»

PG linkovi

Vrijeme/prognoze (forum)

Vrijeme/prognoze

Logo
Sada je: ned 19 tra, 2026 8:20.

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Podešavanje komandi
PostPostano: ned 28 stu, 2010 20:13 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 25 ruj, 2009 14:06
Dao Palac gore: : 118 / Palac dolje: : 2
Dobio Palac gore: : 262 / Palac dolje: : 2
bmutak je napisao/la:
Evo jednog pitanja za znalce! :pardon:
Dakle kod podešavanja komandi kako znati da su komande dobro podešene!
Znamo svi što se dužine tiče da moraju biti iste,da ne smiju biti prekratke jer krilo mijenja karakteristike,ako su preduge imamo zakašnjelu reakciju zbog dužeg hoda komande...itd
Do koje mjere i kako najbolje podesiti komande?
Osobno volim da su mi komande malo tvrđe kad ih skratim ali me strah da to nema kontra efekat na ponašanje krila(naravno u negativnom smislu).

Kako zašto i hvala!

Ć

Ne skracivati niti produzivati komande! Njih su postavili u najbolju mogucu poziciju za pilota i za krilo konstruktori koji su to mjerilii proucavali u svim mogucim zracnim situacijama! Zato vrlo jasno i glasno kazem ne mijenjati nista samoincijativno na krilu i njegovoj knstrukciji bez strucnog da ne kazem ekspertnog nadzora a to znaci tvornice i konstruktora krila!
VOJO!

1 Palac gore: : Jure    
Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 20:23 
Offline     DHV 2-3

Box je napisao/la:
Jure je napisao/la:
Čini mi se da vas Toni malo zaje.....

Minimalna dužina komandi se određuje s obzirom na puni speed zato jer se zadni rub krila prilikom povlačenja punog speeda podigne. Pa ako nije ostavljeno dovoljno praznog hoda komandi onda ti se zadnji rub krila nemože podignut i ustvari dobiješ efekt kao da kočiš. Na većini krila ta situacija neće prouzročit ništa opasno, jedina stvar će bit gubitak performansi, ali na nekim zna doć do žestokih zaklapanja, čini mi se da je Nova Ra bila poznata po tome, ali možda griješim. :pardon:

Sad ću ispast neznalica, ali uči se dok si živ.
Ja sam mislio da se povlačenjem speeda povlače A linije prema dole. Dakle, mijenjaš napadni kut i zbog toga raste mogućnost za frontalac kad točka razdvajanja zračnog toka prijeđe gornju stranu komora. Danas na svim gliderima speedom povlačimo i B i C linije te se tako spriječilo piganje konstrukcije. Koliko znam, a ispravite me ako griješim, D linija, ili C na trilajnerima, ne povlači se povlačenjem speeda. Pošto je komanda, tj., komandna gurtna odmah uz zadnju gurtnu nosećih linija odnos između njih ne bi se trebao mijenjati, tj. zadnji dio krila se moguće podiže, ali kao posljedica vage preko D linija. Gdje sam pogriješio?

Jebaji ga ja bih bio sretan da mogu reci da si negdi zasrao situaciju ali to ovaj puta nije slucaj! Sto je receno dobro je receno! Ima nesto sto nije receno a to je da izaslo nesto novih konstrukcija sto se tice speeda a to je da osim speeda krilo moze imati i trimere. Zatim nova konstrukcija nekih krila gdi na napadnoj ivici imaju rupu koja sluzo ulazu zraka u malu komoru koja ne dozvoli krilu da se kod krvnickog gazenja po speedu guzva napadna ivica a time se smanjuje mogucnost frontalnog kolapsa krila. Znaci drzi napadnu ivicu pod tlakom bez obzira na speed i time daje stvarno maksimalno iskoristivodt speeda!
VOJO!

Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 21:45 
Offline     DHV 2-3

Član od: uto 25 kol, 2009 6:27
Dao Palac gore: : 440 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 1461 / Palac dolje: : 16
Vojo je napisao/la:
Ne skracivati niti produzivati komande! Njih su postavili u najbolju mogucu poziciju za pilota i za krilo konstruktori koji su to mjerilii proucavali u svim mogucim zracnim situacijama! Zato vrlo jasno i glasno kazem ne mijenjati nista samoincijativno na krilu i njegovoj knstrukciji bez strucnog da ne kazem ekspertnog nadzora a to znaci tvornice i konstruktora krila!
VOJO!

Daj Vojo ne pričaj bedastoće. Komande treba podesiti prema kombinaciji sica i visine pilota. Neki sicevi su dublji (guzica je daleko od karabinera), a neki kraći, neki piloti viši, a neki niži. Komande su podešene za prosječnog pilota na prosječnom sicu.
Ne vjerujem da ijedan proizvođač namješta komande tako da bi odmah zakočile krilo ako se malo skrate, a to ako su komande produžene može štetiti jedino rukama i ako ti treba full stall, a to i ako zatreba bolje ne raditi, ako niste probali na tečaju ekstrema.
'
Naravno, ne treba raditi napamet i odoka, najbolje pitat za savjet nekog iskusnijeg ak' niste 100% sigurni da razumijete što radite.
Al' da treba ekspertan nadzor konstruktora za podesit komande.. ma molim te... :fool:

Vrh

PostPostano: ned 28 stu, 2010 21:56 
Offline     DHV 2-3

CloudWalker je napisao/la:
Vojo je napisao/la:
VOJO!

Daj Vojo ne pričaj bedastoće. Komande treba podesiti prema kombinaciji sica i visine pilota. Neki sicevi su dublji (guzica je daleko od karabinera), a neki kraći, neki piloti viši, a neki niži. Komande su podešene za prosječnog pilota na prosječnom sicu.
Ne vjerujem da ijedan proizvođač namješta komande tako da bi odmah zakočile krilo ako se malo skrate, a to ako su komande produžene može štetiti jedino rukama i ako ti treba full stall, a to i ako zatreba bolje ne raditi, ako niste probali na tečaju ekstrema.
'
Naravno, ne treba raditi napamet i odoka, najbolje pitat za savjet nekog iskusnijeg ak' niste 100% sigurni da razumijete što radite.
Al' da treba ekspertan nadzor konstruktora za podesit komande.. ma molim te... :fool:

Ne seri Zeljko kvake da ti guza ne prokrvari i ne pricaj gluposti pogotovo sto ovo citaju i piloti pocetnici koji nakon 10 sati u zraku misle da znaju sve! Ne dirati nista i ne skracivati niti produzavatikomande jer to stvarno rijetko tko od pilota moze kvalitetno uciniti! osim toga neke firme proizvode kril gdi je nula kocenja stvarno nula i svako skracivanje komandi je vec ujeb za krilo! I nemoj pricati gluposti jer si vec ovim ispao glup! Sto piloti aviona ne rade sami na svojim avionima pa oni ih lete i znaju gotovo sve o tim letjelicama nego je rade za to obuceni ljudi! jesi me razocaro i kao drug i kao clan partije a brate i kao covjek!
NE DIRATI KOMANDE osim ako netko ne misli d je pametan kao Zeljko pa da mu dubina sica mora promiijeniti i duljinu komandi! Ne kolabrirati sa glupostima i ne popravljati sam nista na krilu osim kazem ako nisi pametan kao Vranic onda mozete!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 8:50 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0

Ovdje se moram sloziti sa Vojom!!! NE SKRACIVATI komande, neki proizvodaci cak ukidaju garanciju kad im dovezes krilo na cek, a duljina komande nije onakva kakvom su ju oni postavili.

Cloud, ti si iskusan pilot i tebi se ovo sto cu opisati vjerojatno ne moze desiti, pa te i razumijem zasto ti je cudno kad netko kaze NE skracivati komande. Naime ima pilota koji kupuju krila koja nisu za njih, tu govorim o dvojkama pa na više. Ili pilota koji prelaze sa 1-2 na 2 ili 2-3. Krila visih klasa su malo "osjetljivija" a kod prijelaska na bolje krilo vecini pilota ostanu navike od onog starog, pa se lako moze desiti, ako je netko malo skratio komande, da napravi negativu kad oce okrenut malo uze stup. Kak sam rekel iskusnim pilotima se to tesko moze desiti, no pocetnicima i onima sa malo sati se to lako moze desiti. Puno put sam vidio ljude kako natezu nesvjesno komande i do pojasa na 2ojkama.....

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 9:07 
Offline     DHV 2

Član od: čet 29 srp, 2010 9:12
Dao Palac gore: : 102 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 52 / Palac dolje: : 3
Ako su vam komande preduge najbolje je staviti one niviuk ili gin ergo rucke.
Dosta je bolji osjecaj kad se snjima leti...

LP
tino

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 9:30 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
Njih su postavili u najbolju mogucu poziciju za pilota i za krilo konstruktori koji su to mjerilii proucavali u svim mogucim zracnim situacijama!

Siguran sam da je i visina sjedala na novom biciklu jednako idealno podešena od strane eksperata za sve moguće situacije... ;)

Tomica Solina je napisao/la:
Naime ima pilota koji kupuju krila koja nisu za njih, tu govorim o dvojkama pa na više. Ili pilota koji prelaze sa 1-2 na 2 ili 2-3. Krila visih klasa su malo "osjetljivija" a kod prijelaska na bolje krilo vecini pilota ostanu navike od onog starog, pa se lako moze desiti, ako je netko malo skratio komande, da napravi negativu kad oce okrenut malo uze stup. Kak sam rekel iskusnim pilotima se to tesko moze desiti, no pocetnicima i onima sa malo sati se to lako moze desiti. Puno put sam vidio ljude kako natezu nesvjesno komande i do pojasa na 2ojkama.....

Ne diraj ništa, ne razumiješ ništa, nemoj se ni trudit razumjeti.. (glup si po defaultu).
Smeta me takvo zaglupljivanje i podcjenjivanje pilota, početnika ili ne.

Pa postoji procedura kako se krate komande, ne skratiš ih odoka doma i odeš letjeti bez provjere što si napravio. Digneš krilo u GH s otpuštenim komandama i probaš ih malo zategnuti. Ako i najmanje povlačenje uzrokuje savijanje zadnjeg ruba krila (ako nisi siguran zamoliš nekog sa strane da pogleda iz povoljnije pozicije) znači da je komanda prekratka.
Ako su neka krila (podrazumijeva se da govorimo o DHV 1-2 i 2 krilima) tvornički podešena da će svako dalje skraćivanje zakočiti krilo (a spreman sam se okladiti da to nije tako) onda će GH provjera to i pokazati. Treba imati bar 5cm 'lufta' prije nego se krilo počne zatezati.

To što neki nesvjesno natežu komande do pojasa na dvojkama meni samo govori da su im komande puno predugačke.

Ok. Jasno mi je da su komande podešene da budu skoro idiot-proof i da je to jedna mjera pasivne sigurnosti no upravo u tome je stvar. Previše pasivne sigurnosti i oslanjanja na nju ima za posljedicu zenemarivanje aktivne sigurnosti.
Dobro se sjećam što sam radio kad sam imao predugačke komande na DHV1-2 krilu. Nakon 5 minuta vrtnje uskog stupa ruka bi mi se umorila i ja bi se 'pomogao' tako da je malo prislonim uz sic, omogućim trenju da preuzme dio sile kojom potežem. Katastrofa! Time se skoro potpuno gubi osjećaj u ruci što se s krilom događa, svaka potrebna reakcija će kasniti! U usporedbi s tim, skoro da je bolje imati prekratku komandu...

Umjesto da se pilote nauči kako skratiti komandu i provjeriti da je ok, govori mu se da je to posao za eksperte?! Jednostavno mislim da je to krivi način za dobivanje kompetentnog pilota.

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 9:44 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
Brkamo babe i žabe, tj. stalno trpamo sva krila u isti koš. Krila novije generacije, a pogotovu 2/3 i dalje, imaju manje-više optimalne duljine komandi i tu mi se čini da ne treba ništa dirati, osim ak nisi baš expert ili su ti ruke predugačke. Starija krila, a pogotovu do 2 su sva imala dulje komande , baš u svrhu pasivne sigurnosti koju Žac spominje. To si mogao zaskočiti na dva načina - ili si komande namotavao ili si ih kratio, kako tko...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 11:08 
Offline     DHV 2-3

Član od: pon 31 kol, 2009 10:31
Dao Palac gore: : 324 / Palac dolje: : 9
Dobio Palac gore: : 1813 / Palac dolje: : 7
Mislim da ništa nećeš napraviti ni sebi ni krilu ako komande skratiš ili produljiš za max 5 cm.
Teško da ćeš skraćivanjem dobiti nešto, ali ja osobno volim 5 cm produljiti komande jer mi je lakše tako držati ruke. Odnosno, lakše mi je upravljati krilom kad su mi šake bliže visini ramena umjesto da ih držim iznad glave.

Sa Vojom se mogu složiti utoliko da se svakako treba s nekim posavjetovati na način da izneseš svoj problem (ako ga ima). Nemaš li problem, a želiš prtljati po komandama samo da bi vidio u čemu je razlika baš i nema puno smisla. Imaš li definiran problem (odnosno osjećaš neki nedostatak ili ograničenje) tada ti savjetovanje može čak otkriti da tvoj problem nema veze sa duljinom komandi.
Ipak, mišljenja sam da sebe ne možeš nazivati pilotom parajedrilice ako neznaš promijeniti komandu ili zavezati pravilan čvor. Mislim da je to neophodno znanje koje može pomoći negdje na terenu kad u blizini nema stručne osobe. Molim vas, pa pričamo o krajnje jednostavnoj operaciji za koju ne treba baš puno inteligencije (ako znaš kako se radi - svakako se upoznati sa time, a ne sam isprobavati). To je kao da neznaš promijeniti kotač na autu. Naravno da se možeš ponašati krajnje komotno i očekivati da ti napravi netko drugi, ali mislim da je to pametno znati.
Vjerujem kako bi se u obučnim centrima pod normalno trebalo pokazivati učenicima kako svezati čvor, usporediti duljine špaga, pa čak i ubaciti rezervu u sic.
Svaki bi pilot u najmanju ruku trebao biti osposobljen i za vizualni check krila. To je znanje koje ti netko može prenijeti u 5 minuta, a pomoći će ti da sam ocijeniš da li ti je krilo zrelo za pravi pregled ili ne. To uljeva samopouzdanje i može spriječiti ozbiljnije posljedice.
I sam sam se nekada ponašao neodgovorno prema svojoj opremi, ali sad mi nije teško baciti pogled tu i tamo na neke dijelove i prepipati špage. Nađete li malo oštećenu špagu možete i dalje letjeti s njom ili ju hitno zamijeniti, a možete i dodati još jednu za svaki slučaj dok ne nađete nekoga tko to zna mijenjati. Ipak, ZNATE da je oštećena, pa kad pukne u zraku nećete se čuditi ko puran glisti i eventualno gnjavit dilera da je puklo samo od sebe.
Poanta je da neki određeni minimum znanja i odgovornosti oko održavanja krila svakako treba posjedovati - sigurno neće štetiti.

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 12:07 
Offline     DHV 2-3

Smeta me takvo zaglupljivanje i podcjenjivanje pilota, početnika ili ne.

svako dalje skraćivanje zakočiti krilo (a spreman sam se okladiti da to nije tako) onda će GH provjera to i pokazati. Treba imati bar 5cm 'lufta' prije nego se krilo počne zatezati.

To što neki nesvjesno natežu komande do pojasa na dvojkama meni samo govori da su im komande puno predugačke.

Ok. Jasno mi je da su komande podešene da budu skoro idiot-proof i da je to jedna mjera pasivne sigurnosti no upravo u tome je stvar. Previše pasivne sigurnosti i oslanjanja na nju ima za posljedicu zenemarivanje aktivne sigurnosti.
Dobro se sjećam što sam radio kad sam imao predugačke komande na DHV1-2 krilu. Nakon 5 minuta vrtnje uskog stupa ruka bi mi se umorila i ja bi se 'pomogao' tako da je malo prislonim uz sic, omogućim trenju da preuzme dio sile kojom potežem. Katastrofa! Time se skoro potpuno gubi osjećaj u ruci što se s krilom događa, svaka potrebna reakcija će kasniti! U usporedbi s tim, skoro da je bolje imati prekratku komandu...

Umjesto da se pilote nauči kako skratiti komandu i provjeriti da je ok, govori mu se da je to posao za eksperte?! Jednostavno mislim da je to krivi način za dobivanje kompetentnog pilota.[/quote

Ma eto steta sto te netko takvog pametnog ne uzme za konstruktora krila! Vidit cu dali se sto moze oko toga da negdi radis na konstrukcijama krila i njihovoj sigurnosti!
Ma bogati Vranicu jedan ne seri!!!! Jednostavno komande nemaju nikave veze sa sicom i njegovom dubinom! Jer po tome izlazi da ce pilot takmicarac letiti Tangru skolski sic a pocetnik pilot ce letiti Takmicarski stolac! Normalno je da ako neki pilot leti natjecateljsko krilo tome ima i natjecateljsku stolicu! A posve je normalno da tip koji leti krilo 1 ili krilo 1-2 ima i sukladno tome stolac! To sto smo mi super nacija i iznad drugih naroda sa znanjem i inteligencijom pa po tvome mozemo letiti krilo takmicarac i i skolski stolac je drugi par opanaka! To sto kod nas ima pilota "vrlo iskusnih" pa donesu podvezanu spagu kao da je vezao lozu u vinogradu ne znaci da ce poginuti na prvom letu! A takodje ne znaci da ce biciklsta na bicikl za utrke staviti sjedalo od zenskog bicikla ili od bicikla prvi partizan sjedalo i njihove gume! Ja kada sam rekao da se komande ne diraju mislim iskljucivo na pilote koji lete krila do DHV 2 da ti piloti nista ne diraju a kao drugo sto ljude kao jedan od starijih pilota ucis gluposti! Pa meni jedan takav kao ti dodje sa komp krilom na chek i ima 10cm jednu komandu dulju od druge! Zatim dodje jos nekoliko iskusnjara koji imaju stotine sati u zraku a imaju prevezanu komandu da im nedao bog da je moraju nekom jacom slilom vuci jer bi se 100% razvezala! Da jos ne pljujem po tebi i po inteligenciji pojedinih pilota i njihovom znanju ponavljam KOMANDE NA KRILU NEMA POTREBE DIRATI NITI SKRACIVATI NITI PRODUZIVATI proizvodjac je po kategoriji krila stavio najoptimaljniju i najbolju duljinu mogucu za to krilo! Sve ostalo kemnijanje po spagicama i komandama se moze zvati Vranjicevanje i to mogu raditi samo takvi piloti! JOS JEDNOM NISTA NE MIJNJATI NA KRILIMA AKO VAM SE NESTO NE SVIDJA MENJATI KRILO A NE KONSTRUKCIJU!
VOJO!

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 13:00 
Offline     DHV 1-2

Član od: ned 27 pro, 2009 18:20
Dao Palac gore: : 35 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 187 / Palac dolje: : 0
Stvarno se tu brkaju babe i zabe!
Evo da vam pojasnim i zasto :
Vojo tu tvrdi da nista netreba dirat (vjerovatno misli na Nova krila)
pa to moze drzat vodu i najvjerojatnije nema potrebe puno mrdat po tom!
EEE a sta kad kupis Polovnu krpu na kojoj JE neko premetno i mrdo po komandama
i neznas gdje su i dal su dobro podesene ???
Onda mozez ovako ko Vranic na GH pogledat dal je zadnji rub koci al nije bas sigurno jer
sve ovisi koliko vjerta ima pa nije sigurno da ce krilo pravilno stajat,
pa bi bio uzo metodu I.K. po knjizi narikto duzinu spagica ,pa potom probo na GH
pa onda probo na nekom malom brdascu letit i da ti kad pustis komande ne koce krilo,
svakako je bolje da su za pocetak dulje pa onda skratis za 5 cm i letis ponovo i opet skratis za 5cm
i letis ponovo onda vidis da su ti sad prekratke i da je luk uvijanja spage premali jer ti krilo
koci i kad pustis komande onda vratis nazad za 5cm i to je to!

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 13:15 
Offline     DHV 2-3

Vojo je napisao/la:
Da jos ne pljujem po tebi i po inteligenciji pojedinih pilota i njihovom znanju ponavljam KOMANDE NA KRILU NEMA POTREBE DIRATI NITI SKRACIVATI NITI PRODUZIVATI proizvodjac je po kategoriji krila stavio najoptimaljniju i najbolju duljinu mogucu za to krilo! Sve ostalo kemnijanje po spagicama i komandama se moze zvati Vranjicevanje i to mogu raditi samo takvi piloti! JOS JEDNOM NISTA NE MIJNJATI NA KRILIMA AKO VAM SE NESTO NE SVIDJA MENJATI KRILO A NE KONSTRUKCIJU!
VOJO!

GLUPOSTI!
Tri puta sam kupovao novo krilo i svaki put sam morao skratiti komande.
A strašne li mudrosti skratit komandu... :roll:

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 15:30 
Offline     DHV 2

Vojo je napisao/la:
Da jos ne pljujem po tebi i po inteligenciji pojedinih pilota i njihovom znanju ponavljam KOMANDE NA KRILU NEMA POTREBE DIRATI NITI SKRACIVATI NITI PRODUZIVATI proizvodjac je po kategoriji krila stavio najoptimaljniju i najbolju duljinu mogucu za to krilo! Sve ostalo kemnijanje po spagicama i komandama se moze zvati Vranjicevanje i to mogu raditi samo takvi piloti! JOS JEDNOM NISTA NE MIJNJATI NA KRILIMA AKO VAM SE NESTO NE SVIDJA MENJATI KRILO A NE KONSTRUKCIJU!
VOJO!

GLUPOSTI!
Tri puta sam kupovao novo krilo i svaki put sam morao skratiti komande.
A strašne li mudrosti skratit komandu... :roll:

Apsolutno se slazem Cloudwalker. I ja sam na tri svoja nova krila morao da skratim komande + dodam ergo rucke posto su bile iritantno predugacke :Yahoo!:

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 16:23 
Offline     DHV 3

Član od: uto 25 kol, 2009 8:35
Dao Palac gore: : 1499 / Palac dolje: : 13
Dobio Palac gore: : 5271 / Palac dolje: : 21
Jure je napisao/la:
Čini mi se da vas Toni malo zaje.....

Minimalna dužina komandi se određuje s obzirom na puni speed zato jer se zadni rub krila prilikom povlačenja punog speeda podigne. Pa ako nije ostavljeno dovoljno praznog hoda komandi onda ti se zadnji rub krila nemože podignut i ustvari dobiješ efekt kao da kočiš. Na većini krila ta situacija neće prouzročit ništa opasno, jedina stvar će bit gubitak performansi, ali na nekim zna doć do žestokih zaklapanja, čini mi se da je Nova Ra bila poznata po tome, ali možda griješim. :pardon:

Točno :-P

Točno!

Ma kud je otišla ova rasprava. Kakav riječnik! Koji vam je?

Prazan hod mora postojati. Međutim svaki pilot si podesi komande kako mu odgovara i to, koliko je meni poznato, većina proizvođača sugerira. Nisam čuo da proizvođači brane podešavanje dužine komadi, a nekmoli poništavanje garancije. Proizvođač se ogradi i kaže, ok uradi to i sve drugo ako si stručan, a ako misliš da nisi, onda se obrati onome za kojeg zasigurno znaš da je profesionalac (misli se na instruktore i škole). To je pisano za ljude u tzv. zapadnoj Evropi i zemljama tog miljea. Problem jednog prosječnog Balkanca je da on misli da zna sve i da ne treba pitati nikoga, a reagira prema onome što je napola dobro čuo i preveo si s interpleta pomoću svojeg lošeg engleskog. Međutim ovo je druga tema. Ak si glup pa si toliko skratiš komade da prevučeš krilo, onda si glup i neznalica ili oboje, a u stvari si neznalica i glup.

