korisnim za nas i cijelu regiju

e sad poziv na javnu podršku svima vama koji se slažete sa mojim i Morinim
mišljenjem

pozdrav

6 Palac gore: : Box, Dinac, gburazer, geronimo, Morelli, Roman Lavriv    
Vrh

PostPostano: čet 28 lis, 2010 10:47 
Offline     DHV 2

Član od: pet 04 ruj, 2009 8:23
Dao Palac gore: : 57 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 43 / Palac dolje: : 2
Pitanje:
Da li pilot koji je polijetao ISKLJUČIVO na vitlu obučen i za start na brdu?

Inače, po meni, glupo je da se ispit ne može polagati na vitlu, iako mi se čini mnogo teže nego samo brdo.
Da li bi se trebalo uvesti ovlaštenje i za brdo?
Može sli se u okvirni program obuke školama koje rade na vitlu staviti i obavezan broj polijetanja sa brda ali sam ispit čisto na vitlu?
Po meni bi to riješilo problem. Minus (po meni plus) je ipak što bi učenici morali ići na neko brdo. Opet to mi se čini lakše organizirati nego ispit.

Pozdrav
Petar

Basic flying rule:
Try to stay in the middle of the air. Do not go near the edges of it. The edges can be recognised by the appearance of ground, buildings, sea, trees and interstellar space. It is much more difficult to fly there.

slika

Vrh

PostPostano: čet 28 lis, 2010 12:19 
Offline     DHV 3

OBUČAVANJE na vitlu postoji i legalno je u Hrvatskoj. Daj ne trubite više! Joj kak smo mi jadni, nitko nas ne voli, nitko nam ne da da se vitlamo, serkenj. Molim dosta toga. Obojica obučavate na vitlo i tko vam to brani. Ne razumijem vas. Pripreme za ispit u našem obučnom centru vršimo uglavnom na vitlo zbog praktičnosti.

Što se tiće ispita na vitlu, široko vam polje. Imate Agenciju, Gorana i Darija pa se u toj crkvi molite. Dajem podršku za ubacivanje takvog oblika u Pravilnik, međutim to je nepotrebno. Nigdje se izričito ne brani polaganje na vitlu ili neka me netko razuvjeri. Polijetanje s brda i s vitla su ravnopravne kategorije. Potrebni su stručni ispitivači, registriran teren (da li ga imate, da li se aerodromi tako mogu tretirati?) i licencirani operater.

Vrh

PostPostano: čet 28 lis, 2010 15:12 
Offline     DHV 2

toni je napisao/la:
OBUČAVANJE na vitlu postoji i legalno je u Hrvatskoj. Daj ne trubite više! Joj kak smo mi jadni, nitko nas ne voli, nitko nam ne da da se vitlamo, serkenj. Molim dosta toga. Obojica obučavate na vitlo i tko vam to brani. Ne razumijem vas. Pripreme za ispit u našem obučnom centru vršimo uglavnom na vitlo zbog praktičnosti.

Što se tiće ispita na vitlu, široko vam polje. Imate Agenciju, Gorana i Darija pa se u toj crkvi molite. Dajem podršku za ubacivanje takvog oblika u Pravilnik, međutim to je nepotrebno. Nigdje se izričito ne brani polaganje na vitlu ili neka me netko razuvjeri. Polijetanje s brda i s vitla su ravnopravne kategorije. Potrebni su stručni ispitivači, registriran teren (da li ga imate, da li se aerodromi tako mogu tretirati?) i licencirani operater.

Ma što kenjaš i vrijeđaš nas ?! Pa nismo kukali niti 91 pa niti sada nećemo niti moliti ikoga.
Tko je jadan ?! Kakav serkenj...ma daj (sad bi ti rekao) al previše te cijenim, stoga ili pomozi ili šuti šta pizdiš ?!

Sadržaj ispita za stjecanje dozvole pilota ovjesne jedrilice odnosno parajedrilice
Ĉlanak 29.

(5) Praktiĉni dio ispita ne smije se provoditi pomoću uređaja i sredstava za uzlijetanje pomoću vuĉe, niti
uzlijetanjem upotrebom pomoćnog motora.

Uzlijetanje i slijetanje izvan odobrenih uzletišta i sletišta,
te izvan terena za osposobljavanje
Ĉlanak 15.

(1) Uzlijetanje i slijetanje ovjesnih jedrilica i parajedrilica izvan odobrenih uzletišta i sletišta, te izvan terena za
osposobljavanje, ukljuĉujući i uzlijetanja pomoću vuĉe, dopušteno je samo uz suglasnost vlasnika ili korisnika
zemljišta i uz posebno odobrenje Agencije;

Uvjeti za pristup ispitu za stjecanje dozvole
Ĉlanak 27.

b) uzlijetanja s najmanje 5 razliĉitih uzletišta, od ĉega se sva uzlijetanja pomoću vuĉe smatraju za jedno
uzletište.

OVO JE PROBLEM i ne očekujem da to riješi nitko osim nas vitlaša, samo, moram se osvrniti na Darija kojeg spominješ a to je da je ovo njegov veliki propust kod donošenja ovog drafta, jer, čovjek je potekao iz vitla, svoje najljepše dane letenja je proveo u Osijeku, na istoj livadi i na istoj "špagi", obučio sve svoje čobane zmajare na tom vitlu i da se mora oko ovog dodatno vršiti polemika ?! Ali ja znam gdje je kvaka i čekam tamo spreman, po bajokanski.

I ne dirajte mi bagrenje.... http://www.youtube.com/watch?v=mi1D1kRrIK8

LP

Morelli

Vrh

PostPostano: čet 28 lis, 2010 21:53 
Offline     DHV 1-2

toni je napisao/la:

Toni prijatelju poznam te 15 godina i nadam se da si me krivo razumio
a slučajno ako nisi e onda prijatelju jako si me razočarao
i još jedno JOZA nikad nije kukao i cmizdrio kenjkao i šta sve ne - izvini ako smo nešto primjetili što smatramo nekorektnim kao i tvoje izlaganje
a kako se inače nacija odnosi prema nama u odnosu na " neke druge " u dobru i zlu e to prijatelju vrlo dobro znamo
i na kraju pročitaj još jednom prijedlog pravilnika

vozdra

Vrh

PostPostano: pet 29 lis, 2010 8:48 
Offline     DHV 3

He, he, dobro je! Niste pussies :lol: Čim se spominje devstprva znači da ste budni i pripravni. Vidim pročitalo se i Pravilnik. Nema trc-mrc. Samo tako momci, ako vi ne znate svoja prava i obaveze tko će onda :beer:

PS: ako skrenete vaš pogled ulijevo s ovog teksta ugledat ćete jedno Ozone krilo u trenutku polijetanja na vitlo na čepinskom aerodromu. To je moj avatar :-P

Vrh

PostPostano: pet 29 lis, 2010 11:40 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 01 ruj, 2009 9:34
Dao Palac gore: : 660 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 401 / Palac dolje: : 3
uj!

moje isprike za malo kašnjenje, ali konačno sam opet na poslu pa možemo udarati

elem

kao i svi ostali prijedlozi izmjena i dopuna pravilnika i navedeni su podložni promjenama te se za sastanak dobro pripremite jer nijedan napad nije tako učinkovit kao napad argumentom, što znači da se prikupe svi postojeći zapisi o letenju, broju učenika, broju pilota, nalet, broj polijetanja u šlepu i sa brda, tako da se izvuku određeni statistički podaci

veselim se raspravi

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži: