»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 8:40.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Podešavanje komandi
PostPostano: uto 23 stu, 2010 18:34 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Evo jednog pitanja za znalce! :pardon:
Dakle kod podešavanja komandi kako znati da su komande dobro podešene!
Znamo svi što se dužine tiče da moraju biti iste,da ne smiju biti prekratke jer krilo mijenja karakteristike,ako su preduge imamo zakašnjelu reakciju zbog dužeg hoda komande...itd
Do koje mjere i kako najbolje podesiti komande?
Osobno volim da su mi komande malo tvrđe kad ih skratim ali me strah da to nema kontra efekat na ponašanje krila(naravno u negativnom smislu).

Kako zašto i hvala!

Ć

Vrh

Naslov: Re: Podešavanje komandi
PostPostano: uto 23 stu, 2010 18:38 
Offline     DHV 2

Član od: čet 03 ruj, 2009 8:45
Dao Palac gore: : 679 / Palac dolje: : 7
Dobio Palac gore: : 664 / Palac dolje: : 3
Komanda kad je potpuno otpuštena ne smije kočiti krilo niti malo.
A ja imam "naštelano" da nakon 5-6 cm počne kočiti jer namatam komande dok letim.

lp!

mail: niviuk.hr@gmail.com
mob: 00385 91 612 00 69
Nikola Kuzmić

Vrh

PostPostano: uto 23 stu, 2010 19:23 
Offline     DHV 2

Član od: uto 25 kol, 2009 9:41
Dao Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 4
Dobio Palac gore: : 845 / Palac dolje: : 3
Komanda mora biti u otpustenom polozaju (dakle rucica zapinje za koloturu) potpuno bez ucinka na krilo. Osobno, mislio sam da se to dogadja cim postoji i mali luk spagica medjutim to i nije tako. Naime, iznenadilo me koliko izrazen taj luk mora biti da platno stvarno bude rastereceno (uvjerio sam se tek kad me slikalo s "popustenim" komandama).
Drugo, osjecaj "tvrdoce" uopce ne ovisi o duzini komande. Krilo ce ti biti jednako "tvrdo" i s duzim i s kracim komandama, samo ce ti polozaj ruku biti drukciji. Meni je trebalo par godina da se rijesim navike da letim krilo po osjecaju u komandi i predjem na letenje prema zeljenoj brzini.
Sto nas dovodi do trece i po meni najbitnije stvari, polozaja ruku u "normalnom" rasponu hoda komande. Naime, tokom obicnog leta vecinu vremena zapravo koristimo relativno mali raspon komande potreban da krilo adekvatno nagnemo i zatim povremeno popravimo centriranje. E sad, biomehanicki gledano misicna snaga za povlacenje komande trebala bi po meni dolaziti iz ramena. Ako tako radimo stedimo slabiji zglob lakta i zapesce, a i njihov fiksan polozaj olaksava propriocepciju iz tih dijelova (i time poboljsava ono sto mi zovemo "feedback" ili "feeling" krila). Za to je naravno preduvjet sjedalo postavljeno u vise lezeci polozaj. No to je vec druga tema.
Enivej, rame je zamisljeno da se koristi ili za guranje ili za povlacenje, dakle ili s rukom iznad glave ili s rukom usmjerenom prema dolje. U prijelaznoj zoni zglob se najvise umara i zato bi tu zonu trebalo sto manje koristiti, dakle komanda bi trebala biti namjestena tako da je tokom leta vecim dijelom ili vucemo ili guramo. To opet ovisi o krilu (krilo s duzim hodom komande osobno bih uvijek radje vukao nego gurao), uzrastu pilota, tipu sica.
Vidio sam negdje neku shemu tog al sad ne mogu naci...

p,
D.

P.S. Da ne zaboravim, podrazumijeva se da se duzina komandi odredjuje na full speedu.

occasio praeceps,
experimentum periculosum,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: sri 24 stu, 2010 10:04 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 14:58
Dao Palac gore: : 1098 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 159 / Palac dolje: : 0
Damjancic je napisao/la:
P.S. Da ne zaboravim, podrazumijeva se da se duzina komandi odredjuje na full speedu.

Zašto ovo (s obzirom da kad stišćeš speed ne vučeš komande) ?

Ne kažem da nije tako jer nemam pojma, već me zanima zašto :)

Vrh

PostPostano: sri 24 stu, 2010 10:32 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
gburazer je napisao/la:
Damjancic je napisao/la:

Kad te bubne frontalac da ne moraš vući do cipela komande kako bi zaustavio overtake krila.

Vrh

PostPostano: sri 24 stu, 2010 15:58 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
toni je napisao/la:
gburazer je napisao/la:
Damjancic je napisao/la:

Kad te bubne frontalac da ne moraš vući do cipela komande kako bi zaustavio overtake krila.

Eee tu smo dakle,volim kad ljudi znaju o čemu pričaju! :yup:
Mislim da se moram bacit na ponovno štelovanje,odmah sam pametniji za par savjeta! :good:
Ć

Vrh

PostPostano: sri 24 stu, 2010 17:02 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 ruj, 2009 10:46
Dao Palac gore: : 122 / Palac dolje: : 5
Dobio Palac gore: : 454 / Palac dolje: : 8
Čini mi se da vas Toni malo zaje.....

Minimalna dužina komandi se određuje s obzirom na puni speed zato jer se zadni rub krila prilikom povlačenja punog speeda podigne. Pa ako nije ostavljeno dovoljno praznog hoda komandi onda ti se zadnji rub krila nemože podignut i ustvari dobiješ efekt kao da kočiš. Na većini krila ta situacija neće prouzročit ništa opasno, jedina stvar će bit gubitak performansi, ali na nekim zna doć do žestokih zaklapanja, čini mi se da je Nova Ra bila poznata po tome, ali možda griješim. :pardon:

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 10:24 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Jure je napisao/la:

Minimalna dužina komandi se određuje s obzirom na puni speed zato jer se zadni rub krila prilikom povlačenja punog speeda podigne. Pa ako nije ostavljeno dovoljno praznog hoda komandi onda ti se zadnji rub krila nemože podignut i ustvari dobiješ efekt kao da kočiš. Na većini krila ta situacija neće prouzročit ništa opasno, jedina stvar će bit gubitak performansi, ali na nekim zna doć do žestokih zaklapanja, čini mi se da je Nova Ra bila poznata po tome, ali možda griješim. :pardon:

Sad ću ispast neznalica, ali uči se dok si živ.
Ja sam mislio da se povlačenjem speeda povlače A linije prema dole. Dakle, mijenjaš napadni kut i zbog toga raste mogućnost za frontalac kad točka razdvajanja zračnog toka prijeđe gornju stranu komora. Danas na svim gliderima speedom povlačimo i B i C linije te se tako spriječilo piganje konstrukcije. Koliko znam, a ispravite me ako griješim, D linija, ili C na trilajnerima, ne povlači se povlačenjem speeda. Pošto je komanda, tj., komandna gurtna odmah uz zadnju gurtnu nosećih linija odnos između njih ne bi se trebao mijenjati, tj. zadnji dio krila se moguće podiže, ali kao posljedica vage preko D linija. Gdje sam pogriješio?

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 10:57 
Offline     DHV 2

[quote="Box Pošto je komanda, tj., komandna gurtna odmah uz zadnju gurtnu nosećih linija odnos između njih ne bi se trebao mijenjati, tj. zadnji dio krila se moguće podiže, ali kao posljedica vage preko D linija. Gdje sam pogriješio?[/quote]

Pa koliko ja to razumin upravo to se i događa,
evo šta piše u uputstvima proizvođača za moje krilo:
Citat:
There should always be free brake travel when the glider is flown hands-up. This means when you look at your brake lines in flight with your hands up, there should be a slight bow, or arc, to the line – the brake lines should not be tight. This is to prevent the brakes being applied when the speed-system is used.

Brake lines that are too short:

• May lead to fatigue from flying with your hands in an unnatural position
• May impede recovery from certain manoeuvres
• Will certainly reduce your glider's speed range.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 11:39 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Box je napisao/la:
Ja sam mislio da se povlačenjem speeda povlače A linije prema dole. Dakle, mijenjaš napadni kut i zbog toga raste mogućnost za frontalac kad točka razdvajanja zračnog toka prijeđe gornju stranu komora. Danas na svim gliderima speedom povlačimo i B i C linije te se tako spriječilo piganje konstrukcije. Koliko znam, a ispravite me ako griješim, D linija, ili C na trilajnerima, ne povlači se povlačenjem speeda. Pošto je komanda, tj., komandna gurtna odmah uz zadnju gurtnu nosećih linija odnos između njih ne bi se trebao mijenjati, tj. zadnji dio krila se moguće podiže, ali kao posljedica vage preko D linija. Gdje sam pogriješio?

Kad se vidimo iduci put na startu, dodi do mene, pa cu ti pokazati na gurtnama taj sistem.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 15:51 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Box je napisao/la:
Jure je napisao/la:

Pošto D linije nisu spojene na kraju krila, potezanjem speeda krilo se rotira oko zamišljenje osovine koja prolazi kroz spojeve D linija s krilom. Time se sam kraj krila na koji su spojene komande malo podiže.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 20:33 
Offline     DHV 2

Ako štelaš komande s povučenim speedom one će na kraju sigurno ispast duže a ne kraće (CloudWalker je objasnio zašto), što znači da Toni zajebava, ali još uvijek nemamo odgovor.

Da li se komande štelaju sa povučenim speedom (ja bih rekao ne), ako da - zašto?

Ajde, naučite ljude nešto vi koji znate .. ulažem 200 bodova i kviska.

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 20:52 
Offline     DHV 2

gburazer je napisao/la:
Ako štelaš komande s povučenim speedom one će na kraju sigurno ispast duže a ne kraće (CloudWalker je objasnio zašto), što znači da Toni zajebava, ali još uvijek nemamo odgovor.

Da li se komande štelaju sa povučenim speedom (ja bih rekao ne), ako da - zašto?

Ajde, naučite ljude nešto vi koji znate .. ulažem 200 bodova i kviska.

da će neko štelovat komande u zraku sa navučenim speedom do kraja baš i nevirujem.
ideja je ta da se kod štelovanja komandi (preporučljivo na tlu) ostavi dovoljno praznog hoda da kad (u letu) navučeš speed do kraja te iste komande ne budu prekratke......

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 22:29 
Offline     DHV 2

mislim da je doktor prvi počeo zajebavat a ja sam se samo najbolje navuko :)

speed i dužina komandi nemaju veze, right ?

Vrh

PostPostano: čet 25 stu, 2010 23:33 
Offline     DHV 2

Tomica Solina je napisao/la:
Box je napisao/la:

Kad se vidimo iduci put na startu, dodi do mene, pa cu ti pokazati na gurtnama taj sistem.

Evo i slika gurtni sa sistemom gdje povlacenje speeda produzuje D linije. Zelene strelice oznacuju smjer potezanja gurtni, a crvene taj sistem kolotura i spage kaj produzuje D liniju.

slika
slika

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 9:10 
Offline     DHV 2

gburazer je napisao/la:
mislim da je doktor prvi počeo zajebavat a ja sam se samo najbolje navuko :)

speed i dužina komandi nemaju veze, right ?

Imaju. Zeljko je to dobro objasnio. Ovo kaj Tomica kaze isto je u pravu, moje krilo ima slican sistem (zasto, ne znam, ali pretpostavljam da ime veze s reflex profilom?). E sad, tu se nece nis dogodit jer su koloturici vezani na gurtnu tak da se pomicu skupa s njom, samo sta ce za isti polozaj komande ruke morat ic hrpu vislje. Opet, to za vecinu (mene ukljucivo) nije problem jer jako malo letim na speedu, ali ipak...
Sto se tice stelanja komandi u letu, moze se, pa cak i na full speedu. Samo ih treba vezat ladjarcem pa se moze i u zraku mijenjat duzina.
Naravno da ce svak normalan to radit na zemlji.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 10:04 
Offline     DHV 2

Damjancic je napisao/la:
. Ovo kaj Tomica kaze isto je u pravu, moje krilo ima slican sistem (zasto, ne znam, ali pretpostavljam da ime veze s reflex profilom?). E sad, tu se nece nis dogodit jer su koloturici vezani na gurtnu tak da se pomicu skupa s njom, samo sta ce za isti polozaj komande ruke morat ic hrpu vislje.

Meni se desava; proucavao sam pod full spedom, D linije odu gore bas zbog tog kolotura... Ova siva spaga koja ide na kolotur, vezana je na jednu liniju.... A jos uz to za krilo pise i izmedu ostalog: "Partially elastic D-straps"

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 10:14 
Offline     DHV 2

Ma mislio sam na ovaj koloturic kroz koji ide spaga od komande.

p,
D.

occasio praeceps,
iudicium difficile.

Hipokrat, Aforizmi

Vrh

PostPostano: pet 26 stu, 2010 11:14 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Tomica Solina je napisao/la:
Ova siva spaga koja ide na kolotur, vezana je na jednu liniju.... A jos uz to za krilo pise i izmedu ostalog: "Partially elastic D-straps"

Na koju je to liniju vezana ta siva špagica, odnosno, koji se točno dio krila tako podiže? Pretpostavljam da se radi o sredini krila odnosno o prve dvije trećine od sredine.

Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 19:22 
Offline     DHV 2

Član od: pet 28 kol, 2009 16:44
Dao Palac gore: : 79 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 816 / Palac dolje: : 1
Dužine konopaca po svim linijama i za komande deklarira proizvođač, što se onda pri testiranju i svakom tehničkom pregledu provjerava. Dakle, proizvođač, odnosno konstruktor određuje po njemu optimalnu dužinu komandi, ali ukoliko pojedini pilot poželi skratiti ili produžiti ih jer mu tako bolje odgovara (zbog položaja ruku, držiš li za ručku ili šaku provučeš kroz ručku i držiš za konopac, ili bilo kojeg drugog razloga), komandni konopci nisu fiksirani poput linijskih, nego su vezani s komandom na čvor. Znači, sve ovo što "stručno" raspravljate može imati smisla, ali konstruktor određuje što je pravilna dužina komandi, koja se mjeri od platna do ručice. Evo vam primjer deklariranih duljina za Sigmu6 28 m2(BR su bremze, tj. komande), kako bi trebalo biti izmjereno, a ti si onda skratiš ili produžiš akok ti tako odgovara radi načina letenja:

A B C D BR
1 7591 7521 7537 7633 8246
2 7472 7397 7418 7517 8003
3 7428 7353 7373 7480 7828
4 7432 7384 7403 7506 7740
5 7343 7282 7305 7404 7625
6 7242 7180 7204 7306 7511
7 7197 7141 7169 7261 7473
8 7221 7170 7200 7283 7486
9 7082 7044 7062 7150 7467
10 6958 6923 6934 7021 7416
11 6879 6857 6868 6941 7389