Ja sam bio malo glup, pa sam na novoj Delti skratio previše komande jer su bile fakat duge (kao i na većini novih krila), jer su nakon prvog skraćivanja bile još malo duge. Skužio sam da sam ih puno skratio jer je krilo odmah reagiralo na povlačenje komande. Kad sam pogledao gore u špage komandi bilo je luk, ali sam po filingu osjetio da to nije to. Daleko je to od opasne situacije, ali je ipak bilo previše. Speed je išao dobro, ali osjećaj je bio nekako manjkav. Niš, sletio sam, razvezao i produžio ih. No big deal!

PS: R09, R10 i R10.2 imaju zgodu stvar protiv toga - veza komande i zadnje linije je na elastičnoj traci pa ako i pretjeraš sa skraćivanjem to ti daje nekih 10 cm pod uvjetom da pustiš komade, a to na R10.2 moraš učiniti ako vučeš speed jer je krilo upraviljivo jedino sa zadnjim linijama.

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 16:32 
Offline     DHV 2

Član od: ned 13 pro, 2009 17:21
Dao Palac gore: : 32 / Palac dolje: : 0
Dobio Palac gore: : 64 / Palac dolje: : 5
E zato sam ja na mustangu produžio komande :-P
letim ga motorno s visokim kopčanjem i maklo mi se ruke grče kad moram dugo držat ruke jako visoko :shock:
Kad letim slobodno ionako provlačim ruku kroz ručku i držim za špagu tako da me uopće nesmeta što je malo komanda duža nego što je bila tvornički. U glavnom kratio ih nebi jer nevidim zašto. Full stal ide, u sat ide ....sve pet :good:

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 18:00 
Offline     DHV 2-3

Kao prvo moram se ispricati letackoj populaciji sto sam na jedan krebilni komentar reagirao kao idiot krebil! Ali tema je stvarno kompleksna i o njoj bi se satima moglo govoriti a pisati danima! Zasto sam reagirao kao budala koja kojoj se pokazala crvena krpa i to na jednu izrecenu idiotsko notornu glupost svakoga tko zadje u vode cekiranja i ispitivanja krila? Zato sto se svakodnevno srecem sa krilima "velikih" pilota gdi nista ne funkcionira kako treba: Od duljina spagica od skracivanja komandi pa do krpanja krila salotejpom! Zato je puno lakse reci pilotima da se drze pravila koje proizvodjac propisuje i gotovo! Onda nije cudo da kada neki krebil skrati komande jer su njemu "preduge" pa krilo dodje kod Rodrigeza i njemu stvarno slicnim pilotima (a njih je malo)da je ovaj iznenadjen svime i svacim! Ja sam osobno vidio gdi su velika imena svjetskog PG vracali na nekim krilima tvornicke postavke izmedju ostalih M.K, Aleks, Danijel, Robert, Urs i na moj upit zasto ako su komande preduge ti ih vracas na t postavku Urs mi je odgovorio zato jer lako je kada su preduge namotas ih na ruku i sve ok ali kada su prekratke onda je za neku operaciju prekasno ih produziti! Zato nemoj nikada skracivati komande jer pravi pilot ce osjetiti razliku kratkih i dugih! To ti kao kada ides j.. pa ako ti je predug ne guras ga skroz ali kada ti je prekratak ne mozes si pono pomoci! Zato ja ponavljam: LJUDI I NORMALNI PILOTI NEMOJTE RADITI NISTA IZVAN PROPISANIH PRAVILA PROIZVODJACA JER TKO ZNA TKO CE MOZDA VEC SUTRA LETITI NA VASEM KRILU I RACUNATI DA JE SVE PO PRAVILU I PROPISU. Nemojmo se ponasati kao da sve znamo i da smo najpametniji ucimo stalno od najboljih i ponasajmo se kao da smo civilizirani i pametni ljudi kao sto su nase zene (prosjecno gledajuci)mada ce uvjek biti Vranica i njemu slicnih koji su konstruktori i koji sve znaju i imaju svoju letacku filozofiju!
Ja sam jednom se u PG letu tandemom postavio kao da svi znaju letit kao i ja tandem i onda me je to kostalo slomljene fibule! A da sam se drzao pravila i sletio gdi je sve govorilo da se MORA sletiti nebi se nista dogodilo i ja kao putnik bih bio cijeli. DRZIMO SE PRAVILA jer ovajw sport bez pravila nije sport nego je brzi put u najmanju ruku u bolnicu ako ne vec u raj za letace!

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 22:48 
Offline     DHV 2

Član od: ned 31 lis, 2010 17:02
Dao Palac gore: : 701 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 231 / Palac dolje: : 0
Prazan hod mora postojati. Međutim svaki pilot si podesi komande kako mu odgovara i to, koliko je meni poznato, većina proizvođača sugerira. Nisam čuo da proizvođači brane podešavanje dužine komadi, a nekmoli poništavanje garancije.

Što se ovoga tiče jest istina u par navrata sam naišo na ova što Toni priča,znači da proizvođač sugerira da si pilot prilagodi komande kako njemu to najbolje odgovara, :good: ali moram priznat
da je i Vojo u pravu jer zbog neiskustva pojedinih pilota taj isti pojedinac može pretjerati
i sam sebe zaje.... :amen:

Vrh

PostPostano: pon 29 stu, 2010 23:38 
Offline     DHV 2-3

Član od: pet 28 kol, 2009 10:53
Dao Palac gore: : 494 / Palac dolje: : 8
Dobio Palac gore: : 1284 / Palac dolje: : 11
toni je napisao/la:
Ma kud je otišla ova rasprava. Kakav riječnik! Koji vam je?

Upravo tako! Ovo se ponavlja, i u ime onih koji bi htjeli da ovaj forum bude mjesto razmjene mišljenja, ideja, pa i oštrih sukobljavanja (pročitajte nekad kako to ,recimo, Toni, Doktor, pa i Box rade, sukob mišljenja - da! vulgarnosti - ne!) , ne želim da ovdje padaju riječi koje ne želimo čuti i kojima se prelazi granica pristojnosti. U to ime apeliram na sve da prestanu "bojati" svoje komentare ili mišljenja riječima koje trebaju "poduprijeti" stajališta autora , ali nailaze , barem kod mene, a nadam se i većine na ovom forumu, na , blago rečeno - negodovanje. Ne bih htio upotrijebiti oštriju riječ. Nije mi namjera moralizirati, ali neke riječi u ovoj , gotovo benignoj raspravi, su me potaknule da ovo napišem ...

http://www.knjigovodstveni-programi.hr
http://www.kronwin.hr
http://www.opz-stat-1.kronwin.hr/
http://www.hub.kronwin.hr/
http://www.dbasewinner.eu

4 Palac gore: : Box, Danči, hrvoje.vt, marin    
Vrh

PostPostano: sri 01 pro, 2010 9:30 
Offline     DHV 2

Član od: čet 10 ruj, 2009 10:16
Dao Palac gore: : 405 / Palac dolje: : 1
Dobio Palac gore: : 209 / Palac dolje: : 0
Box je napisao/la:
Tomica Solina je napisao/la:
Ova siva spaga koja ide na kolotur, vezana je na jednu liniju.... A jos uz to za krilo pise i izmedu ostalog: "Partially elastic D-straps"

Na koju je to liniju vezana ta siva špagica, odnosno, koji se točno dio krila tako podiže? Pretpostavljam da se radi o sredini krila odnosno o prve dvije trećine od sredine.

Vezana je na D liniju, srednju

Vrh

PostPostano: sri 01 pro, 2010 19:21 
Offline     DHV 2

Na ovom forumu izgleda ocito postoji ,,pozicija,, i ,,opozicija,, :ROFL:
Flying buddies nije jasno kako je moguce da se razglaba ovoliko oko toliko jednostavne stvari?

PS
don't neg me for this :))))))))

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Time zone: Europe/Zagreb [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir: